Desi au cunoscut o tendinta de incetinire a cresterii economice trimestrul trecut, la fel ca restul Europei, tarile din estul continentului au reusit totusi, gratie unui reviriment al locurilor de munca si cheltuielilor guvernamentale, sa evite turbulentele globale responsabile pentru contractarea economiei Marii Britanii si a Germaniei, scrie Bloomberg.
Ungaria, Romania si Polonia conduc pana acum la capitolul cresterii economice in Uniunea Europeana, dintre tarile care au anuntat aceste date pentru perioada aprilie-iunie, fiecare cu un avans de peste 4% fata de anul precedent (conform datelor preliminare ale Oficiului european de statistica - Eurostat) . De asemenea, tara noastra, alaturi de Ungaria si de Cehia, a depasit asteptarile, insa, potrivit analistilor citati de Bloomberg, este posibil sa urmeze o incetinire mai pronuntata a cresterii, fiind foarte putin probabil ca acest ritm sa fie mentinut.
"Diferenta fata de cresterea inregistrata in Vest va ramane insa pozitiva", spune Zoltan Arokszallasi, analist Erste Bank Group din Viena.
In contextul in care razboiul comercial global afecteaza productia la nivel mondial, iar Uniunea Europeana primeste o noua lovitura sub forma Brexitului, tarile din estul Europei le-au luat-o inainte tarilor mai bogate din Vest. Daca in Germania, pe fondul contractarii economiei, guvernul cancelarului Angela Merkel se confrunta cu presiuni tot mai mari pentru a introduce stimulente fiscale, din Varsovia pana in Budapesta,... mai mult
Vineri, 16 August 2019, ora 07:05
Gratie politicilor economico-fiscale din ultimul an, Romania a urcat vertiginos in clasamentul celor mai bolnave economii, realizat de Bloomberg.
Astfel tara noastra ocupa in 2017 locul 34, in crestere cu 16 pozitii in acest top. Topul realizat de Bloomberg insumeaza previziunile privind inflatia si somajul pentru 66 de economii ale lumii.
Bloomberg Misery Index noteaza ca preturile in crestere (problema semnalata de autori in cazul Romaniei) sunt mai mult o amenintare la adresa economiei globale in acest an decat somajul.
Venezuela ramane pentru al patrulea an consecutiv cea mai bolnava economie a lumii, inregistrand un scor de trei ori mai prost decat in 2017.
Venezuela este urmata in acest clasament de Egipt, Argentina, Africa de Sud si Ucraina.
In acelasi timp, Thailanda a revendicat din nou statutul de economia cea mai sanatoasa, desi modalitatea unica de a calcula somajul nu face decat sa ne indrepte atentia spre numarul doi in top, Singapore, scrie sursa citata. Urmeaza in topul economiilor fericite Japonia, Elvetia si Islanda.
Bloomberg scrie ca Mexicul face mari pasi spre "fericire" in acest an, pe masura ce inflatia devine mai usor de gestionat, in timp ce Romania se indreapta in directia opusa si gresita.
Economistii prevad pentru tara noastra o rata a inflatiei mai mare in 2018 decat in 2017. Banca Nationala a Romaniei urmareste inflatia cu majorari de dobanda, incercand sa evite supraincalzirea economiei determinata de cheltuielile... mai mult
Vineri, 16 Februarie 2018, ora 07:49
Cresterea economica record a Romaniei a surprins pe toata lumea. In al treilea trimestru din acest an, PIB-ul tarii noastre a avansat cu 8,6% comparativ cu aceeasi perioada din 2016, astfel ca am avut cel mai accelerat avans dintre toate statele membre UE. Informatia a fost disecata si de presa straina, care a punctat ca cel mai important motor este consumul.
Trebuie sa mentionam ca datele reprezinta estimari "semnal" ale Institutului National de Statistica (INS), ceea ce inseamna ca e posibil sa fie revizuite.
Cat despre reactia autoritatilor de la Bucuresti, ministrul Finantelor Ionut Misa a precizat ca a fi cea mai dinamica economie din UE reprezinta "singura cale pentru imbunatatirea nivelului de trai".
De asemenea, si Banca Nationala a Romaniei (BNR) a salutat cresterea economica record, prin vocea purtatorului de cuvant, Dan Suciu, care a mentionat ca "e o veste incurajatoare", cu toate ca din "ingredientele" ce au determinat avansul PIB-ului lipseseste componenta de investitii.
Presa straina s-a concentrat, insa, pe principalul motor al economiei romanesti, anume consumul.
Bloomberg remarca faptul ca e o tendinta regionala, insa la noi se resimte cel mai puternic.
"Cresterea economica in randul statelor membre UE aflate in partea de est a accelerat in trimestrul al treilea, in contextul cresterilor salariale care au impulsionat consumul", se arata in analiza prestigioasei publicatii.
Sursa citata mentioneaza ca Romania a livrat cea mai mare... mai mult
Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 08:36
Confuzia provocata de modificarile Codului Fiscal, instabilitatea politica si coruptia ar putea face din Romania veriga slaba din Europa de Est, intr-un moment in care economia tarii noastre inregistreaza al doilea cel mai puternic ritm de crestere din UE.
Bloomberg atrage atentia asupra problemelor cu care ne confruntam si care ne franeaza dezvoltarea.
Georgiana Oncete este o contabila din Bucuresti care nu stie ce sa spuna clientilor despre cele mai recente modificari din sistemul de taxe si impozite.
"Guvernul a provocat haos in acest an, anuntand unele masuri pentru ca doua saptamani mai tarziu sa le retraga si ulterior sa anunte alte masuri. Cum pot lucra companiile in aceasta incertitudine?", a precizat Georgiana Oncete pentru sursa citata. Ea a mai tinut sa mentioneze ca nu a vazut atata confuzie de cand si-a infiintat firma de contabilitate in urma cu un deceniu.
Politicul submineaza dezvoltarea
Renuntarea la unele masuri de politica fiscala anuntate este doar unul din obstacolele cu care se confrunta companiile din Romania la mai putin de un an dupa ce PSD a castigat alegerile, scrie Bloomberg. Partidul este deja la al doilea prim-ministru, Mihai Tudose, dupa ce predecesorul sau a provocat cele mai mari manifestatii de strada de la caderea comunismului dupa incercarea de a relaxa pedepsele pentru coruptie.
Toate acestea intr-un moment in care economia romaneasca trece printr-o perioada de boom. Cu un avans de 6,1% in trimestrul aprilie-iunie... mai mult
Sambata, 28 Octombrie 2017, ora 10:33
Abia ce au aparut primele semne de redresare economica de dupa lunga recesiune declansata in 2008 si consumul din Romania este din nou pe val.
Cel mai recent sondaj efectuat printre economisti demonstreaza ca Romania a fost campioana absoluta la acest capitol in UE, pe ultimele trei luni, inregistrand si o crestere a PIB-ului de 4,8%, fata de trimestul II al anului trecut, relateaza Bloomberg.
Tot estul Europei creste
Cazul Romaniei nu este singular, aproape toate tarile din estul Europei bucurandu-se de un avans economic neasteptat.
PIB-ul Cehiei, Ungariei sau al Poloniei avanseaza intr-un ritm dublu fata de cel al statelor din zona euro, demonstreaza datele unei analize Bloomberg.
Dupa ce ani in sir criza datoriilor din Grecia a reprezentat o amenintare continua pentru intregul continent, tarile din est incep sa se dezvolte intr-un ritm care a facut din monedele lor cele mai performante valute ale economiilor emergente.
O eventuala criza in zona euro, cea mai importanta piata de export pentru aceste economii, ameninta sa darame tot acest esafodaj, dar pana atunci consumul pe aceste piete s-a revigorat ca urmare a scaderii somajului, impozitelor si a costurilor imprumuturilor bancare.
"Regiunea sud-est europeana va reprezenta in continuare o zona luminoasa in randul pietelor emergente. Cresterea economica din Romania, Cehia sau Polonia va fi depasita doar de cateva economii asiatice", prognozeaza Liza Ermolenko, analist Capital Economics.
Pe ultima... mai mult
Joi, 13 August 2015, ora 15:03
1Presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow, a declarat ca economiile Romaniei si Bulgariei revin foarte greu pe crestere, astfel ca recuperarea din criza dureaza destul de mult in comparatie cu alte state din regiune, conform Mediafax. "Romania si Bulgaria revin foarte greu pe crestere, ceea ce inseamna ca au nevoie de destul de mult timp pentru a iesi din criza fata de alte state", a spus Mirow, intr-un interviu acordat Bloomberg.
Banca anticipeaza ca Romania va inregistra o crestere a PIB de 1,1% in acest an.
Regiunea Balcanilor ramane vulnerabila la riscurile generate de criza datoriilor suverane din Grecia, intrucat revenirea economica acestor state este mai lenta decat in restul Europei de Est, a spus el.
Costurile de finantare ale Greciei au crescut in ultima perioada din cauza temerilor ca statul ar putea fi nevoit sa-si restructureze datoria. Aceste temeri ar putea afecta bancile cu operatiuni in Balcani, iar BERD, impreuna cu Fondul Monetar International, vor colabora pentru a impiedica extinderea problemelor, a adaugat Mirow.
"Cred ca este un posibil risc si trebuie atenuat si controlat. Am fost foarte activi, mai ales in privinta sectorului financiar, intrucat subsidiarele bancilor elene au un rol important in aceste tari", a spus presedintele bancii, cu referire la regiunea Balcanilor.
BERD estimeaza o crestere economica de 1,9% pentru Balcani anul acesta, la jumatate fata de ritmul de crestere din restul Europei... mai mult
Joi, 21 Aprilie 2011, ora 17:11
Ratingul Romaniei ar putea fi imbunatatit la categoria investment grade la finalul lui 2010 sau la inceputul lui 2011, considera unii analisti, dupa ce agentia de evaluare financiara Fitch a imbunatatit, marti, de la 'negativa' la 'stabila' perspectiva de rating. Ratingul acordat Romaniei de Fitch este 'BB+', cel mai inalt nivel din clasa speculativa (junk), la fel ca si calificativul Standard&Poor's.
Aceste doua agentii au retrogradat Romania sub categoria cu recomandare de investitii (investment grade) la finalul lui 2008.
Moody's este singura din cele trei mari agentii de rating care acorda inca rating investitional Romaniei, cu un calificativ 'Baa3' - ultima treapta de investment grade.
"Consideram ca o majorare a ratingului de catre Fitch sau de catre alte agentii ar putea avea loc numai dupa ce vor exista rezultate vizibile ale impactului masurilor fiscale asupra reducerii deficitului bugetar", arata un raport publicat miercuri de ING.
Analistii ING considera ca o majorare a ratingului nu este probabila inainte de finalul lui 2010 sau inceputul lui 2011, insa estimeaza ca imbunatatirea perspectivei este posibila si chiar probabila pana atunci.
De asemenea, anuntul de marti al Fitch a atras estimari similare si din partea analistilor Wood & Co.
"Este un semnal pozitiv, ce indica beneficiile angajamentului asumat de noul guvern, de a realiza o serie de reforme", a declarat Raffaella Tenconi, economist sef in cadrul Wood & Co, citata de Bloomberg.
"In... mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2010, ora 15:49