Banca centrala a Chinei a taiat cursul de referinta al monedei locale, yuanul, care s-a depreciat brusc trei zile la rand, astfel ca "razboiul valutelor" a intrat intr-o noua etapa. Tonul a fost dat de a doua cea mai mare economie a lumii, care vrea sa reduca influenta dolarului pe pietele internationale. Insa cum va fi afectata Romania de aceasta miscare a Beijingului?
Moneda chineza a pierdut 2% in fata monedei americane, marti, cea mai mare scadere din ultimele doua decenii, iar declinul a continuat si in urmatoarele doua zile.
Desi autoritatile au dat asigurari ca acest lucru nu se va mai intampla in viitorul apropiat, situatia a ridicat cateva semne de intrebare.
BBC News atrage atentia ca decizia bancii centrale chineze, care a tinut cursul in frau pana acum, a readus in discutie termenul "razboiul valutelor".
Teoretic, miscarea ar urma sa ajute exporturile acestei tari, care se afla pe o panta descendenta. Iar acest lucru e important pentru a doua cea mai mare ...citeste mai departe despre "Razboiul valutelor: China a tras primul foc - Cum va fi afectata Romania" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 14 August 2015, ora 07:41
Legaturile comerciale limitate cu China si scaderea preturilor la materiile prime importate s-au transformat intr-un avantaj pentru fostele state comuniste din Uniunea Europeana, inclusiv Romania, ajutandu-le sa nu fie afectate de deruta inregistrata pe pietele emergente, transmite Bloomberg.
Nomura International Plc a sfatuit investitorii sa detina mai multe obligatiuni din Europa de Est decat nivelul din indicii de referinta, cu exceptia Rusiei, afectata de declinul pretului la titei.
Speriati de China si Grecia, investitorii ar trebui sa-si indrepte privirile catre Romania - analisti externi
Anuntul a venit in urma deciziei adoptate de Banca Centrala a Chinei (PBOC), de a schimba mecanismul care stabileste rata zilnica de referinta pentru moneda nationala, yuanul. Aceasta devalorizare a provocat turbulente pe pietele financiare din statele emergente. In schimb, efectul a fost contrar in Romania, Ungaria si Polonia, unde randamentele obligatiunilor guvernamentale au ...citeste mai departe despre "Romania, un paradis pentru investitorii alungati de deprecierea monedei chineze - Bloomberg" pe Ziare.com mai mult
Joi, 13 August 2015, ora 18:02