Presedintele Traian Basescu a anuntat ca a decis, impreuna cu prim-ministrul si cu guvernatorul BNR, incheierea unui nou acord cu FMI.
Seful statului a adaugat ca, in viitor, este nevoie de asistenta FMI pentru a oferi solutii specializate in vederea aplicarii unei strategii pe termen mediu a Romaniei, care sa asigure cresterea economica.
"Cred ca acesta este momentul potrivit sa analizam acordul existent si sa privim si la cateva elemente ale viitorului acord. Asa cum am discutat cu premierul si cu guvernatorul BNR, am decis sa avem un nou acord cu FMI pentru inca un an sau doi" , a declarat presedintele Basescu, la inceputul intrevederii cu delegatia organismelor internationale, aflata de marti la Bucuresti in a sasea misiune de evaluare in cadrul acordului stand-by incheiat anul trecut.
Actualul acord preventiv dintre Romania si FMI a inceput pe 31 martie 2011, suma disponibila fiind de 3,6 de miliarde de euro, care pot fi accesati doar in caz de urgenta.
La sfarsitul lunii septembrie, board-ul FMI a aprobat a sasea revizuire a acordului, deblocand o noua transa, in valoare de 519,2 milioane de euro.
FMI: Trebuie sa schimbam dezvoltarea economica a Romaniei
Seful delegatiei FMI, Erik de Vrijer, spune ca oficialii Fondului se afla in tara pentru a discuta despre dezvoltarea economica a Romaniei. Agricultura a fost unul dintre factorii care au dus la o crestere economica moderata, spune seful delegatiei FMI.
"Suntem aici sa schimbam opiniile... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 13:19
Guvernul cere sprijinul Comisiei Europene (CE) pentru identificarea unei solutii legate de corectiile financiare de pana la 25% care trebuie aplicate Romaniei. Executivul a constatat ca daca se aplica aceste corectii in 2012, Romania va iesi din tinta de deficit convenita cu Fondul Monetar International (FMI).
Corectiile financiare aplicate de Comisia Europeana pe cele cinci programe operationale se ridica la cateva sute de milioane de euro. In cazul POSDRU, Romania pierde 75 de milioane de euro, a declarat, in luna septembrie, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.
Orban: Corectiile pe fonduri europene se ridica la cateva sute de milioane de euro
Intrebat de jurnalisti daca i-a raspuns presedintelui Comisiei Europene (CE) la scrisoarea primita din partea acestuia legata de absorbtia fondurilor europene, premierul a aratat ca discutia principala avuta, miercuri, cu acesta la Bucuresti s-a axat tocmai pe problema fondurilor UE, conform Mediafax.
"Aici avem nevoie de sprijinul Comisiei intr-un singur punct, dar altfel esential: din noiembrie 2011 incoace, practic s-au facut acele ajustari care erau necesare in ceea ce priveste procedurile si suntem pregatiti sa deblocam si POSDRU, si celelalte programe, dar pentru ceea ce s-a facut gresit in 2009-2011 trebuie sa suportam niste corectii financiare pana la 25%.
Singura problema dificila pe care o avem este cand se aplica aceste corectii, pentru ca daca se aplica in 2012 iesim din tintele de deficit cu... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 16:13
Romania va intampina probleme serioase in a respecta prevederile Pactului Euro Plus, se arata in studiul 'Adoptarea Pactului Euro Plus: implicatii asupra politicii fiscale a Romaniei', realizat de Institutul European din Romania.
"Cu toate ca Romania poate face fata deocamdata datoriei publice acumulate, este evident ca rata de crestere a acesteia din ultimii trei ani nu poate fi sustinuta. Raportul datorie publica/PIB a crescut de la 18% la sfarsitul anului 2008 la peste 34% la sfarsitul anului 2010 si ar putea ajunge aproape de 40% in 2011.
Mai ingrijorator decat viteza de crestere este faptul ca imprumuturile din sectorul public au fost directionate catre plata cheltuielilor curente si nu catre investitii. In acest fel imprumuturile nu aduc venituri viitoare, asa cum s-ar intampla in cazul directionarii lor catre investitii, de exemplu", se arata in document.
Potrivit documentului, situatia deficitului bugetar este, fara indoiala, si mai grava.
"Tinta de cel mult 3% deficit bugetar incepand cu 2012 se va dovedi dificil de atins si greu de mentinut pe termen lung. In lipsa unor reforme structurale in sectorul public, nivelul scazut al veniturilor guvernului (ca pondere in PIB) si nivelul ridicat al cheltuielilor obligatorii vor face acest obiectiv greu de atins, daca nu se implementeaza reforme structurale in sectorul public.
Intre 1993 si 2010, raportul mediu dintre cheltuielile sectorului public si PIB a fost de 34,3%, in timp ce raportul mediu dintre... mai mult
Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 17:47
Performantele economice si intarirea increderii pietelor in Romania depind de politicile macroeconomice prudente si reformele structurale accelerate, autoritatile inregistrand progrese reale in aplicarea programului de asistenta financiara UE - FMI.
Comisia Europeana (CE) a publicat joi raportul de evaluare in urma revizuirii periodice a programului comun de asistenta financiara UE - FMI pentru Romania, care a avut loc la Bucuresti in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie 2011.
"Concluzia misiunii a fost ca programul isi mentine traiectoria stabilita. Autoritatile au inregistrat progrese reale in ceea ce priveste punerea in aplicare a politicilor programului, in ciuda conditiilor externe dificile", se arata intr-un comunicat de presa al CE.
"Pe viitor, politicile macroeconomice prudente si reformele structurale accelerate vor juca un rol foarte important pentru garantarea unor performante economice remarcabile si intarirea increderii pietelor", mai precizeaza comunicatul.
CE estimeaza o crestere a PIB-ului in 2012, de 1,7-2,2%
CE estimeaza o crestere a PIB-ului real pe 2011 de aproximativ 1,5-2%, depasind previziunile anterioare, iar pentru 2012 de 1,7-2,2%.
Prognozele pentru deficitul de cont curent se siteaua la sub 5% din PIB atat in 2011, cat si in 2012.
De asemenea, inflatia a scazut brusc in aceasta vara, pe fondul reducerii preturilor la alimente si cresterii TVA-ului de anul trecut, atingand tinta de inflatie a BNR de 3.
"Deteriorarea... mai mult
Joi, 22 Decembrie 2011, ora 15:23
Deficitul structural al Romaniei va cobori de la 2,8% din PIB in acest an la 0,1% anul viitor si va intra astfel in limita a 0,5% din PIB stabilita la cel mai recent summit european, potrivit sefului misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.
"Cand facem calcule privind deficitul bugetar (raportat la PIB - n.r.), noi calculam totodata si cat ar insemna acest procent daca economia ar creste cu o rata normala. Rezultatul este ceea ce noi numim deficit structural. In perioadele de boom, deficitul structural este mai mare decat cel bugetar, dar daca apar dificultati economice, deficitul structural devine mai mic decat cel bugetar", a declarat Franks pentru Mediafax.
Autoritatile romane si institutiile internationale au luat in calcul un deficit bugetar de 4,4% din PIB pentru acest an si de 1,9% din PIB pentru anul viitor.
Oficialul FMI a aratat ca economia Romaniei nu creste la potentialul sau, ceea ce explica deficitul structural mai mic decat cel bugetar. Cele mai recente estimari ale autoritatilor arata ca economia Romaniei va creste cu 1,7% in acest an si aproximativ 2% in 2012.
Sefii de stat sau de guvern din UE au convenit recent la Bruxelles o serie de masuri care vizeaza consolidarea guvernantei fiscale si coordonarea politicilor economice pe termen lung, respectiv intarirea mecanismelor de urgenta ale zonei euro si finantarea FMI cu 200 miliarde euro pentru a incerca sa abordeze tensiunile imediate cauzate de criza.
Noua guvernanta fiscala presupune,... mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 16:51
Daca pana acum, una dintre principalele probleme ale guvernului era deficitul bugetar, lucrurile s-au schimbat, in urma noului acord fiscal, semnat de liderii europeni in cadrul summitului UE. In acest moment, deficitul structural intra pe scena economica in centrul celor mai multor dezbateri. Ce inseamna deficitul structural si cum ne afecteaza ?
Problema deficitului structural a fost readusa in atentia opiniei publice de insusi presedintele Romaniei.
Seful statului a declarat duminica, in cadrul unei conferinte sustinute la Palatul Cotroceni, ca Romania trebuie sa introduca in Constitutie limita deficitului structural la 0,5%. Acest lucru este obligatoriu, in baza aderarii la acordul interguvernamental, semnat si de statul roman, in urma summitului incheiat vineri.
Deficitul structural este diferenta dintre ceea ce statul poate incasa, din taxe si impozite, in mod normal, si cheltuielile curente.
De asemenea, deficitul structural este un instrument tehnic, folosit pentru evaluarea sustenabilitatii politicii fiscal-bugetare, pe termen mediu. Pe termen lung, in alcatuirea bugetului se iau in calcul mai multi factori.
De exemplu, daca in alcatuirea bugetului pentru o perioada indelungata de timp, o familie se bazeaza pe bani trimisi de rudele din strainatate, (bani trimisi cu regularitate pana atunci), in momentul in care transferul de bani inceteaza, familia se va confrunta cu un deficit structural. In acel moment, in alcatuirea bugetului, le va lipsi o... mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 07:52
"Ce-a fost nu va mai fi si ce va fi va fi mai greu. O lume cu bani mai scumpi si mai putini, cu rigori mai multe si cu mai putina incredere.
Lumea de dinainte de 2008 era o lume de maxima incredere: lucrurile mergeau bine, banii alergau pe planeta, oamenii aveau incredere ca vor avea slujbe, ca vor avea salarii mai mari. Acum, ne incadram intr-o noua normalitate de munca si de lupta pentru a face fata acestei noi normalitati. Nu mai merge cum a mers cu jucarii, se va merge pe competitivitate", a declarat pentru Business 24 consilierul guverantorului BNR, Adrian Vasilescu.
Dupa doi ani complicati, in care economia Romaniei a fost tinuta in "viata" cu mari sacrificii, vor urma ani la fel de grei, ssub atenta observare a Uniunii Europene. Constitutia va trebui modificata pana la sfarsitul anului viitor, act in care va trebui introdusa legea legea fundamentala a prevederilor "acordului de uniune fiscala" convenit la Bruxelles saptamana trecuta, care limiteaza deficitul structural la 0,5% din PIB.
In urma discutiilor de la Bruxelles, presedintele Traian Basescu a angajat Romania intr-un tratat care prevede c onstrangeri bugetare si norme fiscale mult mai dure.
Insa, aceasta rigoare bugetara ne-ar fi fost impusa oricum, nu prin institutii europene ci prin piata insasi, fiindca actuala criza ne arata limpede ca banii sunt mult mai scumpi si mai putini, spune consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
In opinia acestuia, tarile cu deficite mari, care au... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 18:00
Economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, a declarat luni ca masura limitarii deficitului structural la 0,5% nu se va aplica incepand cu 2012 si ca va exista un calendar pentru a se atinge acest obiectiv.
"Masura de a avea un deficit de 0,5% nu se va aplica incepand cu 2012. Ar insemna un deficit efectiv de unu sau unu si ceva la suta. Daca ne raportam la deficitul cash fata de 1,9%, probabil ca ar trebui sa avem un deficit de 1%. Nu se va aplica de la anul", a declarat Ionut Dumitru.
"Anul viitor, din cate am inteles, se va implementa in legislatiile nationale, in constitutii, si probabil ca va fi un calendar de a ajunge la 0,5%. Noi nu suntem foarte departe, dar sunt tari care sunt foarte departe de acest obiectiv, pentru ca au un deficit structural foarte mare si au nevoie de mai multi ani pentru a ajunge acolo", a mai spus acesta.
El a declarat ca, in conditiile in care Comisia Europeana estimeaza pentru 2012 un deficit efectiv de 3% pe ESA, ar insemna un deficit structural de 2%.
Ionut Dumitru: Proiectia luata in calcul la buget este optimista
Dumitru a avertizat ca proiectia luata in calcul la buget este mai degraba optimista, insa faptul ca avem o marja, avem un deficit bugetar mai mic decat intentionam initial, de 1,9% pe cash, ne permite sa acomodam eventuale socuri din performata mai slaba a economiei.
"Pentru noi, in 2012, obligatoriu este sa avem un deficit de maximum 3% pe ESA. Faptul ca noi pe cash avem o tinta mai... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 17:57
ING crede ca limitarea fiscala propusa in proiectul de modificare a Constitutiei ar trebui sa vizeze deficitul structural mai degraba decat pe cel bugetar, conform Mediafax. Conform analistilor ING Bank, propunerea de limitare a deficitului bugetar la 3% din PIB introdusa in proiectul de modificare a Constitutiei nu este oprtuna pentru o tara in dezvoltare, mai ales in contextul unor crize financiare.
"Ideea limitarii deficitului bugetar nu prea are sens pentru noi. Tratatul de la Maastricht permite deviatii temporare de la limita de 3%, in conditiile in care un control strict al acestei restrictii este imposibil. Criza actuala este un bun exemplu in aceasta privinta, cand chetuielile sunt tot mai rigide, iar veniturile scad semnificativ. Intr-un astfel de scenariu, trecerea deficitului peste 3% din PIB, observata cu intarziere de autoritati, va obliga fiscul sa intre pe surplus bugetar in lunile ulterioare declansarii crizei. A atinge un surplus in astfel de conditii inseamna cresteri de taxe si reduceri de cheltuieli, toater operate foarte repede. Acestea ar putea afecta si mai mult cresterea economica si nici nu ar permite atingerea limitei", sustin analistii ING.
Potrivit acestora, in realitate este nevoie de masuri anticiclice pentru a combate crizele economice, cum ar fi cresterea cheltuielilor si deficite bugetare mai inalte, care in conditiile proiectului publicat ieri nu vor mai fi permise prin Constitutie.
"Chile este un exemplu de tara care a introdus reguli... mai mult
Joi, 02 Iunie 2011, ora 13:56