Banca Mondiala si-a imbunatatit, marti, 8 iunie, estimarile privind evolutia economiei Romaniei, atat pentru anul acesta cat si pentru anul viitor, in conditiile in care se asteapta ca economia mondiala sa inregistreze in 2021 cea mai puternica crestere din ultimii 80 de ani.
Conform celei mai recente editii a raportului cu privire la perspectivele economice globale, Banca Mondiala estimeaza ca Romania va inregistra in acest an un avans al PIB de 6%, cu 2,5 puncte procentuale peste estimarea din ianuarie, urmand ca anul viitor sa inregistreze o crestere de 4,5%, cu 0,4 puncte procentuale peste estimarile anterioare. Pentru 2023, Banca Mondiala prognozeaza in cazul Romaniei o crestere economica de 3,9%.
Avansul economiei romanesti in acest an ar urma sa fie superior celui inregistrat pe ansamblu de regiunea Europei si Asiei Centrale (3,9%), insa Banca Mondiala avertizeaza ca, la nivel regional, riscurile raman ridicate, avand in vedere ritmul lent al campaniei de vaccinare, incertitudinea politica si tensiunile geopolitice.
La nivel global, Banca Mondiala si-a imbunatatit prognoza de crestere pentru acest an cu 1,5 puncte procentuale, pana la 5,6%, ceea ce inseamna ca economia mondiala va inregistra cea mai puternica crestere din ultimii 80 de ani. Cu toate acestea, institutia financiara internationala avertizeaza ca multe tari, in special cele sarace, sunt lasate in urma si vor avea nevoie de mai multi ani pentru a reveni la nivelul de dinaintea pandemiei.... mai mult
Miercuri, 09 Iunie 2021, ora 08:13
Romania ar trebui sa se concentreze pe cresterea economica pe termen lung, iar pe termen scurt trebuie sa fie foarte prudenta, intrucat pericolele sunt aproape, a declarat, vineri, Hans Timmer, economist-sef al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bucuresti.
"Vedem progrese in economia tarilor din regiune, rata somajului este mica, chiar mai mica decat cea dinainte de criza economica globala, ceea ce este valabil si pentru Romania. Deficitul de cont curent a scazut, in multe tari sistemele fiscale sunt mai sanatoase, iar povestile sunt de succes. Dar suntem foarte ingrijorati cu privire la unele aspecte", a spus expertul.
El s-a referit la schimbarile tehnologice si la faptul ca vom avea in urmatorii ani o inasprire a politicii monetare.
"Acestea ne vor duce pe un teritoriu necunoscut. Pericolul se apropie intr-un fel pe care nu l-am vazut destul de des in trecut. Iata de ce este foarte important sa fiti foarte prudenti in politicile pe care le adoptati. Sa nu cresteti deficitul de cont curent, sa aveti sub control situatia fiscala, sa aveti un sector bancar foarte stabil si sa aveti grija ca datoriile din sectorul privat sa scape de sub control, pentru ca veti avea nevoie de toate plasele de siguranta in urmatoarea perioada", a continuat Timmer.
Intrebat daca Romania este pregatita pentru a face fata acestor provocari, el a recomandat eliminarea presiunilor inflationiste si tinerea sub control a deficitului... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 15:38
Romania este cea mai performanta tara din regiune, insa exista inca probleme legate de educatie si de faptul ca foarte multi oameni lucreaza in agricultura cu productivitate redusa, a declarat, marti, Thomas Farole, economist principal in cadrul Bancii Mondiale, intr-o conferinta de presa.
Banca Mondiala a lansat marti, la Bucuresti, raportul intitulat "Regandirea regiunilor mai putin dezvoltate".
"Am venit cu acest raport in contextul in care ne pregatim de o noua perioada de programare si am vrut sa vedem ce putem schimba la nivelul politicii Uniunii Europene de reducere a disparitatii dintre regiuni", a spus Farole.
Potrivit acestuia, cele mai sarace regiune se afla in centrul si estul Europei, dar si in sudul continentului, iar Romania are cea mai buna performanta din regiune.
"Totusi, sunt probleme in Romania cu faptul ca foarte multi oameni lucreaza in agricultura cu productivitate redusa, iar o alta problema este educatia", a sustinut oficialul Bancii Mondiale.
El a subliniat ca, in general, se observa o scadere a cererii de munca manuala, odata cu cresterea numarului de joburi in care angajatii isi folosesc inteligenta cognitiva.
Totodata, raportul Bancii Mondiale arata ca exista inca inegalitati semnificative in ceea ce priveste bunastarea, oportunitatile si productivitatea intre regiunile europene.
"In prezent, cele mai sarace regiuni din UE au un PIB pe cap de locuitor de sapte ori mai mic decat regiunile cele mai bogate. Impactul... mai mult
Marti, 05 Iunie 2018, ora 16:05
Romania trebuie sa plateasca 113 milioane euro, in 2016, catre Uniunea Europeana si Banca Mondiala, din imprumutul stand-by contractat in 2009, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP).
Astfel, cea mai mare parte a sumei trebuie rambursata catre Uniunea Europeana, respectiv 104 milioane euro. Catre Banca Mondiala vor merge 9,1 milioane euro. Intreaga suma de 113 milioane euro reprezinta plati de dobanzi si comisioane.
In 2015, Romania a platit peste 1,83 miliarde euro catre Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala. De asemenea, 2015 a fost si anul in care a fost achitat imprumutul de la FMI. Astfel, ultima transa a fost in februarie si s-a ridicat la 165 milioane euro. Catre aceasta institutie Romania a rambursat, in total, peste 2,49 miliarde de euro.
In acest an, tara noastra a rambursat Uniunii Europene peste 1,651 miliarde euro, din care 1,5 miliarde sunt rate de capital si restul dobanzi si comisioane. Catre Banca Mondiala au fost ...citeste mai departe despre "Cati bani trebuie sa plateasca Romania catre UE si Banca Mondiala, in 2016" pe Ziare.com mai mult
Joi, 31 Decembrie 2015, ora 13:14
Romania mai are de platit, in acest an, 53,9 milioane euro catre Banca Mondiala si Uniunea Europeana, din imprumutul stand-by contractat in 2009, potrivit datelor Ministerul Finantelor Publice.
Din aceasta suma, in luna august vor fi platite 17,1 milioane euro catre Banca Mondiala, bani care reprezinta plati de dobanzi si comisioane, in iunie si iulie neexistand plati.
De la inceputul anului, tara noastra a platit circa 1,806 miliarde euro catre FMI, UE si BM. Cea mai mare parte a sumei, respectiv peste 1,546 miliarde euro, a fost platita pe data de 1 ianuarie catre UE, din care 1,5 miliarde euro reprezentau rambursari rate de capital, iar 46,2 milioane euro dobanzi si comisioane.
In data de 1 februarie, statul roman a platit 18,3 milioane euro catre Banca Mondiala (dobanzi si comisioane), iar pe data de 5 ale aceleiasi luni suma de trei milioane de euro catre FMI (dobanzi si comisioane).
De asemenea, pe 23 februarie Romania a platit 162 milioane de euro (rambursari rate de ...citeste mai departe despre "Cati bani mai are de platit Romania catre UE si Banca Mondiala" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 21 Iunie 2015, ora 14:29
Consiliul Directorilor Executivi al Grupului Banca Mondiala (BM) a aprobat un imprumut pentru sprijin bugetar in valoare de 750 milioane euro pentru Romania, destinat modernizarii finantelor publice si imbunatatirii functionarii pietelor cheie, parte a noii strategii de parteneriat cu statul roman.
Conducerea BM a discutat si Strategia de Parteneriat cu Tara (Country Partnership Strategy - CPS) pentru Romania in perioada 2014-2017, se arata intr-un comunicat al institutiei financiare internationale.
Noua strategie, din care face parte imprumutul de 750 de milioane de euro, reprezinta cadrul de cooperare dintre BM si Guvernul Romaniei in urmatorii patru ani. Imprumutul are maturitate de 18 ani si perioada de gratie de 17,5 ani.
Seria de imprumuturi a BM sprijina masurile esentiale de reforma pentru consolidarea managementului datoriilor publice, cresterea calitatii cheltuielilor publice, si imbunatatirea performantei intreprinderilor de stat si a functionarii pietelor de capital, imobiliara si a energiei, esentiale pentru dezvoltarea sectorului privat.
Imprumuturile pentru sprijin bugetar vin in completarea programelor in curs de desfasurare cu Uniunea Europeana (UE) si cu Fondul Monetar International (FMI), noteaza banca. Strategia de parteneriat cu Romania sustine convergenta tarii catre nivelul de venit din UE, punand accentul pe imbunatatirea conditiilor de trai pentru populatia saraca, se arata in comunicat.
Programul se axeaza pe trei piloni principali,... mai mult
Vineri, 23 Mai 2014, ora 11:46
Romania si-a mentinut locul 73 din 189 de tari in ierarhia statelor unde este cel mai usor sa faci afaceri, potrivit celei mai recente editii a raportului "Doing Business", elaborat de Banca Mondiala (BM) si lansat marti la Washington.
Chiar daca ocupa acelasi loc ca si anul trecut, punctajul total al Romaniei s-a imbunatatit usor fata de anul trecut cu 0,48 puncte pana la 65,11 puncte, datorita progreselor realizate la trei capitole: demararea unei afaceri, plata taxelor si respectarea contractelor.
"Romania a simplificat procesul de demarare a unei afaceri prin transferul certificatului de inregistrare de la Administratia Fiscala la Registrul Comertului...Romania a facut mai usoara si mai putin costisitoare plata taxelor prin reducerea frecventei platilor de la odata pe trimestru la de doua ori pe an... Romania a simplificat respectarea contractelor prin adoptarea unui nou cod de procedura civila si urgentarea tuturor procedurilor juridice", se arata in raportul "Doing Business 2014".
La nivel global, din cele 189 de tari analizate de Banca Mondiala, Singapore ocupa prima pozitie in ierarhia statelor unde este cel mai usor sa faci afaceri, urmat de Hong Kong, Noua Zeelanda, SUA si Danemarca. Primele cinci pozitii ale topului nu au suferit nicio modificare in raport cu editia de anul trecut.
In pofida turbulentelor sociale, Grecia a reusit sa-si imbunatateasca pozitia urcand pana pe locul 72 de pe locul 78 anul trecut. In schimb, Siria a cazut pana la locul... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 08:59
Analistii economici sustin ca, din cauza situatiei Greciei si a incertitudinii de pe pietele financiare, guvernul va fi nevoit sa foloseasca miliardul de euro de la Banca Mondiala pentru finantarea deficitului bugetar.
Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, un acord prin care Banca Mondiala pune la dispozitia Romaniei o linie de creditare de un miliard de euro. Premierul Victor Ponta a declarat ca acesti bani sunt la dispozitia tarii noastre ca "suma de siguranta, pentru orice fel de necesitati".
Analistul Aurelian Dochia sustine ca, in mod normal Banca Mondiala finanteaza proiecte de investitii, nu deficitul bugetar, insa, avand in vedere situatia delicata prin care trece Grecia, dar si economia subrezita din Europa, exista toate sansele ca acesti bani sa fie folositi de catre guvernul Romaniei pentru finantarea deficitului bugetar.
Banca Mondiala finanteaza, de obicei, investitii, nu deficite
Economistul spune ca, fiind vorba de un acord preventiv, nu ar trebui ca banii sa fie utilizati decat in cazuri extreme, insa, la nivelul anului viitor cea mai stringenta nevoie a Executivului va fi finantarea deficitului bugetar.
Aurelian Dochia considera ca, evolutia situatiei economice la nivel european, in special a Greciei, va schimba foarte mult datele problemei si s-ar putea sa apara reale dificultati de finantare, chiar mai devreme de sfarsitul anului.
Economistul Ionel Blanculescu a declarat pentru Business24 ca acest credit de la Banca Mondiala... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2012, ora 12:31
Romania este in "discutii avansate" cu Banca Mondiala pentru un credit de un miliard de euro care sa protejeze tara de efectele crizei datoriilor suverane, a declarat ministrul roman al finantelor, Bogdan Dragoi, citat de Bloomberg.
Potrivit acestuia, Consiliul director al Bancii Mondiale ar putea sa se intalneasca la inceputul lunii iunie pentru a discuta aceasta linie de credit de tip preventiv, pe care Romania nu intentioneaza sa o utilizeze. Bogdan Dragoi a precizat ca o pre-conditie pentru acest credit este restructurarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
"Nu intentionam sa tragem aceste fonduri, le vom pastra ca o rezerva pe fondul crizei economice, avand in vedere ultimele stiri din Spania si Italia. Este bine sa avem o astfel de rezerva, pe langa alte credite", a declarat Bogdan Dragoi.
Temerile cu privire la situatia datoriilor suverane din Europa au reaparut zilele trecute, dupa ce randamentele cerute de investitori pentru a achizitiona bonduri emise de guvernele Spaniei si Italiei au crescut.
Linia de credit de la Banca Mondiala ar fi cea de a treia rezerva a Romaniei dupa cele cinci miliarde de euro obtinute anul trecut in cadrul unor acorduri cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana. Anterior, seful Biroului pentru Romania al Bancii Mondiale, Francois Rantrua, a declarat ca cel mai probabil creditul va avea o maturitate pe trei ani.
Bogdan Dragoi a mai spus ca Ministerul de Finante nu a decis inca daca va rostogoli... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2012, ora 12:59