A venit ziua decisiva pentru soarta Greciei. Ramane de vazut, insa, daca scenariul unui Grexit se adevereste sau creditorii internationali accepta pachetul de reforme propus de Alexis Tsipras si ramane in zona euro.
Dupa aproape zece ore de negocieri intense, ministrii de Finante din zona euro nu au ajuns sambata la un consens. Intalnirea eurogrupului a fost suspendata si urmeaza sa fie reluata duminica, la ora 16:00, ora Romaniei.
Toate stirile despre criza din Grecia
Germania si Finlanda sustin ferm iesirea Greciei din zona euro, cel putin temporar, iar opinia lor este impartasita de state precum Olanda, Lituania, Slovacia, Estonia si Slovenia. Comisia Europeana, Franta, Italia si Cipru sustin ramanerea Greciei in zona euro.
Grexit temporar - planul Germaniei pentru Grecia - Document
Grecia a impartit Europa - 10 ore de negocieri, niciun rezultat. Duminica, momentul adevarului
Duminica seara, la Bruxelles va avea loc un summit extins la care participa toti liderii... citeste mai departe despre "Grexit sau zona euro - Azi se decide soarta Greciei - LIVE" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 12 Iulie 2015, ora 10:45
Romania va adera la Zona Euro, cel mai probabil, in anul 2021, iar o grabire a procesului nu va duce la o intrare in zona de uniune monetara mai devreme de 2018, considera analistii economici, conform unui sondaj realizat de Asociatia Analistilor Financiari Bancari (AAFBR).
Astfel, potrivit opiniilor exprimate de participantii la un sondaj intern AAFBR, Romania ar putea adopta moneda euro cel mai devreme in anul 2018, insa cei mai multi participanti la sondaj cred ca mai degraba anul intrarii Romaniei in Zona Euro va fi 2021.
Diminuarea decalajelor de dezvoltare dintre Romania si tarile Zonei Euro reprezinta o provocare majora in anii urmatori, in opinia multor analisti participanti la sondaj.
Pentru 2014 analistii vad o posibila incetinire a cresterii economice la 2%, fata de o valoare estimata de 2,4% pentru anul in curs. Opiniile privind evolutia de anul viitor variaza insa destul de mult, cu un interval cuprins intre 1,5% si 3%.
Bugetul pentru 2014 a fost construit pe o prognoza de crestere economica de 2,2%, nivel convenit de autoritati cu expertii FMI si CE.
Analistii consultati considera ca rata inflatiei ar putea urca la 3,1% in luna decembrie 2014, de la un nivel prognozat de 2% in luna decembrie 2013.
Estimarea privind cursul de schimb al leului fata de euro este de 4,45 unitati in luna decembrie 2013 si 4,5 lei/euro in decembrie 2014. Prognozele analistilor pentru luna decembrie 2014 variaza intre 4,10 lei/euro si 4,70 lei/euro. mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 13:00
Pastrarea propriei monede s-a dovedit un adevarat avantaj pentru Romania, in timp ce multe tari din zona euro se afla in recesiune, potrivit analistilor americani.
In timp ce multi economisti sunt de parere ca politica zonei euro, unde exista o singura moneda pentru 17 tari foarte diferite, a dus la problemele din Grecia, Irlanda si Spania, tarile fost-comuniste, care si-au pastrat monedele nationale, au un avantaj net si se vor gandi de doua ori inainte sa adere la euro, noteaza New York Times.
Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a declarat ca pastrarea leului a oferit Romaniei flexibilitate in ratele de dobanda, control asupra lichiditatii si posibilitatea deprecierii monedei, pentru gestionarea deficitului.
Citeste mai multe despre New York Times: Leul, un mare avantaj economic pentru Romania pe Ziare.com. mai mult
Duminica, 04 Noiembrie 2012, ora 16:48
Aderarea la zona euro a Romaniei este pusa sub numeroase semne de intrebare. Ce sanse are Romania de indeplinire a criteriilor pre-aderare, tebuie Romania sa continue eforturile in acest sens si, cel mai important, in contextul european actual, va mai fi acceptata vreo tara in zona euro?
Claudiu Doltu, Secretar de Stat la Ministerul de Finante, doctor in economie, declara miercuri pentru Business24 ca Romania trebuie sa se gandeasca la viitor si sa continue procesul de aderare, iar momentul actual, plin de dificultati, trebuie depasit pentru a ne gandi la "ziua de maine".
Conform Secretarului de Stat insa, cu sau fara euro, realizarea si consolidarea conditiilor de trecere la euro trebuie sa devina prioritati pentru orice program de guvernare.
In ceea ce priveste criteriile amintite, Romania sta relativ bine, acestea avand sanse sa fie indeplinite in totalitate pana in 2015, anul la care statul ar dori sa inceapa trecerea catre moneda europeana.
Datoria publica si deficitul bugetar, sunt doua elemente care ar putea fi bifate de oficialii romani pana la data ceruta daca lucrurile evolueaza ca pana acum. Cea mai mare problema a noastra este insa nivelul inflatiei. "Acum suntem intr-o perioada in care avem o inflatie mult mai scazuta, iar inflatia la nivelul zonei euro a urcat un pic. Suntem la nivelul in care in sfarsit ne-am putea incadra in criteriul inflatiei. Celelalte criterii care tin de datoria publica si de sustenabilitatea finantelor publice, ar putea... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 17:41
Romania se numara printre tarile Europei Emergente cu vulnerabilitate moderat-scazuta la socurile din zona euro, potrivit unei analize a agentiei de rating Standard&Poor's (S&P) care include 19 tari din Europa Centrala si de Est si Comunitatea Statelor Independente.
S&P evalueaza in cinci categorii 19 state in functie de vulnerabilitatea la posibile perturbari ale intrarilor de capital din zona euro.
Potrivit unui indice realizat de S&P, Turcia si Ungaria sunt cele mai vulnerabile state, urmate de Bosnia-Hertegovina si Letonia in categoria a doua si Polonia, Georgia, Muntenegru, Lituania, Serbia si Belarus in grupul tarilor cu vulnerabilitate medie.
In penultima categorie, de vulnerabilitate moderat-scazuta, sunt incluse Ucraina, Romania, Albania, Croatia, Bulgaria si Macedonia. Rusia, Kazahstan si Azerbaidjan au o vulnerabilitate scazuta la socuri din zona euro, potrivit S&P.
Cel mai important risc pentru Romania rezulta din indatorarea externa relativ ridicata, circa 45% din datoriile de pe piata interna fiind finantate extern, peste media de 32% in regiune. Sectorul bancar este controlat in principal de straini, in timp ce creditarea in valuta, cu precadere in euro, constituie 65% din soldul creditelor, situatie ce ar creste povara datoriilor asupra popultiei, calculata in moneda locala, daca leul s-ar deprecia, noteaza analistii agentiei.
Romania este evaluata cu rating "BB+", cu perspectiva stabila, de catre S&P.
Ratingurile actuale pentru tarile din... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 19:23
Romania a vandut o cantitate record de obligatiuni denominate in lei, la randamente mai mici, intr-o incercare de a-si proteja finantele de o posibila agravare a crizei datoriilor din zona euro.
Statul roman a vandut bonuri de trezorerie si obligatiuni in valoare de 3 miliarde de euro pe piata locala, mai mult decat suma anticipata, precizeaza Bloomberg, care mentioneaza ca suma este cea mai mare atrasa de Guvern, din luna aprilie 2005.
"Are sens ca Romania sa vanda anticipat obligatiuni, intr-o perioada in care apetitul pentru risc pare ca s-a stabilizat", apreciaza analistul Capital Economics, Neil Shearing.
In opinia sa, daca situatia se va schimba, statul roman ar putea fi foarte puternic afectat, tocmai din cauza dependentei mari de finantare straina.
Anul acesta, Romania este obligata sa refinanteze obligatiuni scadente in valoare de 52,4 miliarde de lei in 2012."Din cauza crizei, va fi greu pentru aceasta tara sa gaseasca bani ieftini.
In aceste conditii, reformele sunt extrem de importante", a precizat un Mark Mobius, directorul general al Fondului Franklin Templeton, care administreaza Fondul Proprietatea. mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 16:33
Cancelarul german Angela Merkel va avea o intrevedere cu presedintele Nicolas Sarkozy, luni, pentru a descoperi o solutie de redresare a economiilor din zona euro.
Liderii europeni cauta solutii, dar analistii ameninta cu al doilea val de criza. Romania nu este pregatita sa infrunte o noua recesiune.
Cancelarul german si presedintele francez se vor intalni pentru prima data in 2012. Pe agenda lor se afla: descoperirea unor modalitati de combatere a efectelor crizei, identificarea unor mijloace de crestere economica si de scadere a ratei somajului. Nu in ultimul rand, cei doi lideri vor dezbate un plan care prevede sporirea coordonarii fiscale, in cadrul uniunii monetare, scrie Reuters.
Reuniunea va fi urmata de o runda de discutii intre liderii din zona euro, care precede summit-ul de la Bruxelles, programat pentru 30 ianuarie, aminteste Bloomberg. Prim-ministrul italian, Mario Monti se va afla la Berlin in aceasta saptamana si va discuta cu Merkel si cu Sarkozy.
Europa a inceput sa "controleze incet dar sigur" criza datoriilor, este de parere presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, citat de un post de radio belgian. Oficialul UE recunoaste ca solutiile au aparut mai tarziu decat ar fi trebuit, dar se arata increzator.
"Vom pune aceasta criza in urma. Am actionat de multe ori mai tarziu decat ar fi trebuit, iar deciziile noastre au fost, poate, prea nesigure. Dar, in cele mai multe cazuri, am mers in directia cea buna", spune Van Rompuy, citat de... mai mult
Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 08:00
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat la RFI ca daca Romania va intra in recesiune anul viitor, acest lucru nu se va intampla din cauze interne, ci numai din cauze externe.
"Romania prin ea insasi nu e un risc. Daca se va intampla o recesiune in Romania in nici un caz nu va fi din cauze interne, ci din cauze externe. Eu cred ca asta au inteles si analistii de la revista The Banker, care l-au premiat pe ministrul nostru de Finante.
Daca l-au nominalizat pe Ialomitianu, l-au nominalizat dintr-un simplu motiv, ca bugetul nostru nu are riscuri de criza si nu are riscuri de recesiune. Romania, daca va avea o recesiune, va fi numai din cauze externe. Cred ca asta a fost motivul", a spus Vasilescu.
Intrebat de RFI cat de mare este riscul ca Europa sa reintre in recesiune in 2012, Adrian Vasilescu a precizat: "Din pacate, 2012 va fi un an care ne trezeste acum foarte multe intrebari, pentru care avem foarte putine raspunsuri.
De fapt, 2012 va fi un an cu foarte multe necunoscute si cu multe suspiciuni, in special un schimb de suspiciuni peste Oceanul Atlantic. Europa priveste peste Atlantic cu ingrijorare si se intreaba daca va fi o noua recesiune acolo, va veni si peste noi?
Iar de data asta, americanii in premiera spun ca criza bugetara din Europa s-ar putea sa duca la o mare recesiune, care in premiera sa vina din Europa spre America", mai spune acesta. mai mult
Marti, 27 Decembrie 2011, ora 11:57
"Romania are nevoie de maxima precautie si evitarea oricaror politici populiste. Spun asta in contextul in care lucrurile nu s-au linistit in plan international", a declarat Emil Boc, in cadrul unei videoconferinte cu prefectii, transmite NewsIn."Dupa cum stiti, America a fost la 12 ore de a fi in situatia de a nu plati pensiile, iar Standard& Poors a retrogradat ratingul de tara al Americii. Nici in Europa apele nu sunt linistite si tari precum Grecia, Italia, Spania, Portugalia sau Irlanda trec prin serioase dificultati", a subliniat premierul.El a aratat ca majoritatea tarilor europene au un grad mare de indatorare, peste criteriul de la Maastricht (max. 60% din PIB): Grecia-158%, Italia-120%, Irlanda-112%, Portugalia-102%, Belgia- 97%, Franta- 85%, Marea Britanie 84%.
"Romania are la 6 luni in 2011 un nivel al datoriei publice de 31.4% din PIB. Stam bine la acest capitol, dar suntem departe de a ne bucura si se a ne considera feriti de pericole.
Doar trei tari din UE au un nivel de indatorare mai mic decat Romania: Luxemburg, Estonia si Bulgaria. (...)
Atata vreme cat situatia nu este calma in plan international, Romania trebuie sa ramana extrem de precauta si sa respinga orice fel de politica ce ar dezechilibra bugetul", a avertizat seful Executivului."Romania are nevoie sa isi consolideze stabilitatea economica", a adaugat Boc. El a amintit ca la inceputul lunii august prima de risc pentru investitii cu 25% mai mica fata de august 2010, lucru... mai mult
Luni, 08 August 2011, ora 10:06