Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca nu e momentul potrivit ca Romania sa impuna un termen de intrare zona euro si ca acum ne aflam intr-un non-stadiu.
Seful statului explica faptul ca o eventuala aderare ar insemna ca tara noastra sa renunte la mai multe "parghii" care au ajutat-o in aceasta perioada in privinta politicii monetare, ceea ce explica si cresterea economica mare a Romaniei, comparativ cu alte state.
"Nu avem un deadline, nu e bine sa ne punem acum un deadline", a mai spus Iohannis, care a adaugat ca in acest moment oricum sunt multe crize la nivelul UE "si nu putem spune ca le gestionam cu maiestrie", astfel incat momentul actual nu este oportun.
"Romania se afla intr-un non-stadiu. Chestiunea a fost cam repede si cam des politizata si trebuie indeplinite si aici cateva criterii pentru a deveni in principiu eligibili pentru zona euro.
Romania in principiu indeplineste aceste ...citeste mai departe despre "Iohannis explica strategia Romaniei privind adoptarea monedei euro: Mergem pe burta!" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 18:29
In afara de cele 5 criterii nominale stabilite pentru a gira trecerea cu succes la moneda unica europeana, mai exista si asa-numitele criterii reale de convergenta.
E vorba de nivelul de trai masurat la nivelul PIB/locuitor la paritatea puterilor de cumparare standard (ajustat pe masura preturilor din respectiva tara in raport cu preturile medii la nivel european), gradul de deschidere a economiei, ponderea comertului derulat cu statele membre UE, structura economiei pe sectoare de activitate s.a.
Dintre aceste criterii de convergenta reala, cel mai important este nivelul de trai masurat la nivelul PIB/locuitor la paritatea puterilor de cumparare standard, pragul acceptat in mod conventional fiind de 60% din media UE.
La o medie a economiei informale de circa 14% pe ansamblul UE, Romania are in prezent un nivel de trai exprimat sintetic la nivelul PIB/locuitor de 55% din media Uniunii (exprimat la paritatea puterilor de cumparare standard), dar un nivel al economiei informale... citeste mai departe despre "Romania si intrarea in zona euro: Un indice important e tras in jos de economia subterana" pe Ziare.com mai mult
Luni, 28 Septembrie 2015, ora 09:25
Anul 2019 a devenit o tinta nefezabila pentru aderarea Romaniei la zona euro, din cauza faptului ca anuntarea obiectivului nu a fost urmata de o foaie de parcurs clara, sustine viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Bogdan Olteanu.
"2019 nu a fost neaparat, la momentul anuntarii sale, o tinta imposibila. Noi am calificat-o drept una foarte ambitioasa si am laudat aptitudinile de ancora pentru politicile publice. 2019 a devenit tot mai mult o tinta nefezabila pe masura ce anuntarea ei nu a fost urmata de elaborarea unui plan de actiune si de punerea sa in practica.
Relansarea discutiei in aceasta vara de catre presedintele Romaniei poate crea premisele unei asemenea constructii institutionale.
(...) Desigur, vedem si cealalta fata a monedei: discutiile publice despre legislatie care sa duca la derapaje bugetare, prin care criteriile de convergenta nominala sa fie si ele incalcate, ne indeparteaza de un asemenea obiectiv", a explicat joi Olteanu in cadrul ...citeste mai departe despre "Adopta Romania euro in 2019? BNR, tot mai sceptica" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Septembrie 2015, ora 12:23
In afara celor cinci criterii economice binecunoscute ce trebuie indeplinite pentru a adera la zona euro, pe care de altfel le si indeplinim in acest moment, exista si unul mai putin cunoscut, cel juridic.
Astfel, legislatia interna trebuie pusa in acord cu cea a UE, cel mai important aspect fiind cel al asigurarii independentei bancii centrale si prevenirea presiunilor sau ingerintelor din partea altor organisme ale statului.
Din pacate, Legea 312/2004 (legea BNR) nu a fost revizuita in perioada scursa de la Raportul asupra convergentei din 2012 si pana la cel din 2014. De aceea, au ramas o serie de prevederi care vor trebui modificate in sensul intaririi independentei bancii centrale pentru a pune de acord legislatia interna cu prevederile articolului 123 din Tratatul de Functionare a Uniunii Europene.
Media nationala mascheaza decalajele interne
Cu un nivel de trai aflat la 54% din media UE (la paritatea puterilor de cumparare standard), Romania se situeaza in prezent ...citeste mai departe despre "Aderarea Romaniei la zona euro: Criteriul important, uitat de multa lume" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 08:15
Intrarea Romaniei in zona euro in 2015 nu mai reprezinta o tinta credibila, dar obiectivul nu trebuie abandonat, orizontul pentru finalizarea acestui proces fiind acum in jurul anului 2020, a declarat, marti, premierul Victor Ponta.
"Anul 2015 nu mai este o tinta credibila, trebuie sa fim realisti, nu se pune problema de 2015. Am impresia ca nici macar Polonia nu isi mai propune 2015 intrarea in zona euro, care are criterii de convergenta mult mai avansate decat Romania. Cred insa ca nu trebuie sa renuntam la obiectiv (...) Cred ca orizontul este undeva 2020", a spus Ponta la Adevarul Live.
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, ca Romania isi propune "un termen rezonabil de intrare in zona euro", deoarece statele UE care au adoptat moneda comuna nu sunt dispuse sa astepte prea mult si isi vor continua procesul de integrare in acest sens.
El a arstat ca termenul oficial asumat de Romania, de adoptare a monedei comune in 2015, nu mai este "realist" si a reiterat ca Guvernul, Parlamentul si Banca Nationala sunt institutiile in atributiile carora intra sa analizeze noul obiectiv de aderare.
In opinia presedintelui, este esential pentru Romania sa intre in zona euro in urmatorii trei-patru ani. mai mult
Marti, 19 Martie 2013, ora 15:31
Aderarea la zona euro a Romaniei este pusa sub numeroase semne de intrebare. Ce sanse are Romania de indeplinire a criteriilor pre-aderare, tebuie Romania sa continue eforturile in acest sens si, cel mai important, in contextul european actual, va mai fi acceptata vreo tara in zona euro?
Claudiu Doltu, Secretar de Stat la Ministerul de Finante, doctor in economie, declara miercuri pentru Business24 ca Romania trebuie sa se gandeasca la viitor si sa continue procesul de aderare, iar momentul actual, plin de dificultati, trebuie depasit pentru a ne gandi la "ziua de maine".
Conform Secretarului de Stat insa, cu sau fara euro, realizarea si consolidarea conditiilor de trecere la euro trebuie sa devina prioritati pentru orice program de guvernare.
In ceea ce priveste criteriile amintite, Romania sta relativ bine, acestea avand sanse sa fie indeplinite in totalitate pana in 2015, anul la care statul ar dori sa inceapa trecerea catre moneda europeana.
Datoria publica si deficitul bugetar, sunt doua elemente care ar putea fi bifate de oficialii romani pana la data ceruta daca lucrurile evolueaza ca pana acum. Cea mai mare problema a noastra este insa nivelul inflatiei. "Acum suntem intr-o perioada in care avem o inflatie mult mai scazuta, iar inflatia la nivelul zonei euro a urcat un pic. Suntem la nivelul in care in sfarsit ne-am putea incadra in criteriul inflatiei. Celelalte criterii care tin de datoria publica si de sustenabilitatea finantelor publice, ar putea... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 17:41
Romania isi mentine tinta indeplinirii criteriilor pentru aderarea la zona euro in anul 2015 si are incredere in constructia europeana si in euro ca moneda a intregii Uniuni Europene, a declarat joi la primele ore presedintele Traian Basescu, dupa reuniunea informala a Consiliului European.
"Este adevarat ca zona euro are unele probleme in prezent, dar noi avem incredere foarte mare atat in constructia UE, cat si in euro ca moneda a Uniunii Europene. Trebuie sa stiti ca si acum Romania este o tara care se angajeaza, pe baza Tratatului, sa indeplineasca conditiile pentru adoptarea euro ca moneda nationala.
Noi vrem sa indeplinim criteriile pentru aderarea la zona euro si sa intram in aceasta zona de indata ce indeplinim criteriile. Atunci cand ajungem in 2015 vom vedea daca intram in acel an sau vom amana intrarea cu un an, dar in orice caz Romania va adera la zona euro", a mentionat seful statului roman.
Discutiile din cadrul Consiliului European informal s-au concentrat pe cateva orientari principale: politici economice nationale solide (ce constituie baza mentinerii unei strategii de consolidare fiscala favorabile cresterii economice si pentru evitarea derapajelor macroeconomice), politici ale UE purtatoare de valoare adaugata (cu accent pe masurile prevazute in cadrul Actului privind piata unica), masuri de imbunatatire a finantarii economiei (printre care mobilizarea Bancii Europene de Investitii pentru sustinerea mai buna a IMM-urilor si a... mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 10:11
Obiectivul de aderare la zona euro in 2015 este mai curand un exercitiu, fiind tot mai greu de indeplinit, avand in vedere situatia economica actuala.
Cu toate acestea, analistii financiari cad de acord asupra faptului ca Romania nu are nimic de pierdut daca se aliniaza exigentelor europene.
Adevarata intrebare este cat de avantajata va fi Romania intr-o uniune monetara slabita de criza datoriilor suverane?
Obiectivul de adoptare a monedei euro in 2015 este "nerealist si chiar putin ciudat", avand in vedere evolutiile din zona euro, iar guvernul care va veni la putere in toamna va trebui sa decida daca amana data finala. Caracterizarea apartine senior analistului pentru Europa, in cadrul Economist Intelligence Unit (EIU), Joan Hoey si vine sa intareasca recomandarile analistilor romani, de a nu ne grabi sa ne inhamam la o astfel de responsabilitate, inainte de a evalua situatia pe indelete.
"EIU considera ca obiectivul 2015 (de adoptare a monedei euro n.r) este nerealist si chiar un pic ciudat avand in vedere evolutiile din zona euro. Romania se poate confrunta cu dificultati in indeplinirea la timp a criteriilor de convergenta ale Bancii Centrale Europeane (BCE), respectiv criteriile privind inflatia, deficitul fiscal si dobanziile pe termen lung, pentru a adopta moneda euro in 2015", a declarat Joan Hoey, pentru NewsIn.
Ne mai avantajeaza zona euro?
Asadar, cat de realista ramane data de 2015 pentru adoptarea monedei unice, pe care guvernul... mai mult
Luni, 21 Mai 2012, ora 13:15
"Romania are nevoie de maxima precautie si evitarea oricaror politici populiste. Spun asta in contextul in care lucrurile nu s-au linistit in plan international", a declarat Emil Boc, in cadrul unei videoconferinte cu prefectii, transmite NewsIn."Dupa cum stiti, America a fost la 12 ore de a fi in situatia de a nu plati pensiile, iar Standard& Poors a retrogradat ratingul de tara al Americii. Nici in Europa apele nu sunt linistite si tari precum Grecia, Italia, Spania, Portugalia sau Irlanda trec prin serioase dificultati", a subliniat premierul.El a aratat ca majoritatea tarilor europene au un grad mare de indatorare, peste criteriul de la Maastricht (max. 60% din PIB): Grecia-158%, Italia-120%, Irlanda-112%, Portugalia-102%, Belgia- 97%, Franta- 85%, Marea Britanie 84%.
"Romania are la 6 luni in 2011 un nivel al datoriei publice de 31.4% din PIB. Stam bine la acest capitol, dar suntem departe de a ne bucura si se a ne considera feriti de pericole.
Doar trei tari din UE au un nivel de indatorare mai mic decat Romania: Luxemburg, Estonia si Bulgaria. (...)
Atata vreme cat situatia nu este calma in plan international, Romania trebuie sa ramana extrem de precauta si sa respinga orice fel de politica ce ar dezechilibra bugetul", a avertizat seful Executivului."Romania are nevoie sa isi consolideze stabilitatea economica", a adaugat Boc. El a amintit ca la inceputul lunii august prima de risc pentru investitii cu 25% mai mica fata de august 2010, lucru... mai mult
Luni, 08 August 2011, ora 10:06