Premierul Viorica Dancila s-a laudat, din nou, in sedinta de guvern de marti cu cresterile salariale ale romanilor si cu economia care isi continua ritmul de crestere ridicat.
De altfel, in fiecare luna, dupa ce INS da publicitatii rezultatele economice, Dancila ne-a obisnuit sa anunte in sedinta Executivului ca romanii o duc din ce in ce mai bine datorita programului de guverbare PSD-ALDE.
Asadar, premierul a spus ca romanii au castigat in luna martie in medie cu 13.5% mai mult fata de aceeasi luna a anului trecut si cu 50% mai mult fata de luna martie 2016.
"In luna martie castigul salarial mediu net a depasit 3.000 lei, iar castigul salarial mediu brut a depasit 5.000 lei. Asta inseamna ca romanii castiga in medie cu 13.5% mai mult fata de aceeasi luna a anului trecut si cu 50% mai mult fata de luna martie 2016. Aceste cresteri salariale sunt inregistrate atat in sectorul public, cat si in sectorul privat, ceea ce arata ca economia merge bine si ca masurile luate de guvern au produs rezultatele asteptate de cetateni", s-a laudat Dancila.
Potrivit acesteia, cele mai importante majorari salariale s-au inregistrat in sectorul constructiilor, unde in primele treio luni s-a inregistrat o crestere cu 32,2% a salariului mediu net.
"Cresteri semnificative s-au inregistrat in sectorul constructiilor, unde salariul minim s-a stabilit conform acordului incheiat intre Guvernul Romaniei si patronatul in constructii la 3.000 lei. In acest sector, in primele trei luni... mai mult
Marti, 14 Mai 2019, ora 17:05
Cresterile salariale in cascada anuntate de Guvernul Sorin Grindeanu ameninta economia tarii noastre pe termen lung, cu toate ca Romania are cea mai rapida crestere dintre tarile Uniunii Europene.
Bloomberg scrie, intr-un articol despre pericolele acestor majorari salariale, ca economia Romaniei "are nevoie de un bandaj" si ca bugetul este "carpit", acest lucru fiind de rau augur pentru tara noastra in viitor.
Zguduit de protestele anticoruptie, Guvernul Romaniei devine tot mai creativ, in incercarea de a-si pastra promisiunile facute alegatorilor.
Prim-ministrul Sorin Grindeanu nu a indraznit sa evite taierile de taxe pe care partidul sau le-a promis inainte de a castiga alegerile din luna decembrie. Insa plata pentru aceste taieri de taxe este o alta poveste - si este una complicata.
Solutia gasita este marirea platii dividendelor pentru societatile de stat cu o cincime, pentru a mai elimina din tensiunea asupra bugetului.
Aceasta miscare este menita sa inlature ingrijorarile cu privire la deficitul bugetar. Si, in timp ce Romania ar urma sa depaseasca celelalte 27 de tari membre UE la cresterea economica, criticii strategiei Guvernului spun ca investitiile sunt deja neglijate si ca cel mai recent bandaj bugetar nu va face decat sa inrautateasca aceasta tendinta.
De altfel, deficitul bugetar a crescut foarte mult de la 2015 la 2016, iar prognozele pana in 2018 sunt de crestere continua, putand depasi anul viitor cresterea PIB, ceea ce ar duce la... mai mult
Luni, 03 Aprilie 2017, ora 14:47
Comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Cretu, a avertizat ca, daca Guvernul Romaniei nu va dovedi Comisiei Europene ca poate sustine majorarile salariilor si pensiilor si ca deficitul bugetar va fi respectat, tara noastra ar putea intra in procedura de infringment.
"Domnul prim-ministru i-a dat asigurari domnului Moscovici (Pierre Moscovici, comisar european pentru Afaceri Economice- n.red.) ca se fac calcule, astfel incat acest proiect ambitios de marire a salariilor sa se incadreze in final in acest deficit bugetar de 3 la suta.
Comisia Europeana asteapta documentatia din partea Guvernului Romaniei. In aceasta etapa suntem - in ce masura aceste mariri de salarii sunt sustenabile si se poate imbunatati viata oamenilor, in paralel cu mentinerea acestor reguli. Pentru ca am avut cazul Greciei si Comisia Europeana are aceste temeri.
Spania, Portugalia au intrat in criza. E important sa nu ajungem si noi la fel. Bani, crestere economica avem. Dar sa vedem cat de sustenabile sunt aceste propuneri de mariri salariale, astfel incat sa nu intram pe procedura de infringment, de a fi pusi sub observatie pentru felul in care depasim sau nu deficitul bugetar", a spus Corina Cretu, la Europa FM.
Daca nu va putea sustine masurile financiare anuntate si va depasi tinta de deficit bugetar de 3 la suta si va intra in procedura de deficit bugetar excesiv, ce trebuie evitata, Comisia Europeana ar putea impune masuri restrictive.
Amintim ca, pe 22 februarie,... mai mult
Luni, 20 Martie 2017, ora 20:45
Seful misiunii FMI in Romania, Reza Baqir, sustine ca, desi Romania si-a intarit foarte mult economia dupa criza, cresterea economica poate fi afectata de taierile de taxe si cresterile de salarii ale Guvernului Grindeanu.
"Taierile succesive de taxe, cresterile salariale si limitarea investitiilor ameninta sa afecteze aceasta crestere.
Trebuie intarite reformele structurale, mai ales in zona prioritizarii absorbtiei de fonduri EU si sustinerii luptei impotriva coruptiei", a spus Baqir, prezentandu-si concluziile vizitei in Romania, in cadrul unei conferinte care a avut loc la BNR.
In ce priveste bugetul pe 2017, reprezentantul FMI sustine ca "schimbarile legislative consecutive au facut ca structura bugetului sa fie rigida".
"Taieri de taxe si masuri de crestere a salariilor si pensiilor, cu costul investitiilor publice, au facut ca bugetul sa fie mai putin flexibil si risca sa nu faca fata socurilor care ar putea veni.
Este mai usor sa scazi taxele, foarte greu sa le cresti. Este mai usor sa cresti salariile si foarte greu sa le scazi. Nu mai e loc de alte taieri de taxe, daca scopul este de a pastra flexibilitatea bugetului", a subliniat Baqir.
In ce priveste deficitul bugetar pentru acest an si pentru anul urmator, Baqir a spus ca estimarile sunt de 3,7 la suta din PIB pentru 2017, fara masuri suplimentare ale Guvernului, si de 3,9 la suta din PIB pentru anul 2018, "dar prognoza pentru anul urmator se va schimba cand vor incepe discutiile pentru... mai mult
Vineri, 17 Martie 2017, ora 14:48
Reducerile masive de taxe si cresterile salariale adoptate de Guvern vor impinge deficitul la 3% anul viitor, a avertizat Fondul Monetar International, la incheierea vizitei in tara noastra.
"Pentru anii 2016 si 2017, politicile adoptate si cele care se intentioneaza a fi adoptate - o combinatie de reduceri masive de impozite si taxe si de majorari salariale - vor impinge deficitul fiscal pana aproape de 3% din PIB in anul 2016, si peste acest nivel in 2017 daca nu sunt identificate masuri compensatorii sau daca nu se intampla din nou neexecutarea integrala a cheltuielilor de capital", se arata intr-un comunicat semnat de seful misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter, informeaza Agerpres.
FMI, discutii cu Opozitia si cu Puterea: PSD si PNL nu se pun de acord
Anterior, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a precizat ca tinta de deficit bugetar va fi modificata in sus la urmatoarea rectificare bugetara, care va fi aprobata vineri de Guvern.
"Anul viitor, cu impactul ...citeste mai departe despre "FMI avertizeaza Romania: Pericolul de dupa cresterile salariale si reducerea taxelor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 22 Octombrie 2015, ora 10:08
Cele mai mari cresteri salariale vor fi operate, in urmatorii trei ani, in Bucuresti, urmat de judetele Arad, Prahova, Caras-Severin, Arges, Gorj, Hunedoara si Cluj, iar diferenta dintre veniturile din Capitala si restul tarii se va adanci.
Salariul mediu net lunar din Bucuresti va creste pana in 2015 la 2.561 lei, cu 313 lei mai mult fata de nivelul de 2.248 lei estimat pentru 2012, potrivit datelor Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), interpretate de MEDIAFAX.
In judetul Ilfov, salariile ar urma sa urce cu 212 lei, la 2.163 lei pe luna.
Salariile din Bucuresti, cu 40% peste media nationala
In prezent, angajatii din Bucuresti au de departe cele mai mari venituri (2.248 lei), cu 40% peste media nationala, de 1.572 lei.
Raportat la macroregiuni, salariile din Bucuresti sunt cu 50% mai mari decat in Sud-Vest (1.468 lei), cu 60% mai ridicate decat in Centru (1.392 lei) si Sud-Est (1.378), cu 66% peste nivelul din Nord-Est (1.334 lei), respectiv cu 70% mai mari fata de cele din Nord-Vest (1.300 lei).
Disparitatea veniturilor se va perpetua pe termen mediu, din moment ce veniturile din Capitala vor bifa in continuare cele mai consistente cresteri, reiese din datele CNP.
Cresterile salariale in 2012 - 2015
Exceptand Bucurestiul, cele mai mari cresteri ale salariului lunar mediu net in perioada 2012-2015 vor fi inregistrate in Arad (229 lei, la 1.655 lei), Prahova (226 lei, la 1.797 lei), Caras-Severin (226 lei, la 1.550 lei), Arges (221 lei, la 1.843... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2012, ora 14:13
Cresterile de salarii realizate in mediul privat in 2009-2011 au fost la nivelul ratei inflatiei, astfel ca in aceasta perioada, nu au existat majorari reale ale remuneratiilor, fata de perioada 2006-2008 cand au urcat cu 5-10 puncte peste rata inflatiei, potrivit unui studiu al PwC.
"In perioada de crestere economica 2006-2008, majorarile salariale efectiv realizate au fost mai mari decat se prevedea la inceputul anului sau cu un an in urma si cu 5-10 procente peste rata inflatiei. In 2009-2011, nu avem cresteri de salarii reale, in majoritatea cazurilor acestea au crescut cel mult cu nivelul inflatiei", a declarat, marti, la prezentarea studiului Paywell 2011, Nicoleta Dumitru, senior consultant al companiei de consultanta si audit PwC.
Astfel, in 2010, companiile au crescut efectiv salariile cu 4,3% desi planificarile vizau majorari de 6,4%, iar bugetarea prevedea salarii mai mari cu 10,2% fata de 2009. In 2009-2010, majorarile efectiv realizate au fost sub nivelul inflatiei, care s-a situat la 8%. Pentru 2011, lucrurile se mai echilibreaza, potrivit datelor PwC, avand in vedere ca salariile au crescut cu 5,1%, iar rata inflatiei ajunge la 4,6%.
Studiul PwC remarca, totodata, o majorare a diferentelor dintre cresterile de salarii programate intr-un anumit moment si nivelul efectiv implementat, in situatia in care, in conditii de crestere economica, companiile cresteau salariile mai mult decat prognozau sau bugetau initial.
In acelasi timp, evolutiile salariale au... mai mult
Marti, 25 Octombrie 2011, ora 14:48
Oferirea de catre angajator a unui beneficiu salariatului sub forma unei pensii facultative (Pilonul III), comparativ cu acordarea unui bonus sau unei majorari salariale, reduce cu 1,1% cheltuielile totale de personal si poate majora profitul unei firme cu 4%-5%, potrivit calculelor APAPR, anunta Mediafax.In acelasi timp, salariatul va castiga la venitul sau net 2,3% (salariu net + beneficiu) daca accepta o pensie facultativa in locul unui bonus in cash.
"Comparativ cu oferirea unei prime (bonus in «cash») sau a unei majorari salariale, o contributie platita de firma la un fond de pensii facultative (in beneficiul unui salariat) este cu 5% mai eficienta din punct de vedere al obligatiilor suplimentare de plata ale angajatorului (contributii in sarcina angajatorului)", se arata intr-un comunicat al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) remis MEDIAFAX.
Cifrele de mai sus sunt rezultatul unei simulari care a luat in calcul o societate cu 100 de salariati, in care salariul mediu este de 2.000 lei brut, costurile de personal reprezinta 33% din cheltuielile totale ale companiei, iar rata bruta de profit este de circa 7%.
Prin adoptarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice, de la 1 ianuarie 2011, sumele virate catre fondurile de pensii facultative (Pilonul III) sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale, in limitele de deductibilitate stabilite de legislatie.
In acest context, potrivit APAPR,... mai mult
Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 13:51
In 2009 s-au inregistrat majorari salariale de pana la 35% in unele domenii de activitate, in ciuda crizei economice care a afectat si Romania, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Conform informatiilor preluate de Business Standard industria extractiva, farma, energie si sectorul financiar au marcat majorari salariale peste nivelul inflatiei.
"Intermedierile financiare au reprezentat singurul sector din industria financiara unde a fost inregistrata cresterea salariilor, pe fondul incasarii de comisioane la vanzari", a declarat pentru cotidianul citat Daniela Necefor, managing partner in cadrul firmei de consultanta si recrutare Total Business Solutions.
In topul mediilor salariale, pe primul loc se afla industria extractiva (petrol si gaze) 3.600 de lei, urmata de aviatie si sectorul financiar - peste 3.300 de lei.
Cresterea salariala in industria extractiva, in sectorul extractiei minereurilor metalifere, a fost de peste 30% in septembrie 2009.
Este cea mai mare crestere salariala inregistrata in acest an pe piata locala, conform datelor INS.
Per ansamblu, insa, in industria extractiva salariile muncitorilor au crescut cu 5% in aceeasi perioada, mentioneaza cotidianul citat. mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2009, ora 11:27