Banca Mondiala si-a imbunatatit, marti, 8 iunie, estimarile privind evolutia economiei Romaniei, atat pentru anul acesta cat si pentru anul viitor, in conditiile in care se asteapta ca economia mondiala sa inregistreze in 2021 cea mai puternica crestere din ultimii 80 de ani.
Conform celei mai recente editii a raportului cu privire la perspectivele economice globale, Banca Mondiala estimeaza ca Romania va inregistra in acest an un avans al PIB de 6%, cu 2,5 puncte procentuale peste estimarea din ianuarie, urmand ca anul viitor sa inregistreze o crestere de 4,5%, cu 0,4 puncte procentuale peste estimarile anterioare. Pentru 2023, Banca Mondiala prognozeaza in cazul Romaniei o crestere economica de 3,9%.
Avansul economiei romanesti in acest an ar urma sa fie superior celui inregistrat pe ansamblu de regiunea Europei si Asiei Centrale (3,9%), insa Banca Mondiala avertizeaza ca, la nivel regional, riscurile raman ridicate, avand in vedere ritmul lent al campaniei de vaccinare, incertitudinea politica si tensiunile geopolitice.
La nivel global, Banca Mondiala si-a imbunatatit prognoza de crestere pentru acest an cu 1,5 puncte procentuale, pana la 5,6%, ceea ce inseamna ca economia mondiala va inregistra cea mai puternica crestere din ultimii 80 de ani. Cu toate acestea, institutia financiara internationala avertizeaza ca multe tari, in special cele sarace, sunt lasate in urma si vor avea nevoie de mai multi ani pentru a reveni la nivelul de dinaintea pandemiei.... mai mult
Miercuri, 09 Iunie 2021, ora 08:13
Economia va creste anul acesta peste asteptari, intre 6% si 9%, potrivit estimarilor institutiilor internationale, a declarat prim-ministrul Florin Citu.
"Eu zic ca tot ce a fost mai complicat a trecut, este adevarat ca exista aceste ajustari, dupa aceasta perioada, si fiecare economie rezista mai bine sau mai putin bine. Din punctul nostru de vedere, cum se vad lucrurile pentru noi, nu e numai ca o spun eu, cam toate institutiile internationale, agentiile de rating si-au revizuit estimarile pentru Romania, toate in crestere. Deci arata ca economia va creste anul acesta peste asteptari, intre 6% si 9% sunt estimarile. Deci, sunt estimari mari, avem Goldman Sachs care spune 9%, altii care spun cam 6%, deci acolo suntem fata de ceea ce aveam la inceputul anului", a declarat Florin Citu la Radio Guerrila.
Potrivit premierului, este normal sa fie si cateva probleme, de exemplu in privinta inflatiei, pentru ca au fost probleme de oferta pe preturile la energie.
"De acolo iti vin aceste socuri. Specialistii spun socuri tranzitorii, adica sunt socuri care au un efect pe termen scurt. La ce ma uit eu, exista foarte multe resurse in economie, in ceea ce priveste resurse nefolosite, care-ti permit sa mergi in perioada urmatoare, sa cresti fara sa ai presiuni pe inflatie. Este putin mai tehnic, dar asta inseamna ca avem loc de crestere fara presiuni inflationiste si in Romania si evident ca si la nivel global. Veti vedea, de obicei, dupa o astfel de perioada, daca ne uitam... mai mult
Marti, 25 Mai 2021, ora 09:06
Romania ar putea avea o crestere economica de 4,1 - 4,2% in 2021, crede Valentin Ionescu, director in cadrul Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza (CNSP). Oficialul previzioneaza ca relansarea se va produce undeva in luna martie sau in trimestrul II.
"Comisia de Prognoza la inceputul lunii noiembrie a facut o proiectie pe principalii indicatori macroeconomici si ei vor fi ajustati pentru ca sunt niste semne de intrebare acum spre sfarsit de an si ca urmare a unor influente externe si aici ne-a dat de gandit un pic ce se intampla in Germania. Adica noi am proiectat un PIB pentru la anul de 4,5, care sigur este optimist si ne-am gandit ca este optimist. Nu va ascund lucrul acesta. Este optimist", a spus seful CNSP.
Oficialii de la Prognoza discuta de o crestere a PIB-ului real, nu a PIB-ului in termeni nominali.
"In termeni nominali sigur ca poti sa ajungi cum este acum estimat la 8%, dar deflatorul mi se pare cam mare, de 4%. Deci la anul este posibil sa ajungem la o crestere de 4,1 - 4,2%. Este posibil. Dar asta ce inseamna? Asta inseamna ca probabil relansarea se va produce undeva in luna martie sau in trimestrul II", a mai spus Valentin Ionescu.
Directorul CNSP spune ca in primele doua luni economia nu va demara.
"Nu va decola asa de puternic pentru ca in exteriorul tarii unde avem o cerere externa si influenteaza mai cu seama productia industriala lucrurile vor demara mai tarziu, in special in Germania, care este motorul economiei europene in acest... mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2020, ora 17:49
Toate prognozele pentru Romania, inclusiv cea mai optimista, de 4,1%, apartinand Guvernului, indica o incetinire a ritmului de crestere economica pentru acest an fata de anii anteriori, fiind in linie cu tendinta economiei globale, potrivit unui comunicat al PwC Romania.
"Toate prognozele pentru Romania, inclusiv cea mai optimista de 4,1% apartinand Guvernului, indica o incetinire a ritmului de crestere economica pentru acest an fata de anii anteriori, in linie cu tendinta economiei globale. Prin urmare, un cadru legislativ stabil si predictibil, precum si investitii publice, mai ales in infrastructura fizica, ar putea contribui la activitatea economica. Din pacate, nivelul scazut al incasarilor bugetare ca pondere in PIB si ritmul alert de majorare a cheltuielilor curente ale statului pun presiuni si limiteaza rolul politicii fiscal-bugetare in stimularea cresterii economice. In 2020, si cu atat mai mult in anii urmatori, ar trebui sa aiba loc o consolidare a finantelor publice prin imbunatatirea colectarii taxelor si recalibrarea cheltuielilor publice pentru a crea un climat investitional favorabil", arata Ionut Simion, Country Managing Partner PwC Romania.
Potrivit Global Economy Watch - 2020 Predictions, economia globala va avea un ritm de crestere modest in 2020, de circa 3,4%, comparativ cu media pe termen lung a secolului 21, de 3,8% pe an.
Previziunile PwC arata ca economia globala va avansa din inertie, in 2020, atata timp cat tensiunile comerciale... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 12:14
Ritmul de crestere al economiei romanesti va ramane sub 4% in acest an, dupa care se va reduce in 2020-2021 din cauza incetinirii cererii externe, a reducerii ritmului de crestere a salariilor si a unui mediu fiscal mai neutru, apreciaza agentia de evaluare financiara Standard & Poor's, care a reconfirmat vineri ratingul de tara al Romaniei la BBB- cu perspectiva stabila.
"Ne asteptam ca expansiunea economiei romanesti sa continue in 2019, cu o crestere de sub 4%, stimulata de consumul public si privat. In 2020, insa, ciclul de crestere economica ar urma sa se inverseze, iar avansul PIB se va diminua spre 3%-3,5% si posibil chiar mai jos, pe masura ce impulsul fiscal, cresterea salariilor si cererea externa se vor reduce.
Momentul in care va avea loc inversarea ciclului economic este dificil de prognozat, insa exista riscul ca aceasta inversare sa aiba loc mai repede si mai puternic decat prognozam in prezent", semnaleaza reprezentantii S&P.
Acestia subliniaza ca una dintre presupunerile lor de baza este ca Executivul va inaspri bugetul pentru a contracara majorarile preconizate in cheltuielile cu pensiile in 2020 si 2021, dupa alegerile parlamentare.
"De aceea, preconizam in ceea ce priveste contributia neta la cresterea PIB de pe urma masurilor fiscale ca aceasta sa fie doar una modest pozitiva in 2020 si practic zero in 2021", mai spun reprezentantii agentiei de rating.
S&P mai atrage atentia ca politica economica s-a stabilizat dupa revizuirea de catre... mai mult
Sambata, 31 August 2019, ora 07:34
Cresterea economica inregistrata de Romania in primele noua luni ale lui 2018 a fost de 4,2% pe seria bruta si de 4,3% pe seria ajustata sezonier, comparativ cu perioada similara din 2017, iar fata de trimestrul II al anului trecut, Produsul Intern Brut in trimestrul III a fost, in termeni reali, mai mare cu 1,9%, potrivit datelor provizorii (2) ale Institutului National de Statistica, date vineri publicitatii.
Raportat la acelasi trimestru din 2017, PIB in trimestrul III din 2018 a inregistrat o crestere cu 4,4% pe seria bruta si cu 4,2% pe seria ajustata sezonier.
"Seria ajustata sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculata ca urmare a revizuirii estimarilor pentru trimestrul III 2018, nefiind insa, inregistrate diferente fata de varianta publicata in Comunicatul de presa nr. 310 din 7 decembrie 2018", precizeaza INS.
In trimestrul III 2018, in varianta provizorie (2), dinamica PIB s-a modificat cu +0,1 puncte procentuale, comparativ cu varianta provizorie (1) . Volumul valorii adaugate brute s-a majorat cu 0,2 puncte procentuale, modificari mai importante fiind inregistrate in: comert cu amanuntul si ridicata, repararea autovehiculelor si motocicletelor, transport si depozitare, hoteluri si restaurante (+0,6 puncte procentuale), de la 102,1% la 102,7%; activitati profesionale, stiintifice si tehnice, activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+0,3 puncte procentuale), de la 105,0% la 105,3%; activitati de... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2019, ora 09:59
Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a revizuit in sus prognoza privind cresterea economica a Romaniei in 2015 si 2016, la 3,3% si, respectiv 3,4%, potrivit Prognozei pe termen mediu 2015 - 2018 - varianta de primavara.
Anterior, in prognoza din iarna, CNP previziona un avans al PIB de 2,8% pentru 2015.
Potrivit sursei citate, Produsul Intern Brut se va ridica in 2015 la 701 miliarde de lei, iar in 2016 la 742 miliarde de lei. Pentru 2017, CNP prevede o crestere economica de 3,7%, iar pentru 2018 de 4%.
Banca Mondiala, optimista: Romania va devansa alte economii europene in urmatorii ani
Pe de alta parte, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza ca, in acest an, consumul final va creste cu 3,1%, iar in 2016 cu 3,3%, consumul individual al gospodariilor se va majora cu 3,2%, respectiv cu 3,4%, iar cel colectiv efectiv al administratiei publice cu 1,4% si, respectiv cu 3%.
Potrivit datelor publicate pe 13 mai de Institutul National de Statistica, Produsul Intern Brut a fost ...citeste mai departe despre "Prognoza buna pentru Romania: Crestere economica de 3,3% in acest an" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 29 Mai 2015, ora 20:44
Comisia Europeana (CE) si-a imbunatatit usor estimarile privind cresterea economica a Romaniei in 2015 pana la 2,8%, fata de avansul de 2,7% pe care il preconiza in luna februarie, conform previziunilor de primavara publicate marti de Executivul comunitar.
"Cresterea economica in Romania este prognozata sa ramana robusta in 2015 si in 2016, sustinuta de consumul privat solid si redresarea investitiilor. Inflatia ar urma sa scada semnificativ in 2015 si sa ramana la un nivel scazut, iar procesul de consolidare fiscala s-ar putea schimba in 2016", se arata in raportul Comisiei Europene.
Romania, locul 5 in UE la cresterea economica
In acest an, cresterea PIB-ului va ramane robusta si peste potential, la 2,8%, in principal datorita consumului privat si a investitiilor. Accelerarea cererii pe plan intern, sprijinita de reducerea taxarii indirecte, precum si de mediul extern ar urma sa majoreze avansul economiei la 3,3% in 2016.
Executivul comunitar estimeaza ca increderea ...citeste mai departe despre "Romania, veste buna de la Comisia Europeana privind cresterea economica" pe Ziare.com mai mult
Marti, 05 Mai 2015, ora 15:26
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a modificat in sens pozitiv prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an, de la 0,8% la 1,2%, estimare mai redusa fata de cea inaintata de FMI si Guvern, de 1,5%.
"Pana recent, economia Romaniei se indrepta spre o crestere robusta in 2012, dupa o revenire in 2011. Totusi, declinul din zona euro are deja un impact semnificativ de incetinire asupra exporturilor Romaniei, iar in continuare, pentru urmatoarele luni, este probabila o evolutie negativa. Criza din zona euro afecteaza Romania in principal prin relatiile bancare transfrontaliere", se spune intr-un raport prezentat vineri de BERD.
Institutia a inaintat in ianuarie o prognoza de plus 0,8% pentru cresterea economica a Romaniei in acest an, redusa atunci de la cifra de 1,1% prezentata in octombrie. In vara anului trecut, banca anticipa o crestere de 3,8% a PIB-ului Romaniei in 2012.
Cea mai mare parte din sistemul bancar romanesc este controlata de institutii financiare europene, cei mai mari jucatori fiind dupa activele cumulate bancile din Austria, Grecia si Franta.
Economia Romaniei, afectata de evenimentele din zona euro
Totodata, zona euro este cea mai importanta piata de desfacere pentru exporturile Romaniei.
Economia zonei euro a evitat la limita in primul trimestru al acestui an intrarea in cea de-a doua runda de recesiune din ultimii trei ani. PIB-ul uniunii monetare a stagnat in primele trei luni, dupa scadere in ultimul... mai mult
Vineri, 18 Mai 2012, ora 17:29