Mai mult de jumatate dintre romani (60%) declara ca au credite, in timp ce peste o treime (37%) sustine ca are cheltuieli lunare obligatorii identice cu venitul incasat, reiese dintr-un studiu sociologic referitor la obiceiurile financiare ale romanilor, dat publicitatii joi.
Rezultatele cercetarii iSense Solutions, comandata de Kruk Romania cu ocazia Zilei fara Datorii, initiativa aniversata pe 17 noiembrie, releva faptul ca 30% dintre cei care au deja credite ar dori sa acceseze un nou imprumut in anul urmator, dar accesarea unui nou imprumut vizeaza stingerea unuia anterior, ceea ce poate conduce la "spirala datoriilor".
In ceea ce priveste accesarea unui imprumut, romanii au cea mai mare incredere in banci, 83% dintre acestia spunand ca ar apela la astfel de institutii in cazul in care ar avea nevoie de bani.
Pe de alta parte, 14% dintre cei chestionati au mentionat ca ar lua un imprumut de la o institutie financiara non-bancara, daca o institutie bancara ar refuza sa le acorde imprumutul. De asemenea, 70% dintre romanii care au accesat un nou imprumut pentru a acoperi o datorie anterioara cred ca situatia lor se va imbunatati in viitor.
In plus, 45% dintre romani nu au economii in familie, iar motivul pentru care romanii fac totusi economii sunt mai ales situatiile neprevazute carora trebuie sa le faca fata.
Potrivit sursei citate, peste jumatate (58%) dintre persoanele intervievate sunt dispuse sa participe la sesiuni de pregatire online gratuite... mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2018, ora 17:53
Numarul persoanelor fizice din Romania cu credite in franci elvetieni s-a redus cu 25% in perioada iulie-decembrie 2016, ajungand la 38.519 la finalul anului trecut, arata datele publicate vineri de banca Nationala a Romaniei (BNR), pe baza informatiilor raportate de banci.
Datele BNR arata ca numarul romanilor cu credite in moneda elvetiana s-a redus in ritm accelerat in ultimii doi ani, de la 75.412 in noiembrie 2014 pana la 61.833 in luna noiembrie 2015 si 51.334 in luna iulie 2016.
"Datele operative arata in plus ca, la finele lunii decembrie 2016, bancile aveau in bilant 12.289 credite ipotecare si 12.786 credite de consum garantate cu ipoteci. Soldul acestor credite, atat credite de consum cat si credite imobiliare, a scazut cu 0,3 miliarde lei, la 5,4 miliarde lei, de la 5,7 miliarde de lei, in perioada iulie-decembrie 2016", a precizat banca centrala, intr-un comunicat.
La finalul anului trecut, bancile romanesti mai detineau 241 credite in franci elvetieni acordate unui numar de 211 de companii, in valoare de circa 120 milioane lei.
Scaderea acelerata a numarului de credite catre persoanelor fizice s-a realizat in principal prin acorduri de conversie intre banci si clienti.
Conversia a fost stimulata de cresterea puternica a cursului francului elvetian in raport cu celelalte monede, la inceputul anului 2015, evolutie care a marit substantial povara ratelor pentru persoanele cu credite in moneda elvetiana.
Creditele in franci elvetieni au fost... mai mult
Vineri, 14 Aprilie 2017, ora 11:55
Unul din patru romani a luat cel putin doua credite de la banci sau institutii financiare nebancare (IFN), in ultimii 10 ani, arata un studiu publicat marti.
Mai exact, peste 23% dintre cei care au participat la sondajul realizat de firma de recuperare creante Provident au declarat ca au facut mai mult de un imprumut in ultimul deceniu, informeaza un comunicat remis Ziare.com.
18,9% dintre ei au spus ca au contractat intre 2 si 4 credite, iar 4,8% s-au imprumutat de cel putin 5 ori la institutiile financiare.
Pe de alta parte, 31,9% au spus ca au luat un singur credit in ultimii 10 ani, in timp ce 26,2% dintre respondenti au afirmat ca au cheltuit doar venitul lunar, fara sa se imprumute, iar 18,2% au sustinut ca au pus bani deoparte.
Dar de ce si-au luat romanii credite? Studiul arata ca imprumuturile la banci si IFN-uri au avut scop personal, iar cei mai multi au spus ca au luat credite de cel putin 10.000 de lei.
Cea mai mare realizare
Intemeierea unei familii este ...citeste mai departe despre "Ne indatoram pana-n gat: Unul din patru romani a luat cel putin doua credite in ultimii 10 ani (Infografic)" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Iunie 2016, ora 13:46
1Valoarea totala a creditelor restante in lei ale populatiei si firmelor, inregistrata in luna august 2014, se cifreaza la aproximativ 11,68 miliarde de lei, cu 5,58% sub cea raportata in iulie, in timp ce restantele la creditele in valuta se ridicau la 16,15 miliarde lei (echivalent), in scadere cu 3,12%, conform unui raport al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), publicat joi.
Totalul creditelor in lei se ridica, in august, la 91,74 miliarde de lei (plus 0,5% fata de luna precedenta), din care 51,8 miliarde de lei erau sume contractate de agentii economici si 38,2 miliarde de lei de populatie.
Creditele in valuta totalizau 123,7 miliarde de lei in august (minus 0,24% fata de iulie), din care 58,66 miliarde de lei imprumuturi contractate de agentii economici si 63 de miliarde de lei de populatie.
Bucurestenii aveau, la finele lunii august, credite in lei restante in suma de 2,85 miliarde de lei si in valuta de 6,82 miliarde de lei (echivalent). Totalul creditelor in lei contractate in Capitala ajungea aproape de 29,6 miliarde de lei, iar al celor in valuta s-a apropiat de 57 de miliarde de lei.
In restul tarii, unele dintre cele mai mari rate ale restantelor se inregistreaza in judetele Salaj (24,86% din creditele in lei si 25,95% din creditele in valuta), Valcea (14,27% din creditele in lei si 21% din creditele in valuta), Giurgiu (26,2% din creditele in lei si 20,32% din creditele in valuta), Braila (23,03% din creditele in lei si 18,28% din creditele in... mai mult
Vineri, 26 Septembrie 2014, ora 10:10
Nu de putine ori s-a intamplat sa avem o nevoie urgenta de bani pentru rezolvarea unor probleme a caror amanare nu putea fi suportata.
Daca in urma cu cativa ani, solutia la aceasta problema era sa apelezi la rude sau la prieteni, in ultimii ani au aparut in Romania companii financiar nebancare care ofera imprumuturi rapide pe termen scurt.
Una dintre aceste companii, prezenta pe piata din luna martie 2014, este si Ferratum Romania, membra a grupului finlandez Ferratum cu prezenta in peste 17 tari din Europa. Oferta companiei consta in acordarea unui credit online pe termen scurt romanilor intr-o maniera facila si rapida, evitand complicatiile si mai ales actele. Nu este nevoie sa faceti rost de nici un act pentru a obtine o suma de pana la 1290 de lei pe o perioada maxima de 45 de zile si nu este nevoie sa va deplasati de acasa pentru a obtine validarea creditului.
Marius Solescu, manager Ferratum Romania ne prezinta pe scurt care sunt avantajele dar si dezavantajele unei astfel de solutii de creditare.
"Daca ne referim la avantajele creditului Ferratum, putem vorbi de:
- Usurinta la acordare: completezi un simplu formular si poti ridica banii in mai putin de 24 de ore;
- Obtii validarea in doar cateva ore de la completarea daca esti la primul imprumut si chiar instant daca esti un client existent in baza de date Ferratum;
- Posibilitati multiple de rambursare;
- Posibilitatea de a obtine un imprumut de la noi chiar daca nu ai avut niciodata un cont... mai mult
Marti, 08 Iulie 2014, ora 14:44
Dobanzile la credite nu pot fi reduse cu mult sub rata inflatiei, insa este nevoie de o stabilizare a acestora pentru stimularea creditarii in moneda nationala, a afirmat directorul general adjunct al BRD, Claudiu Cercel, apreciind ca este dificil de explicat clientilor volatilitatea Robor.
"Daca vrem sa stimulam creditarea in lei e foarte important sa asiguram o stabilitate a dobanzilor in lei, pentru ca altfel e foarte greu sa-i explici unui client pe care-l inviti sa ia credite in lei ca in luna asta Robor e la 2,5%, apoi se duce la 3,5%, sare la 4%, scade la 2,1%, e foarte greu", a afirmat miercuri Cercel.
El a precizat ca dobanzile sunt determinate, in mare parte, de situatia lichiditatii din sistemul bancar, aspect evidentiat de ecartul intre indicatorul Robor la 3 luni, spre exemplu, si dobanda de politica monetara, respectiv intre 2,58% si 3,5% pe an.
"Daca in urma masurilor pe zona de credite neperformante, banca centrala va decide o compensare pentru a sustine creditul, cum ar fi sa reduca rezervele minime obligatorii - daca se va decide reducerea, mai degraba atunci se va face, dupa acest exercitiu - atunci va exista in continuare o presiune de reducere a dobanzilor", a explicat Cercel.
Directorul BRD considera, pe de alta parte, ca dobanzile nu pot fi coborate mult sub rata inflatiei, fara a mai exista "foarte mult spatiu de reducere sub 2,5%" pentru dobanda de referinta.
Dobanzile, influentate de evolutia cursului
Totodata, dobanzile au fost... mai mult
Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 14:28
Creditarea a inceput sa-si revina in primele patru luni ale anului la nivelul sistemului bancar, a declarat marti presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si al CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, aratand ca a tras concluzia in urma intalnirii trimestriale a membrilor ARB cu guvernatorul BNR.
"Ieri (luni - n.r.), la prezentarea facuta de guvernator in fata membrilor ARB - am fost invitati la intalnirea trimestriala - parca pentru prima oara am constat cu totii ca se dezmorteste ceva in cea ce priveste creditarea pentru perioada ianuarie-aprilie", a afirmat Ghetea intr-o conferinta de presa cu ocazia prezentarii rezultatelor bancii pe care o conduce.
El a dat exemplul CEC Bank, unde s-a inregistrat in primele patru luni un avans al creditarii pentru persoane fizice cu 15% ca numar si cu 56% ca volum fata de acelasi interval al anului trecut.
"Este foarte interesant ca in anii precedenti a fost un declin al creditarii pentru persoane fizice, dar iata ca se reia creditarea pe acest segment. Avem si produse care sunt cerute, dar se confirma ca persoanele fizice incep sa fie mai interesate de credit", a spus Ghetea.
Pe segmentul persoanelor juridice, volumul de creditare a avansat cu 22% in perioada mentionata.
"De mult n-am mai vorbit de cresteri de doua cifre, lucru care ne da speranta, fiind prima treime a anului cu semne atat de bune, creste activitatea de creditare", a mai spus Ghetea.
Datele BNR arata ca la finele lunii martie soldul creditelor... mai mult
Marti, 06 Mai 2014, ora 16:00
Romanii care au luat credite in valuta, respectiv in euro sau in alte monede straine, le pot converti in lei fara comisioane, costuri aditionale sau garantii suplimentare, conform unei initiativa legislativa depusa la Senat de un grup de parlamantari, care propun ca aceste noi reglementari sa se aplice unitar contractelor de credit aflate in desfasurare la momentul intrarii in vigoare a legii, dar si contractelor de credit viitoare.
Pentru ambele categorii de credite, conversia ar urma sa se poata face inclusiv in orice alta moneda straina, conform Mediafax.
Conform initiativei grupului de parlamentari, printre care se numara si presedintele Camerei Deputatilor, bancile vor fi obligate ca atunci cand valoarea creditului initial este depasita cu 20 la suta sa informeze consumatorul, acesta putand sa opteze pentru convertirea in moneda care il avantajeza mai mult, fara a dauna principiilor legilor si reglemetarilor interne ale institutiilor bancare.
"Consideram ca majorarea ratelor bancare datorate de catre consumatori cauzate de fluctuatiile ratei de schimb valutar este injusta functionand in detrimental romanilor care au credite in valuta, inclusiv in cazul contractelor de credit incheiate fara sa detina toate informatiile privind riscul pe care fluctuatiile cursului de schimb le are asupra ratelor", mentioneaza initiatorii in expunerea de motive.
Creditele neperfoamnte si ratele restante la banci, o problema sociala in Romania
Potrivit semnatarilor... mai mult
Joi, 20 Februarie 2014, ora 17:15
Restrangerea creditarii in 2009 este influentata de structura finantarilor acordate in Romania, in conditiile in care un sfert din imprumuturi au fost date firmelor pentru nevoile de capital de lucru, iar activitatea acestora s-a contractat puternic, in timp ce unele investitii au fost amanate, informeaza NewsIn.
"Aproximativ 25-27% din creditul neguvernamental este reprezentat de imprumuturi pe termen scurt ale companiilor comerciale pentru nevoile de capital de lucru si este normal ca ritmul de crestere a creditarii sa scada, in conditiile in care cifrele de afaceri ale societatilor comerciale au scazut.
Restrangerea creditarii este un efect natural, anticipat inca de la finalul anului trecut si tine de structura creditarii", a declarat presedintele executiv al Alpha Bank Romania, Sergiu Oprescu, intr-un interviu acordat NewsIn.El considera ca o crestere anuala a creditarii de 5-10% reprezinta "o tendinta normala si un indicator extrem de puternic pentru o tara din UE", in conditiile in care, la finalul lunii iunie, avansul anual al creditarii a incetinit la circa 11%.
Pe de alta parte, Oprescu sustine ca 2009 este un an in care o parte din investitii nu s-au mai realizat, insa, in conditiile in care proiectele continua, finantarile respective sunt acordate.
--------------------
CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro
--------------------
"Aceste imprumuturi cresc, dar nu au aceeasi dinamica cu care scad pe segmentul creditelor companiilor pentru nevoi... mai mult
Luni, 27 Iulie 2009, ora 11:04