Romania si-a manifestat interesul de a se conecta la asa-numitul Coridor Sudic de Gaze (SGC), din Rusia spre Europa, a anuntat joi Maros Sefcovic, vicepresedintele Comisiei Europene si comisar european pentru Uniunea Energiei, relateaza site-ul agentiei de stiri Trend.
Sefcovic a facut aceste declaratii ca urmare a unei reuniuni ministeriale la Baku a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze. Romania a fost reprezentata de catre Iulian-Robert Tudorache, secretar de stat in cadrul Ministerului Energiei.
"2018 va fi o perioada speciala pentru implementarea proiectului Coridorului Sudic de Gaze. Gazele din Azerbaidjan vor ajunge in Europa in 2020. Este un proiect strategic care va consolida securitatea energetica a Europei si, prin urmare, UE sustine proiectul inca de la inceput", a spus vicepresedintele Comisiei Europene.
Maros Sefcovic a mai precizat ca, de la inceputul implementarii strategiei energetice, Uniunea Europeana a discutat cu tarile din Europa de Sud-Est pentru conectarea acestora la Coridorul Sudic de Gaze.
"Exprimarea interesului din partea unor tari precum Bulgaria si Romania are o importanta deosebita. Europa va fi mai puternica decat oricand datorita implementarii acestui proiect", a mai declarat inaltul oficial european.
Coridorul Sudic de Gaze, de peste 3.500 kilometri, va permite transportul a peste zece miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an de la zacamantul azer Shah Deniz II din Marea Caspica pana in Italia.... mai mult
Joi, 15 Februarie 2018, ora 19:44
Uniunea Europeana ia in calcul mai multe variante pentru gazoductul South Stream, proiect abandonat de Rusia, una dintre acestea fiind transportarea gazului din Azerbaidjan prin Turcia, in conditiile in care Romania, Bulgaria si Grecia au semnat un acord de cooperare in domeniu, relateaza AFP.
"Avem de gand sa infiintam un comitet director pentru a identifica si rezolva eventualele probleme ridicate de construirea Coridorului Sudic", a declarat Marcos Sefcovici, vicepresedinte al Comisiei pentru energie, citat de AFP.
El a afirmat ca Azerbaidjanul si Turcia au cerut UE lansarea acestei initiative, pentru a fi sigure ca Europa va contribui la proiectul Coridorului Sudic si a precizat ca cele doua state au dat "asigurari ferme" in ceea ce priveste implicarea lor in construirea acestui gazoduct, care ar trebui "sa aduca gazul la frontiera europeana pana in 2020".
In paralel, saptamana trecuta, Rusia si-a manifestat dorinta de a construi, impreuna cu o companie din Turcia, un gazoduct capabil sa livreze 63 de miliarde de metri cubi de gaz dinspre Rusia catre Turcia.
Marti, Romania, Grecia si Bulgaria au semnat un acord de cooperare la Bruxelles pentru dezvoltarea unei infrastructuri regionale de gaze naturale si si-au aratat disponibilitatea de a sprijini proiectul Coridorului Sudic.
UE cauta rute prin care sa diversifice aprovizionarea cu gaz, pentru a reduce dependenta Europei de resursele Rusiei, pe fondul relatiei tensionate cu Moscova din cauza conflictului... mai mult
Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 12:34
Ministerul Afacerilor Externe a salutat vineri, intr-un comunicat de presa, anuntul Companiei Internationale Nabucco si al Consortiului Shah Deniz privind semnarea Acordului de colaborare in vederea dezvoltarii urmatoarei etape a proiectului gazoductului Nabucco.
Acordul, semnat vineri la Viena, reprezinta "o evolutie deosebit de importanta in dezvoltarea proiectului, prin aprofundarea cooperarii dintre cele doua consortii si stabilirea parametrilor colaborarii pentru perioada urmatoare", precizeaza MAE.
In acelasi timp, decizia reconfirma viabilitatea proiectului Nabucco, fiind un impuls major in directia deschiderii Coridorului Sudic de Gaze Naturale, obiectiv prioritar european, considera institutia diplomatiei romane.
"In calitate de stat partener in proiectul Nabucco, Romania a fost si continua sa fie un sustinator ferm si activ al implementarii acestuia, implicandu-se constant in demersurile menite a asigura buna desfasurare a etapelor pregatitoare", da asigurare MAE.
Proiectul Nabucco face parte din Coridorul sudic de gaze naturale, o initiativa europeana ce vizeaza diversificarea rutelor si surselor de aprovizionare cu gaze naturale a pietei europene. Proiectul are in vedere, in prima faza, aducerea resurselor naturale din campul azer Shah Deniz II, gestionat de Consortiul Shah Deniz, de la granita de vest a Turciei spre Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.
La realizarea proiectului Nabucco, din partea Romaniei participa compania Transgaz, membru... mai mult
Sambata, 19 Ianuarie 2013, ora 13:25
Romania si Lituania vor coopera pentru gasirea unor rute alternative de transport al gazelor naturale, a declarat presedintele Litianiei, Dalia Grybauskaite, dupa intalnirea cu presedintele Traian Basescu.
Dalia Grybauskaite a mentionat in acest sens proiectele viitorului Coridor Sudic European si al gazoductului Nabucco.
"Lituania si Romania vor coopera in eforturile lor pentru a pune capat cat mai curand posibil a izolarii energetice ale unor regiuni distincte din UE, in probleme de securitate energetica si nucleara, precum si pentru a asigura o alternativa la aprovizionarea cu gaze naturale.
Viitorul Coridor Sudic european care va trece prin Romania si gazoductul Nabucco pot deschide noi oportunitati de import de gaze pentru Lituania", a declarat Grysbauskaite, potrivit unui comunicat al Presedintiei Lituaniei, dat publicitatii miercuri.
Romania si Lituania sunt dependente de un singur furnizor - Gazprom, a declarat presedintele Lituaniei anterior sosirii la Bucuresti. In acest sens, cele doua tari au un scop comun, si anume sa se alature pietei energetice pan-europene.
De asemenea, intr-un comunicat anterior, care anunta vizita oficiala la Bucuresti, Grybauskaite a evidentiat ca "Lituania si Romania impartasesc interese foarte asemanatoare in domeniul energetic".
Proiectul gazoductului Nabucco, de transport al gazelor naturale din Asia spre Europa, reprezinta si principala componenta a Coridorului Sudic. Va fi o conducta care va conecta regiunile... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 17:34
Presedintele suspendat, Traian Basescu, a declarat, intr-un interviu pentru Vocea Rusiei, ca proiectul Nabucco este prioritar pentru Romania.
In acelasi timp, presedintele a precizat ca Romania nu se va opune proiectului "South Stream", sustinand ca tara noatra isi mentine optiunea de a fi un partener al companiei Gazprom.
Intrebat care este pozitia Romaniei in proiectul South Stream, Basescu a raspuns: "Noi sustinem fara rezerve varianta coridorului sudic, care este o varianta sustinuta de Uniunea Europeana si noi suntem parte a Uniunii Europene".
Gazprom ar putea plati pentru constructia sectiunii din Bulgaria a conductei South Stream
"Deci pentru noi proiectul Nabucco este un proiect prioritar. Suntem si parte a acestui proiect, Romania are 16% din proiect. Dar niciodata n-o sa auziti ca ne impotrivim South Stream-ului. Va pot spune ca atunci cand am primit de la autoritatile rusesti solicitarea sa se faca primele prospectiuni in zona economica a Romaniei, raspunsul nostru a fost pozitiv. Dar noi nu putem fi decat parte a politicii energetice europene, atata timp cat Federatia Rusa si acum ne vinde gaze prin intermediari si nu in mod direct.
In conditiile in care avem o conducta a Gazpromului care trece pe teritoriul nostru. Fireste, o deschidere a Federatiei Ruse catre parteneriatul cu noi si noi am oferit Gazpromului posibilitatea sa faca depozite de gaze pe teritoriul Romaniei in foste saline. Si intrebarea a venit destul de acut atunci cand au fost... mai mult
Joi, 16 August 2012, ora 10:05