Pretul energiei in Romania este mai mare decat in alte tari din regiune cu care tara noastra este cuplata, astfel ca luni a fost mai ieftin sa se importe energie si nu exista un deficit de productie, a declarat Octavian Lohan, membru al directoratului Transelectrica.
El a fost intrebat de ce productia de energie a tarii a fost mai mica, luni dimineata, decat consumul national, iar soldul import-export a fost in favoarea importului.
"Sunt traderi care cumpara si vand. Numai noi si ungurii avem preturi mari in regiune, in schimb Cehia si Slovacia au preturi mici. Deci daca energia ieftina de la ei isi croieste un drum pana la noi, vine energie ieftina. Prin urmare, nu este un deficit de productie", a explicat Lohan.
Potrivit acestuia, au mai existat doua zile in aceasta luna, respectiv 2 si 6 februarie, cand Romania a importat energie in permanenta, iar consumul a fost mai mare decat productia.
"Nu am avut niciodata probleme cu acoperirea propriului consum. In zilele cand a fost consumul foarte mare, aproape de 10.000 de MW (la mijlocul lunii ianuarie - n.red.), mai erau si 1.500 de MW de exportat, atunci deja aveam probleme, pentru ca si Dunarea era foarte mica.
Astazi Dunarea este la 7.100 de metri cubi pe secunda si produce mult, dar preturile fac ca energia sa intre in tara cand este mai ieftin la vecini. Aceasta s-a intamplat la cuplarea pietelor, se incearca egalizarea preturilor. Este jocul preturilor", a mai spus Lohan.
Luni dimineata, la ora 10:00,... mai mult
Luni, 13 Februarie 2017, ora 18:27
Investitorii in energia regenerabila si producatorii din acest domeniu sunt revoltati de faptul ca Guvernul a decis sa mentina un nivel scazut al cotei obligatorii, sustinand ca masura, bazata pe calcule neactualizate, va falimenta firmele si "va arunca in haos" industria.
"La sfarsitul anului trecut, in cadrul COP21, 186 de tari au ajuns la un acord istoric si anume sa lupte impotriva emisiilor de CO2 si sa isi concentreze eforturile pentru a sustine energia produsa din surse regenerabile.
In acest timp, Romania continua sa promoveze o politica prin care statul doreste falimentarea producatorilor de energie din surse regenerabile care azi asigura circa 20% din consumul de energie electrica la nivel national", se arata intr-un comunicat al asociatiilor care reprezinta investitorii in energia regenerabila din Romania - RWEA, PATRES, RPIA si ArmHE.
Acestea amintesc ca la propunerea ANRE, Guvernul a luat decizia de a pastra pentru al treilea an la rand cota obligatorie de energie ...citeste mai departe despre "Producatorii "verzi" avertizeaza: Romania ingroapa energia regenerabila - Statul provoaca haos" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Ianuarie 2016, ora 15:10
Romania este a treia tara ca intensitate energetica din Europa, cu pierderi ce reprezinta mai mult de 35% din consumul final de energie, a declarat prof. dr. ing. Aureliu Leca, din partea Asociatiei Romane pentru Promovarea Eficientei Energetice (ARPEE), in cadrul seminarului Energie - Schimbari Climatice Europa 2030", organizat de Fundatia TERRA Mileniul III.
Seminarul a reunit specialisti, reprezentanti ai mediului academic, ONG si de afaceri si fost un prilej de dezbatere a termenelor si obligatiilor stabilite prin Directiva 27/2012/CE privind eficienta energetica, ce va trebui transpusa si in Romania pana la sfarsitul acestui an.
"Nu suntem pregatiti pentru termenele impuse de Directiva pentru Eficienta Energetica. Romania si-a redus de la an la an consumul de energie, in urma reducerii activitatii industriale, insa eficienta nu a crescut. Sunt foarte putine cladiri eficiente energetic si nicio certitudine de ameliorare pentru urmatorii 15 ani", a declarat profesorul Leca.
El a adaugat ca lucrarile de reabilitare termica din Romania se fac superficial si doar in ani electorali, iar eficienta energetica nu este incurajata in mod real, prin politici eficiente. In plus, "suntem experti in penalizari si ignoram stimulentele".
In Romania, cladirile folosesc aproximativ 41% din consumul final de energie. In termeni comparativi, cladirile de locuinte din Romania consuma de opt ori mai multa energie decat media UE din cauza sistemelor ineficiente de incalzire si a... mai mult
Marti, 18 Martie 2014, ora 16:41
Romania consuma de 2,5 ori mai mult energie pe unitatea de Produs Intern Brut (PIB) fata de media UE si ar putea economisi pe termen lung intre 5 si 7 miliarde euro, daca ar aplica masuri de eficienta energetica, ceea ce ar echivala cu o crestere de 4-6% a PIB, fara un consum suplimentar de energie.
"Pierderile energetice in sectorul industrial ating 30-35% din energia consumata, in timp ce la cladiri se constata pierderi energetice de circa 40-50% din energia consumata", se arata intr-un comunicat al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti si al Asociatiei Romane pentru Promovarea Eficientei Energetice (ARPEE).
ARPEE are ca membri fondatori companiile BB, Alstom, Dalkia, EnergoBit, Elcomex, GDF SUEZ Energy Romania, Lafarge, OMV Petrom si PricewaterhouseCoopers.
Potrivit presedintelui ARPEE, Gilles Humbert, eficienta energetica este o "prioritate fundamentala in Romania".
Comisia Europeana a anuntat, in luna octombrie a anului trecut, ca a lansat procedura de infringement impotriva Romaniei si Cehiei pentru ca nu au furnizat informatii cu privire la implementarea unei directive referitoare la eficienta energetica a cladirilor.
Directiva 2010/31/EU precizeaza ca statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa instituie si sa aplice cerinte minime privind performanta energetica a cladirilor si sa se asigure ca este realizata certificarea performantei energetice a cladirilor. Totodata, documentul prevede realizarea unor inspectii periodice ale... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 16:51
Romania este in urma altor state europene la aplicarea masurilor de eficienta energetica, situandu-se pe locul 3 in randul statelor europene care folosesc mai multe resurse energetice, apreciaza Consiliului Investitorilor Straini (FIC).
"Conform unui studiu elaborat de grupul de lucru pe energie al Consiliului Investitorilor Straini (FIC), Romania ocupa locul 3 in randul celor mai intensive state din punct de vedere energetic din Uniunea Europeana. Cu alte cuvinte, aici se folosesc mai multe resurse energetice pentru generarea PIB decat in majoritatea celorlalte tari", se arata intr-un comunicat al FIC, citat de Mediafax.
Sfaturile date de reprezentantii Investitorilor straini vizeaza modul de alocare a fondurilor europene si continuarea investitiilor in eficienta energetica.
"Romania trebuie sa-si stabileasca o serie de obiective realiste pentru eficienta energetica si sa aplice politici echilibrate si eficiente de cost pentru a evita distorsionarea pietei. Trebuie sa stimuleze in continuare investitiile in eficienta energetica si in tehnologiile nepoluante pentru a-si reduce dependenta de combustibilii fosili cu atat mai mult cu cat este posibil ca in viitor preturile acestora sa creasca. Fondurile europene pot fi mai bine utilizate pentru a incuraja investitiile in acest domeniu mai ales ca aceste fonduri sunt cea mai consistenta si mai putin costisitoare sursa de finantare disponibila in momentul de fata pentru Romania", mentioneaza sursa citata.
Pentru a... mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 17:18
Resursele de energie ale Romaniei au scazut cu 2,2% in primele opt luni ale acestui an, fata de aceeasi perioada din 2011, a anuntat, vineri, Institutul National de Statistica.
Resursele de energie electrica s-au diminuat cu 2,1% in perioada ianuarie - august 2012, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Principalele resurse de energie ale Romaniei au totalizat 228,204 milioane tone echivalent petrol (tep) in primele opt luni din 2012, in scadere cu 524.900 de tone fara de perioada similara din 2011.
Productia interna de energie a insumat 152,019 milioane tep, in scadere cu 2,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar importul a fost de 7,619 milioane tep, in scadere cu 1,6%.
In primele opt luni ale acestui an, resursele de energie electrica au totalizat 40,646 miliarde KWh, in scadere cu 861,5 milioane KWh (2,1%) fara de perioada similara din 2011. Scaderea resursei de energie electrica a avut loc pe fondul scaderii productiei cu 1,071 miliarde KWh (2,6%).
Productia din termocentrale a fost de 21,762 miliarde KWh in primele opt luni din 2012, in crestere cu 1,180 miliarde KWh (5,7%) fata de aceeasi perioada din 2011.
Productia din hidrocentrale a fost de 9,279 miliarde KWh in perioada ianuarie - august 2012, in scadere cu 2,819 miliarde KWh (23,3%) fata de primele opt luni din 2011, iar cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 7,433 miliarde KWh, in scadere cu 267,2 milioane KWh (3,5%).
Productia din centralele electrice... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 13:50
Consumul final de energie electrica a totalizat, in primele cinci luni ale acestui an, peste 21,973 miliarde KWh, fiind cu 1,8% mai mic fata de cel din perioada corespunzatoare a anului 2011, conform datelor transmise, vineri, de catre Institutul National de Statistica.
Iluminatul public a inregistrat in perioada mentionata o crestere cu 7,1%, iar consumul populatiei a crescut cu 1,5%. Exportul de energie electrica a fost de 387,6 milioane KWh, in scadere cu 1,388 miliarde KWh, respectiv cu 78,2%. Consumul propriu tehnologic in retele si statii a fost de 3,203 miliarde KWh, in scadere cu 3,2 milioane KWh, respectiv cu 0,1%.
In perioada 1 ianuarie - 31 mai 2012, resursele de energie primara au scazut cu 2,7%, iar cele de energie electrica au scazut fata de aceeasi perioada a anului precedent cu 6,5%.
Principalele resurse de energie primara au totalizat 14,298 milioane tone echivalent petrol (tep), in scadere cu 401.000 tep fata de perioada similara a anului trecut.
Productia interna a insumat 9,613 milioane tep, in scadere cu 1,6%, iar importul a fost de 4,685 milioane tep, in scadere cu 5%.
In aceasta perioada, resursele de energie electrica au insumat 25,564 miliarde KWh, in scadere cu 1,788 miliarde KWh (6,5%) fata de cele din perioada corespunzatoare a anului 2011. Scaderea resursei de energie electrica s-a datorat in principal diminuarii productiei cu 1,979 miliarde KWh (7,3%).
Productia din termocentrale a fost de 13,685 miliarde KWh, in scadere cu... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 12:46
Consumul de energie nucleara al Romaniei a fost anul trecut de 2,7 milioane tone echivalent petrol, reprezentand 0,4% din cel mondial, conform statisticilor companiei petroliere British Petroleum.
Consumul de energie nucleara a crescut in 2011, in Romania, cu 1,1% fata de anul precedent, fiind mai mult decat dublu fata de cel din 2001, cand a totalizat 1,2 milioane tep.
Cel mai mare consum de energie nucleara a fost inregistrat anul trecut in SUA - 188,2 milioane tep, Franta - 100 milioane tep, Federatia Rusa - 39,2 milioane tep, Japonia - 36,9 milioane tep, Coreea de Sud - 34 milioane tep.
In Uniunea Europeana, consumul de energie nucleara a fost in 2011 de 205,3 milioane tep, mai mare cu 1,1% fata de cel din 2010. mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 11:16
Romania are 8,85 milioane de utilizatori de energie electrica, cei mai multi dintre ei, adica 1,392 de milioane, fiind racordati la E.ON Moldova, potrivit unui raport al Autoritatii de Reglementare in Energie (ANRE) privind sectorul distributiei de energie in 2010, publicat vineri.
Datele ANRE arata ca, in 2010, numarul consumatorilor a crescut usor fata de anii precedenti, de la 8,76 de milioane in 2009 si 8,70 de milioane in 2008.
"E.ON Moldova are cel mai mare numar total de utilizatori, de 1.392.932, urmat de CEZ Oltenia, cu 1.390.567 de utilizatori (invers fata de anul 2009, cand CEZ Oltenia era pe primul loc), iar Enel Dobrogea are cel mai mic numar total de utilizatori, de 608.689.
Se observa ca numarul total de utilizatori difera, practic, de la simplu la dublu. Numarul total de utilizatori din mediul urban este de 4.914.825, iar numarul total de utilizatori din mediul rural este de 3.935.245", se arata in raport.
Cel mai mare numar total de utilizatori in mediul urban il are Enel Muntenia (965.103), iar cel mai mare numar total de utilizatori in mediul rural sunt racordati la CEZ Oltenia (795.029).
Romania este impartita in opt zone de distributie a energiei. Trei dintre cele opt societati care gestioneaza aceasta activtate au ramas in portofoliul statului. Este vorba despre Electrica Transilvania Nord, Electrica Transilvania Sud si Electrica Muntenia Nord.
Celelalte cinci au fost privatizate in perioada 2005-2006. Italienii de la Enel au... mai mult
Vineri, 23 Martie 2012, ora 15:19