Romania este cel mai mare producator de gaze naturale din Europa de Est, cu o productie medie de gaze naturale in ultimii ani de circa 11 miliarde de metri cubi, afirma Federatia Patronala Petrol si Gaze.
"Aniversam astazi, 13 septembrie, Ziua Gazistului Roman. Federatia Patronala Petrol si Gaze, prin companiile membre, transmite un mesaj de multumire tuturor persoanelor care lucreaza in sectorul gazelor naturale si reaminteste cu aceasta ocazie importanta adoptarii politicilor publice menite sa sustina dezvoltarea acestei ramuri. Productia medie de gaze naturale in ultimii ani a fost de circa 11 miliarde de metri cubi, calificand Romania drept cel mai mare producator de gaze naturale din Europa de Est. In contextul actual, remarcam nevoia acuta de incurajare a investitiilor in sector pentru sporirea rolului industriei in dezvoltarea economiei nationale si pentru protectia eficienta a consumatorilor vulnerabili de energie", se spune in comunicat.
Organizatia apreciaza ca dezvoltarea pietei de gaze naturale poate aduce numeroase beneficii pentru oamenii devotati industriei. Conform FPPG, prin stimularea investitiilor in infrastructura esentiala si totodata prin sprijinirea consumului sustenabil de gaze naturale in producerea de energie electrica, gazele naturale din productia interna pot fi utilizate la valoare adaugata marita.
Potrivit Federatiei, gazele naturale reprezinta cel mai important combustibil din economia romaneasca, cu o pondere de 31% din energia... mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2019, ora 16:08
Transgaz va cumpara de la turci, cu peste o suta de milioane de euro, conducta de care are nevoie pentru constructia segmentului romanesc al gazoductului BRUA. Producatorii autohtoni de otel care ar fi putut produce conducta la noi in tara au atentionat inca de anul trecut ca banii europeni cu care se construieste gazoductul ar trebui folositi in insteresul oamenilor de aici, nu al celor din diverse alte parti ale lumii.
Societatea Nationala Transgaz SA are de construit, in urmatorii ani, aproape o treime din gazoductul Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria (BRUA). Mai exact, din 1.318 de kilometri, cat va avea intregul gazoduct, Transgaz va trebui sa finalizeze cei 479 de kilometri de conducta care vor traversa teritoriul tarii noastre, incepand din localitatea Podisor din Giurgiu pana la Recas, in Timisoara. In plus, urmeaza sa se realizeze trei statii de comprimare in localitatile Jupa (in Caras-Severin), Bibesti (in Gorj) si Podisor (in Giurgiu). Ca Europa sa nu mai depinda de gazul rusesc, intregul gazoduct BRUA - deci si sectorul romanesc - va trebui construit la cele mai inalte standarde.
De calitatea acestor lucrari va depinde, in parte, eficienta cu care se vor putea valorifica gazele din Marea Neagra.
Pe langa beneficiile de care se va bucura dupa ce gazoductul va fi pus in functiune, Romania putea castiga mult inca din perioada de constructie a acestuia. Mai exact, daca s-ar fi folosit nu doar forta de munca autohtona, ci si materiale produse la noi in tara,... mai mult
Luni, 26 Martie 2018, ora 08:52
Cele trei companii implicate in proiectul gazoductului Giurgiu-Ruse, compania de stat Transgaz, firma romaneasca privata Inspet Ploiesti si constructorul austriac Habau, au tras pe sub Dunare conducta principala a gazoductului, potrivit unui comunicat publicat duminica de Transgaz.
Gazoductul va face parte din proiectul Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria (BRUA), care va lega retelele de gaze naturale din cele patru state si va permite exportul gazelor de la Marea Neagra spre Austria, arata News.ro.
Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat, in 23 iulie, ca a primit asigurari din partea constructorului ca prima conducta ar trebui sa subtraverseze Dunarea in 45 de zile.
Lucrarea de subtraversare a Dunarii este una dintre cele mai mari din Europa pana la acest moment.
"Lungimea efectiva a subtraversarii este de 2,1 km de la grupul de robinete Comasca pana la grupul similar de la Marten (Bulgaria) ", se arata in comunicat.
Conducta a fost construita in atelierele ...citeste mai departe despre "S-a tras pe sub Dunare prima conducta de gaze intre Romania si Bulgaria" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 25 Septembrie 2016, ora 11:32
Necesarul de gaze naturale in Romania ar putea creste cu pana la 42% in cazul in care Rusia decide sa intrerupa livrarile de gaze catre Uniunea Europeana pentru o perioada de sase luni, potrivit rezultatelor unui test de stres efectuat de Comisia Europeana si publicat joi.
Testul analizeaza impactul suspendarii pentru o luna, respectiv sase luni a livrarilor de gaze rusesti in randul a 38 de tari europene, raspunsul guvernelor, precum si potentialele acorduri de cooperare intre statele vecine in cazul unei crize a gazelor naturale. In cazul celui de-al doilea scenariu, perioada analizata a fost septembrie 2014 - februarie 2015, potrivit Mediafax.
De asemenea, raportul cuprinde recomandarile Comisiei pentru cele mai vulnerabile state.
"Raportul arata ca facem tot posibilul pentru a fi pregatiti si ca nu asteptam (declansarea unei crize - n.r.). Detinem, in premiera, un tablou complet in privinta riscurilor si a solutiilor posibile", a declarat vicepresedintele CE pentru Energie Gunther H. Oettinger.
Romania, printre cele mai afectate tari din Europa de Est
Dintre tarile din Europa de Sud-Est, Bulgaria, Romania si Ungaria ar fi cele mai afectate de o intrerupere in livrarile de gaze rusesti, se arata in raport.
Astfel, necesarul de gaze naturale in Romania ar creste in februarie in medie cu 37% in varianta in care guvernul nu intrerupe colaborarea cu tarile vecine, iar temperaturile sunt cele obsnuite pentru luna februarie.
In lipsa colaborarii cu alte... mai mult
Vineri, 17 Octombrie 2014, ora 09:10
Compania de gaze naturale din Grecia, DEPA, negocieaza cu companii din Bulgaria si Romania in vederea implicarii acestora intr-un proiect constand in construirea unui terminal plutitor pentru gaz natural lichefiat cu o capacitate de 5 milioane de metri cubi pe an.
Acesta ar urma sa fie situat in portul Kavala, relateaza GR Reporter.
"DEPA nu poate finanta proiectul de una singura, acesta va fi multinational. Negociem in prezent cu firme din Bulgaria si Romania in vederea implicarii lor in proiect", a spus Spiros Paleoyiannis, director administrativ adjunct al DEPA, cu ocazia Forumului pentru Energia de la Atena.
In centrul discutiilor din cadrul evenimentului din acest an s-au aflat subiecte precum securitatea si reducerea dependentei de anumite surse de energie.
Dupa selectarea conductei TAP, prin care va fi transferat gaz ...citeste mai departe despre "Romania ar putea participa la un proiect important privind gazele, in Grecia" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 15 Martie 2014, ora 10:16
Conducta Nabucco West va transporta primele cantitati de gaze naturale la finele lui 2018 sau inceputul lui 2019 si va putea acoperi 50% din necesarul de gaze naturale al Bulgariei, Romaniei, Austriei si Ungariei, a declarat miercuri director general executiv Nabucco Gas Pipeline International GmbH, Reinhard Mitschek, transmite APA.
Mitschek a precizat insa ca Nabucco West nu va putea sa inlocuiasca complet gazul
natural rusesc.
"Obiectivul nostru este sa imbunatatim competitivitatea si sa cream o oportunitate de selectie pentru consumatori. Proiectul Nabucco West va putea acoperi jumatate din cererea energetica pentru patru tari: Bulgariei, Romaniei, Austriei si Ungariei", a declarat Mitschek.
Consortiul azer Shah Deniz trebuie sa anunte in curand care este conducta aleasa pentru livrarile de gaze naturale de la Marea Caspica spre Europa. Singurele doua proiecte de conducte ramase in cursa sunt Nabucco si TAP (Trans Adriatic Pipeline).
Potrivit lui Reinhard Mitschek, daca proiectul Nabucco West va fi selectat de consortiul Shahdeniz, faza pregatitoare pentru constructia conductei va incepe in 2014.
"Primele cantitati de gaze naturale vor fi pompate prin conducta la finele lui 2018 sau inceputul lui 2019", a declarat Mitschek.
Acesta a adaugat ca decizia finala de investitie ar urma sa fie adoptata in luna septembrie a acestui an in timp ce decizia finala de investitie in cazul Shahdeniz va fi luata in octombrie. Mitschek s-a declarat increzator ca... mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 17:56
Comisia Europeana solicita Romaniei sa modifice legislatia privind exporturile de gaze naturale si sa permita libera circulatie, fara a conditiona schimburile comerciale.
O astfel de solicitare vine dupa ce, cu cateva saptamani in urma, OMV Petrom anunta descoperirea unui zacamant de o "importanta mondiala" in Marea Neagra.
La inceputul lunii octombrie, in perimetrul romanesc al Marii Negre, Petrom si ExxonMobil au anuntat descoperirea unei acumulare de gaze in valoare de 17 miliarde de euro. Rezerva de gaze din Marea Neagra, "o descoperire de importanta mondiala", asa cum o descrie seful OMV, Gerhard Roiss, ar putea conduce, dupa 2020, la o schimbare radicala pe piata energetica locala: preturi mai mici la gaze, reducerea dependentei fata de importuri si castiguri anuale estimate de un miliard de euro pentru stat.
O luna mai tarziu, Romania este somata de catre Comisia Europeana sa schimbe legislatia gazelor, anuntand initiera procedurii de infringement impotriva tarii noastre. Statul roman are la dispozitie doua luni pentru a schimba legislatia. Autoritatile romane conditioneaza modul in care producatorii locali de gaze pot exporta. Practic, legislatia in vigoare incalca libera circulatie a marfurilor in spatiul comunitar.
Specialistul in Energie Ionut Purica este de parere ca Uniunea Europeana este direct interesata ca Romania sa poata exporta, tinand cont de rezervele de gaze descoperite pe teritoriul tarii noastre. Specialistul crede ca autoritatile... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 07:00
Presedintele suspendat, Traian Basescu, a declarat, intr-un interviu pentru Vocea Rusiei, ca proiectul Nabucco este prioritar pentru Romania.
In acelasi timp, presedintele a precizat ca Romania nu se va opune proiectului "South Stream", sustinand ca tara noatra isi mentine optiunea de a fi un partener al companiei Gazprom.
Intrebat care este pozitia Romaniei in proiectul South Stream, Basescu a raspuns: "Noi sustinem fara rezerve varianta coridorului sudic, care este o varianta sustinuta de Uniunea Europeana si noi suntem parte a Uniunii Europene".
Gazprom ar putea plati pentru constructia sectiunii din Bulgaria a conductei South Stream
"Deci pentru noi proiectul Nabucco este un proiect prioritar. Suntem si parte a acestui proiect, Romania are 16% din proiect. Dar niciodata n-o sa auziti ca ne impotrivim South Stream-ului. Va pot spune ca atunci cand am primit de la autoritatile rusesti solicitarea sa se faca primele prospectiuni in zona economica a Romaniei, raspunsul nostru a fost pozitiv. Dar noi nu putem fi decat parte a politicii energetice europene, atata timp cat Federatia Rusa si acum ne vinde gaze prin intermediari si nu in mod direct.
In conditiile in care avem o conducta a Gazpromului care trece pe teritoriul nostru. Fireste, o deschidere a Federatiei Ruse catre parteneriatul cu noi si noi am oferit Gazpromului posibilitatea sa faca depozite de gaze pe teritoriul Romaniei in foste saline. Si intrebarea a venit destul de acut atunci cand au fost... mai mult
Joi, 16 August 2012, ora 10:05
Azerbaidjanul va lua o decizie privind ruta de export a gazului extras in a doua faza de exploatare a campului gazeifer Shah Deniz catre Europa abia in primul trimestru al anului 2012, a anuntat directorul companiei nationale energetice SOCAR, Rovnag Abdullaiev.
In prezent, societatea analizeaza in detaliu propunerile primite in acest sens, potrivit lui.
"Nu cred ca vom termina procesul pana la finalul anului. Nu ne-am impus o astfel de tinta. Subiectul va fi rezolvat, probabil, in primul trimestru al anului viitor", a precizat Abdullaiev, citat de news.az.
Anterior, reprezentanti ai SOCAR declarasera ca o decizie ar putea fi luata pana la sfarsitul anului.
Nabucco (Azerbaidjan-Turcia-Austria), ITGI (Interconectorul Turcia-Grecia-Italia) si TAP (Gazoductul Transadriatic) se afla printre optiunile pentru infrastructura ce va permite transportul catre Europa a gazului extras in a doua faza de exploatare a campului Shah Deniz.
O alta optiune o reprezinta planurile companiei British Petroleum, care ar intentiona sa construiasca un gazoduct cu lungimea de 1.300 de kilometri, via Bulgaria-Romania-Ungaria.
Conducta South-East Europe Pipeline ar urma sa fie de mai mica amploare si mai ieftina decat Nabucco, avand la baza interesele comerciale ale BP si ale partenerilor sai, care intentioneaza sa investeasca 22 de miliarde de dolari in extinderea campului gazeifer Shah Deniz. De asemenea, proiectul va folosi si infrastructura existenta pentru a lega Azerbaidjanul... mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 09:51