Romania se afla in "topul rusinii mondiale" privind capacitatea de a tine resursa talentata in tara si de a atrage noi resurse umane talentate, a declarat luni seara presedintele Initiativei pentru Competitivitate (INACO), Andreea Paul, la lansarea cartii "100 de ani de comert exterior romanesc".
In acest context, aceasta a prezentat cateva concluzii ale unui raport INACO despre starea competitivitatii economiei romanesti.
"Vrem ca si noi in acest raport al competitivitatii economiei romanesti sa tragem cateva semnale de alarma. Suntem in topul rusinii mondiale la cativa indicatori-cheie care tin de conectarea firmelor si a familiilor la curentul electric, nu mai vorbesc despre drumurile care ne umfla ficatii fiecaruia in fiecare secunda si la timpii morti din trafic, dar unul dintre indicatorii la care noi suntem in topul rusinii mondiale tine de achizitia de noi tehnologii de catre Guverne, tine de capacitatea de a ne tine resursa talentata aici acasa si de a atrage resurse umane talentate, noi", a afirmat Andreea Paul.
Potrivit acesteia, "competitivitatea nu mai este un lux, este un reper esential pentru dezvoltarea calitatii vietii, si progresul social este esential pentru competitivitatea economica a unei natiuni, si asta o spune un om de dreapta".
Ea a subliniat faptul ca in prezent in Romania se munceste putin comparativ cu alte state europene.
"Am demontat mitul ca noi muncim mult si prost. Am ajuns sa muncim foarte putin, suntem antepenultimul stat... mai mult
Marti, 19 Martie 2019, ora 12:05
Romania este competitiva inca, insa prin lucruri ieftine precum salarii, energie sau materie prima, a declarat, joi, intr-o conferinta de specialitate, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea.
"Romania este inca competitiva prin lucruri ieftine, salarii ieftine, prin energie, prin materie prima ieftina. Ca sa devina competitiva si prin altceva inseamna sa aiba infrastructura, institutii ca lumea, administratie publica, deci daca noi facem reforme structurale si rezolvam acele probleme atunci strainii care vin in Romania vor plati si salarii mai mari. Acelorasi oameni cu aceleasi calificari ei le platesc salarii mai mici pentru ca strainii vad coruptie, administratie slaba, drumuri proaste si atunci... ", a explicat Lazea.
Potrivit acestuia, daca se inchide cercul vicios al institutiilor statului, infrastructurii si toate celelalte care trebuie facute, atunci automat vor putea creste salariile, ...citeste mai departe despre "Economistul-sef al BNR arata ca tara noastra e competitiva doar prin lucrurile ieftine" pe Ziare.com mai mult
Joi, 08 Decembrie 2016, ora 19:00
In perioada 2010 - 2012, Romania s-a situat pe ultimul loc in randul statelor membre UE la proportia intreprinderilor cu activitate de inovare, cu un procentaj de 20,7%.
Raportul Eurostat dat publicitatii saptamana trecuta plaseaza in topul inovarii la nivel european Germania (66,9%), Luxemburg (66,1%) si Irlanda (58,7%).
Alaturi de noi, la coada clasamentului, apar Polonia (23,0%) si Bulgaria (27,4%).
Datele sunt prelucrate pe o perioada de doi ani dupa trecerea perioadei de referinta pentru a se asigura acuratetea si comparabilitatea datelor stranse la nivel national. De remarcat ca tara noastra a pierdut in mod constant teren in raport cu celelalte state europene.
In intervalul 2006 - 2008 (cand am avut un procentaj de 33,3%), in urma noastra se situau cinci state (Letonia, Lituania, ...citeste mai departe despre "De unde competitivitate? Romania e pe ultimul loc in UE la inovare" pe Ziare.com mai mult
Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 07:15
Economia Romaniei a ramas una dintre cele mai slabe din Europa din punct de vedere al competitivitatii, astfel ca autoritatile trebuie imperios sa adopte politici publice si strategii de dezvoltare economica si crestere a competivitatii, arata American Chamber of Commerce in Romania (AmCham), care propune un set de recomandari in acest sens.
Camera de Comert Romano-Americana - AmCham a realizat un set de recomandari pentru autoritati in contextul lansarii in urma cu doua saptamani a raportului global al competitivitatii, elaborat de Forumul Economic Mondial, care plaseaza Romania pe locul 78 din 144 de tari analizate, potrivit Mediafax.
Raportul identifica in Romania printre factorii cei mai problematici pentru derularea afacerilor coruptia, nivelul taxelor, povara birocratica mare, accesul la finantare, insuficienta infrastructurii, inflatia, instabilitatea politica, etica muncii precara, restrictii legate de piata muncii si insuficienta capacitate de inovare.
Masurile concrete ale AmCham pentru cresterea competitivitatii economiei romanesti includ:
In domeniul fiscal
-revizuirea si modernizarea legislatiei fiscale si a sistemului fiscal;
-reducerea obstacolelor birocratice;
-mentinerea unor taxe reduse atat pentru companii, cat si pentru persoanele fizice, astfel incat Romania sa-si mentina avantajul comparativ.
In domeniul administratiei publice si guvernarii
-asigurarea transparentei in procesul decizional prin consultari adecvate cu sectorul... mai mult
Luni, 16 Septembrie 2013, ora 13:30
Forumul Economic Mondial (WEF) a prezentat miercuri Raportul Competitivitatii Globale 2013-2014, editie in care Romania a urcat doua pozitii comparativ cu anul trecut, ocupand locul 76.
Scorul general obtinut de Romania este de 4,13 puncte (in crestere fata de 4,07 puncte anul trecut) pe o scala de la unu la sapte. Inaintea Romaniei se afla state precum Polonia (locul 42), Cehia (46), Ungaria (63) si Croatia (75). Romania devanseaza insa tari precum Slovacia (78), Republica Moldova (89) si Grecia (91).
In topul celor mai competitive state din lume, Elvetia si-a pastrat pozitia de lider mondial pentru al cincilea an consecutiv (cu un scor de 5,67 de puncte), urmata de Singapore si Finlanda. Germania a urcat pe locul patru devansand SUA.
Indonezia a inregistrat una din cele mai mari cresteri in acest an urcand 12 pozitii pana pe locul 38. In schimb, unele din statele din Orientul Mijlociu au inregistrat cele mai mari scaderi, de exemplu Egiptul a pierdut 11 locuri pana pe pozitia 118 in timp ce Iranul a pierdut 16 locuri pana la pozitia 82.
Studiul WEF a fost realizat pe baza intervievarii a 15.000 de directori de companii din 144 de tari. mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 11:58
Americanii recunosc nevoia de o mai buna organizare atunci cand fac afaceri cu Romania, a declarat Eric Stewart, presedintele American-Romanian Business Council (AMRO). Totusi, Stewart a remarcat oportunitatile existente in domenii precum Agricultura, Sanatate si Finante.
Presedintele AMRO a explicat ca exista patru aspecte, pe care o companie le urmareste, atunci cand doreste sa intre pe o noua piata: stabilitate, transparenta, eficienta si previzibilitate.
"Cu cat putem face mai calduros mediul, cu atat mai mult capital vom atrage. Cresterea PIB este relativ pozitiva fata de restul Europei, sistemul de taxe, statutul de membru al UE, forta de munca pregatita, educata, inovatoare, alianta stransa cu SUA. Vointa de a face afaceri impreuna e un instrument puternic, dar exista si provocari: de exemplu, infrastructura", a declarat Eric Stewart, in cadrul Bucharest Forum. mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 11:20
Romania sta foarte prost la capitolul competitivitate economica, dovada fiind locul 78 ocupat in topul realizat de Forumul Economic Mondial, denumit Raportul Competitivitatii Globale 2012-2013.
Pozitia ocupata de Romania anul acesta este in scadere fata de 2011, cand tara noastra se afla pe locul 77. Scorul obtinut a fost de doar 4,07 puncte, pe o scala de la unu la sapte, sub cele 4,08 puncte obtinute anul trecut, scrie AFP.
Romania este aproape la fel de competitiva ca Botswana, care ocupa locul 79.
Romania este intrecuta in clasament de tari precum Turcia, care ocupa locul 43, Ungaria, locul 60, Bulgaria, locul 62, Rusia, locul 67, si Ucraina, locul 73.
Romania depaseste, insa, tari precum Croatia, Republica Moldova si Serbia. Grecia, tara europeana cu cele mai mari probleme din cauza crizei datoriilor suverane, ocupa locul 96.
Topul este condus, in continuare, de Elvetia, care si-a pastrat pozitia de lider mondial pentru al patrulea an consecutiv, cu 5,72 de puncte. SUA ocupa locul al saptelea, cu doua pozitii mai jos fata de anul trecut (5,47 puncte), fiind devansate de Singapore, Finlanda, Suedia, Olanda si Germania.
Situatia critica in care se afla statele din sudul Europei se reflecta in clasamentul Forumului Economic Mondial, Grecia pierzand sase pozitii fata de anul trecut, ajungand pe locul 96 de pe 90, in timp ce Portugalia a pierdut patru pozitii pana pe locul 49.
Studiul a fost realizat pe baza intervievarii a 15.000 de directori... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 11:21
Costurile pentru desfasurarea unei afaceri corecte sunt mari in Romania si doar o reforma ampla in domeniul administratiei publice poate conduce la insanatosirea mediului de afaceri, a declarat Claudiu Doltu, secretarul de stat in ministerul Finantelor, in cadrul unui interviu pentru Business24.
Cum apreciati costul de desfasurare a unei afaceri in Romania la acest moment?
Din pacate, aceste costuri sunt mari, iar acest lucru descurajeaza si micii intreprinzatori si marile firme, sa-si extinda afacerile in Romania. In special, costurile de a lucra corect sunt mari. De aceea, nici autoritatile nu reusesc sa colecteze veniturile in masura in care isi doresc si nici coruptia nu scade atat de repede pe cat ne-am dori.
Pentru a reduce costul desfasurarii afacerilor si a reduce neincrederea mediului de afaceri fata de o administratie care poate provoca oricand surprize neplacute, este nevoie de o reforma in sistemul administratiei publice. Doar astfel putem sa ajungem la transparenta de care tot vorbim atunci cand vine vorba de derularea politicilor publice, de reglementari sau de relatia dintre cetatean si administratie.
Reformarea sistemului finantelor publice este doar una dintre directiile pe care trebuie sa mergem. In nici un caz nu ma refer doar la simpla modificare a structurii taxelor si impozitelor, cu siguranta si ea necesara.
Ce presupune modernizarea finantelor publice
Modernizarea finantelor publice presupune mai multe directii de actiune pe... mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 11:45
Pentru ca muncim mult, prost si fara rost, si pentru ca exporturile sunt jalnice, a cincea misiune a FMI ne-a atras atentia asupra faptului ca ar cam trebui sa devenim mai competitivi, asta pentru a avea capacitatea sa trecem peste momentele dificile in care se afla zona euro.
Board-ul Fondului Monetar International (FMI) a aprobat vineri cea de-a cincea revizuire a acordului preventiv cu Romania si, concomitent, disponibilizarea a inca 475 milioane euro din suma totala de 3,5 miliarde euro.
"Votul a aratat ca Guvernul este angajat in respectarea acordului cu FMI. In timpul dezbaterilor, membrii board-ului au transmis autoritatilor romane sa accelereze reformele structurale pentru a creste competitivitatea economiei. Au fost lucruri generale privind reformele structurale, consolidarea fiscala si politica monetara, care trebuie sa ramana in continuare prudenta in conditiile turbulentelor din zona euro", a declarat reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.
Romania nu are nicio strategie de competitivitate
Analistul economic Ionel Blanculescu a declarat pentru Business24 ca, de fapt, cresterea competitivitatii consta in "cum anume poti sa-ti vinzi marfa cat mai bine pentru a nu ramane cu ea pe stoc".
Din pacate, Romania nu are in momentul de fata o strategie de dezvoltare, la modul general, si de crestere a competitivitatii, in special. "La noi, fiecare face ce-l taie capul, pe ce directii doreste, unii aleg UE, pentru ca acolo se exporta... mai mult
Luni, 25 Iunie 2012, ora 18:02