Edwin Vermulst, expert in dreptul comertului international si al UE: Trebuie o noua consultare privitoare la proiectul de tehnologia 5G in Romania. Nu e nici macar un singur criteriu tehnic in acest proiect. Criteriile sunt pur politiceFoto: facebook Huawei
Noul proiect de lege privind tehnologia 5G in Romania ar trebui supus unei noi dezbateri publice, pentru a vedea in ce masura modificarile facute de Ministerul Comunicatiilor ia in considerare numeroasele comentarii si critici care au fost formulate in consultarea publica initiala, considera renumitul avocat Edwin Vermulst, cu o vasta experienta in dreptul comertului inernational, implicat in numeroase proceduri de solutionare a litigiilor la Organizatia Mondiala a Comertului.
Intr-un interviu pentru B1.ro Edwin Vermulst, care practica dreptul comertului international din anul 1985 si este fondator al companiei VVGB Advocaten, a explicat faptul ca proiectul legislativ privind desfasurarea retelelor 5G in Romania stabileste criterii exclusiv politice pentru a decide acceptarea sau respingerea echipamentelor de la un anumit furnizor. Acestea vin in contradictie atat cu strategiile unificate stabilite la nivelul UE, cat si cu criteriile luate in considerare de alte state europene precum Germania, care se bazeaza in special pe o abordare tehnica, si nu pe o abordare politica.
Edwin Vermulst considera faptul ca prezenta in legislatia romaneasca a unor prevederi care exclud in mod discriminatoriu un furnizor de... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2020, ora 12:08
Romania are ca obiectiv, in 2019, depasirea cifrei de 1 miliard de euro la exporturile catre China, potrivit unui comunicat al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (MMACA), transmis vineri AGERPRES.
Reducerea deficitului comercial in relatia bilaterala Romania - China a fost una dintre temele abordate de partea romana in cadrul celei de-a XXVII-a Sesiuni a Comisiei Inter-guvernamentale romano-chineze de Cooperare Economica, organizata in China.
"Cele doua parti au stabilit un grup de lucru pentru imbunatatirea relatiilor comerciale. In acest format, se va face o analiza a barierelor aplicate exporturilor Romaniei catre China, cu obiectivul de a depasi cifra de 1 miliard de dolari, la exporturi, in 2019", se mentioneaza in comunicatul citat.
Potrivit ministerului de resort, Stefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, care se afla in China pentru o vizita oficiala ale carei scopuri principale sunt reducerea deficitului comercial si promovarea Romaniei ca destinatie de investitii, s-a intalnit vineri cu Ren Hongbin, ministru adjunct al Comertului.
Cei doi oficiali au semnat protocolul sesiunii din acest an a Comisiei Inter-guvernamentale romano-chineze de Cooperare Economica, prin care sunt stabilite liniile directoare ale colaborarii bilaterale pana la urmatoare sesiune. Principalele domenii abordate au fost energia, infrastructura, tehnologia informatiei si comunicatiilor, tehnologiile avansate,... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2018, ora 17:13
Teroristii Statului Islamic au o retea de aprovizionare cu materiale pentru producerea bombelor artizanale care le da mari batai de cap expertilor in securitate din cadrul coalitiei internationale anti-ISIL.
Ingrasaminte chimice din Turcia, aluminiu din Romania, cablu detonator din India si componente electronice realizate in SUA intra in reteta de baza a dispozitivelor explozive artizanale confectionate de teroristi, dupa cum arata un studiu citat de revista Military Times.
Greu de controlat
Majoritatea componentelor unei bombe artizanale marca "ISIL" - produse chimice, fitile si telefoane mobile - sunt produse care nu sunt supuse niciun filtru al agentiilor de securitate, vanzandu-se la liber pe orice piata din lume, ca urmare a largii utilizari comerciale si industriale a acestora.
De la intrarea legala intr-o tara din vecinatatea teritoriilor ocupate de Statul Islamic in Siria si Irak mai trec doar cateva saptamani pana cand banalele produse intalnite pe rafturile magazinelor de bricolaj sau ale distribuitorilor de telefoane mobile se transforma in instrumente ale terorii.
Constatarea apartine asociatiei londoneze Conflict Armament Research, care s-a specializat in urmarirea armelor folosite in conflictele din toata lumea.
"Cea mai importanta descoperire prezentata in acest raport este cea legata de viteza cu care Statul Islamic reuseste sa procure componentele bombelor artizanale", mentioneaza expertii Conflict Armament Reasearch.
Este primul... mai mult
Vineri, 26 Februarie 2016, ora 11:10
Omul de afaceri Ion Tiriac spune ca desi i s-a propus din cand in cand sa fie candidat la presedintie, nu s-a simtit in stare sa isi asume responsabilitatea pentru aceasta sarcina.
"Nu sunt un las, dar faptul ca trebuia sa-mi iau responsabilitatea pentru o natiune intreaga...", a spus Ion Tiriac, vineri seara, intr-un interviu pentru Digi 24.
Pe de alta parte, omul de afaceri a opinat ca Romania trebuie sa renunte cu mandrie la intrarea in spatiul Schengen, pentru ca nu trebuie sa se roage de Uniunea Europeana.
"Treaba cu Schengen eu as uita-o. Vreti Ucraina? Ia sariti peste noi! Faceti granita in alta parte!", a declarat Ion Tiriac care a militat si ca Romania "sa isi vanda ...citeste mai departe despre "Ion Tiriac explica de ce nu vrea sa candideze la Presedintie" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 27 Decembrie 2013, ora 23:15
Companiile chineze sunt interesate sa investeasca in Romania, principalele proiecte unde si-au anuntat intentiile fiind din infrastructura, agricultura, energie si IT. In ciuda optimismului general exprimat, autoritatile au semnat, pana in prezent, doar niste memorandumuri. Insusi premierul Ponta a declarat ca Guvernul va analiza, abia in ianuarie, ce proiecte vor fi luate in considerare.
Premierul Chinei a vorbit, in discursul sustinut la Parlamentul Romaniei, despre parteneriatul romano-chinez, mentionand faptul ca cele doua economii sunt complementare.
"Romania si poporul roman au manifestat harnicia si intelepciunea manifestandu-se ca un tigru european si din Europa Centrala si cea de Est. China si Romania au economii cu avantaje complementare. China a devenit deja cel mai mare partener economic al Romaniei din Asia. China alege Romania ca un pilon important pentru cooperarea cu Europa Centrala si de Est si pentru cooperarea cu UE", a declarat premierul chinez Li Keqiang.
Business24 prezinta proiectele mentionate de premierul chinez in discursul sau de la Palatul Parlamentului:
Parteneriatul in agricultura - "Anul viitor China va importa din Romania aproape 5.000 de vite si in urmatorii zece ani importul va creste, piata chineza are o crestere din ce in ce mai mare".
Parcuri economice - "Cele doua parti vor sa construiasca impreuna parcuri economice comune. Regimul de vize oferit de guvern si memorandumul de promovare a investitiilor ofera conditii... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 18:05
In Romania erau inregistrate 10.878 de societati comerciale cu participatie chineza la capitalul social la finalul lunii octombrie 2013, potrivit datelor Oficiului National a Registrului Comertului (ONRC).
Astfel, la finalul lunii octombrie 2013, un numar de 10.878 firme cu participatie chineza la capital se aflau in Romania. Practic, reprezinta peste 5% din numarul total de companii cu participare straina din Romania. Valoarea totala a capitalului social al celor 10.878 companii se ridica la peste 282,4 milioane euro. In luna octombrie a anului 2012, numarul acestor companii era de 10.528, iar valoarea totala a capitalului social se ridica la peste 300,1 milioane euro. Numarul total al companiilor cu participare straina la capital este de 191.438.
"Comertul intre Romania si China a ajuns la 2,9 miliarde de dolari in primele noua luni din acest an, fiind in crestere cu 1,5% fata de aceeasi perioada din 2012, dar ne dorim in continuare consolidarea relatiilor economice si comerciale", a declarat, marti, Sun Chenghai, seful Biroului de dezvoltare a comertului din cadrul Ministerului Comertului din China, la Forumul Economic si Comercial China - Europa Centrala si de Est.
"In primele noua luni din 2013, comertul bilateral a ajuns la 2,9 miliarde de dolari, in crestere cu 1,5%, iar organizatia pentru promovarea comertului pe care am infiintat-o vizeaza consolidarea relatiilor comerciale si a serviciilor publice eficiente pentru firme si pentru promovarea cooperarii... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 12:23
Romania a semnat un protocol cu autoritatile chineze in urma caruia va exporta in urmatorii 7-10 ani peste 500.000 de vaci din rasa Baltata romaneasca in China, care le vor aduce fermierilor romani venituri mai mari de o jumatate de miliard de euro.
"Romania va exporta vaci in China", a declarat sambata ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la targul international de agricultura Indagra de la Bucuresti.
Protocolul a fost semnat de in luna septembrie
Protocolul a fost semnat de in luna septembrie de reprezentanti ai statului chinez si ministerul roman al Agriculturii, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara, Autoritatea Nationala de Reproductie in Zootehnie si Asociatia Crescatorilor de Vaci "Baltata Romaneasca" din Brasov.
"Este o sansa extraordinara pentru fermierii romani. Cererea din China este foarte mare, iar in perioada de 7-10 ani pentru care este valabil protocolul, noi trebuie sa exportam peste 500.000 de vaci. Se vor trimite animale de un an, vitele in dezvoltare, al caror pret de export este aproximativ 1.000 de euro", a declarat agentiei MEDIAFAX Zoltan Haller, vicepresedintele Asociatiei Crescatorilor de Vaci "Baltata Romaneasca" din Brasov.
Primul lot de animale va fi exportat in ianuarie
Primul lot de animale, de 4-5.000 de vaci, va fi exportat in luna ianuarie a anului viitor.
Haller spune ca Romania este prima tara europeana care exporta vaci in China si a patra din lume, dupa Australia, Noua Zeelanda si Uruguay.
Ambasada... mai mult
Duminica, 03 Noiembrie 2013, ora 09:00
Schimburile comerciale dintre China si Romania au fost in plina crestere in 2011, exporturile romanesti in aceasta tara majorandu-se cu 36,27%, in timp ce importurile au urcat cu 24%, potrivit declaratiilor facute de ambasadorul Republicii Chineze in Romania, Huo Yuzhen.
Prim-ministrul Mihai Razvan Ungureanu are in vedere sporirea relatiilor economice cu China, considerand ca este vorba despre un interes strategic, scrie Ziare.com.
"Promovam si suntem deschisi pentru realizarea unor planuri de anvergura cu companiile chineze. Este vorba de proiecte prioritare in domeniul transporturilor, hidro-nuclear sau energetic", a precizat Mihai Razvan Ungureanu, in cadrul unei conferinte organizate de CFA Romania.
"China este de un interes strategic. Avem si noi tot interestul ca relatia strategica sa capete importanta globala", a precizat premierul.
In ultimii ani comertul bilateral China-Romania a crescut, in 2011 ajungand la 4,4 miliarde de dolari, in crestere cu 17%.
Printre companiiile din China care au investit in Romania se numara ZTE si DHS. mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 11:16
Romania este interesata de pietele din cadrul BRICS, pentru ca exporturile nu trebuie sa depinda "strict" de piata europeana, iar in acest sens exporturile romanesti catre Brazilia au crescut cu 140% in 2011 fata de 2010, a declarat, marti seara, ministrul de externe, Teodor Baconschi, la RRA.
"Ne dorim relatii cat mai bune cu fiecare dintre acesti giganti (...) China si India reprezinta un rezervor demografic greu de egalat si aceste realitati vor reconfigura raporturile de forta si vor remodela, in secolul XXI, sistemul international. Noi avem, insa, relatii traditional bune cu toate aceste state", a spus Baconschi.
"Va dau un singur exemplu: anul trecut, in plina criza, tocmai pentru ca e o piata in dezvoltare, exporturile romanesti catre Brazilia au crescut cu 140%" fata de 2010", a precizat Teodor Baconschi, intrebat care este secretul acestor state (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud) care au reusit sa treaca cu bine peste criza.
Potrivit Centrului Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine, in anul 2010 exporturile romanesti in Brazilia s-au ridicat la 181,648 de milioane de dolari, fiind cu 42% mai mari decat in 2009, cand au atins 127,647 milioane de euro. Pe baza acestor cifre, rezulta ca in 2011 valoarea exporturilor romanesti in Brazilia s-a ridicat la aproximativ 426,592 milioane de dolari.
UE, cel mai important partener comercial al Braziliei
Principalele produse exportate de Romania in Brazilia sunt: uleiuri din... mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 13:42