Avocatul general al Curtii de Justitie a Uniunii Europene, Evgeni Tanchev, propune in concluziile prezentate joi judecatorilor europeni amendarea Romaniei cu suma de 3 milioane de euro pentru neimplementarea Directivei UE privind spalarea banilor.
Evgeni Tanchev mai cere ca CJUE sa declare ca, intrucat nu a adoptat, pana la 26 iunie 2017, masurile necesare pentru a transpune Directiva 2015/849 sau, in orice caz, intrucat nu a comunicat aceste masuri Comisiei, Romania nu si-a indeplinit obligatiile care ii revin in temeiul articolului 67 din directiva mentionata.
"Sa oblige Romania la plata unei sume forfetare de 3.000.000 de euro. Sa oblige Romania la plata cheltuielilor de judecata," este propunerea avocatului general.
Riscurile neimplementarii
Unul dintre cele mai importante acte comunitare, Directiva Europeana 2015/849 privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului, a fost implementata de Romania cu o intarziere de doi ani. Tanchev arata care sunt riscurile neimplementarii acestui act la timp.
"Efectele neindeplinirii de catre Romania a obligatiilor de a transpune Directiva 2015/849 asupra intereselor publice si private pot fi de asemenea considerate semnificative, avand in vedere ca, astfel cum a aratat Comisia, aceasta neindeplinire a obligatiilor prezinta riscuri pentru integritatea si pentru functionarea sistemului financiar al Uniunii, intrucat il face vulnerabil la spalarea banilor si la finantarea terorismului si afecteaza... mai mult
Joi, 05 Martie 2020, ora 16:00
Unul dintre cele mai importante acte comunitare, Directiva Europeana 2015/849 privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului, a fost implementata de Romania cu o intarziere de doi ani.
Procesul deschis Romaniei de Comisia Europeana, pentru netranspunerea acestei reglementari, merge mai departe la Curtea de Justitie a UE (CJUE), deoarece intarzierea este foarte mare, explica surse din MAE pentru Ziare.com.
"Institutiile europene au toleranta zero fata de netranspunerile unor directive. Romania ar putea fi condamnata la plata unor penalitati," explica sursele citate.
Un calcul estimativ, realizat de Ziare.com, arata ca Romania risca sa plateasca o amenda de aproximativ 4,5 milioane de euro. Cate 6.000 euro pentru fiecare zi de intarziere.
De altfel, exista o comunicare a Comisiei Europene, in care aceasta insista ca statele care nu transpun rapid directivele europene importante sa plateasca penalitati. Comunicarea stabileste inclusiv situatia in care exista un proces pe rolul CJUE.
Doi ani de intarziere
Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, a fost publicata in Monitorul Oficial saptamana trecuta si este in vigoare din 21 iulie 2019.
Prin actul normativ, este transpusa in legislatia nationala Directiva Europeana 2015/849, emisa pe 5 iunie 2015.
Termenul-limita pentru transpunerea de catre statele membre in... mai mult
Joi, 25 Iulie 2019, ora 08:29
Agentul guvernamental al Romaniei la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) admite ca tara noastra nu a implementat in legislatia nationala Directiva Europeana 2015/849 privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului.
Astfel, Romania risca sa fie condamnata de magistratii europeni si sa plateasca sanctiuni de milioane de euro chiar in perioada in care detine Presedintia Consiliului UE, adica in prima jumatate a anului 2019.
Potrivit "Memoriului in aparare" depus de Radu Cantar la CJUE, "Guvernul Romaniei considera ca si-a indeplinit partial obligatiile". Agentul guvernamental solicita instantei europene o sanctiune mai mica.
El arata ca Romania a implementat partial, in alte legi sau hotarari de guvern, prevederi din aceasta directiva europeana. Proiectul legislativ de implementare a acestei directive a trecut luna trecuta de Parlament si este in prezent la Curtea Constitutionala.
Memoriul semnat de Radu Cantar are 43 de pagini, din care pledoaria de 27 de pagini si anexe.
Unul dintre motivele invocate de Cantar: "Romania nu a fost niciodata condamnata de catre Curte pentru neindeplinirea obligatiei de transpunere in termen a unei directive UE in niciun domeniu, deci nici in domeniul combaterii spalarii banilor, care face obiectul Directivei 2015/849".
Sursa: "Memoriul in aparare" depus la CJUE
"Problema" actiunilor la purtator
Radu Cantar incearca sa diminueze si impactul activitatii firmelor cu actiuni la purtator din... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2018, ora 10:23
Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a condamnat, joi, Romania pentru neideplinirea Directivei 1999/31/CE privind depozitele de deseuri. 68 de gropi de gunoi neconforme sunt in continuare deschise, desi Romania avea obligatia de a le inchide si a le reabilita pana la 16 iulie 2009.
"Prin faptul ca nu s-a conformat, referitor la cele 68 de depozite de deseuri in cauza, obligatiei de a lua toate masurile necesare pentru a inchide cat mai repede posibil, in conformitate cu articolul 7 litera (g) si cu articolul 13 din Directiva 1999/31/CE a Consiliului din 26 aprilie 1999 privind depozitele de deseuri, acele depozite de deseuri care, in conformitate cu articolul 8 din directiva mentionata, nu au primit autorizatia care sa le permita sa functioneze in continuare, Romania nu si a indeplinit obligatiile care ii revin in temeiul articolului 14 litera (b) din Directiva 1999/31 coroborat cu articolul 13 din aceasta", se arata in hotararea pronuntata, joi, de catre CJUE in dosarul C 301/17.
In document se arata ca, la 26 martie 2012, Comisia a adresat o scrisoare de punere in intarziere Romaniei in legatura cu un depozit municipal de deseuri neconform, care era inca exploatat.
In urma raspunsului pe care i l-a adresat Romania in ceea ce priveste acest depozit de deseuri, Comisia a efectuat un studiu pentru a obtine o imagine de ansamblu a depozitelor de deseuri in legatura cu care ar fi trebuit asigurata conformarea cu Directiva 1999/31.
"Ca urmare a acestui... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2018, ora 23:27
Guvernul Romaniei a ales calea cea mai lunga pentru a implementa Directiva Europeana 2015/849 privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului.
Mai exact, in loc sa dea o ordonanta de urgenta si sa rezolve problema repede, a ales sa dea o lege, care trebuie sa treaca prin Parlament intr-un timp mai indelungat. Romania risca in acest moment sa plateasca penalitati din acest motiv.
Comisia Europeana (CE) a anuntat, joi, ca a demarat o procedura impotriva Romaniei si Greciei in fata Curtii de Justitie a UE, pentru ca cele doua state membre nu au implementat in legislatia nationala directiva europeana referitoare la combaterea spalarii banilor. Irlanda a transpus doar o parte foarte mica a normelor si, prin urmare, este de asemenea trimisa in fata Curtii de Justitie.
Comisia a propus impunerea de catre Curte a platii unei sume forfetare, precum si a unor penalitati zilnice pana cand cele trei tari vor lua masurile necesare.
CE a propus deja alta directiva
Termenul pentru transpunerea de catre statele membre in legislatiile lor nationale a directivei a fost 26 iunie 2017. Asta in contextul in care directiva putea fi transpusa incepand cu luna iunie 2015.
Intre timp, ca urmare a dezvaluirilor din investigatia Panama Papers si a atacurilor teroriste din Europa, CE a propus deja alta directiva, care a intrat in vigoare in 9 iulie 2018, iar statele UE vor trebui sa o implementeze pana pe 10 ianuarie 2020.
La Senat, la toamna
Initiativa... mai mult
Vineri, 20 Iulie 2018, ora 08:06
Avocatul Romaniei la Curtea de Justitie a UE, Horatiu Radu, s-a declarat joi ingrijorat dupa ce Comisia Europeana a anuntat ca sesizeaza CJUE pentru neindeplinirea, de catre Romania, a obligatiei de a transpune in dreptul intern actul normativ revizuit al UE privind vehiculele scoase din uz.
"Cel mai tare ma ingrijoreaza ca suntem dusi din nou in fata CJUE. Ieri (miercuri, n.red.) a trecut prin guvern un proiect de lege privind vehiculele scoase din uz care va intra in procedura parlamentara de urgenta.
Celelalte cauze, privind netranspunerea directivelor in domeniul bancar si al drepturilor de autor, sunt mai usor de gestionat. Mai avem doua luni sa transpunem directivele in legislatia interna. Pe directiva din domeniul bancar avem un grup de lucru si se lucreaza la actul normativ. Institutiile responsabile sunt BNR, ASF si Ministerul Finantelor. Ministerele de Externe si al Justitiei sprijina acest demers", a declarat Horatiu Radu, pentru Ziare.com.
CE trimite Romania la ...citeste mai departe despre "CE trimite Romania la Curtea de Justitie a UE: Ce spune avocatul tarii noastre la CJUE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 Mai 2015, ora 15:05
Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), prin hotararea pronuntata in data de 8 aprilie 2014 in cauzele conexate C-293/12 si C-594/12 (Digital Rights Ireland, si Seitlinger si altii), a declarat nevalida Directiva 2006/24/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 15 martie 2006 privind pastrarea datelor generate sau prelucrate in legatura cu furnizarea serviciilor de comunicatii electronice accesibile publicului sau de retele de comunicatii publice si de modificare a Directivei 2002/58/CE ("Directiva 2006/24/CE").
In Romania, Directiva 2006/24/CE a fost transpusa prin Legea nr. 82/2012 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de retele publice de comunicatii electronice destinate publicului, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr.506/3004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice ("Legea 82/2012"), intrata in vigoare la data de 21 iunie 2012 si republicata in data de 25 martie 2014.
In urma pronuntarii de catre CJUE a hotararii de mai sus, la data de 23 aprilie 2014 a fost inaintata la Camera Deputatilor o propunere legislativa de abrogare a Legii 82/2012. Aceasta prounere se afla in prezent sub dezbaterea Senatului.
Prin urmare, desi Directiva 2006/24/CE (ce priveste si stocarea datelor utilizatorilor de internet) a fost declarata nevalida, Legea 82/2012 nu a fost inca abrogata, prevederile acesteia fiind in prezent aplicabile.... mai mult
Luni, 30 Iunie 2014, ora 14:17
Numarul actiunilor de infringement declansate de Comisia Europeana impotriva Romaniei a inregistrat o scadere, tara noastra situandu-se sub media statelor membre UE de 30 de proceduri in curs, informeaza vineri diplomatia romana, citand datele unui raport dat publicitatii de Comisia Europeana.
Totodata, Romania este unul dintre cele mai rapide state membre UE in ceea ce priveste solutionarea disputelor, cu o medie de aproximativ 19,1 luni/caz, cu opt luni mai putin decat media statelor membre UE, care este de 27 de luni/caz, potrivit rezultatelor din Tabloul de bord privind Piata Interna a Uniunii Europene, raport semestrial, prin intermediul caruia institutia UE evalueaza functionarea Pietei Interne.
In ceea ce priveste procesul de transpunere a directivelor UE privind piata interna, Romania are un deficit de 1%, ceea ce corespunde tintei de deficit stabilite de UE.
De asemenea, Romania are o medie de intarziere in transpunerea directivelor de 6 luni, ceea ce o situeaza sub media celorlalte state membre UE de 8 luni. Nicio directiva nu a fost transpusa de Romania cu o intarziere mai mare de 2 ani.
De altfel, Romania nu are nicio condamnare la CJUE cu privire la procesul de transpunere a directivelor UE, se mai arata in comunicatul MAE.
Totodata, raportul remarca si modul de functionare a centrului SOLVIT gestionat de Ministerul Afacerilor Externe, care, in ciuda numarului mare de cauze, a reusit sa gestioneze cu rapiditate majoritatea solicitarilor aflate... mai mult
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 14:26