Romania a avut, si in luna iunie 2019, cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preturilor de consum de 3,9%, mai mic totusi fata de nivelul de 4,4% inregistrat in luna mai, arata datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Este a sasea luna consecutiva in care Romania are cea mai mare inflatie anuala din Uniunea Europeana.
Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana (UE) a ramas stabila in luna iunie 2019 la 1,6%, in timp ce in zona euro inflatia a crescut usor pana la 1,3%, de la un nivel de 1,2% inregistrat in luna mai. In randul statelor membre UE, cea mai ridicata rata anuala a inflatiei se inregistra in Romania (3,9%), Ungaria (3,4%) si Letonia (3,1%) . La polul opus, tarile membre cu cea mai scazuta rata anuala a inflatiei au fost Grecia (0,2%), Cipru (0,3%), Danemarca si Croatia (0,5%).
Comparativ cu situatia din luna mai 2019, rata anuala a inflatiei a scazut in 17 state membre (inclusiv in Romania de la 4,4% pana la 3,9%), a ramas stabila in Slovacia si a crescut in noua state membre.
In zona euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut preturile la servicii (0,73 puncte procentuale), urmate de preturile la alimente si tigari (0,30 puncte procentuale) si preturile la energie (0,17 puncte procentuale).
In ceea ce priveste Romania, datele publicate anterior de Institutul National de Statistica (INS) arata ca rata anuala a... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2019, ora 12:31
Rata anuala a inflatiei a crescut in februarie la 1,5% in zona euro si la 1,6% in Uniunea Europeana, de la 1,4% si, respectiv, 1,5% in luna precedenta, iar Romania, Ungaria si Letonia au inregistrat cele mai ridicate rate ale inflatiei din UE, arata datele publicate vineri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Cifra furnizata de Eurostat este similara cu estimarile analistilor dar este sub tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana. Obiectivul BCE este sa mentina cresterea preturilor in apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economica.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate luna trecuta in Romania (4%), Ungaria (3,2%) si Letonia (2,8%), iar cele mai scazute in Irlanda (0,7%), Grecia, Croatia si Cipru (toate cu 0,8%).
Comparativ cu ianuarie 2019, inflatia anuala a scazut in sapte state membre ale UE, a ramas stabila in Austria si a crescut in 19 tari (inclusiv in Romania).
In cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut preturile la servicii (0,61 puncte procentuale), urmate de preturile la alimente, alcool si tigari (0,44 puncte procentuale) si energie (0,35 puncte procentuale).
In schimb, inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, s-a mentinut la 1,2% in februarie, in zona euro, similar cu nivelul din ianuarie. Inflatia de baza este urmarita... mai mult
Vineri, 15 Martie 2019, ora 13:31
Rata anuala a inflatiei a scazut in ianuarie la 1,4% in zona euro si la 1,5% in Uniunea Europeana, de la 1,5% si, respectiv, 1,6% luna precedenta, iar Romania, Letonia, Estonia si Ungaria au inregistrat cele mai ridicate rate ale inflatiei din UE, arata datele publicate vineri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Cifra furnizata de Eurostat este similara cu estimarile analistilor dar este sub tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana. Obiectivul BCE este sa mentina cresterea preturilor in apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economica.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate luna trecuta in Romania (3,2%), Letonia (2,9%), Estonia si Ungaria (ambele cu 2,8%), iar cele mai scazute in Grecia (0,5%), Croatia si Portugalia (ambele cu 0,6%).
Comparativ cu decembrie 2018, inflatia anuala a scazut in 16 state membre ale UE, a ramas stabila in cinci si a crescut in sapte tari (inclusiv in Romania).
In cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut preturile la servicii (0,70 puncte procentuale), urmate de preturile la alimente, alcool si tigari (0,36 puncte procentuale).
In schimb, inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a crescut in zona euro pana la 1,2% in ianuarie, de la un nivel de 1,1% in luna decembrie. Inflatia de baza este urmarita cu... mai mult
Vineri, 22 Februarie 2019, ora 14:04
Romania a avut, in noiembrie, cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preturilor de consum de 3,2%, la egalitate cu Estonia si Ungaria, arata datele publicate, luni, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Cu toate acestea, in Romania rata anuala a inflatiei a scazut semnificativ de la 4,2% in luna octombrie la 3,2% in luna noiembrie.
Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana (UE) a scazut in luna noiembrie 2018 pana la 2%, de la 2,2% in luna octombrie, in timp ce in zona euro inflatia a scazut pana la 1,9% de la un nivel de 2,2% inregistrat in luna octombrie. In cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut preturile la energie (0,88 puncte procentuale), urmate de preturile la servicii (0,57 puncte procentuale) si de cele la alimente si tigari (0,38 puncte procentuale).
In ceea ce priveste Romania, datele publicate anterior de Institutul National de Statistica (INS) arata ca rata anuala a inflatiei in luna noiembrie a scazut la 3,4%, de la 4,3% in octombrie, in conditiile in care marfurile nealimentare s-au scumpit cu 4,24%, cele alimentare cu 2,86%, in timp ce serviciile au inregistrat un avans de 2,5%.
In acest an, cea mai mare rata anuala a inflatiei in Romania a fost inregistrata in luna mai, respectiv 5,41%, acesta fiind cel mai ridicat nivel din februarie 2013, cand cresterea preturilor de consum a fost de 5,65%.
Banca Nationala a Romaniei... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2018, ora 13:54
Rata anuala a inflatiei a urcat in octombrie la 2,2% in zona euro si in Uniunea Europeana, de la 2,1% luna precedenta, in timp ce Estonia si Romania au inregistrat cele mai ridicate rate ale inflatiei din UE, arata datele publicate vineri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
In zona euro, este cel mai rapid ritm de crestere a preturilor de consum din decembrie 2012.
Cifra furnizata de Eurostat este similara cu estimarile analistilor si depaseste tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana. Obiectivul BCE este sa mentina cresterea preturilor in apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economica.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate luna trecuta in Estonia (4,5%), Romania (4,2%) si Ungaria (3,9%), iar cele mai scazute in Danemarca (0,7%), Portugalia (0,8%) si Irlanda (1,1%).
Comparativ cu septembrie 2018, inflatia anuala a scazut in opt state membre ale UE (inclusiv in Romania), a ramas stabila in cinci si a crescut in 14 tari.
In cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut preturile la energie (1,02 puncte procentuale), urmate de preturile la servicii (0,65 puncte procentuale) si de cele la alimente, alcool si tigari (0,42 puncte procentuale).
In septembrie, Romania a avut pentru a opta luna consecutiv cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preturilor de consum de 4,7%. mai mult
Vineri, 16 Noiembrie 2018, ora 13:26
Romania a avut in septembrie, pentru a opta luna consecutiv, cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preturilor de consum de 4,7%, similar cu cel inregistrat in august, arata datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana (UE) s-a situat la 2,2% in septembrie, stabila comparativ cu luna precedenta, in timp ce in zona euro inflatia a urcat pana la 2,1% de la 2% in august. In randul statelor membre UE, cele mai mari rate anuale ale inflatiei au fost inregistrate in Romania (4,7%), Ungaria (3,7%) si Bulgaria (3,6%), iar cele mai scazute in Danemarca (0,5%), Grecia (1,1%) si Irlanda (1,2%).
Comparativ cu situatia din august 2018, rata anuala a inflatiei a scazut in noua state membre, a ramas stabila in patru (inclusiv in Romania) si a crescut in 14 tari.
Cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut preturile la energie (0,90 puncte procentuale), urmate de preturile la servicii (0,57 puncte procentuale) si de cele la alimente, alcool si tigari (0,51 puncte procentuale) . mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2018, ora 14:22
Romania a avut in august, pentru a saptea luna consecutiv, cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preturilor de consum de 4,7%, dupa o rata anuala a inflatiei de 4,3% inregistrata in iulie, arata datele publicate luni de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana (UE) a scazut in august pana la 2,1%, de la 2,2% in iulie, in timp ce in zona euro inflatia a scazut pana la 2% de la 2,1% luna precedenta. In randul statelor membre UE, cele mai mari rate anuale ale inflatiei au fost inregistrate in Romania (4,7%), Bulgaria (3,7%), Estonia (3,5%) si Ungaria (3,4%).
Comparativ cu situatia din luna iulie 2018, rata anuala a inflatiei a scazut in 22 state membre, a ramas stabila in alte cinci tari si a crescut in zece state (inclusiv in Romania, de la 4,3% la 4,7%).
In cazul zonei euro, rata anuala a inflatiei a scazut la 2% in august, de la 2,1% luna precedenta. Cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut preturile la energie (0,87 puncte procentuale), urmate de preturile la servicii (0,59 puncte procentuale) si de cele la alimente si tigari (0,48 puncte procentuale).
Conform datelor Institutului National de Statistica (INS), dat publicitatii pe 11 septembrie, preturile de consum in Romania, in luna august 2018, comparativ cu august 2017, au crescut cu 5,1%. Rata anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC)... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2018, ora 16:54
Rata anuala a inflatiei a scazut in aprilie la 1,2% in zona euro si la 1,4% in Uniunea Europeana, de la 1,3% si, respectiv, 1,5% in martie, in timp ce Romania, Slovacia si Estonia au inregistrat cele mai ridicate rate ale inflatiei din UE, arata datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Cifra furnizata de Eurostat este similara cu estimarile analistilor si ramane departe de tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana. Obiectivul tinta al BCE este sa mentina cresterea preturilor in apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economica.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate luna trecuta in Romania (4,3%), Slovacia (3%) si Estonia (2,9%), iar cele mai scazute in Cipru (minus 0,3%) si Irlanda (minus 0,1%).
Comparativ cu martie 2018, inflatia anuala a scazut in 12 state membre ale UE, a ramas stabila intr-un stat si a crescut in alte 14 (inclusiv in Romania).
In cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut in aprilie alimentele, alcoolul si tigarile (0,47 puncte procentuale), serviciile (0,45 puncte procentuale) si energia (0,25 puncte procentuale) . mai mult
Miercuri, 16 Mai 2018, ora 12:59
Martie 2018 a fost a doua luna consecutiva in care Romania a avut cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preturilor de consum de 4%, si in crestere fata de o rata anuala a inflatiei de 3,8% inregistrata in luna februarie, arata datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana (UE) a crescut in luna martie 2018 pana la 1,5%, de la un nivel revizuit de 1,4% in februarie 2018. In randul statelor membre UE, rate anuale mai mari au fost inregistrate in Romania (4%), Estonia (2,9%), Slovacia si Lituania (ambele cu un avans de 2,5%).
Comparativ cu situatia din luna februarie 2018, rata anuala a inflatiei a scazut in sase state membre, a ramas stabila in alte sase tari si a crescut in 15 state, inclusiv in Romania, unde s-a majorat de la 3,8% pana la 4%.
In cazul zonei euro, rata anuala a inflatiei a crescut pana la 1,3% in luna martie 2018, de la 1,1% in februarie 2018. Cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut serviciile (0,67 puncte procentuale), urmate de preturile la alimente (0,41 puncte procentuale) si energie (0,20 puncte procentuale).
In ceea ce priveste Romania, datele publicate anterior de Institutul National de Statistica (INS) arata ca rata anuala a inflatiei a urcat la 5% in martie 2018, de la 4,7% in luna precedenta, pe fondul scumpirii marfurilor nealimentare cu 6,57%, a celor alimentare cu 4,01%... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2018, ora 16:09