Romania are cei mai multi angajati in domeniul tehnologiei, raportat la numarul de locuitori, si aproape 64.000 de specialisti IT, astfel ca tara noastra tinteste sa devina capitala tahnologica start-up a Europei.
Acesti factori, impreuna cu un regim fiscal de invidiat pentru lucratorii din IT, ajuta la crearea uneia dintre cele mai tari scene pentru start-up din Europa, scrie Forbes.
Nodul tehnologic al tarii atrage atentie internationala semnificativa si, potrivit specialistilor, ar putea deveni in doi ani un adevarat rival al Londrei ca un "focar" de talent european.
In Romania se dezvolta o cultura puternica a programarii si inovarii, iar un numar de universitati bine cotate din orase precum Bucuresti, Timisoara, Iasi, Cluj sau Constanta reprezinta o sursa obisnuita de tineri talentati si inovatie tehnologica.
Achizitie ...citeste mai departe despre "Forbes: Romania, viitoarea capitala tahnologica start-up a Europei?" pe Ziare.com mai mult
Luni, 22 Decembrie 2014, ora 07:30
Proiectele laserilor de pe platforma de la Magurele vor readuce in Romania cel mai important capital, cel uman, a declarat marti premierul Victor Ponta, cu prilejul inaugurarii Centrului Integrat de Tehnologii Avansate cu Laseri (CETAL) din cadrul Institutului National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei.
"Marea sansa pe care o vad este faptul ca a renascut aceasta platforma. Ne da ocazia de a readuce cel mai important capital pe care l-a avut Romania, si anume capitalul uman, mintile care s-au format aici, care au plecat in diverse colturi ale lumii. Faptul ca se reintorc, ca exista din nou atractia pentru cercetatorii romani si cercetatorii europeni, internationali, faptul ca reusim sa readucem cel mai important capital, care este capitalul uman, capitalul de inteligenta, de creativitate este cel mai mare avantaj pe care proiectul ELI, CETAL, pe care toate celelalte proiecte pe care le dezvoltati aici la Magurele le aduc", a declarat la Magurele premierul Ponta, citat de Agerpres.
Potrivit premierului, toate rezultatele proiectelor de la Magurele vor fi extrem de importante pentru competitivitatea economiei romanesti.
"Toata lumea a aflat in Romania si Europa despre platforma de la Magurele ca locul in care se va face cel mai mare proiect finantat din fonduri europene de cercetare, ELI. Important este ca il facem. Realitatea si adevarul este ca de fapt ELI nu ar fi fost niciodata oferit Romaniei si platformei de la Magurele daca aici nu ar fi fost o baza,... mai mult
Marti, 21 Octombrie 2014, ora 16:44
Prezenta mai consistenta a capitalului romanesc, a firmelor din Romania, nu numai pe pietele traditionale, poate constitui o importanta resursa de dezvoltare a tarii, a declarat miercuri, pentru Agerpres, ministrul de Externe, Titus Corlatean.
'Este foarte bine sa avem investitii straine. Este foarte bine sa avem comert bilateral cu alte state, dar este foarte important sa sprijinim dezvoltarea capitalului romanesc in afacerile din tara, dar si in exterior, printr-o prezenta tot mai activa si mai consistenta a acestuia, a firmelor romanesti. De ce? Capitalul provenit din Romania reprezinta o sursa de dezvoltare, insuficient exploatata pana in prezent', a afirmat Titus Corlatean.
Corlatean: un interes deosebit fata de evolutiile pozitive ale Romaniei
Ministrul de Externe a mai aratat ca, in intalnirile pe care le-a avut cu diplomati straini, cu prim-ministri si omologi din alte state, a remarcat un interes deosebit fata de evolutiile pozitive ale Romaniei, identificand totodata interesante oportunitati investitionale pentru capitalul romanesc.
'Si in spatiul din vecinatate, in Balcani, in spatiul Estic (exista - n.r.) procese de privatizare extrem de interesante in care romanii ar putea sa fie prezenti. Sunt insa si alte piete, nu doar cele traditionale, unde au posibilitatea sa fie prezenti, inclusiv prin formula de a lucra pe astfel de terte piete cu alti parteneri straini', a adaugat ministrul de Externe.
Acesta a subliniat ca relatia dintre Ministerul... mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 10:39
Marfin Leasing, controlata de Cyprus Popular Bank (Laiki), institutie de credit care va fi lichidata, intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu 48,5 milioane de euro, la aproape 48,7 milioane euro, printr-o emisiune de actiuni noi care vor fi acordate spre subscriere actionarilor.
Operatiunea a fost aprobata de actionari intr-o adunare generala extraordinara la 7 martie. In prezent, compania are un capital social de 779.000 lei (sub 200.000 euro).
Majorarea capitalului va fi efectuata prin emiterea de noi actiuni cu o valoare nominala de 7,79 lei / titlu, care vor fi oferite spre subscriere, actionarii existenti beneficiind de dreptul de subscriere la majorare proportional cu cota detinuta. Acestia isi vor putea exercita dreptul de preferinta timp de o luna de la data publicarii hotararii actionarilor in Monitorul Oficial, respectiv 28 martie.
Dupa aceasta perioada, actiunile vor fi oferite spre subscriere actionarilor existenti care au participat la majorarea de capital, iar daca niciunul dintre acestia nu le cumpara, titlurile vor fi anulate.
Cipru a incheiat un acord cu zona euro si FMI pentru imprumuturi de 10 miliarde euro si care prevede pierderi pentru deponentii cu peste 100.000 de euro de la cele mai mari doua banci ale tarii. Cyprus Popular Bank (Laiki) va fi inchisa, iar depozitele de la cea mai mare banca, Bank of Cyprus, vor inregistra pierderi in cadrul unui proces de restructurare.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat la finele... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 15:23
Romgaz va supune aprobarii actionarilor majorarea capitalului social cu 354.580 lei prin emiterea unui numar de 35.458 actiuni, ca urmare a aportului in natura a Statului Roman, in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA) din 7 februarie 2013, potrivit informatiilor publicate pe site-ul companiei.
Societatea va propune transferul catre SC Fondul Proprietatea SA, potrivit legislatiei in vigoare, a unui numar de 5.316 actiuni din numarul total de 35.458 de actiuni nou emise, restul de 30.142 de actiuni ramanand in proprietatea Statului Roman.
Astfel, statul va fi detinator a unui numar de 32.604.453 actiuni, iar Fondul Proprietatea va detine 5.750.520 de actiuni. Majorarea valorii actuale a capitalului social va fi realizata de la 383.195.150 lei, la 383.549.730 lei.
Romgaz este o societate pe actiuni de interes national, in care statul este actionar majoritar. Compania realizeaza cercetare geologica in scopul descoperirii de noi zacaminte gazifere, produce gaz metan prin exploatarea zacamintelor din portofoliul companiei, depoziteaza subteran gaze naturale, efectueaza interventii, reparatii capitale si operatii speciale la sonde si asigura servicii de transport tehnologic. mai mult
Duminica, 13 Ianuarie 2013, ora 16:47
Romania ar supravietui unei suspendari temporare a acordului cu FMI si UE din cauza deteriorarii crizei politice, insa cel mai probabil scenariu este calmarea scenei politice in viitorul apropiat, ceea ce va pune capat tensiunilor suplimentare din piata, anticipeaza Capital Economics.
Firma londoneza de consultanta descrie trei posibile scenarii privind deznodamantul crizei politice din Romania.
Cel mai probabil dintre acestea este linistirea apelor in viitorul apropiat, evolutie care ar pune capat si tensiunilor suplimentare cauzate in piata de situatia politica.
"Este bine de tinut minte ca Romania a mai trecut peste perioade de instabilitate politica", noteaza analistii Capital Economics, facand referire la suspendarea presedintelui in 2007.
O a doua varianta ar fi deteriorarea situatiei politice pana in punctul in care aplicarea acordului cu FMI ar fi impiedicata sau guvernul ar incerca sa-si consolideze popularitatea deviind de la programul convenit cu institutiile financiare internationale, spre exemplu prin relaxarea politicii fiscale sau intarzierea privatizarilor. In acest caz, FMI si UE ar suspenda misiunile de evaluare in Romania, ceea ce ar intarzia deblocarea transelor din finantarea externa.
FMI a mai suspendat acordul cu Romania in 2009, pe fondul instabilitatii politice dinaintea alegerilor prezidentiale.
In pofida presiunilor pe leu, Romania ar rezista probabil suspendarii temporare a programului, datorita rezervelor substantiale de... mai mult
Luni, 09 Iulie 2012, ora 17:16
Valorificarea rezervelor interne, accesarea fondurilor UE si atragerea de resurse externe vor spori potentialul de crestere economica la 4-4,5%, de la estimarile actuale de 2-2,5%, dar deteriorarea resursei umane poate eroda acest potential, apreciaza Daniel Daianu, consilier onorific al premierului.
"Valorificarea rezervelor interne, prin reforme interne, atragerea de fonduri UE si atragerea de resurse din exterior pot duce la un potential de crestere de 4-4,5%, de la probabil 2-2,5% acum. Trebuie sa se evite insa situatiile rele in Europa. Daca va fi recesiune in Europa, ne va afecta potentialul de crestere. Conteaza enorm pentru Romania deciziile care se iau la nivelul UE. Conteaza si ce facem acasa, dar conteaza enorm si contextul macro", a declarat Daianu.
El a adaugat ca potentialul de crestere economica a Romaniei s-a diminiat de la 5-5,5% la 2-2,5%.
Potentialul de crestere economica, erodat de deteriorarea capitalului uman
"Potentialul de crestere va fi erodat in continuare daca nu combatem deteriorarea educatiei, a capitalului uman. Acesta este activul cel mai important pentru o economie si avem o mare problema din cauza deteriorarii capitalului", a aratat Daianu.
In acelasi timp, el a apreciat ca Romania este un caz singular in Europa in ceea ce priveste efectul asupra evolutiei economiei a investitiilor publice.
"Am cheltuit 5% din PIB in investitii, dar cu efecte reduse, de 2-3% asupra PIB. Este un caz singular in Europa", a explicat Daianu.... mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 15:31
Capitalul social al OTP Bank Romania a fost majorat cu 140 milioane lei, de la 542,91 miliaone lei la 682,91 milioane lei.
OTP Bank Nyrt., in calitate de actionar principal, detine 2,845,450 actiuni nominative si o cota de participatie la capitalul social de 682.908.000 lei, reprezentand 99,99% din totalul capitalului, in vreme ce Merkantil Bank Zrt. detine 4 actiuni nominale si o cota de participatie de 960 lei, reprezentand 0,00014058% din totalul capitalului social.
"Majorarea capitalului social reprezinta o dovada a increderii pe care actionarii o au fata de stabilitatea institutiei si este rezultatul direct al strategiei noastre de succes", a declarat Laszlo Diosi, CEO, OTP Bank Romania.
OTP Bank Romania este subsidiara a OTP Bank, cel mai mare grup bancar independent din Europa Centrala si de Est.
OTP Bank ofera servicii universale in Ungaria, Romania, Muntenegru, Croatia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia si Serbia, pentru mai mult de 12 milioane de clienti, prin intermediul unei retele teritoriale de aproape 1500 de unitati, prin intermediul retelei de ATM-uri si prin sistemul de canale electronice. mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 14:33
Auchan Romania isi majoreaza capitalul social cu 70 de milioane de lei (16,28 milioane de euro), pana la 255,6 milioane lei (60,9 milioane euro), in urma unei decizii aprobate la sfarsitul anului trecut de catre actionari.
Inainte de majorare, Auchan Romania avea un capital social de 185,6 milioane lei, potrivit unui anunt publicat in Monitorul Oficial.
Majorarea se face prin emiterea unui numar de 700 de milioane de actiuni, fiecare cu valoarea nominala de 0,1 lei.
Ca urmare a majorarii capitalului social, Auchanhyper va detine 99,8998% din capitalul social. mai mult
Luni, 20 Februarie 2012, ora 15:44