Analistii Berenberg au vesti bune pentru Romania. Din punct de vedere economic, tara noastra creste precum Fat-Frumos, dar prezinta riscuri majore in sistemul bancar, obligat acum sa evolueze intr-un mediu ostil din cauza introducerii Legii Darii in Plata.
"Romania a fost vazuta ca tigrul economic al Europei de Est chiar si in deceniul trecut, cand gradul de crestere economica a fost de 6-8 procente. Conform calculelor noastre, rata de crestere economica pe urmatorii 2 ani va fi cea mai mare din Europa", anunta o analiza Berenberg semnata de Carsten Hesse si transmisa redactiei Business24 de catre BVB.
Eroi ai consumului
Economistii bancii germane se ghideaza, in special, dupa consumul masiv din sectorul retail, unde Romania este de asteptat sa inregistreze o crestere a vanzarilor de 17% comparativ cu anul trecut.
Insa, pe langa acest trend ascendent, Romania se bazeaza pe o serie de reforme initiate in ultimul an, o forta de munca ieftina (20% din media salariala la nivel european), dar bine pregatita, in special in domeniul IT, unde contorizeaza cel mai mare numar de programatori la nivel european, in raport cu populatia tarii.
Mai mult, la nivel regional, tara nostra poate joca rolul de magazin de alimente pentru Europa Centrala si de Est, dar si de centru energetic al zonei.
Plusurile evolutiei economice constante din ultimii ani se vad si prin prisma analizelor facute de agentiile de rating. Cu un grad de indatorare de doar 34%, Romania se dovedeste... mai mult
Miercuri, 11 Mai 2016, ora 13:17
Veniturile anuale ale romanilor care investesc pe burse sunt de aproximativ 50.000 de euro, ceea ce inseamna ca multi dintre cei care castiga peste 4.000 de euro net lunar in Romania se gandesc la investitii, se arata intr-un studiu al unei companii specializata in investitii si tranzactionarea online multi-asset.
Investitorii romani dispun de lichiditati de aproximativ 50.000 - 100.000 de euro pe care ii pot investi oricand, in functie de oportunitati.
Romanii care investesc pe pietele de capital - actiuni, indici bursieri, FX, marfuri - au o situatie stabila din punct de vedere financiar, potrivit studiului Saxo Bank. Averea investitorilor romani este estimata (potrivit declaratiilor proprii) intr-un interval cuprins intre 250.000 si 500.000 de euro.
Conform studiului, investitorii din Romania cauta un broker profesionist, de cele mai multe ori, cu ajutorul caruia sa-si plaseze investitiile si nu se limiteaza la piata locala sau la cele regionale. Dimpotriva, cauta ...citeste mai departe despre "Profilul investitorului roman la bursa: Cati ani are si cati bani face" pe Ziare.com mai mult
Marti, 29 Martie 2016, ora 13:06
Presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), Razvan Filipescu, participa la cea de-a 49-a editie a Bursei Internationale de Turism (Internationale Tourismus Börse - ITB), organizata la Berlin, in perioada 5-9 martie.
Potrivit unui comunicat, standul Romaniei la Targul de Turism de la Berlin gazduieste 57 de expozanti romani - operatori economici din domeniul turismului, autoritati locale, asociatii de promovare a zonelor turistice romanesti.
In primele trei zile de targ, zilele dedicate specialistilor, acestia au intalniri stabilite cu parteneri sau potentiali parteneri, cu agentii colaboratoare, urmand ca in ultimele doua zile acestia sa isi prezinte publicului larg pachetele de oferte si programele turistice.
In cadrul proiectului "Danube Info" vor avea loc prezentari despre Dunare si Delta Dunarii, precum si o dezbatere cu privire la asumarea raspunderii in cadrul dezvoltarii si elaborarii proiectelor ce tin de Dunare.
In cadrul standului national, joi, va fi organizata o "seara romaneasca", eveniment la care vor participa reprezentanti ai Romaniei din diverse sectoare, Guvern, administratie, sectorul public si privat.
In cadrul strategiei de promovare a turismului romanesc, piata germana reprezinta o piata prioritara, cifrele privind numarul sosirilor vizitatorilor germani sau al innoptarilor in unitatile de cazare din Romania indicand o clasare a Germaniei in topul primelor trei tari emitatoare de turisti. mai mult
Miercuri, 05 Martie 2014, ora 12:48
Raportul "Opt bariere sistemice de inlaturat pentru crearea unei piete de capital moderne" isi propune sa determine trecerea pietei de capital din Romania de la piata de frontiera la piata emergenta, a declarat, miercuri, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, intr-o conferinta dedicata prezentarii reportului.
"Romania joaca in Liga a III-a a pietelor de capital. Scopul final este ca piata din Romania sa devina una dezvoltata, dar nu asta isi propune raportul prezentat, ci trecerea de la o piata de frontiera la o piata emergenta", a afirmat el.
In acest scop, schimbarea reglementarilor este necesara, dar nu suficienta, potrivit lui Lazea.
"Schimbarea reglementarilor reprezinta doar o particica din proces. Trebuie schimbate filosofia si comportamentul tuturor participantilor din piata: clienti, investitori, reglementatori etc", a subliniat reprezentantul BNR.
In opinia acestuia, pe piata de capital din Romania trebuie modificata tipologia investitorilor.
"Incercam sa atragem o alta calitate de investitori straini si o alta cantitate de investitori romani. Cantitatea de investitori romani este prea mica, iar calitatea investitorilor straini este una specifica pietelor de frontiera", a explicat Valentin Lazea.
In ceea ce priveste protectia investitorilor, economistul-sef al BNR considera ca nu este normal ca investitorii din piata de capital sa fie introdusi in aceeasi categorie cu cei din domeniul pensiilor.
"Investitorul pe... mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 17:15
Calendarul de listari la bursa agreat cu Fondul Monetar International nu a fost modificat, astfel ca, in luna iunie, vor fi listate la bursa Hidroelectrica, Electrica si Complexul Energetic Oltenia (CEO), a declarat, joi, ministrul de resort, Constantin Nita, cu ocazia semnarii unui contract de finantare intre Complexul Oltenia si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare.
'Nu avem intarzieri in calendarul de listari, dar sa vedem ce spun consultantii. Toate trei listarile sunt prevazute pentru luna iunie', a spus ministrul.
La randul sau, directorul general al CEO, Laurentiu Ciurel, a precizat ca singurul lucru care ar putea intarzia listarea companiei pe care o reprezinta este majorarea capitalului social cu valoarea unor terenuri cu suprafete mari, care ar putea duce la cresterea cu 2-3 procente a participatiei statului.
'Este posibil sa avem o reactie in instanta din partea celuilalt actionar, Fondul Proprietatea. Suprafetele sunt foarte mari, iar valoarea lor este de sute de milioane de dolari, astfel ca ar putea influenta cu 2-3% structura actionariatului', a spus Ciurel.
Nita declara anterior ca CEO va fi listata in octombrie
In urma cu doua saptamani, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, declara ca Hidroelectrica si Electrica vor fi listate la bursa in iunie, iar Complexul Oltenia, in octombrie.
Tot atunci, Ciurel spunea ca a solicitat listarea companiei pe care o conduce in octombrie, pentru a nu fi cotata pe piata de... mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 13:41
Piata de capital din Romania este una dintre cele mai scumpe din Europa Centrala si de Est, din cauza comisioanelor ridicate practicate de ASF si BVB, in timp ce Guvernul este mai preocupat de veniturile bugetare decat de investitii, afirma insarcinatul cu afaceri al SUA in Romania, Duane Butcher.
"Accesul pe piata de capital din Romania ramane dificil. Conform unui studiu recent, deschiderea unui cont de tranzactionare in Romania poate dura pana la sase luni, in timp ce in cele mai multe dintre tarile dezvoltate din Europa Centrala si de Est dureaza cateva ore", a afirmat Butcher, la ceremonia de deschidere a sedintei bursiere cu ocazia aniversarii a trei ani de la listarea Fondului Proprietatea.
Piata de capital din Romania este printre cele mai scumpe din regiune
In plus, diplomatul american a aratat ca piata de capital din Romania este printre cele mai scumpe din regiune, din cauza comisioanelor percepute atat de Bursa de Valori BUcuresti, cat si de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
Comisioanele ridicate practicate de ASF au fost abordate si de Fondul Monetar International, iar ultima scrisoare de intentie stabileste in mod expres obligatia institutiei de a publica si transparentiza toate costurile si de a aplica o reasezare a comisioanelor la niveluri rezonabile, conform practicilor internationale.
In paralel, o companie de consultanta va face o analiza a organizarii institutiie, iar in urma raportului se va decide o restructurare a... mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 13:41
Solutiile identificate de "greii economiei romanesti" pentru "anemia" pietei de capital din Romania sunt atragerea unor noi investitori, un nou sistem de reglementare si gasirea altor surse de finantare. Deci, sa se schimbe pe ici pe colo, si anume in punctele... esentiale...
Accesul la piata de capital, programul de listari ale companiilor de stat, precum si bunele practici in activitatea intermediarilor se numara printre temele dezbatute, joi, in cadrul unei conferinte pe tema relansarii pietei de capital.
Principala problema a pietei de capital din tara noastra este lichiditatea, crede Grigore Chis, director general al SSIF Broker.
Vosganian: Trebuie sa cream surse proprii de finantare
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat ca piata de capital din Romania are nevoie de capital autohton pe bursa si de atragerea unor noi actori.
"Avem nevoie sa atragem actori pe piata. Piata de capital are nevoie de fonduri de investitii, dar mai ales de capital autohton", a precizat Vosganian.
Ministrul Economiei este de parere ca mediul bancar din Romania nu ajuta mediul privat sa iasa din criza in conditiile in care finantarea din surse interne este capitala.
Vulpescu: "Avem nevoie de o reglementare care sa ii permita bursei sa fie una normala"
Prezent la eveniment, Remus Vulpescu, director de cabinet al Ministerului Finantelor Publice a declarat ca listarea companiilor de stat este foarte importanta pentru BVB.
"Cred ca listarea companiilor de... mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 08:24
Industria aeronautica, agricultura bio si asigurarile de sanatate sunt doar cateva dintre domeniile cu care piata locala ii atrage pe investitorii straini, spune Valentin Preda, presedintele Bursei Romane de Afaceri.
Afirmatia sa este sustinuta si de cifre: in primele luni ale anului trecut trecut, investitiile straine directe au crescut cu aproape 30%, fata de perioada similara a anului trecut, conform BNR.
"Industria constructoare de masini, cea de componente electrice si electrotehnice, web designul, alaturi de industria aeronautica, segmentul asigurarilor de sanatate si productia de vinuri sunt domeniile care au ramas in continuare atractive pentru investitorii straini", spune Preda, om de afaceri cu experienta internationala si initiatorul proiectului Bursei Romane de Afaceri, inceput in 1999 si reluat anul trecut, dupa consolidarea si online, prin platforma rbex.ro.
Bursa Romana de Afaceri, un concept relativ nou pe piata locala, reprezinta o platforma de intermediere si consultanta in afaceri, care faciliteaza investitiile private de capital, realizarea de parteneriate de tip joint-ventures, dezvoltarea si restructurarea afacerilor, precum si vanzarea si cumpararea afacerilor la cheie. Bursa Romana de Afaceri este membra a Asociatiei Internationale a Brokerilor de Afaceri din Statele Unite ale Americii - asociatie care reuneste brokeri de afaceri din intreaga lume.
In SUA, conceptul este foarte popular, dar la nivel european si implicit local inca mai... mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 09:49
O ciorba de prejudicii economice a fost incropita de cei care au vizat incriminarea politica a referendumului din 29 iulie. Hibe ancestrale ale economiei din Romania sau deficiente structurale puse in evidenta ori adancite de criza au fost aruncate in contul prejudiciilor create de contextul politic al referendumului: din cauza referendumului creste inflatia, se majoreaza pretul carburantilor sau sporesc restantele la banci!
Intr-un delir perfect, scad din cauza referendumului incasarile la buget cand, dimpotriva, acestea, intamplator sau din cu totul alte cauze, au crescut! Nu mai spunem ca tara intreaga se prabuseste, cresterea economica, bugetul, leul si bineinteles credibilitatea externa!
Pana si datoria catre FMI si factura la telefonie cresc! Cum dracu' or face-o?! Pai, potrivit unor asemenea aprecieri, Romtelecom, Vodafone si Orange ar trebui sa tanjeasca dupa incurcareala politica pentru ca astfel ar putea sa-si sporeasca tarifele, iar FMI ar urma sa induca deliberat instabilitate politica pentru a putea obtine rambursari mai mari decat cele stabilite potrivit acordului. De te iei dupa astfel de calcule se strang rapid prejudicii de cateva miliarde de euro, nu conteaza cate, dar miliarde, caci nu se fac de fapt evaluari, ci propaganda de trei lulele care costa probabil mai mult decat prejudiciile reale dorite a fi incriminate!
Nimeni nu poate lua in deradere prejudiciile pe care o situatie politica neclara si minata de instabilitate le produce in... mai mult
Joi, 09 August 2012, ora 09:00