Mai multe tari europene, printre care Romania si Bulgaria, vor avea de castigat in urma restrictiilor impuse de Rusia asupra exporturilor de grau, intrucat cumparatorii se vor orienta catre alte piete mai usor accesibile, potrivit lui Stefan Vogel, analist al Rabobank International.
"Incertitudinea din Rusia a devenit vizibila pentru multa lume, iar cumparatorii incearca sa-si asigure cantitatile necesare din alte regiuni. Aceste regiuni vor fi diferite, partial Germania si Franta, precum si tarile de la Marea Neagra, Romania si Bulgaria, poate si Tarile Baltice", a declarat Stefan Vogel, seful departamentului de cercetare a pietei agricole al Rabobank International, transmite Bloomberg.
Pretul graului a avansat pentru a sasea zi consecutiv, pe fondul ingrijorarilor legate de faptul ca guvernul rus foloseste diverse metode, cum ar fi restrictionarea transportului de marfa pe calea ferata sau respingerea certificatelor de export, pentru a incetini livrarile in afara tarii.
Volumul exporturilor de grau din Rusia va fi cu 3-4 milioane de tone mai mic decat nivelul estimat de guvernul Statelor Unite, in conditiile in care Rusia adauga noi reglementari care vor face mai dificila livrarea de grau in afara tarii, potrivit lui Vogel. Astfel, desi Rusia va limita unele exporturi, livrarile catre Egipt si Turcia, mari cumparatori de grau, vor fi metinute la acelasi nivel.
In ceea ce priveste Uniunea Europeana, exporturile de grau au crescut cu 1,8% din iulie pana in... mai mult
Vineri, 19 Decembrie 2014, ora 15:42
Bulgaria nu mai este pe ultimul loc din Uniunea Europeana in ceea ce priveste salariul minim pe economie, scrie luni cotidianul sofiot Trud.
Dupa ultima crestere din ianuarie, salariul minim pe economie in Bulgaria este de 159 euro, cu doi euro mai mare decat cel din Romania, noteaza ziarul, care citeaza datele serviciului Eurostat.
Acest lucru nu este un motiv de bucurie, dat fiind ca cele doua tari se transforma din ce in ce mai mult intr-o insula a saraciei pe continent, noteaza publicatia.
In celelalte tari sarace din UE, salariul minim este de cel putin doua ori mai mare fata de salariul minim din Romania si Bulgaria. Potrivit criteriilor Eurostat, venitul minim intr-o tara este mic daca se situeaza la nivel de intre 100 si 500 euro pe luna.
In Croatia, care inca nu a aderat la UE, salariul minim pe economie este de 374 euro, in timp ce in Turcia - care are o perspectiva europeana foarte indepartata - este de 429 euro pe luna.
In urma restrictiilor severe impuse Greciei, care, practic, se afla in faliment, salariul minim pe economie in aceasta tara a fost de 684 euro in ianuarie. In Grecia, Spania si Portugalia, cei care primesc un salariu minim pe economie, il primesc nu de 12, ci de 14 ori pe an, precizeaza Eurostat.
Cel mai mare salariu minim pe economie se inregistreaza in Olanda, Belgia si Luxemburg. In Marele Ducat, salariul minim pe economie este de 1.874 euro. mai mult
Luni, 04 Martie 2013, ora 09:50
Guvernul Frantei ar putea decide, saptamana viitoare, eliminarea restrictiilor pe piata muncii impuse romanilor si bulgarilor, in efortul de legalizare a situatiei celor aproximativ 15.000 de romi din aceasta tara, informeaza site-ul Euractiv.
Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a declarat joi ca o solutie ar fi reglementarea drepturilor de munca ale romilor. O reuniune guvernamentala pe aceasta tema este programata saptamana viitoare.
Asociatiile pentru drepturi civice au cerut de mult timp aceasta masura, care ar fi o schimbare fundamentala a politicii Parisului fata de romi.
Conform statisticilor, 90% dintre cei 15.000 de romi din Franta sunt originari din Romania, restul fiind din Bulgaria. mai mult
Joi, 16 August 2012, ora 15:58
Europarlamentarii bulgari Evgheni Kirilov (grupul Socialistilor si Democratilor) si Iliana Ivanova (grupul Partidului Popular European), impreuna cu omologii lor romani, au cerut in PE ridicarea restrictiilor pentru muncitorii din cele doua tari, relateaza Focus News, precizeaza NewsIn.Membrii bulgari ai Parlamentului European cer statelor membre UE sa ridice restrictiile impuse pentru muncitorii romani si bulgari, la trei ani de la aderarea celor doua tari la blocul european.
Astfel, Kirilov si Ivanova au prezentat in PE o declaratie pentru strangerea de semnaturi in acest sens.
Europarlamentarii subliniaza ca libertatea de miscare a fortei de munca reprezinta un principiu major al pietei unice garantate prin tratatele UE, iar diferentele facute intre cetatenii din diferite state accentueaza diviziunea din blocul european.
De asemenea, ei sunt de parere ca mentinerea restrictiilor impiedica exploatarea completa a oportunitatilor pentru recuperea economica a Europei.
Potrivit europarlamentarilor, analizele arata ca statele membre care si-au deschis piata muncii au avut mai multe avantaje decat probleme.
Un sondaj Eurostat arata ca nu a existat un val important de emigranti bulgari si romani dupa aderare si ca 80% dintre bulgarii stabiliti in strainatate lucreaza, afirma Focus News.
Aceasta rata de ocupare a fortei de munca poate fi doar dorita de multe state membre UE, afirma analisti citati de agentia bulgara de presa. mai mult
Luni, 26 Aprilie 2010, ora 10:04