Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, ca Romania se comporta ca si cand ar fi membru "de facto" al Spatiului Schengen, chiar daca subiectul aderarii tarii noastre si a Bulgariei a fost inca o data amanat de Consiliul JAI.
Subiectul a fost abordat de seful statului in cadrul unei declaratii de presa sustinute la Palatul Cotroceni inainte de plecarea la Consiliul European care se va intruni joi si vineri, la Bruxelles.
Iohannis merge la Consiliul European: Cum se vad de la Cotroceni razboiul din Siria si criza refugiatilor
Klaus Iohannis a declarat ca la capitolul asigurarea frontierelor exterioare ale UE Romania "sta foarte bine".
"Chiar daca nu suntem membri Schengen, inca", a continuat presedintele, Romania isi ia foarte in serios responsabilitatile.
"Romania se comporta de facto ca si cum ar fi membra Schengen", a subliniat Klaus Iohannis.
Intrebat de jurnalisti daca isi reproseaza ceva pentru faptul ca Romania inca nu a fost primita in Spatiul Schengen, ...citeste mai departe despre "Iohannis: Romania se comporta ca un stat Schengen de facto" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 13:12
Bulgaria este pregatita sa adere la spatiul Schengen, a declarat vineri presedintele Consiliului European, Donald Tusk, dupa o intrevedere cu premierul bulgar, Boiko Borisov, desfasurata la Varna.
"Astazi, Bulgaria este poate cel mai bun exemplu, si pentru alte state membre, al modului de protejare a propriilor granite. Trebuie sa fim realisti si sa mutam atentia dezbaterii de pe modul de tratare a simptomelor pe felul de tratare a cauzelor profunde", a spus Tusk, transmite BTA.
Cei doi oficiali au mai discutat despre problemele Europei in sectorul energetic.
In urma cu o luna, Comisia Europeana si-a reiterat pozitia potrivit ...citeste mai departe despre "Seful Consiliului European: Bulgaria e pregatita sa adere la Schengen, e un exemplu si pentru alte state" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Octombrie 2015, ora 16:32
Aderarea Bulgariei si Romaniei la Spatiul Schengen este esentiala pentru consolidarea securitatii intregii Uniuni Europene, a transmis ministrul bulgar de Externe, Rumiana Bacivarova, la Consiliul UE pentru Justitie si Afaceri Interne, desfasurat joi.
Aderarea la Schengen, amanata din nou, cu acordul Romaniei. Franta s-a opus vehement - surse
Corlatean: Din moment ce aderarea la Schengen nu s-a introdus pe ordinea de zi a JAI, lucrurile erau clare
"Aderarea Bulgariei si Romaniei la spatiul de ...citeste mai departe despre "Ministru bulgar: Aderarea Bulgariei si Romaniei la Schengen, esentiala pentru securitatea UE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 08 Octombrie 2015, ora 22:23
O decizie privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen a fost amanata din nou, dupa ce mai multe state membre au atras atentia asupra statutului problematic al tarii noastre, determinat de tulburarile politice, anunta Financial Times.
O reuniune a ministrilor europeni de interne trebuia sa aiba loc, miercuri, la Bruxelles, pentru a vota pe aceasta tema, insa Germania, Olanda si Belgia au anuntat ca nu sustin admiterea Romaniei in spatiul Schengen.
Decizia privind extinderea spatiului Schengen, care necesita acordul unanim al tuturor tarilor membre in UE, poate fi amanata si mai mult, pana dupa alegerile parlamentare din Romania, din decembrie, potrivit unor diplomati din UE.
Amanarea este cea mai mare lovitura suferita de Bucuresti dupa ce o lupta inversunata pentru putere intre presedinte si premier a provocat ingrijorari internationale cu privire la stabilitatea democratica a unuia dintre cei mai noi membri ai UE, comenteaza FT.
Potrivit ziarului britanic, o disputa politica virulenta - in care Victor Ponta, premierul roman de centru-stanga, a restrans independenta Curtii Constitutionale, ca parte a eforturilor sale de a-l marginaliza pe presedintele Traian Basescu - a determinat mai multe tari membre ale UE sa-si reconsidere pozitia.
Germania nu s-a opus aderarii Romaniei la spatiul Schengen, dar problemele aparute in Romania pe plan politic au fost vazute pe plan international ca reprezentand deterioarea neasteptata a statului de drept in tara.... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 11:20
Rezultatele electorale din Olanda sunt bune in ceea ce priveste perspectiva aderarii Bulgariei la Schengen, crede ministrul bulgar al Internelor Þvetan Þvetanov.
Aflat in studioul postului national de televiziune de la Sofia, Þvetanov a calificat drept bune pentru intreaga Europa alegerile in care liberalii primului ministru Mark Rutte au obtinut 41 din cele 150 de mandate in Camera inferioara a Parlamentului de la Haga.
Oficialul a precizat insa ca nu se poate angaja cu nicio prognoza privind aderarea Bulgariei si Romaniei la Schengen inainte ca subiectul sa fie discutat in cadrul unei reuniuni a ministrilor de interne din cele 27 de tari membre.
Consiliul ministerial se va reuni in octombrie si in aceasta perioada vom afla care este pozitia Olandei si bineinteles, a Germaniei, a declarat vicepremierul bulgar.
Þvetanov a adaugat ca din discutiile pe care le-a purtat in ultimele zile reiese ca o eventuala noua amanare a deciziei pentru aderarea celor doua tari la spatiul Schengen ar putea fi motivata de raportul pentru Romania din cadrul mecanismului de cooperare si verificare care urmeaza sa fie publicat in decembrie.
Guvernul olandez a anuntat, intr-o informare catre parlamentari, ca se opune in continuare aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, relateaza vineri site-ul DutchNews.nl. mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 14:44
Romania si Bulgaria ar putea sa nu fie pregatite sa adere la Spatiul Schengen anul acesta, chiar si partial, cu spatiul aerian si maritim, a declarat ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich.
"Cred ca deschiderea frontierelor pentru Romania si Bulgaria este imposibila la acest moment", a declarat Hans-Peter Friedrich pentru cotidianul "Rheinische Post".
Germania si Franta au propus anterior un plan de aderare a celor doua tari in doi pasi care propunea aderarea cu spatiul aerian si maritim si amanarea unei decizii cu privire la frontierele terestre, precizeaza publicatia germana, citata de Bloomberg.
Saptamana trecuta, ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat ca nu exista nicio schimbare in calendarul privind aderarea Romaniei la Schengen, punctand ca Franta, Germania si Olanda nu si-au modificat pozitiile privind intrarea tarii noastre in spatiul de libera circulatie in doua etape.
Marga, despre aderarea la Schengen: Ramane cum am stabilit mai mult
Vineri, 03 August 2012, ora 09:36
Olanda a apreciat miercuri ca Romania si Bulgaria nu pot adera la spatiul Schengen in "acest stadiu", alaturandu-se astfel pozitiilor exprimate anterior de Franta si Germania, informeaza Mediafax. "Suntem de acord cu Franta, Germania, Finlanda si alte tari pentru a spune ca Romania si Bulgaria nu pot, in acest stadiu, sa adere la spatiul Schengen", a declarat ministrul olandez al Afacerilor Europene, Ben Knapen, in cadrul unei conferinte de presa, la Paris, la finalul unei intrevederi cu omologul sau francez, Laurent Wauquiez.
"Potrivit rapoartelor redactate de Comisie, prea multe puncte sunt deficiente pentru ca Romania si Bulgaria sa poata adera la spatiul Schengen (...).
Am decis sa lucram la definirea unui ansamblu de criterii de respectat si, pornind de aici, sa punem la punct o foaie de parcurs pentru aderarea la spatiul Schengen", a continuat ministrul.
La randul sau, Laurent Wauquiez a refuzat ideea unui "calendar" cu "date artificiale".
"Da, Romania si Bulgaria au vocatia de a intra in spatiul Schengen, au depus eforturi imense pentru a ameliora eficacitatea la frontiere, lupta impotriva coruptiei, sistemul judiciar (...), dar criteriile nu sunt indeplinite", a afirmat el, in conditiile in care relatiile dintre Paris si Bucuresti s-au racit din cauza acestui dosar. mai mult
Joi, 10 Februarie 2011, ora 00:09
Ministrii Justitiei si cei ai Afacerilor de Interne din cadrul Uniunii Europene nu preconizeaza sa voteze asupra unei decizii de a accepta Romania si Bulgaria in spatiul Schengen, cand se vor reuni, la 24-25 februarie, a declarat raportorul PE Carlos Coelho, citat de site-ul Novinite.com, informeaza NewsIn.Prin urmare, Parlamentul European nu va trebui sa emita o pozitie privind progresele celor doua state pana la acea data, a adaugat eurodeputatul portughez.
Coelho si-a exprimat din nou dezamagirea fata de faptul ca accesul PE la rapoartele privind progresele Romaniei si Bulgariei a fost respins.
Numai raportorul a avut acces la rapoarte, dar nu a putut realiza copii sau notite, in timp ce colegii sai din comisia parlamentara de specialitate nu au putut citi documentele deloc.
Coelho si-a exprimat surprinderea si preocuparea fata de miscarea "inexplicabila" a Consiliului UE, apreciind ca obstructioneaza activitatea PE.
Eurodeputatii au cerut de altfel sa aiba mai multa influenta asupra deciziilor referitoare la Schengen.
Coelho a declarat pentru postul public bulgar de radio (BNR) ca le-a propus colegilor eurodeputati sa acorde Consiliului termen pana la 2 mai pentru a le prezenta toata documentatia privind Schengen. mai mult
Vineri, 04 Februarie 2011, ora 09:35
Romania si Bulgaria nu se vor integra in spatiul Schengen la sfarsitul lui martie, asa cum sperau liderii lor, deoarece raportul de evaluare privind controlul frontierelor bulgare este "negativ", au declarat vineri, la Bruxelles, mai multi diplomati europeni, anunta Mediafax.Decizia ar trebui sa fie luata in cadrul Consiliului ministrilor de Interne din Uniunea Europeana, prevazut sa se desfasoare la 24 februarie.
"Aderarea in martie este moarta. Nici o decizie nu va fi luata, deoarece raportul de evaluare a Bulgariei privind controlul frontierei sale cu Turcia este negativ. Or nu putem sa admitem Romania fara Bulgaria", a explicat unul dintre acesti diplomati, sub acoperirea anonimatului.
Presedintia ungara a UE poate decide sa puna aceasta chestiune pe ordinea de zi a reuniunii ministrilor de Interne, dar "decizia va fi negativa", a apreciat un alt diplomat.
Franta si Germania considera "prematur" sa permita intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen in martie 2011.
"Franta si Germania nu sunt singurele. Aproximativ 12 Guverne din UE impartasesc aceasta opinie", a subliniat diplomatul.
Amanarea aderarii la spatiul Schengen nu trebuie sa fie considerata o sanctiune.
"Grecia a fost respinsa de trei ori de Germania inainte de a fi in final admisa, iar actualitatea arata ca Germania avea dreptate sa o blocheze, deoarece Grecia are in continuare probleme cu asigurarea securitatii la frontiera sa cu Turcia", aminteste un alt diplomat de la Bruxelles.
Spatiul... mai mult
Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 14:54