Comisia Europeana sustine continuarea finantarii CEF Transport 2014-2020, in valoare de 1,13 miliarde euro, pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii feroviare, informeaza, miercuri, Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA.
"Reprezentantii Comisiei Europene sustin implementarea proiectelor pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare din Romania, conform calendarelor si a bugetelor transmise de reprezentantii CFR SA, la data de 30 martie 2018. CFR SA are cereri de finantare aprobate de Comisia Europeana pentru sapte proiecte incluse in Programul CEF Transport 2014-2020, contributia totala a CEF fiind de aproximativ 1,13 miliarde euro", se spune intr-un comunicat al companiei.
Unul dintre cele mai importante proiecte de modernizare a infrastructurii feroviare este implementat pe tronsonul feroviar Brasov - Sighisoara, pentru care CFR SA a obtinut doua granturi de finantare, in valoare totala de 1,11 miliarde de euro, pentru modernizarea subsectiunilor Brasov - Apata, Cata - Sighisoara si Apata - Cata.
Avand in vedere schimbarile legislative din anul 2016 privind achizitiile publice, care au afectat procedurile de achizitie ale serviciilor si lucrarilor derulate de CNCF CFR SA, Guvernul Romaniei a aprobat in 2017 un Memorandum pentru implementarea proiectelor CNCF CFR SA, iar la nivelul Comisiei Europene (INEA si DG MOVE) a fost adoptat Planul de Masuri pentru accelerarea si facilitarea implementarii proiectelor finantate in cadrul Mecanismului pentru... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2018, ora 11:45
Comisia Europeana a anuntat, luni, contributia fondurilor structurale si de investitii europene (fondurile ESI) la strategia de crestere a UE, Planul de investitii si prioritatile Comisiei pentru perioada 2014-2020.
Raportul Comisiei Europene include si rezultatele negocierilor cu toate statele membre cu privire la acordurile de parteneriat si la programe, care la nivel european vor beneficia de finantari totale de 454 miliarde euro.
Ce a negociat Romania si care sunt provocarile pe care trebuie sa le adreseze oficialii romani pentru a utiliza la maxim fondurile puse la dispozitie in exercitiul 2014-2020 in cele ce urmeaza.
Bugete de accesat si lista de promisiuni
Potrivit Comisiei Europene, bugetul alocat Romaniei pentru perioada 2014-2020 este de 30,837 miliarde euro, in crestere cu 18% fata de bugetul din perioada 2007-2013.
Defalcat pe domenii, acest buget se prezinta astfel:
Pentru retele de infrastructura in transport si energie: 7,95 miliarde euroPentru ...citeste mai departe despre "Bugetul UE si Romania: Cum vor fi impartite cele 30 de miliarde de euro" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2015, ora 10:32
Dupa dezbateri indelungate si negocieri foarte dificile privind bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020, in luna februarie 2013 s-a ajuns la un acord intre sefii de stat si guvern din statele membre. Ulterior, in luna martie, Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care a aratat ca nu este de acord cu solutia de compromis agreata de Consiliul European.
Chiar daca adoptarea documentului nu a insemnat respingerea de catre Parlamentul European a acordului mentionat, s-a transmis, astfel, un serios avertisment catre decidentii din Uniune ca este nevoie de o continuare a discutiilor pe acest subiect.
Drept urmare, incepand cu 13 mai, au fost reluate negocierile legate de bugetul UE 2014-2020 intre principalele institutii europene.
Actualul buget pentru 2014 - 2020 se ridica la 960 de miliarde de euro in credite de angajament
Acordul agreat de sefii de stat si guvern din statele membre ale Uniunii a condus la reducerea anvelopei financiare pentru perioada 2014-2020 in ceea ce priveste plafonul total de cheltuieli fata de cea din perioada de programare anterioara. Reducerea, operata pentru prima data in istoria UE, este de 3,4% in termeni reali fata de cea pentru actuala perioada de programare 2007-2013.
Astfel, bugetul aplicabil in perioada 2014-2020 pentru o Uniune Europeana cu 28 state membre (fiind inclusa si Croatia) a fost limitat la 1% din venitul national brut al UE, respectiv 960 miliarde euro, in credite de angajament si la 0,8% din... mai mult
Marti, 14 Mai 2013, ora 11:40
Romania risca sa nu poata utiliza fondurile europene alocate pentru perioada 2014-2020 daca nu realizeaza si implementeaza pana la sfarsitul anului 2016 o strategie pentru imbunatatirea performantei capacitatii administrative publice, a declarat luni Leonard Orban, fost comisar european.
"Comisia Europeana ne-a cerut deja o noua strategie de imbunatatire a capacitatii administrative si implementarea acestei strategii. Aceasta cerinta este o conditie ex-ante de utilizare a fondurilor europene pentru perioada 2014-2020.
Daca pana la sfarsitul lui 2016 aceasta strategie nu va exista si lucrurile nu vor fi semnificativ imbunatatite, noi vom fi supusi inclusiv riscului de a nu utiliza pe o perioada mai scurta sau mai lunga fondurile alocate Romaniei", a afirmat Orban la o conferinta organizata la BNR cu tema "Romania in tabloul de bord al UE".
El a aratat ca o capacitate administrativa scazuta genereaza rezultate puternic negative, reprezentand o problema majora a Romaniei din punctul de vedere al Comisiei Europene.
"Din pacate, masurile de consolidare financiara luate in ultimii ani au avut, pe langa efectele pozitive, si efecte negative, precum continuarea scaderii performantei administratiei publice romanesti. Sunt multe zone unde capacitatea administrativa este fundamentala, aplicarea diferitelor politici pe diferite sectoare este esentiala. Fara o capacitate administrativa mai moderna, consolidarea le va fi mult mai greu", a spus Orban.
Romania avea in luna... mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 12:42
Suma alocata Romaniei prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru perioada 2014 - 2020 va fi de 7,2 miliarde de euro, fata de 8,1 miliarde euro pentru 2007-2013, a declarat luni, la Topoloveni, judetul Arges, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"In aceste luni trebuie sa scriem PNDR 2014 - 2020. Banii vor fi mai putini, in jur de 7,2 miliarde euro. Nu stiu cand ne vom mai intalni cu aceasta alocare de 8,1 miliarde de euro", a spus ministrul.
El a afirmat ca, in aceste conditii, este nevoie de o atentie mai mare cu privire la cheltuirea banilor.
Totodata, nu va mai exista posibilitatea, ca pana in prezent, ca banii sa fie directionati de la o masura la alta atat de usor, potrivit ministrului.
Constantin a mai spus ca industria laptelui va beneficia de o finantare mult mai puternica, ca zonele montane si submontane vor primi, de asemenea, mai multe fonduri, si ca sectorul zootehnic va fi finantat cu prioritate. mai mult
Luni, 15 Aprilie 2013, ora 13:50
Discutiile liderilor europeni de la Bruxelles cu privire la bugetul UE pentru 2014 - 2020 au esuat, iar negocierile pe acest subiect vor continua, cel mai probabil, anul viitor.
De asemenea, se prevad noi reduceri ale bugetului UE fata de suma de 80 de miliarde pe Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy a propus-o pana in acest moment.
Care vor fi urmatorii pasi daca negocierile de la Bruxelles vor esua?
Herman Van Rompuy, si Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au anuntat ca discutiile au esuat si va fi nevoie de negocieri suplimentare.
Presedintele Consiliului European a atras insa atentia ca "nu este nevoie sa dramatizam lucrurile pentru ca negocierile sunt complexe si s-a intamplat acelasi lucru si ultima data cand am negociat bugetul".
Potrivit lui Van Rompuy, "la acest moment cea mai buna solutie a fost sa mentinem un nivel al reducerilor de 80 de miliarde. Pentru urmatoarele luni am putea merge chiar mai departe. Trebuie insa sa asiguram un echilibru si sa pregatim (n.r. reducerile) cu mare atentie, dar nu exclud ca putem merge mai departe (n.r. cu taierea bugetului), dar cu pregatiri anterioare foarte bune".
Herman Van Rompuy, a venit joi seara cu o noua propunere de buget, in urma discutiilor cu Franta si Polonia.
Astfel, in comparatie cu primele recomandari ale lui Van Rompuy, in noua propunere Politica Agricola Comuna a castigat inca 8 miliarde de euro, iar fondurile de coeziune au primit in plus 10,653... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 16:38
Summit-ul Consiliului European de joi si vineri pentru stabilirea bugetului UE din perioada 2014 - 2020 se anunta unul extrem de dificil in conditiile in care o mare parte a tarilor membre si-au exprimat opinii divergente.
Practic exista doua grupuri principale de interese: principalii beneficiari ai fondurilor europene vs. o parte din principalii contributori la bugetul UE.
Primul sustine propunerea initiala a Comisiei Europeane pentru Cadrul Financiar Multianual (CFM), care prevede un total de aproximativ 1,3 trilioane de euro pentru perioada 2014 - 2020, in crestere fata de cele 864.3 miliarde de euro pentru CFM 2007 - 2020.
Negocieri feroce pentru bugetul 2014-2020. Va ajunge UE la un acord in aceasta saptamana?
Cel de-al doilea grup doreste o reducere a propunerii comisiei cu pana la 200 de miliarde de euro, iar Marea Britanie a amenintat ca va recurge la dreptul de veto in cazul care urmatorul cadru financiar va avea mai multi bani alocati decat cel inca in vigoare.
Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a anuntat o propunere de compromis, prin care suma recomandata de CE ar urma sa fie redusa cu aproximativ 80 de miliarde de euro, taieri drastice urmand sa se faca de la fondurile de coeziune si cele pentru Politica Agricola Comuna.
Aceasta propunere a starnit insa ample polemici, iar mai multe state si-au exprimat deja dezacordul cu privire la ea.
Interesele "Prietenilor Coeziunii"
Grupul "Prietenii coeziunii" este format... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 09:44
Cadrul financiar multianual din perioada 2014-2020 si contributia tarilor membre la acesta reprezinta principala miza a intalnirii Consiliului European, care va avea loc joi si vineri, la Bruxelles.
Negocierile vor fi extrem de dificile, tinand cont de opiniile divergente transmise pana acum de guvernele tarilor membre.
Ce reprezinta cadrul financiar multianual
Cadrul financiar multianual (CFM) defineste principalele categorii de cheltuieli ale Uniunii Europene si cuantumurile anuale maxime (plafoanele) ale acestora, reflectand astfel prioritatile politice ale UE, se precizeaza pe site-ul oficial al uniunii.
Spre deosebire de CFM, bugetul anual al uniunii este mult mai detaliat.
Comisia Europeana a propus pentru perioada 2014-2020 un buget total de 1.025 de miliarde de euro, o crestere semnificativa fata de cele 976 de miliarde de euro alocate UE in perioada 2007-2013.
Principalele directii de cheltuire ale acestei sume ar fi Politica Agricola Comuna si Politica de Coeziune.
Conform acestei propuneri, Politica Agricola Comuna ar primi 36,2% din totalul CFM, ditre care 281,8 miliarde euro pentru primul pilon al politicii agricole comune si 89,9 milioane euro pentru dezvoltarea rurala. Aceasta finantare va fi completata cu o suma suplimentara de 15,2 miliarde euro.
Comisia propune alocarea a 36,7 % din CFM pentru politica de coeziune, in comparatie cu 35 % pe parcursul exercitiului precedent, adica 376 de miliarde euro in favoarea instrumentelor... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 07:05
Romania ar putea sa primeasca pentru agricultura, in urmatorul exercitiu financiar multianual 2014 - 2020, un buget cu aproape sapte miliarde de euro mai mare decat cel actual, ajungand la 21 miliarde de euro, a declarat, marti, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu.
"Agricultura ar urma sa primeasca circa 400 miliarde de euro din cele 1.025 de miliarde de euro cat este bugetul european, iar agriculturii romanesti ar urma sa-i revina un buget cu aproape sapte miliarde de euro mai mare decat bugetul actual din 2007 - 2013. Daca in prezent avem 13,5 miliarde de euro, pentru perioada urmatoare bugetul ar fi de 21 de miliarde de euro", a spus Irimescu, prezent la dezbaterea "Romania si Reforma Politicii Agricole Comune. Impact si Oportunitati".
Potrivit acestuia, majorarea bugetului are loc pe fondul cresterii graduale pentru platile directe, care ar ajunge la 100% in 2016, si unei cresteri de 20 de euro/ha datorita convergentei, procesul prin care platile directe incearca sa se alinieze la nivel european.
"Cineva s-ar intreba despre ce aliniere este vorba daca un agricultor olandez beneficiaza de 459 de euro, iar agricultorul roman de 180 de euro, insa aici discutiile sunt mai profunde. Este cert ca daca platile sunt la acest nivel, asta este din cauza faptului ca, in perioada de referinta, cand s-au negociat sumele pentru Romania, noi am avut performante slabe in ceea ce priveste productivitatea la hectar", a explicat... mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 19:27