Tarifele de transport al gazelor vor creste anul viitor, dupa ce va fi data in folosinta conducta BRUA, insa nu exista deocamdata cantitati de gaze care sa fie transportate prin acest gazoduct, a declarat, marti, Maria Manicuta, director pentru tarife de retea energie electrica si gaze naturale in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie.
"Anul acesta va fi data in folosinta conducta BRUA. In conditiile in care nu am rezolvat inca problema investitiilor din Marea Neagra, personal ma gandesc ce vom transporta prin aceasta conducta. Mai ales ca in paralel se dezvolta prin Bulgaria o noua conducta catre partea vestica", a spus ea, intr-o conferinta de profil.
Maria Manicuta a precizat ca Transgaz, compania are construieste conducta BRUA, va incepe de anul viitor sa recupereze banii din tariful de transport al gazelor, prin urmare va creste factura tuturor consumatorilor romani.
"Ca atare, incepand de anul viitor, in tarifele de transport al gazelor, Transgaz va incepe sa-si recupereze investitia, ceea ce va insemna o crestere a acestui tarif, in conditiile in care nu vom avea un trafic de gaze. Sper sa se gaseasca si volume disponibile de gaze care sa fie transportate prin aceasta conducta, astfel incat povara acestei investitii sa nu fie doar a consumatorilor romani, ci sa existe si companii care sa transporte gaze", a precizat directorul ANRE.
Investitia totala pentru realizarea conductei BRUA este de 480 de milioane de euro si, potrivit... mai mult
Marti, 21 Iulie 2020, ora 12:37
Transgaz a finalizat deja 330 de kilometri din cei 479 de kilometri din conducta BRUA, proiect strategic pentru economia romaneasca, a declarat, joi, premierul desemnat Ludovic Orban, prezent la inaugurarea statiei de comprimare gaze de la Podisor.
Acesta este al doilea obiectiv de investitii din cadrul BRUA, intr-o luna, dupa inaugurarea statiei de la Jupa.
"Sectorul energetic poate si trebuie sa fie motorul de dezvoltare a economiei Romaniei, insa ramane departe de potential. In programul de guvernare recunoastem si sustinem rolul proiectelor strategice ale Transgaz si, prin intermediul acestei companii importante, fie ca e vorba de BRUA sau Ungheni-Chisinau sau gazele din Marea Neagra, avem obligatia sa luptam pentru a face din Romania o tara sigura din punct de vedere energetic", a spus Orban.
El a aratat ca proiectul BRUA are o valoare totala de 480 de milioane de euro, din care 180 de milioane de euro reprezinta grantul acordat de Comisia Europeana.
"BRUA, faza I, este unul dintre cele mai importante proiecte strategice ale Transgaz, care va permite accesul la noi surse si facilitarea transportului de gaz caspic catre Europa Centrala si de Est", a continuat premierul desemnat.
Potrivit acestuia, conducta permite transportul de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze in relatia cu Bulgaria si 1,75 miliarde de metri cubi in relatia cu Ungaria.
"Din cei 479 de kilometri de conducta intre Podisor si Recas, sunt gata 330 de kilometri. Sunt trei statii de... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2019, ora 13:57
Conducta de gaze BRUA (Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria) nu va fi gata in luna decembrie 2019, asa cum era planificat pana acum, ci abia in decembrie 2020, potrivit raportului financiar al Transgaz (TGN) pe primul semestru al anului.
In "Planul de dezvoltare a sistemului national de transport al gazelor in perioada 2019-2028", compania invoca urmatoarele cauze principale pentru decalarea finalizarii proiectului:
intarzierile din derularea procedurilor de licitatie,completarea si imbunatatirea cadrului legislativ,identificarea unor situri arheologice,conditii meteorologice - adverse care s-au manifestat pe perioade lungi de timp,prelungirea negocierilor cu unii proprietari/utilizatori de terenuri,un numar mare de modificari aparute pe timpul executarii lucrarilor.
Pe 17 iulie, Ministerul Economiei informa, intr-un comunicat de presa, ca Transgaz a finalizat deja aproape jumatate din conducta, iar cele trei statii de comprimare sunt gata in proportie de 80-90%.
Investitia de aproximativ 560 milioane de euro se desfasoara pe teritoriul a 11 judete din tara.
Noul gazoduct va avea o lungime totala de 550 km si o capacitate maxima de 1,5 miliarde de mc/ anual spre Bulgaria si 4,4 miliarde de mc/ anual spre Ungaria.
Pana la acest moment, au fost finalizate lucrarile pe 215 km de conducta si trei statii de comprimare, dupa cum urmeaza:
STG Jupa - finalizata, se afla in probe tehnologice, punerea in functiune va avea loc la 1 octombrie 2019;Podisor - finalizata... mai mult
Duminica, 18 August 2019, ora 09:30
Un conflict economic de miliarde de euro are loc in prezent in Europa de Sud-Est. Este vorba de foarte mult gaz din Marea Neagra si de dependenta de livrarile de gaz rusesti.
In ultimii ani, in partea romaneasca a Marii Negre au fost descoperite si deja partial exploatate depozite uriase de gaz natural. Potrivit estimarilor moderat optimiste, ar fi vorba de cel putin 40 de miliarde de metri cubi de gaz, dar ar putea fi pana la 200 de miliarde - suficient pentru a acoperi necesarul total al Romaniei pentru deceniile urmatoare si pentru a vinde chiar la export.
Pentru a transporta acest gaz din Marea Neagra in tarile europene, a fost planificata construirea unei conducte, in cadrul proiectului numit BRUA, de la initialele tarilor Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. BRUA ar trebui sa inceapa sa functioneze din 2019 iar proiectul va fi sustinut de UE si de Banca Europeana pentru Dezvoltare, BERD.
Cum se intampla adesea la astfel de mari proiecte internationale, exista si in acest caz deja demult controverse. In prezent este vorba de o disputa ungaro-romana pe tema legislatiei romanesti privind exploatarea gazelor offshore si cantitatea de gaz care ar urma sa fie livrata Ungariei prin conducta BRUA.
La sfarsitul lui iunie, seful retelei ungare de transport de gaz (FGSZ) Kristof Terhes a cerut autoritatilor romane sa adopte odata legea prevazuta privind sprijinirea exploatarilor offshore si sa livreze Ungariei cantitatea dorita de aceasta tara de 4,4 miliarde de... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 16:16
Comisia Europeana sprijina in continuare proiectul gazoductului BRUA asa cum a fost gandit initial, iar problemele cu partea ungara trebuie rezolvate intr-un mod mai inteligent, intrucat este nevoie de cooperare in regiune pentru a avea securitate in aprovizionarea cu gaze, a declarat, vineri, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, in cadrul unui summit energetic organizat la Sofia, Bulgaria.
Declaratia vine in contexul in care partea ungara a decis modificarea unilaterala a proiectului BRUA, argumentand ca nu mai este necesara o conducta intre Ungaria si Austria, intrucat poate fi utilizata infrastructura deja existenta pe ruta Ungaria-Slovacia-Austria, cu costuri mai mici.
"Astazi vedem ca s-a dat startul constructiei sectiunii romanesti a coridorului Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria. Asa cum stiti, Comisia Europeana contribuie cu o finantare decisiva la acest proiect si am placerea sa constat ca Romania progreseaza foarte bine cu implementarea efectiva a proiectului, astfel incat acesta sa devina operational pana la finele anului 2019", a spus comisarul european.
El a intarit ideea ca BRUA este un proiect strategic de interes comun extrem de important pentru a diversifica sursele, ceea ce va creste concurenta si va determina scaderea preturilor, felicitand Romania pentru progresul inregistrat.
"Romania face o treaba excelenta. Intarirea infrastructurii in Romania este o conditie esentiala pentru realizarea coridorului BRUA. Cu siguranta,... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2018, ora 12:06
Modificarea proiectului BRUA va aduce Romaniei beneficii de un miliard de dolari si nu va insemna ca Ungaria va pune dop conductei care va transporta gazele din Marea Neagra spre vestul Europei, a declarat, miercuri, Kristof Terhes, CEO al FGSZ, transportatorul maghiar de gaze, intr-o conferinta de presa organizata de companie la Bucuresti.
Oficialii FGSZ au precizat ca au organizat conferinta de presa de la Bucuresti pentru a clarifica unele informatii eronate aparute in presa in legatura cu interesul Ungariei vizavi de gazele care urmeaza sa fie extrase din Marea Neagra.
In acelasi timp, insa, directorul general al companiei a fost vizibil deranjat de intrebarilor jurnalistilor romani, care au vrut sa afle de ce partea ungara s-a razgandit in privinta rolului sau in proiectul BRUA, dupa ce a decis sa nu mai construiasca un gazoduct intre Ungaria si Austria.
"Ce inseamna ca ne-am razgandit? Ca am pus un dop intre Romania si Ungaria in conducta si nu lasam gazul sa treaca si pierdeti venituri? Cum adica ne-am razgandit? Ce am schimbat sunt beneficiile pentru voi, pentru ca producatorul vostru ar urma sa foloseasca mai putini bani in Romania, pentru ca nu trebuie sa mai cheltuiasca alt miliard de dolari pe o conducta noua, din moment ce exista infrastructura deja acolo. V-am facut o mare favoare. V-am dat un miliard de dolari americani. Stiti cum merg lucrurile astea? Totul este calculat in functie de pret. Se pare ca nu intelegeti cum functioneaza aceste lucruri",... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2018, ora 15:15
Realizarea unei conducte de gaze care sa lege Ungaria si Austria este redundanta si ar necesita costuri in plus de un miliard de dolari, in conditiile in care exista deja alte conducte care sa preia gazul din Ungaria si sa il transmita mai departe spre vestul Europei, potrivit unei prezentari a companiei FGSZ, transportatorul maghiar de gaze, prezentat in cadrul unei conferinte de presa la Bucuresti.
Potrivit FGSZ, interconectorul dintre Romania si Ungaria permite transportul unei cantitati de gaze de 4,4 miliarde de metri cubi de gaze care nu sunt rusesti, spre Ungaria.
"Transportul unor cantitati de gaze din surse variate va fi posibila spre Slovacia, Ucraina, Serbia, Bosnia-Hertegovina, Croatia si, indirect, spre Austria", arata prezentarea companiei.
Gazele vor proveni din Marea Neagra, din Azerbaidjan si din alte surse, ca gaz natural lichefiat.
"Proiectul nu necesita dezvoltarea unei infrastructuri Ungaria-Austria, care ar fi redundanta (1 miliard de dolari) ", sustin reprezentantii operatorului maghiar de transport.
Aceasta in conditiile in care FGSZ a achizitionat compania care opereaza interconectorul de gaze Ungaria-Slovacia, pe unde ar putea fi transportat gazul mai departe.
Proiectul BRUA a fost gandit ca o conducta care va lega Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.
Capacitatea de transport din Romania spre Ungaria a fost supralicitata de cinci ori in decembrie 2017, in cadrul procesului de open-season, adica rezervare de capacitate.... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2018, ora 12:32
Transgaz anunta ca a demarat luni constructia conductei BRUA, un proiect de interes national, respectiv Faza 1, potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Economiei.
Transgaz construieste infrastructura de pe teritoriul Romaniei, din coridorul Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria, Faza 1 (BRUA - Faza 1) - un proiect sustinut de Comisia Europeana, important la nivel national si regional pentru ca duce la diversificarea surselor de gaz.
Proiectul BRUA - Faza 1 presupune constructia conductei de transport gaze naturale Podisor-Recas, in lungime de 479 km, cu diametru de 32' (Dn 800) si presiunea de proiectare de 63 bar. Valoarea totala estimata pentru Faza I este de 478,6 milioane euro.
In cadrul BRUA - Faza I, Transgaz lucreaza deja, din 14 aprilie, la cele 3 statii de comprimare gaze de la Podisor, Jupa si Bibesti, 40% din cheltuielile eligibile estimate fiind acoperite de Uniunea Europeana, printr-un grant in valoare 179,3 milioane de euro.
Ministrul Economiei, Danut Andrusca, s-a declarat multumit de modul in care Transgaz a gestionat pana in prezent lucrarile pentru proiectul BRUA si a subliniat importanta respectarii calendarului lucrarilor.
"Proiectul este unul strategic pentru Romania, pentru Ministerul Economiei si pentru Transgaz. Calendarul lucrarilor trebuie respectat cu strictete, pentru ca este un proiect de investitii mult prea important ca sa existe devieri de la grafic. Stiu ca Transgaz este implicat si in alte proiecte de anvergura, cum este... mai mult
Luni, 04 Iunie 2018, ora 11:21
Pentru Ungaria, singura optiune pentru diversificarea resurselor energetice o reprezinta o noua conducta care sa lege Rusia de Uniunea Europeana, in timp ce polonezii au pus ochii pe gazele americane. Insa care ar fi cel mai bun plan pentru tara noastra?
Luna trecuta, ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, a spus ca "singura optiune realista pentru diversificare o reprezinta legarea de coridorul sudic de gaze", arata Bloomberg.
Declaratia a avut loc in contextul in care oficialii de la Budapesta au semnat un acord cu gigantul rusesc Gazprom, care construieste gazoductul Turkish Stream, ce va transporta gaz in Turcia pe sub Marea Neagra, ocolind Ucraina.
Robinetul ar urma sa fie deschis in anul 2019, iar ungurii merg pe mana lui Vladimir Putin si pentru ca alte proiecte cu tarile din regiune (inclusiv cu Romania si Croatia) nu sunt batute inca in cuie.
Pe de alta parte, Polonia nu vede in gazul rusesc o oportunitate, asa ca se axeaza pe cel provenit din SUA, iar un acord in acest sens va fi semnat cat de curand.
Asta in conditiile in care presedintele american Donald Trump a facut lobby la cateva tari de pe Batranul Continent pentru a construi terminale de gaz natural lichefiat (GNL), ca sa aiba americanii o piata de desfacere mai mare.
Iar acest plan i-a suras omologului sau roman, Klaus Iohannis, care a evaluat propunerea dupa o intalnire cu seful de la Casa Alba.
"Trebuie sa fim foarte realisti si sa ne gandim in primul rand la economiile... mai mult
Marti, 25 Iulie 2017, ora 09:58