Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) urmeaza sa deruleze, incepand cu anul 2016, o campanie de informare a consumatorului final din Romania in ceea ce priveste utilizarea energiilor din surse regenerabile.
Obiectivul acestei campanii este schimbarea comportamentului consumatorului final, prin intelegerea avantajelor pentru traiul cotidian si pentru bugetul familiei prin masuri simple de eficienta energetica, a declarat vicepresedintele ANRE, Emil Calota, in cadrul unui conferintei avand ca tema trensformarea deseurilor in energie.
"Producerea energiei din surse regenerabile este o tema foarte actuala, inclusiv in cadrul Initiativei Europene 2020. In Romania exista un potential mare pentru producerea de energie din surse regenerabile, dar este nevoie de fonduri. Dorim sa prezentam companiilor germane piata energetica din Romania pentru ca eficientizarea ei este foarte importanta.
Dorim de asemenea sa crestem atractivitatea Romaniei pentru ...citeste mai departe despre "De unde si-ar putea lua Romania energia de care are nevoie" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 09:15
O investitie de 5 milioane de euro intr-o instalatie pentru producerea de biogaz, finantata in proportie de 50% din fondurile europene pentru dezvoltare rurala, reprezinta alternativa stabila, cu un venit lunar de 90.000 de euro, pentru asociatia agricola din localitatea Smolinske din Slovacia, in fata instabilitatii preturilor produselor rezultate din productia agricola sau din cresterea animalelor.
"Deoarece avem un teren neprielnic pentru agricultura am decis sa diversificam activitatile agricole si sa investim in constructia unei instalatii pentru producerea de biogaz in Smolinske si sa utilizam resurse regenerabile. Ne-am dorit o investitie stabila pentru asociatia noastra intrucat preturile produselor rezultate din productia agricola sau din cresterea animalelor erau nesigure. In schimb, pretul energiei era stabil pentru o perioada de 10 ani si astfel am putut planifica niste costuri", a declarat Roman Ruzicka, presedintele asociatiei agricole Smolinske, pentru jurnalistii romani aflati intr-o vizita externa la proiecte de succes realizate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR).
Proiectul - in valoare totala de 5 milioane de euro - a fost contractat in ianuarie 2010 si a fost finalizat un an mai tarziu, in martie 2011, iar cofinantarea a fost asigurata prin contractarea unui credit bancar, potrivit Agerpres.
Biogaz si ingrasamant
Investitia a presupus transformarea unor surse de energie regenerabile in biogaz, iar materialul rezultat... mai mult
Marti, 19 August 2014, ora 10:46
Romania are un potential in agricultura extrem de important pentru a produce energie, pentru a produce biomasa, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, la lansarea oficiala a Asociatiei Romane de Biomasa si Biogaz (ARBIO), precizand ca pe primul loc sa afla deseurile agricole.
"Romania are un potential in agricultura extrem de important pentru a produce energie, pentru a produce biomasa si, pentru a nu spune doar vorbe, vreau sa va dau un exemplu despre cum este impartit potentialul energetic national din biomasa: 15,5% reziduuri din exploatari forestiere si lemne de foc, 6,4% deseuri de lemn, rumegus si alte resturi de lemn, biogaz - 7,7%, deseuri si reziduuri menajere urbane 7,2% si, cel mai important, deseurile agricole rezultate din cereale, tulpini de porumb, resturi vegetale, vita de vie si altele - 63,2%", a spus Daniel Constantin.
Acesta a subliniat ca, dincolo de producerea de energie, cel mai important pentru domeniul agriculturii pentru a fi din ce in ce mai competitivi este sa folosim mai multa energie regenerabila pentru a reduce costurile de productie.
"Romania a devenit o tara cu un potential agricol foarte important, produce din ce in ce mai mult, dar cred ca, pentru a fi si mai competitivi, trebuie sa folosim mai multa energie regenerabila, astfel incat costul de productie sa fie mai redus", a declarat Constantin. mai mult
Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 14:27
Romania ar trebui sa incurajeze, in perioada 2014 - 2024, dezvoltarea prudenta a energiilor regenerabile, cu un accent pe biomasa". Pe 7 mai, Departamentul pentru Energie al Romaniei a publicat un set de principii care vor forma baza noii strategii nationale pentru energie pentru perioada 2014 - 2015.
Acesta este un semn tangibil aratand faptul ca Guvernul intelege importanta Biomasei si Biogazului si avantajele pe care acestea le ofera industriei, fermelor si municipiilor.
Toate aceste avantaje si mai multe detalii despre Fondurile Europene in Romania, vor fi prezentate de catre ARBIO, in parteneriat cu Federatia Nationala PRO AGRO si Asociatia Romana a Carnii, in cadrul Inaugurarii Asociatiei Romane de Biomasa si Biogaz (ARBIO), din 18 Iunie, eveniment major ce va avea loc la Hotel Hilton, Bucuresti. Speakerii deja confirmati sunt urmatorii:
Dl. Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Dl. Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene
Dl. Mircea Geoana, Inalt Reprezentant al Primului Ministru pentru Probleme Economice si Diplomatice
Dl. Dan Ioan Gheorghiu, Consilier al Primului Ministru, Chairman & CEO ISPE
Dl. Emil Calota, Vice Presedinte ANRE
Dl. Mihai Herciu, Director General al Autoritatii de Management pentru PNDR
Dr Jan Stambasky, Presedinte al EBA (European Association of Biogas)
Dl. Ludger Spohr, Presedinte EIPS (European Industry of Pellet Suppliers)
Solutia pentru municipii si problemele lor legate de... mai mult
Vineri, 16 Mai 2014, ora 11:22
Austriecii de la Biogest Energie au demarat la Ardud, judetul Satu Mare, lucrarile primei instalatii de biogaz pe care o construiec in tara, urmand ca investitia de sase milioane de euro sa fie finalizata in vara anului 2014.
Instalatia va avea o putere instalata de 1,5 MW si va oferi energie electrica pentru aproximativ 4.500 de gospodarii. Caldura generata va fi folosita pentru o instalatie existenta de uscare a cerealelor, precum si pentru o crescatorie de peste.
Asociat si partener agricol al instalatiei de biogaz este, pe langa Biogest, intreprinderea Schwab Agroprod, care cultiva o suprafata agricola de 3.000 ha si opereaza una dintre cele mai mari instalatii pentru uscarea cerealelor din Transilvania, cu o capacitate de stocare de 35.000 tone sau o capacitate de uscare de 800 tone de masa proaspata/zi.
Dupa instalatia care a intrat in functiune in Cehia in anul 2012, Ardud este a doua instalatie de biogaz din domeniul de activitate "operare in regim propriu" realizata de Biogest. Proiectul este finantat cu sprijinul sucursalei romane a bancii Erste Group Bank AG - BCR.
Biogest este un producator international de instalatii de biogaz, cu sediul in Austria, fiind prezent si in alte locatii precum Marea Britanie, Italia, Romania, Serbia si Republica Ceha. Activitatea de baza a Biogest variaza de la dezvoltarea proiectului, planificare, finantare, constructie la cheie si exploatarea centralelor cu o puteri electrice instalate intre 100 kW si 3.500 kW. Pana... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 13:25
Producatorul german de solutii de cogenerare Dreyer & Bosse GmbH vine la Bucuresti pentru cel mai mare targ de energie regenerabila din Romania, RENEXPO SOUTH-EAST EUROPE. Evenimentul va avea loc la EXPOROM Bucuresti, in perioada 20-22 noiembrie 2013 si va reuni in cadrul celei de-a 6-a editii experti de renume in sectorul energiei.
Pe parcursul celor 3 zile vor participa peste 120 de expozanti din 12 tari de pe 2 continente, care vor expune pe o suprafata de peste 6000m2 tehnologia de varf din domeniul energiei regenerabile si eficientei energetice in constructii si renovari.
Participantii vor putea vizita standul Dreyer & Bosse GmbH, unul din principalii producatori de sisteme si componente de cogenerare cu biogaz din lume. In calitate de co-expozant, Jetrun EnergoEco, importator oficial al echipamentelor Wolf GmbH in Romania (grup din care face parte si Dreyer & Bosse GmbH) va prezenta gama completa de sisteme de cogenerare pe baza de biogaz, cu puteri de la 35 la 2000 kW electric.
In plus, Dreyer&Bosse va prezenta avantajele solutiilor integrate de tratare a biogazului, inclusiv solutia AminSelect, filtrul de biogaz ce permite purificare biogazului pana la nivelul la care poate fi introdus in reteaua de gaze naturale.
"Tehnologia cogenerarii a cunoscut o evolutie rapida atat la nivel international cat si in Romania, cu domenii de aplicare diverse, de la cogenerarea pe gaz natural in aplicatii industriale si comerciale la cogenerarea pe biogaz din... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 10:34
Romania a atras pana in prezent investitii de peste 4,4 miliarde de euro in sectorul energiilor regenerabile, a declarat, joi, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Emil Calota.
"Este de notorietate faptul ca, pana acum, avem peste 4,4 miliarde de euro investitii in domeniu", a spus acesta, intr-o dezbatere de profil organizata de Camera de Comert si Industrie a Romaniei.
Potrivit acestuia, angajamentele pe care Romania si le-a asumat fata de Comisia Europeana pentru anul 2020 este 24% total energie din surse regenerabile raportat la consumul total de energie electrica. Insa, in conditiile in care anul 2013 este considerat un boom in energia regenerabila, tara noastra este foarte aproape de realizarea tintelor anului 2020 pentru energia verde, nu doar datorita investitiilor, ci si pe fondul unui consum brut de energie electrica scazut.
"Cred ca ar fi interesant pentru strategii in energie sa se gandeasca la faptul ca Romania la nivelul anului 2013 - 2014 este foarte aproape de realizarea tintelor anului 2020 pentru energie verde nu neaparat pentru ca doar sectorul investitional a mers foarte bine, dar si pentru ca, din nefericire, consumul brut de energie electrica si consumul de energie in total au scazut pe de o parte din cauza recesiunii generale, iar pe de alta parte din cauza destructurarii economice la nivelul marilor consumatori din Romania", a explicat Calota.
Calota: Energia eoliana "a mers destul de bine",... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 12:53
Romania se afla pe locul 10 in Uniunea Europeana din punctul de vedere al productiei de energie eoliana, au declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, reprezentantii Asociatiei Patronale Surse Noi de Energie - SunE.
"In acest moment, in UE sunt instalate turbine eoliene cu o capacitate totala de 106.000 MW. Cea mai mare productie este in Germania, unde sunt peste 30.000 de MW si in Spania, cu peste 20.000 de MW. Urmeaza Marea Britanie, Italia si Franta. Romania este pe locul 10, suntem intre tarile cu un numar semnificativ de centrale eoliene", a declarat Dan Teodoreanu, vicepresedintele asociatiei.
El a mai spus ca, potrivit ultimelor date transmise de Transelectrica, aferente zilei de 24 septembrie 2013, in Romania sunt instalate capacitati eoliene de 2.394 MW, microhidrocentrale de 459 de MW, panouri fotovoltaice cu o putere de 508 MW, instalatii de producere a energie pe baza de biomasa de 42,7 MW si pe baza de biogaz de 0,5 MW.
"In ceea ce priveste energia fotovoltaica, in lume exista cumulat panouri de 100.000 de MW, din care 70.000 in UE, adica de 10 ori mai mult decat consumul anual al Romaniei, care este de circa 6.000-7.000 de MW. Cel mai mare producator de energie fotovoltaica este Germania, cu 32.000 de MW, urmat de Italia cu 16.000 de MW si de China, cu 8.000 de MW. China va merge spre locul intai in urmatorii ani", a completat Teodoreanu.
Potrivit acestuia, 7 din cei mai mari 10 producatori de panouri fotovoltaice din lume sunt din China.... mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 17:02
Moda biogazului revine in Romania. Productia de energie regenerabila obtinuta din deseuri organice a prins teren in anii '80, cand au fost construite mai multe unitati in tara, insa beneficiile gazului revolutionar au fost uitate repede in anii de tranzitie.
Miracolul economic al biogazului este acela ca poate transforma costurile in profit. In loc de cheltuieli de gestionare a resturilor vegetale sau animale, fermele sau fabricile pot obtine energie electrica si termica, dar si ingrasamant natural.
Biogazul este produs prin fermentarea materiei organice (de la resturi vegetale si animale, la gunoi menajer) in absenta oxigenului si contine metan in proportie de 50-80%, care poate fi folosit pe post de combustibil. Daca in tarile in curs de dezvoltare, biogazul este folosit mai mult in gospodarii pentru gatit si incalzire, in tarile dezvoltate, el este transformat in electricitate.
In plina criza a pretului la gaze, tehnologia este redescoperita de industria romaneasca. In aceasta saptamana, a fost anuntata o "simbioza" profitabila intre o fabrica Cris-Tim si o statie de producere a energiei regenerabile in cogenerare, pe baza de biogaz, care a costat cinci milioane de euro.
Cum reuseste biogazul sa faca pe toata lumea fericita
In momentul de fata, statia produce biogaz din resturi de la culturile de porumb, iar in viitor va folosi si resturile animale de la fabrica de mezeluri. Sistemul este pe cat de simplu, pe atat de ingenios, aducand avantaje pentru... mai mult
Joi, 11 Iulie 2013, ora 15:02