Romania a platit, in acest an, peste 1,83 miliarde euro catre Fondul Monetar International (FMI), Uniunea Europeana si Banca Mondiala din imprumutul stand-by contractat in 2009, potrivit datelor transmise de Ministerul Finantelor Publice (MFP).
De asemenea, 2015 a fost si anul in care a fost achitat imprumutul de la FMI. Astfel, ultima transa a fost in februarie si s-a ridicat la 165 milioane euro. Catre aceasta institutie Romania a rambursat, in total, peste 2,49 miliarde de euro.
In acest an, tara noastra a rambursat Uniunii Europene peste 1,651 miliarde euro, din care 1,5 miliarde sunt rate de capital si restul dobanzi si comisioane. Catre Banca Mondiala au fost platite 9,5 milioane euro (dobanzi si comisioane).
Luna cu cea mai mare suma rambursata a fost ianuarie, mai exact prima zi a acestei luni, cand 1,546 miliarde euro au trebuit sa mearga catre Uniunea Europeana. Daca 1,5 miliarde euro a fost rata propriu-zisa, 46,2 milioane euro au fost dobanzi si comisioane.
In ...citeste mai departe despre "Romania si imprumutul de la FMI: Cate miliarde de euro am platit in 2015" pe Ziare.com mai mult
Luni, 14 Decembrie 2015, ora 11:17
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca un nou acord cu institutiile financiare internationale ar fi bun pentru Romania intr-o "regiune tulburata", in care doar tara noastra merge foarte bine, dar, in opinia sa, un astfel de demers trebuie asumat la nivelul tuturor fortelor politice.
"Este un subiect important, pe care-l voi discuta intai la coalitia de guvernare, dupa aceea trebuie sa discutam si cu restul partidelor din Opozitie, pentru ca orice acord, daca se va incheia, se va incheia pe un termen mai lung, dar si cu presedintele Romaniei. Si decizia trebuie sa fie una politica a tuturor fortelor politice. (...)
Guvernul nu mai are de dat niciun dolar catre FMI, nu avem nevoie de niciun dolar de imprumutat de la FMI, dar un acord cu institutiile financiare internationale intr-o regiune atat de tulburata, in care doar Romania merge foarte bine, e mai degraba bun", a afirmat premierul, intrebat daca se are in vedere un nou acord cu FMI.
Ministrul Finantelor: Romania va ...citeste mai departe despre "Ponta: Guvernul nu mai are de dat niciun dolar la FMI - Ce spune despre un nou acord" pe Ziare.com mai mult
Marti, 29 Septembrie 2015, ora 19:38
Anul 2013 se anunta a fi unul dificil pentru Romania, de vreme ce autoritatile trebuie sa gasesca bani pentru a rambursa o parte din imprumuturile contractate in perioada de criza financiara.
Datoria publica a statului este de 75,8 miliarde de lei dintre care 11,8 miliarde sunt dobanzi si impozite.
Romania trebuie sa ramburseze in anul 2013 cea mai mare parte a imprumutului contractat la Fondul Monetar International. Banca Nationala a Romaniei va scoate din vistierie 3,9 miliarde de euro, iar Ministerul Finantelor aproximativ un milliard de euro pentru datoria catre FMI.
"Anul 2013 va fi un an al datoriei externe, iar climatul de business va ramane incert. Principala amenintare pentru economia Romaniei ramane structura datoriei externe a Romaniei, care este periculoasa pentru ca o mare parte din ea este pe termen scurt. Ar trebui rostogolita pe o perioada de 20-30 de ani", considera Misu Negritoiu, presedintele ING Bank Romania.
Daca pana in acest an, bugetul de stat nu a fost afectat de plata ratelor pentru datoria catre FMI, in 2013 autoritatile trebuie sa gaseasca un milliard de euro.
Prima rata, de aproape 2 miliarde de euro, a fost platita anul trecut, de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR). Bugetul de stat nu a fost afectat atunci, pentru ca Ministerul de Finante a avut de rambursat doar 120 de milioane de euro.
Pana in 2019 insa, Romania trebuie sa achite imprumutul. Povara cea mai apasatoare pe Ministerul Finantelor va fi in 2015, cand va... mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 11:30
La inceputul acestei saptamani leul a atins maximul ultimelor 7 luni, apreciindu-se cu 2,2 bani in raport cu moneda unica europeana.
In trimestrul al 3-lea rata somajului a fost de 6,8%, in scadere fata de lunile anterioare, ajungand la 688.000 de persoane, asa cum arata un comunicat INS. In acelasi trimestru amintit, 10,1 milioane de oameni alcatuiau populatia activa.
Cateva cifre mici, daca e vorba de procente, inca destul de mari cand se refera la cetateni ramasi fara locuri de munca. Situatia s-ar putea imbunatati foarte mult, tradusa in investitii - care inseamna angajari de personal - cheltuieli cu asistenta sociala si diminuarea varfului de taxe ce-l impovareaza pe roman inca din frageda pruncie.
Cititi opiniile lui Dan Mladinoiu despre Daca atacam evaziunea fiscala, scapam de FMI? (Opinii) pe Ziare.com mai mult
Sambata, 29 Decembrie 2012, ora 15:41
Presedintele Traian Basescu a aprobat, marti, majorarea cotei de participare a Romaniei la Fondul Monetar International, cu aproape 4,2 miliarde de lei. Mai multi bani la contributia catre FMI inseamna mai multe avantaje pentru Romania?
Cota de participare a Romaniei la Fondul Monetar International se majoreaza de la 5,591 miliarde lei (1.030,3 milioane DST) la 9,829 miliarde lei (1.811,4 milioane DST).
Un DST, drepturi speciale de tragere, o moneda virtuala a FMI, valoreaza, potrivit cursului oficial anuntat de Banca Nationala a Romaniei marti, 5,4267 lei.
Analistii financiari sunt de parere ca aceasta majorarea a contributiei conduce la o relatie mai buna intre FMI si Romania, insa nu reprezinta o masura care ar putea aduce tarii noastre avantaje suplimentare.
"Este o taxa pe care o platesc toate tarile. O contributie mai mare pentru Romania inseamna un efort bugetar si o relatie mai stransa intre FMI si Romania pentru ca acordul presupune si o participare mai intensa a tarii care beneficiaza de imprumut. Eu nu consider ca este un lucru special sau deosebit", a explicat Mircea Cosea, profesor in Economie.
Rudnitchi: Relatiile bune cu FMI le mentii daca iti respecti angajamentele, nu daca cotizezi cu mai multi bani
Constantin Rudnitchi, analist financiar este, insa, mai sceptic in privinta unei pozitii privilegiate a Romaniei dupa cresterea contributiei.
"O cresterea a contributiilor face parte din politica FMI de a-si mari participatiile, sa ceara... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 14:09
FMI atrage atentia asupra vulnerabilitatii sistemului bancar si necesitatii reducerii cheltuielilor.
De asemenea, concluziile celei de-a cincea misiuni a Fondului Monetar International in Romania subliniaza necesitatea continuarii reformelor structurale si respectarea obligatiilor asumate prin acord, precum privatizarea partiala a companiilor de stat si implementarea managementului privat in cadrul acestor organizatii.
FMI a decis disponibilizarea unei noi transe de imprumut, in valoare de 519,4 milioane de euro, in cadrul celei de-a cincea revizuiri a acordului preventiv cu Romania. Cea de-a cincea revizuire a fost ultima condusa de americanul Jeffrey Franks, care va fi inlocuit din aceasta vara de olandezul Erik de Vrijer.
Banii pot fi folositi oricand, desi autoritatile romane au indicat ca vor considera in continuare acordul ca fiind preventiv.
Sistemul bancar ramane vulnerabil
Sistemul bancar din Romania ramane vulnerabil la criza externa, iar autoritatile trebuie sa intareasca supravegherea si instrumentele de intervenetie.
"Sistemul bancar din Romania ramane vulnerabil la situatia din Europa, ca urmare a legaturilor financiare stranse. Rata de adecvare a capitalului bancilor este buna, iar provizioanele ridicate, dar creditele neperformante continua sa urce.
In acest context, autoritatile ar trebui sa intareasca si mai mult supravegherea sectorului financiar si cadrul de combatere a crizei. Politica monetara trebuie sa ramana, de asemenea,... mai mult
Sambata, 23 Iunie 2012, ora 10:29
Discutiile din cadrul celei de-a patra misiuni de evaluare a Acordului Stand-by de tip preventiv cu Romania continua vineri cu o intalnire intre delegatia Fondului Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala.
Seful Misiunii FMI, Jeffrey Franks, ar urma sa se intalneasca, la Banca Nationala, cu guvernatorul Mugur Isarescu, dupa o runda de discutii tehnice intre expertii Fondului cu specialisti din principalele directii din BNR
Joi, delegatia FMI s-a intalnit cu presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sorin Blejnar, cu care a discutat situatia incasarilor bugetare, iar in cursul dupa-amiezii a avut loc o intalnire cu ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu.
Pe agenda discutiilor cu conducerea Ministerului Finantelor Publice au figurat subiecte privind executia bugetara pe anul 2011, revizuirea prognozei de crestere economica pe 2011, de la 1,5% - nivelul pe care a fost fundamentat bugetul, la 2-2,5%, precum si revizuirea in scadere a prognozei de crestere economica pentru 2012, de la nivelul de 1,8%, din cauza inrautatirii contextului extern.
Misiunea FMI, care se va afla la Bucuresti pana pe 6 februarie, va avea intalniri cu autoritatile romane, reprezentanti ai partidelor politice, ai sindicatelor, mediului de afaceri, bancilor si societatii civile. mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 09:35
Romania nu va apela la banii imprumutati de la FMI in 2012, a declarat Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International.
Romania nu are probleme de finantare in acest moment, putandu-se finanta singura de pe piata interna, a declarat Tanasescu, informeaza Realitatea.net.
Acesta a adaugat ca o finantare de pe piata externa este dificila in prezent si ca Romania va putea iesi mai puternic pe pietele internationale, dupa ce conditiile internationale se vor mai calma.
Totodata, Tanasescu considera ca 2012 va fi un an "al incercarilor", intrucat evenimentele de la nivel international vor avea un impact mare asupra economiei din Romania.
Reprezentantul Romaniei la FMI ramane increzator in puterea de crestere economica a tarii in 2012, desi va fi o crestere modesta. mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 15:08
Romania nu va lua bani din acordul preventiv cu FMI, iar statul va continua sa se finanteze fara disfunctii, sustine reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.
Potrivit lui Tanasescu, in 2012, sursele de finantare vor fi cresterea economica, suplimentarea estimata a intrarilor de fonduri europene, precum si un mecanism de swap-uri in lant cu companii de stat care au datorii intre ele si fata de bugetul de stat.
"Multe companii de stat au datorii la buget si intre ele. Se dau bani de la buget "la un capat" al circuitului, datoriile se sting in lant intre ele si se obtin venituri la buget. Un flux poate dura cateva luni iar pentru ca mecanismul sa fie eficient trebuie evitate scurgerile spre alte zone", spune Tanasescu.
Si presedintele Traian Basescu afirma recent ca, pentru perioada urmatoare, Romania nu se afla in in situatia de a apela la resursele pe care le are la dispozitie de la FMI si de la UE, adaugand ca folosirea banilor de la Fond "nu ar fi un semn pozitiv", chiar daca banii sunt "foarte ieftini". Acesta a raspuns la o intrebare legata de declaratiile consilierului BNR Lucian Croitoru privind faptul ca Romania ar putea apela anul viitor la banii de la FMI.
Autoritatile romane au decis sa continue sa trateze acordul stand-by cu FMI aprobat in martie, de 3,6 miliarde euro, ca pe unul de tip preventiv, ceea ce inseamna ca nu intentioneaza sa traga aceste sume. mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 13:03