Zece social-democrati romani au votat, joi, impotriva raportului referitor la inghetarea fondurilor europene in cazul tarilor membre care nu respecta statul de drept, propus de Eider Gardiazabal Rubial (social-democrati) si Petri Sarvamaa (crestin-democrati).
Din grupul S&D au votat "impotriva" Andi Cristea, Doru Frunzulica, Maria Grapini, Dan Nica, Ioan-Mircea Pascu, Emilian Pavel, Razvan Popa, Ciprian Tanasescu, Claudia Tapardel si Gabriela Zoana.
Desi liderul ALDE, Guy Verhofstadt, a fost "pentru", Norica Nicolai si estonianul Igor Grazin au fost singurii din grup care au respins ideea.
"Pentru" au votat Monica Macovei (ECR), cea mai mare parte a grupurilor PPE, intre care romanii Daniel Buda, Marian-Jean Marinescu, Siegfried Muresan, Cristian Preda si Theodor Stolojan, si S&D, cu Damian Draghici singurul roman.
Cei mai multi europarlamentari unguri din grupul PPE au respins propunerea, noteaza News.ro.
"Banii europeni, instrument de control"
Europarlamentarul PSD Andi Cristea a declarat, joi, ca nu accepta transformarea banilor europeni intr-un instrument de control asupra statelor membre cu drepturi depline.
"Am sperat ca Parlamentul European sa dezbata cat mai rational acest dosar. Motivul e unul simplu - nu acceptam sa transformam banii europeni intr-un instrument de control asupra Statelor Membre cu drepturi depline. Cred ca e periculos sa acceptam interventii directe in politica interna a statelor membre, sub orice forma.
Dezbaterea din... mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 16:23
Comisia Europeana a propus azi un buget pe termen lung, de 1.135 de miliarde de euro in credite de angajament, pentru perioada 2021-2027
Totodata, CE a propus si o reducere a finantarii pentru politica de coeziune si agricultura, cu aproximativ 5% in cazul fiecareia dintre ele.
Este un lucru nu doar ingrijorator, ci si grav pentru Romania, a declarat pentru Ziare.com europarlamentarul Siegfried Muresan. Si asta pentru ca acestea sunt principalele domenii in care Romania absorbea fonduri europene.
"Astazi este inceputul unui proces legislativ. Comisia Europeana a facut o propunere care prevede reducerea cu 5% a sumelor alocate pentru politica de coeziune si pentru agricultura. Este un lucru nu numai ingrijorator, ci si grav pentru Romania caci acestea sunt principalele domenii in care Romania absorbea fonduri europene.
Comisia Europeana isi propune acum acest obiectiv, de reducere cu 5%, in primul rand, ca urmare a iesirii Marii Britanii din UE. Pierdem un stat care contribuia mai mult la bugetul UE decat beneficia, pierdem pe an intre 12 si 14 miliarde de euro, suma varia de la an la an. Deci avem venituri mai mici pe de o parte si pe cealalta parte avem si niste noi prioritati care nu au existat in exercitiul bugetar anterior si anume: aparare, siguranta cetateanului, combaterea terorismului, un mai bun control al frontierei externe al UE, pe care il vom finanta din bugetul UE.
Deci avem prioritati noi, cu cheltuieli mai mari si venituri mai mici. Si atunci... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2018, ora 19:07
Opt tari est-europene, inclusiv Romania, vor suplimenta sumele alocate bugetului comunitar in viitorul cadru financiar multianual al UE, pentru a contribui astfel la acoperirea golului creat de Brexit in acest buget.
Anuntul a fost facut, vineri, de seful de cabinet al prim-ministrului ungar Viktor Orban, dupa o reuniune ministeriala desfasurata la Budapesta.
Ministrii din Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Croatia, Bulgaria si Romania s-au intalnit in capitala ungara cu comisarul european pentru buget, Guenther Oettinger, potrivit Reuters.
"Cele opt tari au convenit o crestere a contributiilor proportional cu PIB-ul, ceea ce este un mare succes al acestei zile", a spus la o conferinta de presa Janos Lazar, seful de cabinet al premierului Orban, mentionand ca aceste tari sunt deschise propunerii de suplimentare a contributiilor chiar si pana la 1,1% din PIB.
Principala sursa de venituri a bugetului comunitar este furnizata de plata de catre statele membre a unui procent uniform din PIB-ul lor. Desi va iesi din UE in martie 2019, Marea Britanie - contributor net la bugetul UE - a promis ca isi va onora obligatiile fata de bugetul comunitar pana in anul 2020, ultimul an al actualului cadru financiar multianual.
Golul lasat de Brexit in bugetul comunitar va fi de 12-13 miliarde de euro pe an.
Comisarul european pentru buget, Gunther Oettinger, a propus ca in viitorul cadru financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027 statele membre sa-si... mai mult
Vineri, 02 Februarie 2018, ora 17:14
De aproape 10 ani, Romania incearca sa invete reteta cheltuirii fondurilor de miliarde de euro care ni se pun la dispozitie anual din bugetul Uniunii Europene (UE).
Invatam, parca, prea greu si repetam aceleasi greseli. Din pacate, ne aflam din nou aproape de jumatatea exercitiului bugetar, 2014 - 2020, si aratam ca nu am invatat din lectiile primului exercitiu bugetar, 2007 - 2013, pe care l-am parcurs ca stat membru al Uniunii Europene.
Avem o singura autoritate de management acreditata pentru gestionarea de fonduri structurale si de coeziune din cele 10 necesare si doar 20 de conditionalitati indeplinite 100% din cele 36 necesare a fi finalizate pana la 31 decembrie 2016.
Suntem din nou foarte aproape de un nou impas. Daca nu indeplinim toate conditionalitatile pana la finalul anului, riscam sa avem platile suspendate de catre Comisia Europeana. Ce trebuie sa facem mai departe?
Cum se formeaza bugetul anual al UE
Pentru inceput, haideti sa intelegem cum se formeaza ...citeste mai departe despre "Bugetul UE si absorbtia fondurilor europene: Unde greseste Romania" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2016, ora 15:14
In conditiile in care in 2014 a alocat doar 0,38% din produsul intern brut pentru cercetare si dezvoltare (R&D), Romania se situeaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana cand vine vorba de ponderea cheltuielilor pentru acest domeniu in PIB, mult sub media UE, care este de 2,03% din PIB.
Potrivit datelor publicate luni de Eurostat, in 2014, statele membre UE au cheltuit in comun 283 miliarde de euro pentru cercetare si dezvoltare.
Ca procent din PIB, acestea s-au situat la 2,03% anul trecut, la acelasi nivel cu cel din 2013, dar peste cuantumul de 1,76% din PIB inregistrat in 2004.
Comparativ cu alte mari economii ale lumii, UE se situeaza mult in urma Coreei de Sud, care in 2013 a alocat 4,15% din PB pentru cercetare si dezvoltare, Japoniei, 3,47% din PIB in 2013, si SUA, 2,81% din PIB in 2012.
Castigatori si pierzatori
In interiorul statelor membre UE, ponderea cheltuielilor pentru cercetare si dezvoltare in PIB este mai mare in statele nordice, peste 3% in Finlanda ...citeste mai departe despre "Romania, pe ultimul loc in UE intr-un domeniu esential pentru viitor: Nu dam doi bani!" pe Ziare.com mai mult
Marti, 01 Decembrie 2015, ora 14:10
Premierul Victor Ponta sustine ca Romania a pierdut prin acordul de la Bruxelles privind noul buget UE noua miliarde de euro din fondurile care ar fi putut fi alocate tarii noastre in perioada 2014 - 2020.
"Intre 2014 - 2020 ramane sa acoperim din buzunarul nostru 9 miliarde de euro, pe care Romania i-a pierdut astazi (...) de la 48 la 39 (miliarde euro - n. r) ne-a zis ca am obtinut 18% in plus si Polonia 15%. (...) In realitate, toate punctele tehnice importante pentru noi in viitor toate au fost respinse, fata de noiembrie Romania a pierdut 9 miliarde euro. Nu a obtinut nimic", a declarat Victor Ponta la Antena 3, potrivit Agerpres.
Prim-ministrul sustine ca " marea relatie cu Bruxellesul a ramas o simpla legenda. Nu o sa ne mai dea nimeni nimic. (...) Urmatoarea negociere, din pacate, va fi in 2019. Sa ne dea Dumnezeu mintea sa alegem negociatori buni, atunci. Presedintele a fost foarte relaxat azi, ca el nu o sa mai fie presedinte de la anul".
Ponta s-a aratat foarte dezamagit de rezultatul negocierilor anuntat de presedintele Traian Basescu, subliniind ca este nevoie de o clarificare in Parlament in legatura cu mandatul sefului statului.
"Cred ca o sa ne intoarcem la Parlament, sa punem niste lucruri foarte clare acolo apropo de mandat, pentru ca de aceea presedintele nu a vrut niciun mandat, pentru ca stia ce urmeaza. Acum eu sunt foarte dezamagit nu de prestatia presedintelui, ca nu aveam foarte mari iluzii, ci sunt foarte constient de ce inseamna... mai mult
Sambata, 09 Februarie 2013, ora 13:24
Consiliul European este pe cale sa ajunga la un acord cu privire la bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020. Desi Romania pare sa aiba putine sanse la un buget mai mare pentru fondurile europene, exista inca sanse sa obtina conditii mai bune pentru accesarea acestora.
Suma pentru care liderii europeni ar putea ajunge la o intelegere este de 960 de miliarde de euro, cu 12 miliarde mai mica decat cea discutata in cadrul Consiliului European din noiembrie, scrie Reuters.
Summitul anterior privind Cadrul Financiar Multianual (CFA) pentru urmatoarea perioada bugetara a Uniunii Europene a esuat la acel moment in contextul unor diferende majore intre doua grupuri de state.
Marea Britanie, Olanda, Suedia si Danemarca sustin o reducere drastica a propunerii initiale a Comisiei Europene de 1,025 de trilioane de euro, in timp ce Franta, Spania, Italia si Polonia, beneficiare nete a fondurilor pentru agricultura si coeziune, cauta stabilirea unui buget cat mai mare. Desi Germania a incercat sa se plaseze la mijloc si sa aiba un rol de mediator, pozitia sa este, de asemenea, in favoarea unui buget mai mic.
Europa isi stabileste bugetul. Care este pozitia tarilor membre
Care sunt asteptarile Romaniei
Romania ar putea beneficia de cresteri importante ale fondurilor europene alocate, in cazul in care suma stabilita pentru CFA urmator ar fi mai mare.
Pe de alta parte, tara noastra a avut o capacitate redusa de atragere a acestora pana in acest moment,... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2013, ora 14:01
Aplicarea unei taxe pe tranzactiile financiare la nivelul Uniunii Europene ar reduce contributia Romaniei la bugetul comunitar cu peste 600 de milioane de euro in 2020, potrivit estimarilor Comisiei Europene, facute publice joi pentru prima data.
Comisia estimeaza ca, in 2020, contributia nationala a Romaniei la bugetul Uniunii Europene ar urma sa fie redusa cu 634 milioane de euro, in cazul adoptarii unei taxe pe tranzactiile financiare de la 1 ianuarie 2014.
Estimarile Bruxellesului mai releva ca, la nivelul UE, contributia totala a statelor membre ar fi redusa cu 50%, echivalentul a 54 de miliarde de euro in 2020.
Comisia precizeaza ca doua treimi din veniturile obtinute in urma aplicarii taxei pe tranzactiile financiare ar ajunge la bugetul UE si o treime la bugetele nationale.
"Sectorul financiar este singurul sector din UE care nu plateste TVA, in ciuda faptului ca inregistreaza profituri uriase si primeste sprijin masiv din banii contribuabililor", a declarat joi, intr-o conferinta de presa la Bruxelles, comisarul european pentru buget Janusz Lewandowski.
Contributia Germaniei la bugetul UE ar urma sa fie redusa cu circa 10,753 miliarde de euro, a Frantei - cu 8,768 de miliarde de euro, a Marii Britanii - cu 7,692 miliarde de euro, a Italiei - cu 6,457 miliarde de euro, a Spaniei - cu 4,741 miliarde de euro.
Contributia Bulgariei la bugetul UE ar scadea in 2020 cu 176 de milioane de euro, a Ungariei - cu 423 de milioane de euro, a Poloniei -... mai mult
Joi, 22 Martie 2012, ora 17:44
Romania nu se afla in situatia de a apela "pentru perioada urmatoare" la resursele pe care le are la dispozitie de la FMI si de la UE adaugand ca folosirea banilor de la Fond "nu ar fi un semn pozitiv", chiar daca banii sunt "foarte ieftini", a declarat Traian Basescu.
In cadrul unei interventii telefonice la B1Tv, seful statului a fost intrebat despre declaratiile lui Catalin Croitoru privind faptul ca Romania ar putea apela anul viitor la banii de la FMI.
"Depinde cum vor evolua pietele. Ce va spune cu certitudine este ca nu mi se pare in regula sa imprumutam bani cu 8%-8,5% daca va continua neincrederea in zona euro. Deci, stiu eu... Va trebui sa judecam daca o astfel de situatie apare. Eu sper insa sa nu fie nevoie sa accesam banii pe care-i avem la dispozitie, chiar daca ei sunt foarte ieftini. Semnul de neputinta a finantarii comerciale a bugetului de stat nu va fi un semn pozitiv si riscam sa pierdem ce castigam din dobanda", a explicat Basescu.
"Eu ce va pot spune insa cu certitudine este ca pentru perioada urmatoare nu suntem in situatia de a apela la resursele pe care le avem la dispozitie de la Fond si de la UE", a subliniat presedintele.
Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a declarat ca Romania ar putea apela anul viitor la banii de la FMI, iar in acest moment, fara sa se imprumute din piata, Romania are rezerve financiare pentru patru luni, informeaza The Money Channel.
Lucian Croitoru spune ca unul din motivele pentru care Romania... mai mult
Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 19:52