Banca Mondiala nu a primit nicio comunicare oficiala de la Guvern despre anularea proiectului de pregatire pentru autostrada Ploiesti-Brasov, a declarat, vineri, Tatiana Proskuryakova, manager de tara pentru Romania si Ungaria al Bancii Mondiale, precizand ca a aflat din presa despre acest lucru.
"Daca cititi documentul nostru de strategie o sa vedeti ca investitia in autostrada Ploiesti - Brasov face parte din strategia noastra, pentru ca am primit o solicitare de la Guvern in octombrie sau noiembrie anul trecut sa pregatim aceasta operatiune. Am inteles acum din mass media, inca nu am primit nicio comunicare oficiala de la Guvern, despre anularea acestei operatiuni.
Am inteles din presa ca Guvernul nu mai vrea sa continue proiectul cu Banca Mondiala, ci ca ar dori sa il pregateasca singur. Vreau sa spun ca, in primul rand, sunt dezamagita pentru ca am investit foarte mult in pregatirea acestei operatiuni si credem ca avem un plan foarte bun. Insa ce vreau sa subliniez aici este faptul ca proiectul Bancii Mondiale intentiona sa pregateasca investitia nu neaparat sa o finanteze. Nu am avut o discutie in ultimele zile. Am vazut stirile in presa cand eram la Washington. Doar ce m-am intors ieri. Inca nu am avut o discutie cu Guvernul, insa normal, e decizia Guvernului daca merge mai departe cu proiectul sau nu", a spus Tatiana Proskuryakova, intr-o conferinta organizata de institutie.
Citeste si: Guvernul e la un pas de a pune cruce autostrazii Comarnic-Brasov, dupa... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2018, ora 15:20
Dupa 13 ani de balbaieli si amanari, e posibil ca statul roman sa fi reusit in sfarsit sa puna cruce constructiei sectorului Ploiesti-Comarnic-Brasov al Autostrazii A3.
Motivul: din ratiuni pe care intarzie sa le explice, Ministerul Transporturilor a renuntat la sprijinul pe care Banca Mondiala il acorda Romaniei pentru constructia acestei portiuni de peste 100 de kilometri de autostrada, preferand sa incerce din nou, pentru a patra oara, sa o construiasca pe cont propriu, printr-un parteneriat public-privat.
Sectorul Autostrazii Transilvania (A3) care leaga Ploiestiul de Brasov este impartit in doua: Ploiesti - Comarnic (48,6 km) si Comarnic - Brasov (58,0 km).
La randul lor, aceste doua portiuni sunt impartite in loturi, in vederea eficientizarii lucrarilor. Din pacate, numai despre eficientizare nu se poate vorbi pe acest sector de autostrada, la care nici n-au inceput lucrarile care ar fi trebuit sa se termine deja de ani buni.
Ce-i drept, statul roman a incercat sa construiasca drumul. In ultimii 13 ani, a facut, prin intermediul Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), trei incercari de a incheia parteneriate publice-private (PPP) pentru a incepe lucrarile. A esuat, insa, de fiecare data.
Tudose cere ajutor de la Banca Mondiala
In consecinta, multi romani au ajuns sa isi piarda speranta ca vor mai circula vreodata pe autostrada de la Ploiesti, prin Comarnic, pana la Brasov. In octombrie 2017, insa, Mihai Tudose, la acea... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2018, ora 06:56
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat, sambata, referindu-se la informatiile conform carora Guvernul renunta la proiectul cu Banca Mondiala pentru autostrada Comarnic - Brasov, ca intr-un proiect nu e importanta sursa de finantare, este important sa faci acel proiect si ca Ministerul Transporturilor "a gasit o alta varianta mai rapida de a face lucrurile sa se intample pe acest sector de drum".
"Intr-un proiect nu e importanta sursa de finantare, este important sa faci acel proiect, iar Guvernul, prin Ministerul de Finante, sa aleaga cea mai facila, utila, ieftina sursa de finantare", a explicat Teodorovici.
El a afirmat ca a existat o discutie cu reprezentantii Ministerului Transporturilor, care au gasit o alta solutie pentru acest proiect.
"Dansii au gasit o alta varianta mai rapida de a face lucrurile sa se intample pe acest sector de drum Comarnic-Brasov. Nu este importanta partea de finantare, este importanta calea de a implementa un astfel de proiect. (...) Nu este nicio discutie, niciun scandal, este o simpla optiune a Ministerului Transporturilor pentru o altfel de finantare", a adaugat ministrul Finantelor.
Deputatul USR Catalin Drula a afirmat, joi, ca membrii Comisiei Transporturi din Camera Deputatilor au fost anuntati ca Guvernul renunta la pregatirea proiectului autostrazii Comarnic-Brasov cu Banca Mondiala, intentionand sa realizeze drumul in parteneriat public-privat, sub coordonarea lui Narcis Neaga.
"Ne distrugem orice... mai mult
Sambata, 16 Iunie 2018, ora 17:42
Banca Mondiala si statul roman au agreeat de principiu termenii contractuali de asistenta in proiectul autostrazii Ploiesti-Brasov, documentele urmand sa fie supuse aprobarii intr-o reuniune a board-ului Bancii Mondiale programata pe 26 iulie 2018.
Documentul care urmeaza sa fie aprobat de Banca Mondiala are drept obiectiv declarat "demonstrarea unui nivel imbunatatit al capacitatii de constructie a autostrazilor" de catre Romania.
Costul asistentei este de 43,3 milioane dolari, cu 23% mai mult decat prevedea memorandumul aprobat de fostul guvern Mihai Tudose in noiembrie 2017.
Banii ii vom plati (in transe, pentru ca evident e vorba de un credit care va fi contractat de Ministerul Finantelor) pentru ca Banca Mondiala "sa ajute" la, atentie: "a consolida capacitatile institutionale din Romania de a implementa si finanta proiecte majore de infrastructura rutiera" si, implicit, la pregatirea proiectului autostrazii Ploiesti-Brasov.
In teorie, pare o decizie buna sa ceri ajutorul Bancii Mondiale ca sa inveti cum trebuie gestionate proiectele de infrastructura. Realitatea demonstreaza insa ca pana si expertii Bancii Mondiale sunt cateodata nevoiti sa se declare invinsi de intrigile tesute in aparatul birocratic romanesc. Dovada: proiectul de reforma al ANAF.
O conditie nenegociabila a Bancii Mondiale: "Noi nu lucram cu Narcis Neaga"
Surse apropiate negocierilor au declarat pentru Curs de Guvernare ca discutiile pe marginea acestui potential nou proiect cu... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2018, ora 09:12