Romania a imprumutat luni 500 milioane de euro de pe pietele externe, maximul din cat isi propusese, printr-o emisiune de obligatiuni in euro pe sapte ani si un randament anual de 4,15%.
"Oferta a fost suprasubscrisa de aproximativ 5 ori in conditiile unei participari diversificate atat institutionale, cat si geografice a bazei de investitori. Aceasta tranzactie reprezinta cel mai ieftin imprumut accesat de Romania in euro cu maturitate de 7 ani", se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Finantelor.
Romania a redeschis luni o emisiune de obligatiuni in euro lansata la inceputul lunii septembrie, prin care a imprumutat 1,5 miliarde euro la un randament de 4,769%.
Randamentul indicativ de luni a fost de 4,25%, a declarat pentru Mediafax ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
"In septembrie am obtinut un randament de 4,76% si am lansat acum la un randament indicativ de 4,25%. De fapt, spread-ul s-a imbunatatit cu aproape 70 de puncte de baza, inclusiv pe fondul semnarii noului acord cu FMI si CE si al incadrarii in tintele de deficit, a prognozelor privind cresterea economica", a spus Voinea.
Ministrul delegat pentru buget a mai aratat ca Romania beneficiaza de conditii mai bune si datorita amanarii deciziei Fed de a retrage lichiditatile din piata oferite prin programul Quantitative Easing.
Investitorii au subscris in septembrie peste 6,4 miliarde de euro la emisiunea de euroobligatiuni a Romaniei, depasind de patru ori suma maxima pentru... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 08:48
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat joi 1,3 miliarde lei, exact suma vizata, prin vanzare de certificate de trezorerie cu maturitate la sapte luni si obligatiuni pe cinci ani, ale caror costuri de finantare au atins noi minime istorice.
Finantele au vandut certificate de trezorerie pe sapte luni de 500 milioane lei si obligatiuni pe cinci ani de 800 milioane lei, la randamente medii de 4% pe an si, respectiv, de 4,45% pe an.
Pentru emisiunea de certificate de trezorerie, Finantele au primit subscrieri de 2,981 miliarde lei, in timp ce pentru obligatiuni cererile au insumat 1,508 miliarde lei.
Inaintea licitatiilor, in piata secundara, certificatele pe sase luni erau cotate la un randament de 4,35%, iar obligatiunile pe cinci ani la 4,45%.
Finantele nu au mai organizat licitatii pentru vanzare de certificate de trezorerie pe sase luni din luna ianuarie, cand randamentul mediu acceptat a fost de 5,53% pe an. Atunci, Finantele au vandut certificate in valoare de 300 milioane lei.
Trezorezia a redeschis joi aceeasi emisiune de obligatiuni lansata la inceputul lunii aprilie si redeschisa prima data in 18 aprilie. La lansare, titlurile au fost vandute la un randament mediu de 5,5% pe an, iar la redeschiderea din aprilie randamentul mediu a scazut la 5,09%.
Ministerul Finantelor Publice vrea sa atraga in luna mai 3,78 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat, dupa ce in aprilie a imprumutat de pe piata interna peste 5 miliarde lei, prin vanzare... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 15:43
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat joi 599,8 milioane lei prin certificate cu scadenta la 12 luni, la un randament mediu de 6,07% pe an, sub cel acceptat la operatiunea de luni, pentru ceritifacte la opt luni.
Finantele vor sa vanda certificate de trezorerie de 600 milioane lei
Cererea totala a fost de 1,98 miliarde de lei, mult peste valoarea programata, de 600 milioane lei.
Finantele au mai vandut certificate la un an la inceputul lunii august, de 700 milioane lei, la un randament inferior, de 5,66%. In schimb, la inceputul saptamanii, Trezoreria a atras prin titluri la opt luni 931,1 milioane lei, la un randament mediu de 6,11% pe an.
Ulterior, administratorii datoriei publice au redeschis marti emisiunea de euroobligatiuni pe zece ani lansata in 2008, reusind sa atraga 750 milioane euro la un randament de 5,1%. Ofertele au totalizat 3,6 miliarde euro, de aproape cinci ori mai mult decat valoarea atrasa,jumatate din eurobonduri fiind preluate de investitori din Marea Britanie, Austria si Germania.
Luna trecuta, Finantele au reusit sa imprumute doar 1,4 miliarde lei, mult sub suma planificata, de 2,5 miliarde lei. Suma redusa imprumutata in august a venit pe fondul cresterii costurilor de finantare ca urmare a tensiunile politice cauzate de suspendarea presedintelui Traian Basescu, precum si din cauza reducerii lichiditatii ca urmare a plafonarii sumelor din operatiunile repo.
Ministerul Finantelor a atras in acest an 39,86 miliarde lei... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 19:32
Investitorii straini au subscris o suma de 3,6 miliarde de euro pentru emisiunea de obligatiuni prin care Romania a atras marti 750 milioane de euro de pe piata externa, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP).
Romania a redeschis marti emisiunea de obligatiuni lansata in anul 2008 (cu scadenta in anul 2018 si cupon de 6,50%) si a atras fonduri de 750 de milioane de euro, la un randament in scadere fata de emisiunea initiala de la 6,69% la 5,10%.
Rezerva valutara a Romaniei, majorata prin vanzarea obligatiunilor pe plan extern
Emisiunea a fost suprasubscrisa de peste patru ori, valoarea totala a ofertelor depuse fiind de 3,6 miliarde de euro, demonstrand interesul extrem de mare al investitorilor pentru Romania.
Tranzactia a fost inermediata de BNP Paribas, Deutsche Bank, JP Morgan si Unicredit.
Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a declarat marti ca a fost incheiata "cu succes" o emisiune de euro-obligatiuni care majoreaza rezerva valutara a tarii cu 750 milioane euro pe sase ani.
El a sustinut ca Romania este un stat cel putin la fel de credibil ca in urma cu un an, chiar daca s-a imprumutat.
Georgescu a aratat ca in Romania exista un mediu propice pentru atragerea investitiilor straine si ca Executivul a luat masuri pentru a incuraja mediul de afaceri.
Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Enache Jiru, a afirmat in urma cu doua saptamani ca institutia vrea sa vanda obligatiuni denominate in euro pe... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 16:52
Romania a atras marti 750 milioane de euro de pe pietele externe prin redeschiderea emisiunii de obligatiuni denominate in euro cu maturitatea in iunie 2018, titlurile avand un randament de 5,15%.
Ministerul Finantelor a redeschis marti o emisiune de obligatiuni pe pietele externe, cu intentia de a atrage cel putin 500 de milioane de euro.
Finantele vor sa atraga 500 milioane de euro
"A fost un real succes, am incheiat astazi o emisiune de eurobonduri in urma careia la Finante vor intra 750 miioane de euro. Practic, prin aceasta emisiune se va majora rezerva valutara. Obligatiunile sunt pe sase ani, cu o dobanda cuprinsa intre 5,1% si 5,15%", a declarat ministrul Finantelor, Florin Georgescu, la reuniunea anuala a ambasadorilor.
Ministrul Finantelor a afirmat ca dobanda ceruta de investitori pentru obligatiunile emise de Romania este in scadere, in conditiile in care in perioada similara a anului trecut, statul a reusit sa plaseze obligatiuni de 1,5 miliarde de euro pe cinci ani cu o dobanda de 5,25%.
Cererea din partea investitorilor pentru subscrierea emisiunii de eurobonduri lansate de Romania in aceasta dimineata a fost ridicata, Ministerul Finantelor reusind sa adune oferte de circa 2,5 miliarde de euro.
Finantele au anuntat initial un randament indicativ de 5,25%, potrivit unor surse apropiate situatiei, redus apoi la 5,1%.
Tranzactia este intermediata de BNP Paribas, Deutsche Bank, JP Morgan si UniCredit.
Guvernul a aprobat sambata emisiunea de... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 17:36
Catre sfarsitul anului trecut a fost inregistrat un rateu in incercarea statului roman de a lansa o emisiune de obligatiuni pe piata (privata) americana, de unde spera sa obtina intre 1 si 2 miliarde dolari.
Dupa o campanie de testare a pietei, cu multi reprezentanti guvernamentali la fata locului si cu suportul unor mari banci americane si germane (bineinteles in schimbul unor onorarii grase), s-a renuntat la lansare, considerandu-se ca pietele sunt prea nervoase si ar trebui sa se plateasca dobanzi prea ridicate, s-a spus peste cota de 7% pe care Ministerul de Finante o apreciaza ca un fel de prag dincolo de care ar fi mai mult decat imprudent sa se imprumute, caci ar risca sa nu mai faca fata in gestionarea datoriei publice.
S-a revenit pe piata privata americana in ianuarie, intr-un context mai favorabil. Agentiile americane de rating penalizau in continuare Europa, dar investitorii financiari privati incepusera sa fie speriati ca, de atatea penalizari, nu o sa mai aiba cui sa imprumute!
Si incepusera sa dea bani, si inca la preturi mai reduse, chiar si oilor negre din zona euro pe care tocmai le depunctasera agenturile lor de evaluare. S-a inregistrat o reusita: s-au ridicat de pe piata 1,5 miliarde dolari, din cele aproape 7 miliarde dolari oferite.
Imediat, aprecierea oficiala a fost ca pietele au recunoscut reformele intreprinse in Romania, stabilitatea financiara pe care acestea au determinat-o si care inspira incredere! De parca la numai o luna de... mai mult
Joi, 08 Martie 2012, ora 12:10
Investitorii de pe Wall Street au vrut sa cumpere obligatiuni in valoare de 7 miliarde de dolari, insa reprezentantii Ministerului Finantelor sa vanda obligatiuni pe 10 ani in limita a 1,5 miliarde de dolari la un randament de 6,875%, nedorind sa-si asume costurile unui buffer (stoc) de lichiditate prea mare.
Cuponul oferit este de 6,75% pe an, iar scadenta de 10 ani imbunatateste profilul datoriei externe, informeaza Mediafax.
"Noi avem deja un buffer foarte confortabil in Trezorerie si pana la urma te costa sa iei prea mult de pe piata si sa tii rezerve de lichiditate", a explicat Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finantelor responsabil cu programul de finantare externa a Romaniei.
El a remarcat cererea spectaculoasa venita din partea investitorilor, interesul pentru bondurile romanesti intrecand cu mult asteptarile analistilor.
"Romania n-a mai facut niciodata un asemenea deal, nimeni din regiunea noastra nu a mai adunat o asemenea cerere de 7 miliarde de dolari. Este pur si simplu recunoasterea masurilor de ajustare pe care Romania le-a luat in ultimii ani si a interesului pe care am reusit sa-l atragem prin roadshow-ul de la sfarsitul anului trecut si prin contactele ulterioare cu investitorii", a comentat Dragoi succesul celei de-a doua tentative de a aduce Romania pe ecranele investitorilor americani.
Operatiunea a fost sustinuta de trei giganti financiari cu putere de distributie globala - Citi, HSBC si Deutsche Bank care au fost angajati... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 08:56