Companiile straine au investit in Romania, din anul 2003 si pana in prezent, 75 de miliarde de euro. Investitorii au construit fabrici si centre logistice, au modernizat cladiri de birouri si o buna parte a infrastructurii energetice, au adus tehnologii noi de productie si cele mai performante sisteme de management.
Judetele cu cele mai multe investitii straine sunt Arad, Brasov, Cluj, Prahova, Sibiu, Timis si bineinteles zona Bucuresti-Ilfov, care este cea mai atractiva pentru investitorii straini, se arata intr-un comunicat al Consiliului Investitorilor Straini (FIC).
Industria a atras jumatate din investitiile straine, ceea ce demonstreaza ca "dezindustrializarea" Romaniei in contextul aderarii la UE si integrarii in piata unica reprezinta un mit. Astfel se explica de ce industria a avut si are o contributie importanta la cresterea PIB-ului.
"Din analizele realizate de FIC am observat ca, in general, judetele care au atras investitori straini au si un standard de viata mai ridicat (au fost masurate veniturile si avutia pe locuitor) . Nu putem spune ca asta se datoreaza doar investitiilor straine, dar exista o legatura stransa intre zonele dezvoltate economic si nivelul investitiilor straine atrase.
Acest fenomen este usor de explicat datorita avantajelor pe care companiile straine il aduc cu ele: tehnologie, cunostinte, acces pe pietele globale, experienta de zeci sau sute de ani etc.", afirma FIC.
De unde vin investitiile straine
Investitorii au venit... mai mult
Luni, 10 Decembrie 2018, ora 10:55
Un studiu recent arata ca 62% dintre romanii care au emigrat vor sa investeasca in dezvoltarea unei afaceri in Romania.
Cercetarea de piata despre diaspora romaneasca a fost realizata de Open-I Research pentru Asociatia Romanian Business Leaders, informeaza un comunicat remis Ziare.com.
Astfel, romanii din diaspora considera ca cele mai atractive domenii sunt turismul (50%) si agricultura (44%), insa principala bariera pe care o sesizeaza este gradul ridicat de coruptie din tara.
Studiul mai arata ca principalul motiv pentru care romanii emigreaza este posibilitatea de a avea o situatie materiala si loc de munca mai bune (70%), dar recunosc ca, in noua viata pe care o construiesc astfel, ajung sa le lipseasca cei dragi (73%) si interactiunile sociale (33%).
Pe de alta parte, desi 70% dintre respondenti isi doresc sa se intoarca in tara, 46% dintre ei nu au niciun plan concret in aceasta directie.
70% dintre romanii din diaspora vor sa vina acasa, dar nu-i lasa coruptia ...citeste mai departe despre "Cati dintre romanii care au emigrat vor sa investeasca in tara Infografic" pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 Decembrie 2015, ora 17:28
Investitorii ingrijorati ar trebui sa-si indrepte privirile catre Europa de Est - in special Romania - pentru a se pune la adapost de volatilitatea pietei chineze si de disputele privind datoria greaca, sustin analistii.
"Europa Centrala si Romania par ambele putin dragute", spune Charles Robertson, economist sef la banca de investitii Renaissance Capital, pentru CNBC.
Romania, stea intre stelele cresterii economice din Europa de Est - ce ar trebui sa invete Grecia
Acesta sustine ca regiunea este "unul dintre refugii" intr-o vreme in care investitorii cauta sa evite expunerea la scaderea pretului materiilor prime, interventiile pietei chineze si nesiguranta ce inconjoara Grecia si viitorul sau in zona euro.
Potrivit lui Robertson, Romania este cea mai performanta piata de frontiera din acest an, de pana acum, Bursa de Valori din Bucuresti fiind in crestere cu 9 la suta fata de anul trecut.
Cu un acord sau fara, bancile Greciei risca sa fie inchise si inghitite de rivali ...citeste mai departe despre "Speriati de China si Grecia, investitorii ar trebui sa-si indrepte privirile catre Romania - analisti externi" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 12 August 2015, ora 18:57
Romania urca pentru prima data in top 15 cele mai atractive tari din Europa privind numarul proiectelor cu investitie straina (FDI) atrase in 2014.
Datele provin din raportul anual EY - European Attractiveness Survey, care se bazeaza pe opiniile a 808 directori executivi din companii de top.
Astfel, Romania a reusit sa atraga 62 de proiecte FDI in 2014, cu 19% mai mult decat in anul anterior.
In plus, a devenit a sasea tara din Europa dupa numarul de job-uri create de investitiile straine, devansand Spania, Turcia si Slovacia.
Cu un numar record de 10.892 noi locuri de munca generate de investitiile straine, Romania a atras practic aproape la fel de multe job-uri noi ca Germania, inregistrand o crestere de 77% a numarului job-urilor create prin FDI fata de anul trecut.
"Romania are o crestere a FDI superioara celorlalte tari europene. Investitorii straini se uita cu interes catre tara noastra, dar de multe ori din perspectiva fortei de munca ieftine care exista aici. ...citeste mai departe despre "Performanta pentru Romania: Se intampla pentru prima data - Un loc onorant intr-un top important" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Mai 2015, ora 10:41
Nivelul investitiilor din sectorul imobiliar din Europa Centrala si de Est este asteptat sa creasca constant in urmatorii cinci ani, prognozeaza analistii.
Un exemplu elocvent il reprezinta Varsovia, un oras care a ocupat anul trecut locul 4 in clasamentul investitiilor imobiliare din segmentul office, dupa Londra, Paris si Moscova.
Piata imobiliara din zona centrala si estica a Europei se confrunta cu o infuzie de capital din Asia, Statele Unite si Europa de Vest, investitorii fiind impinsi catre aceasta zona de efectele programului de relaxare cantitativa al Bancii Centrale Europene, goana dupa profit si o schimbare pe scara larga a investitiilor imobiliare realizate de fondurile de pensii la nivel mondial, potrivit Financial Times.
In plus, lupta anticoruptie din Romania, derulata dupa modelul aplicat in urma cu un deceniu in Polonia, si o transparenta in crestere in Bulgaria si Serbia aduc si aceste piete la un standard ridicat pentru investitori.
Investitii in crestere
Un studiu JLL pe investitiile imobiliare in Europa Centrala si de Est arata ca piata a cunoscut o crestere de aproximativ 25% in ultimul an, atingand o valoare de 7,8 miliarde de euro, Varsovia fiind punct focal pentru majoritatea investitorilor.
"Sunt gramezi si gramezi de bani care se indreapta spre aceasta regiune in cautarea celei mai bune oferte", considera Hadley Dean, partener in cadrul diviziei est-europene a Colliers International.
Modul in care aceasta avalansa de bani va... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2015, ora 14:31
1Romania a atras 311 proiecte de investitii straine intre 2009 si 2013, aproape jumatate din cele din intervalul 2004-2008, scadere care s-a reflectat si in locurile de munca create, care s-au redus cu peste 50%, insa in acest an a urcat pe locul trei ca atractivitate in Europa Centrala si de Est.
In perioada 2004-2008, Romania a atras un numar de 612 de proiecte de investitii si se pozitiona pe locul doi in Europa Centrala si de Est (CEE), dupa Polonia, in functie de acest indicator, inregistrand insa cea mai mare scadere intre 2009 si 2013, de aproape 50%, la 311 proiecte. In urma acestei scaderi, piata locala a coborat pe pozitia cinci, in urma Rusiei, Poloniei, Turciei si Cehiei, potrivit editiei din 2014 a studiului EY - European attractiveness survey.
Numarul de locuri de munca create in urma investitiilor straine din Romania, Polonia si Cehia au scazut cu peste 50%, in timp ce in Turcia si Serbia au crescut cu 143%, respectiv 157%.
Romania, printre cele mai atractive piete investitii straine directe din CEE
Romania a urcat insa pe locul trei in topul celor mai atractive piete pentru investitii straine directe din zona CEE, castigand doua puncte procentuale in preferintele investitorilor, conform raportului.
Pe fondul scaderii atractivitatii pietelor din Polonia (31%, in scadere cu 6% fata de 2013) si Cehia (11%, in scadere cu 4% fata de 2013), Romania (+2%) este considerata, alaturi de Ungaria (+3%) si Turcia (+4%), una dintre destinatiile cele mai... mai mult
Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 15:03
Intr-o mare parte a Europei de Est, terenurile agricole sunt usor accesibile si de multe ori pe intinderi mari, Romania fiind una din cele mai atractive tinte pentru investitorii straini datorita faptului ca permite vanzarea terenurilor catre acestia, relateaza Financial Times (FT).
Noi dam pamant...
Spre deosebire de tari vecine, precum Serbia si Ungaria, Romania este "vanata" pentru ca strainilor le este permis sa cumpere teren. Acest lucru s-a dovedit important pentru familia austriaca Bardeau, care a vizat zona Banatului, la granita Romaniei cu Serbia si Ungaria, cu terenuri bune si o mostenire a unui trecut in Imperiul Austro-Ungar, scriu ziaristii de la FT, potrivit Agerpres.
"Stim cine erau proprietarii terenului", afirma Bardeau. "Nimeni nu poate veni pe viitor sa spuna ca este al lor", adauga el. Familia a achizitionat teren de la circa 14.500 de mici proprietari de terenuri si inchiriaza de la alti 1.500 - fiind nevoie de o echipa de sapte pentru a gestiona achizitiile si inchirierile sale.
Spre deosebire de unii investitori, Tom Green, directorul executiv al Spearhead International - unul dintre cei mai mari fermieri din regiune, cu peste de 70.000 de hectare - prefera sa inchirieze terenuri, eliberandu-si astfel capitalul pentru investitii. Pe de alta parte, noii investitori trebuie sa investeasca in infrastructura si utilaje. Spre exemplu, Spearhead a cheltuit doar anul trecut 4 milioane de euro pentru depozitarea si irigarea terenurilor sale.... mai mult
Vineri, 15 Martie 2013, ora 07:01
Romania a reusit sa ocupe locul 10 in topul celor mai atractive tari din lume la investitiile in energie eoliana si locul 13 in topul privind investitiile in toate formele de energie regenerabila.
Topul Renewable Energy Country Attractiveness Indices, ce cuprinde 40 de tari, precum SUA, China, Germania si Marea Britanie, a fost lansat joi de Ernst & Young.
In comparatie cu Romania, Polonia s-a plasat pe locul 8 in topul celor mai atractive tari din lume la investitiile in energie eoliana si pe locul 14 in cel privind investitiile in toate formele de energie regenerabila.
Pozitia excelenta a Romaniei, atat in topul energiei eoliene, cat si in topul general este determinata de mediul favorabil de reglementare care a condus la investitii substantiale mai ales in proiecte de energie eoliana.
O dovada in plus este cresterea spectaculoasa a capacitatilor de energie eoliana instalate intr-un singur an: daca in septembrie 2011, Romania avea 623 MW instalati, in septembrie 2012 capacitatea crescuse deja la 1.440 MW.
"Avand in vedere sistemul pozitiv de reglementare al energiei regenerabile din Romania, inclusiv schema de stimulare a investitiilor in domeniu, tara noastra s-ar putea plasa pe un loc chiar mai bun decat cel actual, in cazul in care limitarea semnarii de contracte bilaterale care asigura bancabilitatea proiectelor de investitii in acest sector ar disparea. Speram ca aceasta modificare legislativa asteptata de intreaga industrie si de catre investitori... mai mult
Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 11:26
Romania ar putea din nou sa devina un centru energetic in Europa si ar putea atrage milioane de dolari pentru a construi infrastructura energetica, a declarat joi ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein.
"Romania ar putea din nou sa devina un centru energetic in Europa, in care poti construi mii de slujbe, si care poate atrage milioane de dolari pentru a construi infrastructura energetica. Noi toti stim, si trebuie sa comunicam aceasta mult mai bine romanilor, ca investitorii strani nu vor da capitaluri catre companiile de stat care au proprietate asupra infrastructurii, pentru ca acestea sunt conduse in mod ineficient si incompetent", a spus Mark Gitenstein, cu ocazia prezentarii raportului 'Prioritati pentru Romania" de catre Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania).
Potrivit acestuia, "in Romania, managementul este ales mai mult pentru intelegerile politice decit pentru capacitatile de management".
Gitenstein a declarat ca Romania trebuie sa fie competitiva intr-o economie globalizata si ca este important sa fie atractiva pentru investitori.
"Altfel, investitorii vor merge in alta parte. Investitorii au de ales unde sa investeasca si in mod activ compara perspectivele in mai multe tari, compara competitivitatea si de aceea isi plaseaza veniturile in economiile competitive", a spus ambasadorul SUA. mai mult
Joi, 25 Octombrie 2012, ora 13:01