Un oficial de rang inalt de la Casa Alba a anuntat ca "in mod direct responsabila" pentru atacul cibernetic cu virusul WannaCry este Coreea de Nord. Incidentul ar fi fost provocat in luna mai de hackerii din Grupul Lazarus si a afectat companii din intreaga lume.
"Atacul a fost masiv si a costat miliarde, iar Coreea de Nord este direct responsabila. WannaCry a atacat nesabuit, fara discriminare", a afirmat Tom Bossert consilier al presedintelui Donald Trump pentru Securitate interna si antiterorism, intr-un comentariu publicat online de Wall Street Journal.
Bossert a avertizat totodata ca oricine provoaca pagube Statelor Unite va fi tras la raspundere. Oficialul nu a oferit insa detalii privind masurile pe care Washingtonul ar putea sa le ia impotriva Phenianului.
Mai multi experti in securitatea cibernetica ajunsesera recent la concluzia ca Phenianul a fost cel mai probabil responsabil pentru atacul cibernetic care a afectat peste 300.000 de computere din 150 de tari, inclusiv Marea Britanie, Statele Unite, China, Rusia, Romania, Spania, Italia si Vietnam.
Cand s-au confruntat prima oara cu atacul, specialistii au considerat ca este un virus care blocheaza computerul pentru a solicita o rascumparare. Ulterior au observat insa ca aceasta era doar o momeala care ascundea actiunea mult mai destructiva a virusului.
Citeste si:
Cercetatorul britanic care a oprit atacul WannaCry a fost arestat de FBIBitdefender: Amploarea WannaCry poate fi redusa rapid daca... mai mult
Marti, 19 Decembrie 2017, ora 09:58
Virusul WannaCry folosit in atacul care a afectat 200.000 de calculatoare din 100 de tari, inclusiv 322 de computere din Romania, a fost creat dupa reteta vulnerabilitatilor Windows exploatate si de NSA si CIA in operatiunile de spionaj de acum cativa ani, sustin experti in securitate cibernetica.
Cunoscuta sub numele de "Eternal Blue", bresa din programul Windows a ramas necunoscuta mult timp programatorilor Microsoft, dar a fost descoperita si utilizata cu sarg de catre expertii in spionaj cibernetic al NSA, mentioneaza postul CNBC.
Abia in luna martie, expertii gigantului IT din Seattle au pus la punct o solutie care remedia acest "calcai al lui Ahile" din programul Windows, dar nu toate computerele au apucat sa faca upgrade in timp util.
Publicarea unui set de documente Wikileaks privind tehnicile de spionaj folosite de americani par sa fi scos in evidenta vulnerabilitatile sistemului de operare Windows, la acelasi lucru conducand si postarile efectuate de gruparea Shadow Brokers.
De aici si pana la adoptarea instrumentelor de lucru ale spionilor de catre hackerii din spatele atacului WannaCry nu a fost decat un pas, dupa cum reclama si directorul juridic al Microsoft, Brad Smith, intr-un avertisment adresat guvernelor din toata lumea.
"Guvernele din lumea intreaga ar trebui sa trateze acest ataca ca pe un semnal de alarma. Trebuie sa aiba o abordare diferita si sa adere la reguli din ciberspatiu care sa ii faca sa trateze aceste instrumente ca pe niste... mai mult
Marti, 16 Mai 2017, ora 17:27
SRI a prevenit, la sesizarea NATO si SIE, o tentativa de atac cibernetic la adresa unei institutii guvernamentale din Romania, fiind nevoie de un cadru legislativ care sa stabileasca responsabilitati pentru toate institutiile publice, a transmis, marti, presedintele Comisiei SRI, Adrian Tutuianu.
"E cunoscut deja ca in 12 mai 2017 a fost identificata o tentativa de atac cibernetic la adresa unei institutii guvernamentale din Romania, derulata cel mai probabil de actori asociati anterior cu alte incidente de acest tip. Datorita cooperarii eficiente dintre institutii, a fost prevenita materializarea atacului si producerea de pagube, fiind identificate tintele vizate precum si metodologia de atac", a spus Tutuianu.
El a aratat ca actiunea SRI s-a derulat la sesizarea NATO si a SIE si ca atacuri de acest tip au avut loc in mai multe state din Europa si in SUA.
Tutuianu a precizat ca Romania nu are o reglementare legala pe activitatea de cybering, actiunile avand la baza hotarari ale CSAT si ca, in acest context, este nevoie de un cadru legislativ care sa stabileasca responsabilitati pentru toate institutiile publice, nu doar pentru SRI.
Citeste si Ministrul Comunicatiilor nu stie cine a fost afectat in Romania de atacul cibernetic, dar are un sfat pentru noi: Aceste lucruri trebuie facute acum!
"Exista aprecierea ca nivelul tehnologic al acestor atacuri va inregistra o crestere semnificativa in perioada imediat urmatoare, ceea ce face necesara implementarea unui... mai mult
Marti, 16 Mai 2017, ora 16:23
Intarzierea transmiterii comunicatelor de presa in data 15 mai s-a datorat unei actiuni de verificare riguroasa a echipamentelor IT si nu unui atac cibernetic, asa cum s-a vehiculat in spatiul public, sustin reprezentantii Institutului National de Statistica (INS).
"In ultimele zile au fost vehiculate in spatiul public prin intermediul mass-media informatii referitoare la atacul cibernetic cu ransomware-ul Wannacry care a afectat mai multe institutii la nivel mondial. Pentru prevenirea oricaror posibile efecte in ceea ce priveste activitatea online a INS s-a procedat luni, 15 mai a.c. la o verificare riguroasa a echipamentelor IT, fapt care a generat intarzieri in difuzarea comunicatelor de presa".
INS subliniaza ca a fost vorba doar de o verificare pentru protejarea datelor si echipamentelor IT, "nu de un atac cibernetic asupra institutiei".
Luni, seful Centrului National Cyberint din cadrul Serviciului Roman de Informatii, Anton Rog, a precizat ca nici ANAF si nici Vama nu au fost afectate de atacul cibernetic din ultimele zile, desi au existat astfel de informatii in spatiul public.
"Au existat informatii media ca ANAF si Vama au fost afectate de acest incident, insa informatiile nu sunt corecte. Sistemele informatice gestionate de ANAF si Vama sunt functionale in parametrii normali", a spus Anton Rog.
Atacul cibernetic de tip ransomeware de vineri a afectat circa 150 de tari si a infectat cel putin 200.000 de computere la nivel mondial, expertii... mai mult
Marti, 16 Mai 2017, ora 12:42
Spitalul Judetean Bacau este una dintre victimele atacului cibernetic de vineri. Aici, serverul a fost spart de hackeri necunoscuti si chiar s-a cerut o recompensa pentru recuperarea datelor.
Conform Digi24, au fost compromise fisele medicale pentru cateva sute de pacienti. Datele se refera la o singura zi, respectiv 5 mai.
In acest moment se incearca recuperarea datelor, mai anunta sursa.
Amintim ca printre victimele atacului cibernetic de vineri s-au aflat si MAE, dar si uzina Dacia. Cat despre spitale, cele mai multe atacate sunt din Marea Britanie. In total, atacul cibernetic masiv, cel mai grav din istorie, conform Europol, a facut "200.000 de victime, in special companii, in cel putin 150 de tari".
Intr-un top al tarilor cel mai afectate, Romania e pe locul 9.
Atacurile au fost lansate cu virus informatic care blocheaza computerele si solicita plati pentru deblocare in moneda virtuala Bitcoin. Atacurile folosesc un software numit WanaCrypt0r 2.0 sau WannaCry si exploateaza o vulnerabilitate a Windows.
Este vorba despre vulnerabilitatea MS17-010, care permite hackerului sa ruleze un cod periculos pe un computer vulnerabil si sa infecteze sistemul fara ca cineva sa acceseze linkuri sau sa deschida emailuri infectate.
WannaCry se instaleaza fara sa deschizi vreun mail sau un link! Cum sa evitam virusarea - Bitdefender
Microsoft a facut deja un update al software-ului, pentru a repara problema in martie, insa computerele pe care nu a fost instalat... mai mult
Luni, 15 Mai 2017, ora 15:47
Aparitia unei crize pe plan global, la care nu s-ar astepta nimeni, nu este exlusa, in contextul recentelor valuri de atacuri cibernetice, a declarat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa.
Cel mai recent atac cibernetic la nivel global, efectuat prin intermediul instrumentului ransomware WannaCry, este, oficial, cel mai amplu atac din istorie, cu peste 200.000 de oameni si 10.000 de institutii din cel putin 150 de tari afectate la sfarsitul saptamanii trecute.
In acest context, Isarescu nu exclude aparitia unei crize la nivel global, subliniind ca, acum trei ani, a fost intrebat daca Romania este pregatita in cazul izbucnirii unui razboi cibernetic.
"Vad o rabufnire in privinta atacurilor cibernetice. Acum trei ani, m-a intrebat un coleg daca suntem pregatiti de un razboi cibernetic. O criza la care sa nu te astepti nu este exclusa", a declarat Isarescu.
Un nou atac cibernetic major este iminent. Numarul victimelor va creste luni
WannaCry a profitat de o bresa de securitate din sistemele de operare Windows si preia controlul asupra fisierelor de pe calculatoarele infectate si le cripteaza fara implicarea utilizatorului. Pentru decriptarea datelor, se cere o recompensa - in acest caz 300 de dolari platiti in Bitcoin.
WanaCrypt0r se instaleaza fara sa deschizi vreun mail sau un link! Cum sa evitam virusarea - Bitdefender
In ciuda amplorii fara precedent, expertii in securitate cred ca... mai mult
Luni, 15 Mai 2017, ora 12:54
Incepand de vineri intreaga lume este afectata de cel mai mare atac de tip ransomware din istorie, numit WCry, WannaCry, WanaCrypt0r, WannaCrypt sau Wana Decrypt0r.
Iata care sunt datele pe care le detinem pana in acest moment:
- Atacul a inceput sa afecteze initial Serviciul public de sanatate (NHS) din Marea Britanie, fapt ce a dus la perturbarea activitatii a zeci de spitale, constranse sa anuleze unele acte medicale si sa trimita pacientii catre alte unitati;
- Au urmat apoi din ce in ce mai multe anunturi despre atac. Telecom Portugalia a fost vizata de atac, dar serviciile sale nu au fost afectate, potrivit reprezentantilor companiei;
- In Spania, Guvernul a anuntat vineri ca un numar mare de companii au fost atacate de hackeri;
- Tot vineri s-a anuntat si despre prima institutie din Romania atacata cibernetic: Ministerul Afacerilor Externe din Romania. Informatia a aparut initial pe site-ul CyberScoop care a notat ca un grup de hackeri de elita care are legaturi cu Guvernul din Rusia s-a dat drept reprezentant al NATO si a trimis mai multe e-mailuri de phishing catre mai multe organizatii diplomatice din Europa, printre care si MAE roman. La cateva ore dupa aparitia materialului pe CyberScoop, Serviciul Roman de Informatii a confirmat tentativa de atac cibernetic asupra MAE, dar a precizat ca a reusit sa o contracareze;
- Sambata dimineata informatiile despre atacul cibernetic s-au inmultit. Datele oficiale indica 99 de tari afectate de acest atac... mai mult
Sambata, 13 Mai 2017, ora 15:28
Nici Serviciul Roman de Informatii nu poate spune cate companii sau institutii din Romania sunt afectate de atacul cibernetic global denumit "WannaCry", la putin timp dupa ce ministrul Comunicatiilor, Augustin Jianu, a spus ca nu detine date exacte.
Purtatorul de cuvant al SRI, Ovidiu Marincea, a confirmat pentru Digi 24 ca Romania a fost afectata de acest atac incepand cu data de 12 mai, dar a precizat ca SRI nu poate estima care este impactul la nivel national.
De asemenea, SRI a comunicat pentru News.ro ca se ocupa doar de securitatea cibernetica a institutiilor publice, nu si de entitati private.
Sambata, ministrul Comunicatiilor, Augustin Jianu, a transmis ca nu poate spune exact cate companii sau institutii din Romania au fost afectate de atacul cibernetic global, pentru ca nu sunt obligate de lege sa anunte.
Reactia a venit dupa ce s-a anuntat oficial ca uzina Dacia a fost atacata cibernetic si si-a oprit productia, la o zi dupa ce site-ul CyberScoop a dezvaluit ca un grup de hackeri de elita care are legaturi cu Guvernul din Rusia s-a dat drept reprezentant al NATO si a trimis mailuri de phishing catre mai multe organizatii diplomatice din Europa, printre care si MAE roman.
Trebuie precizat ca la cateva ore dupa aparitia materialului pe CyberScoop, Serviciul Roman de Informatii a confirmat tentativa de atac cibernetic asupra MAE, dar a precizat ca a reusit sa o contracareze.
Atacul cibernetic "WannaCry" a afectat aproape 100 de tari, Romania fiind... mai mult
Sambata, 13 Mai 2017, ora 13:44
Romania se afla pe locul 9 in topul tarilor afectate de atacul cibernetic global denumit "WannaCry", potrivit unei analize a Kaspersky Lab.
Compania de securitate cibernetica a realizat un grafic citat de securelist.com, care ne claseaza pe locul 9 in topul tarilor afectate, dupa Rusia, Ucraina, India, Taiwan, Tadjikistan, Kazahstan, Luxemburg si China.
Amintim ca autoritatile americane si britanice au avertizat ca atacuri cibernetice simultane au afectat 99 de tari din intreaga lume. Este vorba despre cel mai mare atac de tip ransomware din istorie. Cu ajutorul unui virus, hackerii fura date si apoi cer rascumparare. Autoritatile au recomandat ca piratii informatici sa nu fie platiti.
Si Ministerul Afacerilor Externe din Romania a fost vizat de un astfel de atac. Site-ul CyberScoop a dezvaluit, in aceasta saptamana, ca un grup de hackeri de elita care are legaturi cu Guvernul din Rusia s-a dat drept reprezentant al NATO si a trimis mai multe e-mailuri de phishing catre mai multe organizatii diplomatice din Europa, printre care si MAE roman.
La cateva ore dupa aparitia materialului pe CyberScoop, Serviciul Roman de Informatii a confirmat tentativa de atac cibernetic asupra MAE, dar a precizat ca a reusit sa il contracareze.
Sambata, s-a anuntat ca si Uzina Dacia se afla printre victimele atacului.
Serviciul Roman de Informatii a precizat, sambata, nu se poate estima impactul la nivel national al atacului, avand in vedere ca ei se ocupa doar de institutii... mai mult
Sambata, 13 Mai 2017, ora 13:35