Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a transmis o scrisoare in care avertizeaza ca Articolul 7 din Tratatul UE va fi declansat in cazul Romaniei daca modificarile aduse Codurilor Penale vor intra in vigoare.
Scrisoarea este datata 10 mai, fiind adresata presedintelui Klaus Iohannis, premierului Viorica Dancila, presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, dar si presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea.
"In ultimele luni, Comisia Europeana a fost nevoita sa tot revina asupra evolutiei statului de drept in Romania. Comisia a subliniat de fiecare data ca se fac pasi inapoi in progresele inregistrate in ultimii ani. Problemele pe care le-am identificat, dar si recomandarile date pentru a le rezolva nu au fost luate in considerare.
De asemenea, nici recomandarile facute de Comisia de la Venetia sau GRECO nu au fost abordate. Din pacate, ultimele evolutii din Romania depasesc problemele existente privind statul de drept. In raportul MCV din noiembrie 2018, Comisia a stabilit o cale clara de urmat - oprirea acestui trend si revenirea Romaniei pe calea cea buna (...) insa aceasta a fost ignorata", se arata in scrisoarea semnata de Timmermans.
Independenta Justitiei
"In ce priveste independenta judiciara, raportul MCV din noiembrie 2018 a identificat probleme serioase. Apoi, ordonantele de urgenta ale Guvernului au amplificat aceste ingrijorari (...) cu efecte majore asupra independentei magistratilor.
In ceea ce priveste lupta... mai mult
Luni, 13 Mai 2019, ora 07:56
Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European, a avertizat-o marti pe Viorica Dancila ca guvernul pe care il conduce ar putea fi al treilea in cazul caruia va fi activat Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene si ca, in cazul in care nu incearca sa urmeze recomandarile Comisiei de la Venetia, intreaga familie liberala nu va merge in alegeri cu "astfel de parteneri".
Liderul grupului ALDE din PE, Guy Verhofstadt, a declarat marti in plenul de la Strasbourg, unde Dancila a prezentat prioritatile presedintiei Consiliului Uniunii Europene: "Tara dumneavoastra preia presedintia intr-o perioada critica in care sunt facute propuneri legislative vitale".
Intre acestea, el a mentionat reformarea sistemului Dublin si demararea a doua proceduri pe baza Articolului 7 din Tratat (Polonia si Ungaria).
"Chiar sper ca in timpul presedintiei dumneavoastre nu va exista un al treilea caz. Unul impotriva guvernului dumneavoastra. Si trebuie sa va spun: nu sunteti departe de asta. Va apropiati tot mai mult de aplicarea Articolului 7, pentru ca ignorati in continuare recomandarile Comisiei de la Venetia", a spus Verhofstadt.
El a amintit ca, in luna noiembrie, cand s-a aflat la Bucuresti, s-a intalnit cu Liviu Dragnea, liderul social-democrat. "El a aparat atitudinea guvernului dumneavoastra sustinand ca 'statul de drept este o chestiune secundara'. Ei bine, multe lucruri sunt secundare in Europa, este adevarat, dar in niciun caz statul de drept".
Verhofstadt... mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2019, ora 18:17
O Rezolutie extrem de severa, care aduce in discutie derapajele politice ale puterii de la Bucuresti atat in ceea ce priveste legislatia din justitie, cat si reprimarea violenta a protestului din 10 august va fi votata in plenul Parlamentului European marti, 13 noiembrie, cu o zi mai devreme decat era prevazut.
Devansarea a fost propusa de eurodeputatii socialisti, dar decizia apartine Conferintei presedintilor, reunita, joi, la Bruxelles.
Aceasta devansare va duce la o coincidenta: tot marti, 13 noiembrie, este asteptat si urmatorul MCV privind Romania, care, spun surse consultate de Ziare.com, nu va fi deloc bland cu autoritatile de la Bucuresti.
Amintim ca Parlamentul European a luat decizia de a adopta o Rezolutie privind tara noastra la mijlocul lunii septembrie, la Strasbourg, imediat dupa votul care a decis demararea procedurii de activare a Articolului 7 in cazul Ungariei.
Cu toate ca atat europarlamentarii romani socialisti, cat si cei liberali au avansat ca optiune renuntarea la Rezolutie, pentru ca, spuneau ei, aceasta ar arunca o imagine negativa asupra Romaniei, evolutiile de la Bucuresti au facut ca forul european sa nu dea inapoi.
Si Klaus Iohannis si-ar fi dorit renuntarea la o Rezolutie referitoare la tara noastra: adoptarea unui astfel de text de catre PE este neobisnuita, mai ales ca vine cu o luna inainte de preluarea presedintiei Consiliului UE de catre tara noastra, argumenta presedintele.
Pe de alta parte, europarlamentarul olandez... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2018, ora 13:52
Guvernul Bulgariei, condus de premierul Boiko Borisov, a anuntat ca se va opune activarii articolului 7 impotriva Ungariei, prin care acesteia i-ar fi suspendat dreptul de a vota in cadrul Consiliului European.
Aceasta decizie a fost anuntata miercuri, la scurt timp dupa ce Consiliul de Ministri s-a reunit la Sofia pentru a sustine o motiune a ministrului Apararii Krasimis Karakachanov, prin care acesta cere sustinerea Ungariei in cazul unui vot privind activarea articolului 7, relateaza Balkan Insight.
Motiunea a fost sustinuta de vicepremierul si liderul Frontului National al Salvarii, Valeri Simeonov, si de ministrul Mediului, Neno Dimov.
"Guvernul bulgar va apara Ungaria! Am protejat mereu interesele nationale ale Bulgariei si sunt de parere ca fiecare tara din Uniune are dreptul de a isi mentine identitatea nationala", a scris Karakachanov pe Facebook, in urma intalnirii, adaugand ca decizia este unanima.
Peste doua treimi din membrii Parlamentului European sustin declaratia potrivit careia Ungaria "risca sa incalce" valorile de baza ale Uniunii Europene, inclusiv independenta judiciara, libertatea academica si libertatea de exprimare.
"Este gresit sa sanctionam Ungaria. Este un alt pas in directia divizarii Europei", a declarat liderul Partidului Socialist din Bulgaria, Kornelia Ninova, pe 14 septembrie.
Saptamana trecuta, si premierul ceh Andrej Babis a declarat ca guvernul sau sustine Ungaria. Si Polonia, impotriva careia Comisia Europeana a... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2018, ora 15:58
Tensiunile politice de la Bucuresti nu au trecut neobservate de oficialii Uniunii Europene. Mai multi reprezentanti ai Comisiei, dar si parlamentari europeni si-au aratat ingrijorarea fata de modul in care majoritatea PSD-ALDE masacreaza Legile Justitiei si codurile penale.
"Discursul domnului Calin Popescu-Tariceanu in fata presedintilor de Senat din Uniunea Europeana reuniti la Bucuresti a fost inacceptabil din cauza atacurilor la adresa sistemului de justitiei facute la o reuniune oficiala. Asa ceva are un impact negativ asupra Romaniei", a declarat Siegfried Muresan, euro-parlamentar si purtator de cuvant al Partidului Popular European, pentru Ziare.com.
In urma cu doua saptamani, la reuniunea presedintilor de senate din Uniunea Europeana desfasurata la Bucuresti, Calin Popescu Tariceanu a tinut un discurs in care a criticat dur Mecanismul de Cooperare si Verificare si Comisia Europeana pentru ca "nu vad abuzurile magistratilor din Romania".
"Asteptam inca din partea Comisiei sa se pozitioneze cu privire la adevarurile incomode care ies la suprafata la Bucuresti si sa explice de ce a desconsiderat si ignorat sistematic semnalele de alarma ce i-au fost trimise cu privire la gravele abuzuri comise de unele institutii si persoane din sistemul judiciar. Din cauza politicii partinitoare, uneori chiar partizane, a Comisiei, Mecanismul de Cooperare si Verificare a fost tinut captiv de sistemul de influenta ocult si meta-legal coordonat de Serviciul Roman de... mai mult
Sambata, 30 Iunie 2018, ora 08:15
Presedintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, i-a trimis o scrisoare presedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, in care ii cere sa ia in calcul initierea procedurii de activare a articolului 7 din Tratatul UE, pentru Romania, in cazul unor noi atacuri asupra independentei sistemului judiciar.
Totodata, el ii mai solicita lui Juncker sa nu suspende aplicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) privind justitia din Romania.
"In ultimele zile au fost facute public inregistrari audio cu scopul de a distruge credibilitatea procurorilor DNA. Autorii acestor inregistrari sunt politicieni care sunt in curs de investigare sau care au fost deja condamnati pentru fapte de coruptie", arata Krichbaum in scrisoare, informeaza Hotnews.
Oficialul german arata realizarile DNA, modelul impus in regiune si sustine ca "Orice atac asupra DNA si asupra Laurei Kovesi este, prin urmare, un atac asupra independentei sistemului judiciar si a luptei impotriva coruptiei".
Krichbaum s-a remarcat in trecut prin cererile adresate institutiilor europene in legatura cu derapajelor anti-justitie din Romania. Anul trecut, dupa adoptarea celebrei OUG 13, Krichbaum i-a cerut presedintelui Comisiei Europene sa "sa il convoace de urgenta" pe Sorin Grindeanu la Bruxelles si sa ii solicite retragerea Ordonantei de modificare a Codurilor penale.
Activarea Articolului 7 din Tratatul UE inseamna suspendarea dreptului de vot in Consiliul UE pentru... mai mult
Vineri, 16 Februarie 2018, ora 17:52
Circa 50.7% dintre romani practica cel putin o activitate sportiva pe an, iar 61% dintre acestia practica cel putin o data pe luna, reiese din raportul de cercetare "Sport in Romania - The link between brands, companies and sports", realizat de Quantix Marketing Consulting.
Din raport aflam ca 72% dintre romani afirma ca sunt inclinati sa cumpere mai mult branduri pe care le-au vazut implicate in sustinerea, in diverse forme, a sportului, in timp ce 47% dintre romani apreciaza ca implicarea companiilor in sport ar trebui orientata spre sprijinirea competitiilor de amatori.
Peste 90% dintre romani apreciaza ca performantele sportivilor romani pe plan international ajuta la promovarea unei imagini pozitive a Romaniei in lume.
In acelasi timp, 83% dintre respondenti considera ca se cheltuie prea putini bani de la bugetul de stat pentru sport.
Gimnastica este sportul despre care cei mai multi romani apreciaza ca Romania a avut performante deosebite pe plan international. De altfel, Nadia Comaneci este cea mai admirata sportiva din Romania din toate timpurile (37% dintre romani au ales-o ca cel mai admirat sportiv).
Tot din raport aflam ca barbatii cheltuie mai mult pe articole sportive, in timp ce femeile cheltuie mai mult pe servicii legate de sport.
De asemenea, peste 90% dintre romani considera ca exista o relatie pozitiva intre practicarea sportului si starea de sanatate, iar peste 85% dintre romani urmaresc diferite sporturi (indiferent de mediu:... mai mult
Luni, 24 Martie 2014, ora 16:28