Autoritatile britanice au indemnat populatia sa accepte joburile sezoniere in agricultura, pentru ca ar reduce somajul pentru cateva luni si ar diminua nevoia de muncitori romani si de alte nationalitati. Insa apelul lor a ramas aproape fara raspuns.
Alliance of Ethical Labour Providers (din care fac parte companiile HOPS, Concordia si Fruitful) a publicat rezultatele recentelor campanii de recrutare, care releva apetitul foarte redus al britanicilor pentru acest domeniu.
Initial, 50.000 au raspuns la joburile postate de companiile care fac parte din structura (HOPS, Concordia si Fruitful), insa doar 6.000 au dorit sa mearga in a doua etapa a procesului de recrutare, anume participarea la un interviu video cu angajatorul.
Dintre acestia, doar 112 au ajuns sa lucreze in final ca muncitori in agricultura, transmite The Telegraph.
Printre motivele invocate de britanicii care au refuzat ofertele se numara distanta prea mare de la locuinta la ferme si plantatii, programul, sezonalitatea si naveta. Unii isi doreau o munca part-time, iar altii voiau sa fie aproape de casa. De asemenea, au existat persoane care au spus ca nu pot sta pe toata perioada contractului, asa ca nu are rost sa accepte un job pe care nu-l pot duce pana la capat.
Interesul extrem de scazut al britanicilor pentru munca in agricultura i-a ingrijorat pe fermierii din UK, de vreme ce sezonul adunarii fructelor si legumelor incepe curand.
"Sunt cam ingrijorat de faptul ca mii de oameni aplica... mai mult
Miercuri, 29 Aprilie 2020, ora 00:00
Dupa ce numerosi romani s-au imbulzit pentru a pleca la munca in Germania, inca o tara isi doreste sa mizeze pe compatriotii nostri.
Conform The Independent, Irlanda ia in calcul posibilitatea de a trimite chartere care sa aduca 1.500 de muncitori din Romania si Bulgaria.
Acestia ar urma sa fie folositi la culesul fructelor si legumelor.
Munca aceasta era facuta in trecut de romani si bulgari, dar pe fondul restrictiilor de circulatie provocate de pandemia de coronavirus nu ar mai fi posibil in acest an.
Din acest motiv, autoritatile irlandeze se gandesc sa trimita avioane de tip charter pentru a-i readuce pe lucratorii sezonieri romani si bulgari.
In Irlanda si-au pierdut locurile de munca in jur de 500 de mii de persoane, dar patronii fermelor vor sa mizeze in continuare pe romani si bulgari, deoarece acestia au o experienta in spate si vor salarii mai mici.
Germania a anuntat deja ca primeste 80.000 de muncitori sezonieri in agricultura, iar o parte dintre ei provin din Romania si au plecat deja din tara, dupa un mare scandal.
Citeste si: BBC anunta ce a urmat pentru muncitorii romani plecati in Germania
C.S. ...citeste mai departe despre "Dupa Germania, inca o tara vrea sa aduca muncitori romani in agricultura in plina pandemie" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2020, ora 07:53
Peste 70% dintre romani spun ca nu ar lucra in agricultura, desi considera ca este o ramura economica importanta, potrivit unui sondaj remis, marti, AGERPRES.
Sondajul a fost realizat in luna martie in randul a peste 3.400 de respondenti.
Astfel, peste jumatate (64%) dintre cei chestionati considera ca rolul agriculturii in tara noastra este unul esential sau important. Dupa parerea a peste o treime dintre cei intervievati, lucratorii in agricultura nu au nevoie de prea multa carte, fiind suficiente patru clase, gimnaziul sau cel mult o scoala profesionala.
Peste o treime (35,23%) dintre romanii care folosesc internetul considera ca rolul agriculturii in tara noastra este unul esential, iar 29,16% sunt de parere ca rolul acestui sector este unul important, dar in scadere ca impact, conform sondajului.
In acelasi timp, 7 din 10 respondenti nu iau in considerare posibilitatea de a lucra in domeniul agriculturii. Dintre cei care lucreaza sau s-au gandit ca ar exista pentru ei o posibilitate de a se angaja in domeniul agriculturii, 40,69% considera atractiva meseria de horticultor, 33,33% considera si meseria de apicultor ca fiind atractiva si 27,07% prefera peisagistica.
Insa profesia de agricultor include, in prezent, pe langa clasicele meserii de silvicultor, ingrijitor de animale, agronom si alte meserii nu doar atractive, dar si profitabile, precum: sef de ferma, tehnician veterinar, apicultor, mecanic agricol, horticultor, tehnician agroturism, tehnician... mai mult
Marti, 07 Mai 2019, ora 14:04
Presedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, ca anul trecut, pe fondul politicilor axate aproape exclusiv pe stimularea intensa a consumului, Romania a inregistrat un deficit comercial total de 13 miliarde de euro si a apreciat ca este pagubos sa ramanem in aceasta logica risipitoare.
"In anul 2017, pe fondul politicilor axate aproape exclusiv pe stimularea intensa a consumului, Romania a inregistrat un deficit comercial total de 13 miliarde de euro, din care 2 miliarde de euro este deficitul comercial rezultat din produsele agroalimentare. Este pagubos pentru Romania sa ramanem in aceasta logica risipitoare, orientata exclusiv pe termen scurt", a transmis presedintele in mesajul prezentat in cadrul evenimentului organizat de Federatia Nationala Pro Agro in care s-a discutat pozitia fermierilor romani fata de propunerile Comisiei Europene privind viitorul Politicii Agricole Comune. Mesajul a fost prezentat de catre consilierul prezidential Cosmin Marinescu.
Seful statului a apreciat ca directia importanta trebuie sa vizeze schimbarea statutului actual de importator net in domeniul agroalimentar, dar pentru aceasta, trebuie incurajate si sprijinite lanturile de productie competitive, aici, in tara.
In opinia lui Klaus Iohannis, pentru a avea performante sustenabile in agricultura si economia noastra, politicile economice trebuie axate, in principal, pe stimularea productiei si a antreprenoriatului, care sa renasca activitatea economica si in mediul rural.... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2018, ora 12:54
Romania avea, in 2016, cea mai mare pondere a populatiei ocupate in agricultura din Uniunea Europeana, 24%, fata de 4,5% media inregistrata la nivelul statelor membre ale UE, arata datele publicate marti de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
In 2016, principalii angajatori din UE erau concentrati in domeniile "Comert en-gros si de retail, transporturi, servicii de cazare si alimentare" (24,7%) si "Administratie publica, aparare, educatie, sanatate si activitati de asistenta sociala" (23,7%). In ultimii 20 de ani s-a constatat o crestere usoara a ponderii populatiei angajate in aceste domenii.
In schimb, ponderea populatiei angajate in industrie la nivelul UE a scazut de la 20,7% in 1996 la 15,3% in 2016, in schimb procentul de angajati in domeniul "Activitati profesionale, stiintifice si tehnice" a urcat de la 7,6% la 12,7%.
In majoritatea statelor membre, cei mai multi angajati in 2016 erau in "Comert en-gros si de retail, transporturi, servicii de cazare si alimentare", cel mai ridicat procent fiind in Grecia (33,3%), Cipru (31,9%), Spania (30,3%) si Irlanda (28,5%).
In sapte state membre, cea mai mare pondere a populatiei ocupate era in "Administratie publica, aparare, educatie, sanatate si activitati de asistenta sociala", in special in Suedia (34,1%), Danemarca (30,8%), Belgia (30,6%) si Franta (30,1%).
Industria era principalul angajator in Cehia (29%), Polonia (23,7%) si Slovenia (22,7%).
In ultimii 20 de ani au avut loc schimbari... mai mult
Marti, 24 Octombrie 2017, ora 16:15
1Doi romani primesc straini care vor sa practice agricultura organica, la ferma lor de la Cheile Nerei, in Muntii Carpati, in sud-vestul tarii.
Ferma "Dealu' Cerului" din apropiere de satul Dalboset, judetul Caras-Severin, gazduieste vizitatori, prin intermediul WWOOF, al carui nume provine dintr-o reclama din revista Time Out, din 1971, Working Weekends on Organic Farms ("Lucrand in weekenduri la ferme organice", trad. - n.red.), se arata intr-un articol publicat de Smithsonian Mag.
Cei doi romani, sot si sotie, arhitectul Marius Miclaus si sotia sa, Cornelia, economist, au lansat si un site, Sky Hill, unde isi prezinta ferma prin cuvintele "Oportunitati din lumea intreaga la gospodarii traditionale taranesti si ecologice" - World Wide Opportunities on Organic Farms.
"Fericirea este atat de aproape, iar noi o impartasim", spune Cornelia, care obisnuieste sa coaca paine. Sotul sau a copilarit in Maramures, iar ferma celor doi este la circa doua ore de condus de Timisoara, unde ...citeste mai departe despre "Doi romani invita strainii la agricultura bio in Cheile Nerei: Turism ecologic si gratuit" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Mai 2016, ora 22:47
Vremea favorabila din primavara, cresterea investitiilor in agricultura, relansarea consumului, evolutia preturilor si dezvoltarea relatiilor de afaceri la nivel regional ar putea face ca agricultura romaneasca sa inregistreze cele mai bune rezultate din ultimul deceniu.
Acestea ar putea face ca business-ul din agricultura sa depaseasca anul acesta 24,5 miliarde lei, cu peste 12 miliarde de lei peste nivelul de referinta din 2010, arata o analiza facuta publica luni de exepertii de la Dekalb si citata de News.ro.
Dupa un an 2014 in care agricultura a generat o afacere totala de 20,8 miliarde de lei, pentru 2015 datele preliminarii indica un business cu peste 1,5 miliarde de lei mai mare, de aproximativ 22,5 miliarde lei, iar pentru 2016 este estimat un rezultat de 24,5 miliarde lei, potrivit sursei citate.
Analiza Dekalb, realizata pe baza datelor financiare depuse de firmele din domeniu la Ministerul de Finante, arata evolutia pozitiva a cifrei de afaceri si vine pe fondul ...citeste mai departe despre "Sa nu ne mai plangem de ploaie - se anunta cel mai bun an in agricultura din ultimul deceniu" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Mai 2016, ora 12:05
Romania a fost, anul trecut, pe primul loc in Uniunea Europeana in privinta ponderii foarte ridicate a populatiei ocupate in agricultura, la mare distanta de urmatoarele clasate, se arata intr-o publicatie a Institutului National de Statistica (INS).
"Romania, se remarca prin ponderea inca foarte ridicata a populatiei ocupate in agricultura (25,4%), ceea ce o plaseaza pe primul loc in UE-28, la mare distanta de urmatoarele tari clasate, Grecia (13,0%) si Polonia (11,2%).
Ponderea cea mai mare a populatiei ocupate in domeniul industriei a fost inregistrata in Cehia (38,3%) si Slovacia (35,5%).
In anul 2014, in domeniul serviciilor cele mai multe persoane ocupate au fost inregistrate in Luxemburg (87,6%) si Olanda (81,5%) ", informeaza INS, la solicitarea Agerpres.
Potrivit Institutului, in Romania procentul persoanelor ocupate in domeniul industriei a fost de 30,1%, iar 44,5% din populatia ocupata a fost inregistrata in domeniul serviciilor.
"Structura populatiei ocupate ...citeste mai departe despre "Romania este pe primul loc in UE la populatia care lucreaza in agricultura" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 08 Noiembrie 2015, ora 12:21
Romania va beneficia in perioada 2014-2020 de peste 9 miliarde de euro din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR), a declarat sambata, pentru Agerpres, Carmen Mihaela Boteanu, director general adjunct al Directiei Generale Dezvoltare Rurala - Autoritatea de management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala.
'Unul din programele prin care acesti bani vor ajunge in Romania este Programul National de Dezvoltare Rurala, care va beneficia de un buget de peste 9 miliarde de euro din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR), plus buget de stat, cofinantare nationala', a afirmat Boteanu referindu-se la oportunitatile de finantare de care va beneficia tara noastra.
Ea a precizat ca banii se vor aloca atat pentru exploatatii agricole, ferme zootehnice si vegetale, cat si pentru procesare, punandu-se accent pe crearea lantului scurt de aprovizionare, adica investitii care sa cuprinda atat ferme, cat si depozite unde se colecteaza, sorteaza, proceseaza, astfel incat produsele sa aiba o valoare adaugata mult mai ridicata si evident sa fie competitive pe alte piete.
Tot in cadrul acestui program exista posibilitati de finantare pentru infrastructura, Romania avand mare nevoie de acest tip de investitii, a adaugat Boteanu.
'Fondurile vor fi folosite pentru infrastructura de transport, infrastructura de apa potabila si ape uzate, dar si de investitii educationale, sociale, chiar si in domeniul sanatatii, adica... mai mult
Sambata, 11 Octombrie 2014, ora 13:45