Comisia Nationala de fundamentare a Planului National de aderare la zona euro va prezenta proiectul de trecere la euro in decembrie, iar data propusa pentru adoptare este 2024, au confirmat surse apropiate discutiilor.
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a mentionat acelasi an la inceputul lunii noiembrie.
Proiectul de adoptare include planul de actiune, cu propunerea de calendar, si studiul in baza caruia s-a luat decizia ca incepand cu anul 2024 Romania poate folosi moneda euro, daca ajunge la un PIB pe cap de locuitor de peste 70% fata de cat este cel al zonei euro.
Studiul prevede ca acest grad de convergenta poate fi atins, daca Romania isi mentine, pana atunci, un ritm de crestere economica anuala de aproximativ 4%, care este considerat sustenabil, iar economia zonei euro nu creste cu mai mult de 2%, anual.
Economist UniCredit: Romania ar putea intra in recesiune tehnica in a doua parte a anului viitor sau in 2020Daniel Daianu (BNR): E posibila o noua criza economica mondiala. Se va reflecta si la noi
Proiectul de adoptare a monedei euro arata ca acest grad de convergenta este sustenabil, deoarece Romania are zone agrare intinse, iar agricultura locala tinde sa devina tot mai automatizata.
In plus, orase precum Bacau, Craiova, Galati si Iasi au inceput sa se dezvolte puternic, tinzand sa se apropie de nivelul celor din vestul si centrul tarii - Timisoara, Cluj-Napoca si Brasov.
La stabilirea acestei date s-a mai luat in calcul ca perioada... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2018, ora 07:13
Ungaria nu se grabeste sa adere la zona euro si ar trebui sa faca trecerea la moneda unica doar atunci cand productia sa economica se apropie de media din zona euro, a declarat ministrul ungar al Economiei, Mihaly Varga, intr-un interviu publicat in cotidianul Magyar Hirlap.
"La fel ca cehii sau polonezii, nu vom intra in anticamera pentru adoptarea monedei euro. Aceasta este o pozitie favorabila si depinde de noi sa decidem cand vom face urmatorul pas" a spus Varga, adaugand ca Ungaria ar trebui de asemenea sa astepte sa vada care este rezultatul dezbaterilor cu privire la adancirea integrarii statelor membre din zona euro, transmite Reuters.
Banca Nationala a Ungariei a apreciat si ea ca tara nu ar trebui sa adere la euro inainte ca economia sa fie suficient de puternica.
Mecanismul ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.) prevede ca evolutia cursului de schimb al monedei unei tari candidate trebuie sa ramana intr-un interval de variatie de plus/minus 15% fata de un nivel central agreat, timp de doi ani inainte de adoptarea euro.
Cinci dintre fostele state comuniste care sunt acum membre ale UE - Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia si Lituania - au intrat deja in zona euro.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat vineri cu privire la adoptarea de catre Romania a monedei euro in 2024 ca "temporar" tara noastra a iesit din marja de conformare, dar ca lucrurile se pot corecta daca exista vointa politica guvernamentala.
"In acest moment si temporar am... mai mult
Luni, 26 Martie 2018, ora 09:54
Guvernul roman nu da semne ca ar dori sa inghete planurile de aderare la zona euro, ultimele luni fiind presarate de declaratii in acest sens. Cu toate acestea, in conditiile instabilitatii situatiei economice europene, vecinii de la sud, bulgarii, au anuntat inghetarea planurilor de aderare.
Romania isi mentine tinta aderarii la zona euro pentru 2015. Cei doi ani petrecuti in ERM II - mecanismul cursului de schimb valutar, numit si antecamera zonei euro - vor ajuta oficialii sa constate daca Romania are capacitatea de a face conversia efectiva la moneda europeana si daca ar putea sa reziste impactului unei astfel de schimbari.
Aderarea Romaniei la zona euro: 2024, o tinta mai realista
Prin urmare, este sau nu o idee buna aderarea in zona euro in acest moment?
Argumente Pro
Conditiile de aderare
Fie ca vom adera sau nu la zona euro, indeplinirea conditiilor necesare nu poate dauna, ba din contra, ne va ajuta in viitor.
Astfel, trebuie mentinut un nivel al datoriei in PIB sub 60%, un deficit sub 3%, o inflatie care sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5% media ratelor de inflatie a celor mai performante trei state membre, un curs de schimb stabil si o rata a dobanzii nominale pe termen lung care sa nu fie mai mare cu 2% fata de rata celor mai performante trei state membre.
Aliniera monedelor
Odata ce Romania va folosi moneda europeana, va disparea rata de conversie, usurand viata de zi cu zi, cand numeroase facturi se platesc in moneda europeana.... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 08:31
Aderarea Romaniei la zona euro ramane o tinta a guvernantilor, in ciuda situatiei economice actuale a tarilor care fac parte din uniunea monetara, dar si a evolutiei situatiei din tara. Cat de probabil este insa un astfel de scenariu si mai ales respectarea tintelor impuse pana in 2015?
Pe langa criteriile stricte pe care Romania ar trebui sa le indeplineasca pana in 2015, liderii Uniunii Europene ar trebui sa ne permita accesul in zona euro. Daca inainte totul depindea de noi, acum situatia Greciei si Portugaliei, care au aderat la zona euro inainte de a fi pregatite complet, poate fi data ca exemplu si folosita ca scuza pentru blocarea accesului Romaniei in uniunea monetara.
"In primul rand as spune ca dincolo de intrebarea "daca e o idee buna sau nu", e problema daca e o idee realizabila. Nu stiu in ce masura felul in care au fost primite in zona euro anumite state, precum Grecia si Portugalia, se va mai repeta intr-un viitor apropiat, inclusiv in privinta Romaniei", a declarat pentru Business24 analistul financiar Constantin Rudnitchi.
Analistul economic Ionel Blanculescu este de parerea ca o tinta mai realizabila pentru aderarea Romaniei la zona euro, este 2024, acelasi an care reiese si din analizele unor mari banci de investitii, bazate pe "performantele" economiei noastre. "Tinta asumata e nerealista si probabil ca vom asista la o mutare a tintei in prima faza la 2018 si in a doua faza la 2024, care din toate analizele rezulta ca Romania ar putea pana la... mai mult
Vineri, 31 August 2012, ora 09:01
Obiectivul de aderare la zona euro in 2015 este mai curand un exercitiu, fiind tot mai greu de indeplinit, avand in vedere situatia economica actuala.
Cu toate acestea, analistii financiari cad de acord asupra faptului ca Romania nu are nimic de pierdut daca se aliniaza exigentelor europene.
Adevarata intrebare este cat de avantajata va fi Romania intr-o uniune monetara slabita de criza datoriilor suverane?
Obiectivul de adoptare a monedei euro in 2015 este "nerealist si chiar putin ciudat", avand in vedere evolutiile din zona euro, iar guvernul care va veni la putere in toamna va trebui sa decida daca amana data finala. Caracterizarea apartine senior analistului pentru Europa, in cadrul Economist Intelligence Unit (EIU), Joan Hoey si vine sa intareasca recomandarile analistilor romani, de a nu ne grabi sa ne inhamam la o astfel de responsabilitate, inainte de a evalua situatia pe indelete.
"EIU considera ca obiectivul 2015 (de adoptare a monedei euro n.r) este nerealist si chiar un pic ciudat avand in vedere evolutiile din zona euro. Romania se poate confrunta cu dificultati in indeplinirea la timp a criteriilor de convergenta ale Bancii Centrale Europeane (BCE), respectiv criteriile privind inflatia, deficitul fiscal si dobanziile pe termen lung, pentru a adopta moneda euro in 2015", a declarat Joan Hoey, pentru NewsIn.
Ne mai avantajeaza zona euro?
Asadar, cat de realista ramane data de 2015 pentru adoptarea monedei unice, pe care guvernul... mai mult
Luni, 21 Mai 2012, ora 13:15
"Romania va suporta o cadere de 50% din nivelul de trai al populatiei in cazul in care am adopta euro inainte de 2015. Ne-am intoarce mult in timp. In 2002, PIB-ul Romaniei era de aproximativ 40 de miliarde de euro, in timp ce in 2011, PIB-ul Romaniei ajunge la 115-120 de miliarde de euro. Ne vom intoarce la inceputurile anului 2000. Ar fi o foarte mare greseala", a declarat consultantul financiar Ionel Blanculescu pentru Bloombiz.ro.Cu cateva zile in urma, declaratia consilierului guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a ridicat numeroase semne de intrebare. Potrivit acestuia, Romania se va trezi mai repede in zona euro decat se astepta.
Adrian Vasilescu a repetat in numeroase randuri ca leul romanesc ar putea fi inlocuit mult mai devreme de moneda europeana.
Nu de aceeasi parere este si Lucian Croitoru, consilier al Guvernatorului BNR, care nu crede in teoria expusa de Vasilescu. Mai mult, Croitoru spune ca Europa si-a invatat lectia in urma experientei cu Grecia, de aceea nu va mai primi state nepregatite in zona euro.
Croitoru crede ca Romania nu are nici un interes sa intre nepregatita in zona euro deoarece ar putea avea socuri asimetrice din partea UE. Un alt aspect pe care pe care economistul l-a punctat a fost faptul ca Romania asteapta ca zona euro sa-si rezolve problemele.
“Chiar daca am fi pregatiti de aderare, vrem sa vedem ca intram intr-o zona sustenabila si nu schimbam o moneda relativ buna, leul nostru, pe o moneda care ar putea fi mai slaba la... mai mult
Joi, 15 Septembrie 2011, ora 23:25