La inceputul anilor 2000, atunci cand guvernul de la Bucuresti negocia intrarea tarii in Uniunea Europeana, am primit din partea prim-ministrului Adrian Nastase sarcina de a monitoriza motivele de nemultumire pe care statele membre le aveau la adresa noastra.
Pe atunci, cea mai vehementa opozitie fata de avansul negocierilor o avea, ca si acum, Olanda si circula, printre "initiatii" de pe culoarele guvernului si de prin cafenelele de la Piata Dorobanti deopotriva, legenda ca, de fapt, olandezii nu urmareau decat sa previna dezvoltarea portului Constanta in detrimentul portului Rotterdam.
Realitatea prozaica era insa alta: olandezii aveau o lista de vreo zece cazuri concrete, niciunul dintre ele spectaculos. Pe primul loc figura o datorie de vreo 2 milioane USD pe care statul nostru o avea catre o firma inregistrata la Rotterdam si pentru care firma respectiva avea o hotarare definitiva si irevocabila emisa de catre instanta suprema de la Bucuresti, cu cativa ani in urma.
Avocatul olandezilor, eminentul profesor de drept privat international Dragos Sitaru, un om extrem de rafinat si oarecum delicat, era efectiv coplesit de ideea ca insusi statul roman avea indecenta de a nu executa, ani de zile, o sentinta definitiva si irevocabila emisa chiar de Curtea Suprema de Justitie!
A doua cauza pe lista iritarilor olandeze era si mai contrarianta: un olandez pitoresc, dar priceput, cumparase de la Navol Oltenita o hala unde producea sau moderniza iahturi de lux (acolo... mai mult
Duminica, 18 Noiembrie 2018, ora 13:55
Incepand cu 1 ianuarie 2007 (data oficiala a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana), am crezut cu totii ca asistam la "sfarsitul istoriei" pentru tara noastra.
Atinsesem toate obiectivele fixate, tara fusese integrata in sistemul euro-atlantic de securitate si economia se integra treptat in ceea ce atunci se anunta a fi "cea mai mare economie a lumii". Lumea parea mai sigura si parcursul Romaniei urma sa fie unul liniar, prin care sa atingem obiectivele de "convergenta", adica sa reducem treptat diferentele istorice de dezvoltare dintre noi si lumea vestica.
Pentru intelegerea facila a situatiei, trebuie sa spunem ca media Uniunii Europene pe indicatorii sintetici macroeconomici este Italia, inclusiv la PIB/capita in metodologie PPP. Cu alte cuvinte, daca vom atinge nivelul Italiei (tara unde se afla cei mai multi romani plecati de acasa pentru un loc de munca, a patra cea mai mare economie din UE) vom atinge nivelul mediu al UE si vom asista la cel de-al doilea "sfarsit al ...citeste mai departe despre "Si totusi, daca Uniunea Europeana va esua?" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 30 Decembrie 2016, ora 12:04
Un raport recent al Curtii Europeane de Conturi dezvaluie faptul ca institutia s-a opus initial aderarii Romaniei si Bulgariei la UE in anul 2007, afirmand in mod explicit ca cele doua tari aveau nevoie de mai mult timp pentru a se pregati.
Intr-un raport al Curtii Europeane de Conturi, institutia precizeaza ca doreste sa evite situatii similare in cazul viitoarelor extinderi ale Uniunii Europene, relateaza site-ul EurActiv.com.
Istvan Szabolcs Fazakas, membru al Curtii Europeane de Conturi, a prezentat presei un raport de audit privind modul in care s-a desfasurat programul de asistenta preaderare la UE in cazul statelor din regiunea Balcanii de Vest.
Citeste si Romania si Bulgaria, 8 ani de la aderarea la UE: Blestem sau binecuvantare?
Oficialul european a relatat experienta sa in calitate de presedinte al Comisiei pentru ...citeste mai departe despre "Curtea Europeana de Conturi: Romania si Bulgaria nu erau pregatite pentru aderarea la UE in 2007" pe Ziare.com mai mult
Marti, 13 Septembrie 2016, ora 11:29
Romania nu a fost pregatita in 2007 sa intre in Uniunea Europeana (UE), a declarat, vineri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
El a precizat ca a fost avertizat inca din perioada in care a fost premier despre acest lucru, de catre fostul sef al Comisiei Europene Romano Prodi.
Isarescu a mai spus ca isi asuma responsabilitatea pentru aderare, pentru ca el a negociat-o, spunand ca nu stie daca dupa 2007 Romania mai intra in UE.
Romania si Bulgaria, 8 ani de la aderarea la UE: Blestem sau binecuvantare?
"Adevarul e ca noi nu am fost pregatiti sa intram in Uniunea Europeana in 2007. Am liberalizat contul de capital in conditiile de inflatie mai mare dar, daca ...citeste mai departe despre "Isarescu: Noi nu am fost pregatiti sa intram in UE in 2007. Daca nu o faceam, nu stiu daca mai intram" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 26 August 2016, ora 22:00
Romania s-ar putea alatura Croatiei in blocarea aderarii Serbiei la Uniunea Europeana, din cauza capitolului 23 (Justitie si drepturi fundamentale) al discutiilor Belgradului pentru aderare.
Este de asteptat ca tara noastra, dar si Bulgaria sa-si prezinte curand cerintele pentru a aproba deschiderea capitolului 23 al negocierilor pentru aderarea Serbiei la UE, scrie B92, care citeaza publicatia Vecernje Novosti.
Serbia prefera sa ramana in afara UE dacat sa recunoasca independenta Kosovo
Cerintele celor doua tari vor viza "imbunatatirea drepturilor minoritatilor lor etnice din Serbia", in timp ce Bucurestiul vrea de asemenea rezolvarea "chestiunii valahe" si locuri garantate in Parlament pentru reprezentantii lor, mai arata sursa citata.
Ziarul noteaza ca Cei doi vecini ai Serbiei sunt singurii membri UE care "au sustinut tacit" politica Croatiei.
Deputat: Romania sa informeze UE ca Serbia nu respecta protocolul pentru protectia minoritatilor
Trimisii Croatiei au ...citeste mai departe despre "Presa sarba: Ce bete in roate ar pune Romania vecinilor care vor sa intre in UE" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 06 Mai 2016, ora 16:48
In momentul de fata, realist vorbind, unirea Romaniei cu Republica Moldova mai este posibila doar in caz de catastrofa umanitara, cum ar fi un razboi, considera Roman Mihaies, politolog de la Chisinau si presedinte al Asociatiei "Moldova Europeana Unita".
"Unirea rapida poate avea loc doar in cazul unei catastrofe umanitare in R.Moldova, de exemplu in cazul reizbucnirii unui razboi cu Transnistria separatista, care ar produce multe victime si pagube, iar comunitatea internationala si marele puteri ar fi puse in situatia de a salva populatia, una din solutii fiind unirea rapida cu Romania", este scenariul prezentat de Roman Mihaies, intr-un interviu acordat Ziare.com.
Chiar daca nu va fi unire decat odata cu o posibila integrare a Rep.Moldova in UE, Romania este totusi "principalul avocat al Rep.Moldova", fapt ce poate sa fi jucat in apararea romanilor de peste Prut de o invazie ca in Ucraina.
"Rusia tine cont de faptul ca Romania este sensibila la subiectul Rep.Moldova, poate ...citeste mai departe despre "In caz de razboi, Romania si Rep.Moldova s-ar putea uni Interviu" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 13 Septembrie 2014, ora 13:03
Coruptia in Bulgaria, cu 150.000 de mite pe luna, depaseste de doua sau trei ori media europeana si constituie "o problema endemica", a reclamat luni Centrul pentru studiul democratiei (CSD) de la Sofia.
In urma unei anchete in randul populatiei bulgare, reiese ca persoanele chestionate considera coruptia de doua ori mai des practicata, comparativ cu media europeana, in serviciile publice vamale, de justitie, politie, sanatate si educatie, potrivit unui raport al CSD.
Conform unui index de calcul european, coruptia in Bulgaria atinge 25 de puncte, in timp de media europeana se situeaza la 8 puncte. Singurele state cu un index mai ridicat sunt Romania (31), Lituania (27) si Slovacia (27).
"Din cauza nepedepsirii coruptiei la nivelurile inalte ale puterii (...) Bulgaria este una dintre putinele - daca nu singura - tara din Europa fara coruptie politica dovedita" de tribunale, arata CSD in acest studiu finantat de fundatia germana Friedrich Ebert.
"Contractele publice, inclusiv proiectele finantate de UE (...) constituie instrumentul cel mai puternic al coruptiei politice", constata CSD. Criza a exacerbat concurenta intre companii pentru a obtine contracte de achizitii publice garantate de stat, ceea ce permite oamenilor politici si administratiei sa obtina comisioane ilegale, adauga Centrul.
Centrul de studiu al democratiei evalueaza coruptia pe baza anchetelor privind participarea cetatenilor la acte de coruptie si presiunea pe care acestia o resimt sa dea... mai mult
Marti, 25 Septembrie 2012, ora 08:20
Relatia dintre Romania si Uniunea Europeana nu este nici pe departe echitabila, tara noastra fiind dezavantajata in ceea ce priveste raportul dintre ceea ce dam si ceea ce primim. Cu toate acestea, de incapacitatea de absorbtie a fondurilor europene doar Romania e de vina.
Cu un nivel infim al absorbtiei fondurilor europene, dar contributii la bugetul Comunitar de peste 1% din PIB-ul anual, Romania este una dintre cele mai dezavantajate tari din intreaga Uniune Europeana.
In ceea ce priveste absorbtia de fonduri europene, Polonia se afla la polul opus. Inainte de aderarea la Uniunea Europeana, polonezii au creat o echipa de specialisti care pentru patru ani au studiat la Bruxelles, dupa care au petrecut cinci ani in alte tari care au aderat la Uniune. Dupa aderare acestia au fost chemati inapoi.
Cu ajutorul lor, Polonia a creat un centru de comanda, denumit Project Managment Office, care reprezinta eficienta unui astfel de program de atragere de fonduri europene. Acesta asigura coerenta absorbtiei de fonduri europene.
Prin comparatie, spune analistul economic Ionel Blanculescu, in Romania insasi constructia mecanismului este eronata. "In primul rand trebuie reconfigurata constructia care e gresita, e creata clientelar, in sensul ca autoritatile de management sunt raspandite pe la toate ministerele si fiecare minister in parte isi face politicile proprii".
El aminteste astfel ca pentru fondurile europene de convergenta, unde Romania are la dispozitie 12... mai mult
Miercuri, 30 Mai 2012, ora 13:20
Romania aniverseaza cinci ani de la intrarea in Uniunea Europeana, iar premierul Emil Boc a facut un bilant al realizarilor si esecurilor pe care statul roman le-a inregistrat in aceasta perioada.
"Dincolo de toate divergentele, Romania a ramas unita. Daca am face un rezumat al beneficiilor, acestea ar fi :libera circulatia a bunurilor, serviciilor, capitalurilor si persoanelor, investitiile straine directe si fondurile europene", spune Emil Boc, in cadrul conferintei organizate cu ocazia aniversarii a cinci ani de la aderarea Romaniei in Uniunea Europeana.
Premierul a spus ca investitiile straine directe care au contribuit la cresterea economica si modernizarea Romaniei cu 44 miliarde de euro in 2003-2010. Exporturile cu statele membre ale UE se ridica la 65,8%, mai spune premierul care subliniaza ca acest lucru arata dependenta noastra si de faptul ca avem obligativitatea sa ne crestem competitivitatea.
Primul ministru a mai vorbit si despre fondurile europene, spunand ca Romania a atras fonduri de 35,4 miliarde de euro.
"Ministrul Afacerilor Europene a prezent ca Romania are un avantaj, din perspectiva sumelor atrase. Daca ne uitam la neimpliniiri, trebuie sa constatam ca mai exista 10 state care ne mentin restrictii pe piata fortei de muncii".
Premierul Emil Boc recunoaste ca investitiile straine directe care "au adus sansa cresterii economice" nu au fost folosite pe deplin.
"In sensul ca am avut sansa unei cresteri economice si am avut sansa sa... mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 11:30