Bulgaria si Romania vor incerca sa profite de criza imigrantilor din Europa pentru a capata acces la zona de libera circulatie Schengen, scriu jurnalistii americani. Premierii ambelor tari au convenit asupra unei pozitii comune intr-o convorbire telefonica inainte de intalnirea ministrilor de Interne din UE de marti.
Premierul socialist roman, Victor Ponta, nu sprijina oficial cotele obligatorii de imigranti, insa a comentat favorabil cu privire la o abordare europeana comuna a acestei chestiuni, scrie, intr-un amplu comentariu, publicatia americana Breitbart.
Iohannis: Spatiul Schengen nu functioneaza de facto. Vom discuta in CSAT (Video)
Ponta leaga aceasta sustinere fata de o pozitie comuna de solidaritatea pe care celelalte state membre ar trebui sa o arate Romaniei si altor natiuni care sunt in prezent excluse din zona Schengen.
"Tocmai tarile care ne cer sa fim uniti in gestionarea refugiatilor sunt tarile care au continuat sa amane intrarea Romaniei in Schengen", a ...citeste mai departe despre "Breitbart: Romania si Bulgaria se folosesc de criza imigrantilor pentru a intra in zona Schengen" pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 Septembrie 2015, ora 21:53
Cota de refugiati stabilita de Comisia Europeana pentru Romania si Bulgaria va face obiectul unor noi negocieri discrete intre guvernele celor doua tari si reprezentantii UE.
Conform publicatiei EUObserver, oficiali din cadrul cabinetului de la Sofia sustin ca exista o intelegere intre premierii Victor Ponta si Boiko Borisov de a conditiona primirea imigrantilor, distribuiti prin planul CE, de accederea celor doua state in spatiul Schengen.
Schengen in schimbul imigrantilor
"Bulgaria si Romania au o pozitie diferita fata de semnatarele acordului de la Visegrad.
Premierii Ponta si Borisov au vorbit recent la telefon si au stabilit sa ceara in comun accederea tarilor in spatiul Schengen in schimbul primirii refugiatilor", a dezvaluit vicepremierul bulgar Meglena Kuneva.
Pe de alta parte, grupul V4 format din Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia se arata prea putin dispus sa acorde azil unui numar suplimentar de refugiati redistribuiti recent prin programul cotei de solidaritate conceput de Comisia Europeana.
"Noi sustinem cotele obligatorii. Nu vrem ca est-europenii sa para lipsiti de umanitate, pentru ca de fapt despre asta e vorba", a explicat Meglena Kuneva.
In acelasi timp, vicepremierul Bulgariei a explicat ca acceptarea conceptului de cota obligatorie nu inseamna ca Sofia nu va negocia in continuare numarul de imigranti pe care il va primi.
In mai, in timpul aplicarii altei scheme de redistribuire a imigrantilor, Bulgaria a acceptat sa preia 500... mai mult
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 10:00
1Copresedintele PNL Vasile Blaga sustine ca Romania ar trebui sa fie primita in spatiul Schengen, ca urmare a faptului ca primeste imigranti din afara Uniunii Europene.
Blaga a spus, luni, in cadrul unei conferinte de presa comune sustinuta cu Alina Gorghiu, ca a discutat cu un grup de parlamentari din partidul CDU al cancelarului german Angela Merkel, prilej cu care le-a vorbit despre intrarea tarii noastre in spatiul Schengen, in contextul in care Romania primeste imigrantii din Africa si din Orientul Mijlociu, scrie Stiripesurse.ro.
Mii de imigranti ilegali vin in curand in Romania. Ce facem cu ei si cat ne costa?
"Am spus-o foarte clar. Intelegem, chiar intelegem principiul solidaritatii, unul dintre fundamentele de baza ale constructiei europene, si vom reloca si noi. Am inteles din discutiile dintre Guvern si Presedintie ca sunt ...citeste mai departe despre "Aderarea Romeniei la spatiul Schengen, conditie pentru primirea imigrantilor din afara UE?" pe Ziare.com mai mult
Luni, 27 Iulie 2015, ora 15:54
Aderarea Bulgariei si Romaniei la Schengen va fi un semnal clar despre UE in contextul luptei impotriva terorismului si al migratiei ilegale, a declarat joi, cu prilejul unei vizite la Sofia a Inaltului Reprezentant pentru afaceri externe si politica de securitate, Federica Mogherini, premierul bulgar Boiko Borisov.
Pe agenda intrevederii sefei diplomatiei UE cu premierul bulgar s-au aflat, printre altele, presiunea migrationista si situatia din Grecia, precizeaza serviciul de informatii al guvernului, relateaza BTA.
"Bulgaria este printre tarile cel mai grav afectate de presiunea migratiei si, in conditiile cresterii fluxului migrationist, noi dovedim ca pazim cu succes frontiera externa a UE", a declarat Borisov in cadrul intrevederii cu Mogherini.
Iohannis a cerut ajutorul sefului grupului PPE, pentru aderarea Romaniei la Schengen
Prim-ministrul bulgar a adaugat ca aderarea Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen va fi un semnal clar despre UE in contextul luptei ...citeste mai departe despre "Borisov: Aderarea Bulgariei si Romaniei la Schengen, un semnal clar despre UE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 22:10
Presedintele italian, Sergio Mattarella, a transmis, in cadrul unei intrevederi cu omologul roman, Klaus Iohannis, ca tara noastra ar trebui sa adere la spatiul Schengen.
"A venit momentul ca Romania sa fie parte a Schengen", a mentionat liderul statului peninsular, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale de la Bucuresti.
Sergio Mattarella a adus in discutie si contributia insemnata a romanilor din Italia la dezvoltarea economica a tarii.
La randul sau, Iohannis a multumit omologului sau pentru sustinerea acordata de autoritatile italiene integrarii comunitatii romanesti in societatea italiana.
Ce a discutat Iohannis cu romanii din Italia
Discutii despre Moldova
In contextul agendei europene actuale, referindu-se la problematica relatiilor externe ale UE, Klaus Iohannis a mentionat importanta asigurarii unei perspective europene pentru Republica Moldova, summitul de la Riga din luna mai reprezentand un moment - cheie in acest sens.
La randul sau, ...citeste mai departe despre "Tara cu cei mai multi imigranti romani ne vrea in Schengen: A venit momentul" pe Ziare.com mai mult
Luni, 27 Aprilie 2015, ora 22:08
Chiar daca semnalul dat de Angela Merkel in timpul vizitei presedintelui Klaus Iohannis la Berlin a fost unul nu tocmai imbucurator pentru romani, cancelarul precizand ca nu poate promite acum nimic in ce priveste aderarea tarii noastre la Spatiul Schengen, situatia este mai roz decat ne-am fi putut imagina.
Liderul Forumului Democrat al Germanilor din Romania, Paul Porr, a declarat, intr-un interviu pentru Europa Fm, ca Merkel i-ar fi promis lui Iohannis ca ne va ajuta sa scapam, partial cel putin, in acest an de controlul la granitele cu tarile membre.
Iohannis, declaratii comune cu Merkel, despre aderarea la Schengen si imigrantii romani
"Germania va fi un fel de avocat pentru intrarea in Schengen. Este o problema care ne doare, o chestie pe undeva nedreapta, adica noi de ceva timp bun indeplinim conditiile pentru Schengen, dar intre timp s-au schimbat regulile, au venit cu coruptia si s-a politizat toata chestiunea.
Cel putin pentru aeroporturi si porturi se va face un ...citeste mai departe despre "Germania, avocatul Romaniei pentru aderarea la Schengen: "Pana la finalul anului, sigur!"" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 01 Martie 2015, ora 17:02
Amanarea deciziei privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, din cauza opozitiei Olandei si Finlandei, este relatata pe larg de numeroase publicatii internationale, care merg de la prezentarea informatiei pana la a considera aceasta masura o "veste buna" pentru romani si bulgari, conform Mediafax.Amanarea deciziei privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, motivata partial de opozitia Olandei, ar trebui sa ii bucure pe locuitorii acestor tari, apreciaza cotidianul olandez De Volkskrant, argumentand ca acest refuz ii va incuraja sa lupte si mai mult impotriva coruptiei si criminalitatii organizate.
"Rareori romanii si bulgarii primesc vesti bune, totusi, la 22 septembrie au primit. Consiliul de ministii al UE a decis sa amane pe o perioada nedeterminata decizia privind intrarea Romaniei si Bulgariei in zona Schengen de libera circulatie", scrie cotidianul olandez.
Acesta adauga ca nu este prima data cand Haga isi asuma o misiune ingrata la Bruxelles in locul altor tari membre, Olanda blocand deja aderarea Serbiei la UE din cauza refuzului Belgradului de a colabora la arestarea criminalilor de razboi.
"In cazul Romaniei si Bulgariei (...) trebuie intervenit acum ori niciodata. Odata ce cele doua state membre, cele mai sarace din UE, vor castiga batalia, ele vor inceta sa mai asculte Bruxelles-ul", adauga cotidianul.
"Pentru ca aceste tari vor sa mearga inainte nu inseamna ca nu trebuie sa fim atenti la continut. Nu putem sa inchidem ochii cu privire... mai mult
Joi, 22 Septembrie 2011, ora 20:45
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, marti, ca a avut o intrevedere cu omologii finlandez si olandez, ca tarile celor doi se vor opune aderarii Romaniei in Schengen, dar ca trebuie gasita o strategie de iesire din acest impas comunitar, conform Mediafax."Am avut o discutie cu ministrul olandez de Externe si cu ministrul finlandez. Dar nu dau mari detalii, pentru ca pozitia lor este cunoscuta: se vor opune (n.red. in Consiliul JAI, n.red). Trebuie gasita o strategie de iesire din acest impas care este in primul rand comunitar", a explicat ministrul Baconschi.
Ministrul conduce delegatia Romaniei la AG ONU de la New York si, in acest context, a avut intrevederea cu cei doi omologi.
Potrivit acestuia, "este vorba despre o chestiune de incredere in ceea ce priveste securitatea granitelor colective" ale Uniunii Europene, iar Romania are toate argumentele de partea sa.
"Dar avem nevoie de consensul si de votul favorabil al tuturor statelor membre. In Consiliul JAI stim ce se va intampla. In acelasi timp, urmeaza alte scadente si intalniri europene: consiliul european de toamna, pana la sfarsitul anului noi reuniuni ale Consiliului JAI. Cred ca lucrand impreuna si pastrand respectul fata de reguli, fata de ceea ce pretinde acquis-ul Schengen vom putea sa obtinem o cale de deblocare a acestei situatii", a spus Baconschi.
Finlanda se va alatura Olandei cu un vot negativ in Consiliul JAI programat la 22 septembrie, pe tema aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul... mai mult
Marti, 20 Septembrie 2011, ora 22:05
Revolutiile arabe ar putea influenta indirect aspiratiile Romaniei si Bulgariei de aderare la Schengen, acestea alimentand temerile europenilor cu privire la o eventuala scapare de sub control a situatiei imigratiei ilegale, afirma un expert, citat de The Sofia Echo in editia electronica, potrivit Mediafax.O coalitie influenta de state membre ale Uniunii Europene (UE) nu doreste sa permita celor doua tari sa adere, in aceasta luna, la Schengen, existand un risc de amanare pe o perioada cuprinsa imtre sase luni si cativa ani, precizeaza Marin Lessenski, expert al European Policy Initiative (EuPI) din cadrul Open Society Institute.
Acest grup de oponenti nu are o singura lista clara cu argumente, dar doreste sa introduca noi criterii, de ordin politic, pentru a permite intrarea celor doua tari in zona Schengen.
In opinia lui Lessenski, revolutiile arabe reprezinta un factor impredictibil, care ar putea aduce extinderea si consolidarea spatiului Schengen cu Romania si Bulgaria sau, din contra, Uniunea ar putea sa pastreze situatia actuala si sa refuze, pentru moment, schimbarea.
Pentru a depasi acest impas, Bucurestiul, Sofia si criticii lor ar trebui sa inceapa imediat dialogul pentru a ajunge la o solutie comuna, care ar putea include noi masuri compensatorii, cu scopul de a atenua ingrijorarea publica, subliniaza expertul bulgar.
Se pare ca cele doua tari "se afla, din nou, in momentul si la locul nepotrivite", comenteaza el, precizand ca principalul argument pentru... mai mult
Vineri, 04 Martie 2011, ora 23:52