Presedintele Parlamentului European Antonio Tajani a spus, miercuri, la Bucuresti, intr-o declaratie de presa comuna cu premierul Viorica Dancila, ca a venit momentul pentru aderarea Romaniei la Spatiul Schengen.
Tajani a vorbit insa si de importanta respectarii valorilor si principiilor europene, mentionand explicit statul de drept, in contextul in care saptamana trecuta Parlamentul European a adoptat rezolutia privind respectarea acestuia in Romania.
"S-a discutat si de apararea valorilor europene, statul de drept, drepturile omului - trebuie respectate de toate statele UE si in afara. Guvernul si-a luat angajamanetul sa sprijine Acordul Dublin, gasirea unui acord cu privire la buget.
Suntem pregatiti sa colaboram cu urmatoarea presedintie. Pe 9 mai vom fi la summit-ul de la Sibiu, cand vom avea ocazia sa lansam un mesaj puternic fata de alegatori, ne dorim ca participarea sa fie una mare la aceste alegeri. A venit momentul sa acceleram aderarea Romaniei la Schengen", a declarat Tajani.
El a prezentat si ce asteptari are de la Guvernul Romaniei, ce dosare-cheie trebuie rezolvate in lunile care urmeaza, ce acorduri trebuie obtinute. Printre chestiunile mentionate se numara Brexit-ul, bugetul UE, migratia, dar si o decizie in ce priveste impunerea unei taxe pentru gigantii IT.
Urmareste LIVE aici cele mai importante momente si declaratii din timpul intalnirilor liderilor PE la Bucuresti
La randul sau, Dancila a asigurat ca Romania e pregatita de preluarea... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2018, ora 12:17
Presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, se declara un prieten al Romaniei, inainte de vizita de miercuri din tara noastra si vorbeste despre faptul ca aderarea noastra la Schengen ar fi un avantaj pentru toata lumea.
Intr-un editorial pentru Adevarul, Tajani scrie ca italienii sunt "mai mult decat prieteni sinceri ai poporului roman. Sunt rude de sange si cultura, parte a marii familii europene de origine latina. Trebuie sa marturisesc, acum, la sosirea mea in Romania, ca ma bucur de unul din avantajele vechii noastre inrudiri: inteleg bine limba romana. Interpretii se bucura si ei: au zi libera".
Despre romani, in general, presedintele PE spune ca sunt activi, eficienti, deschisi si generosi.
"In istoria voastra tumultoasa, aceste calitati au fost puse de multe ori la incercare, in vremuri grele, dar ati supravietuit intotdeauna, devenind mai puternici.
Astazi, lumea se schimba in jurul nostru. Nu mai trecem prin vitregia razboaielor, dar trebuie sa tinem pasul cu competitia externa a marilor economii mondiale ca SUA, China sau Rusia. Asa ca trebuie sa ne schimbam si noi pentru a raspunde provocarilor si asteptarilor cetatenilor nostri. Avem nevoie de o Europa puternica, in care fiecare stat membru este puternic", a notat el.
Antonio Tajani a vorbit si despre faptul ca Romania nu a accesat asa cum ar fi trebuit fondurile europene.
"Romania trebuie sa fie activa si sa puna la treaba fondurile europene, menite sa scurteze decalajul economic... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2018, ora 16:09
Aderarea Bulgariei si Romaniei la Schengen va fi un semnal clar despre UE in contextul luptei impotriva terorismului si al migratiei ilegale, a declarat joi, cu prilejul unei vizite la Sofia a Inaltului Reprezentant pentru afaceri externe si politica de securitate, Federica Mogherini, premierul bulgar Boiko Borisov.
Pe agenda intrevederii sefei diplomatiei UE cu premierul bulgar s-au aflat, printre altele, presiunea migrationista si situatia din Grecia, precizeaza serviciul de informatii al guvernului, relateaza BTA.
"Bulgaria este printre tarile cel mai grav afectate de presiunea migratiei si, in conditiile cresterii fluxului migrationist, noi dovedim ca pazim cu succes frontiera externa a UE", a declarat Borisov in cadrul intrevederii cu Mogherini.
Iohannis a cerut ajutorul sefului grupului PPE, pentru aderarea Romaniei la Schengen
Prim-ministrul bulgar a adaugat ca aderarea Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen va fi un semnal clar despre UE in contextul luptei ...citeste mai departe despre "Borisov: Aderarea Bulgariei si Romaniei la Schengen, un semnal clar despre UE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 22:10
Presedintele Klaus Iohannis l-a primit miercuri, la Palatul Cotroceni, pe presedintele Grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, Manfred Weber, caruia i-a cerut sprijin pentru aderarea Romaniei la Schengen.
"Presedintele Romaniei a solicitat domnului Manfred Weber sprijinul Partidului Popular European in ceea ce priveste aderarea ...citeste mai departe despre "Iohannis a cerut ajutorul sefului grupului PPE, pentru aderarea Romaniei la Schengen" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2015, ora 21:22
Parlamentul olandez nu sustine, momentan, aderarea Romaniei la Schengen, deoarece considera ca Bucurestiul nu a implementat toate cerintele initiale pentru a deveni membru al UE, a declarat ambasadorul Matthijs van Bonzel, adaugand ca exista o legatura intre Schengen si respectarea standardelor europene.
Intrebat daca Olanda sustine sau nu aderarea Romaniei la Schengen, ambasadorul Matthijs van Bonzel a declarat: "In acest moment, aderarea nu este sustinuta de Parlamentul olandez pentru ca Parlamentul nu considera ca Romania a implementat toate cerintele initiale pentru a deveni stat membru al Uniunii Europene".
Ambasada Olandei, despre cazul Borbely: Urmarim cu ingrijorare evolutiile. Sa se tina cont de MCV
"Romania nu era pregatita in momentul aderarii. Era pregatita din multe puncte de vedere, dar nu in cele esentiale. Vorbesc aici de legislatie, de sistemul judiciar, de functionarea lui, de eficienta si impartialitate in modul de aplicare a legilor, de coruptia ...citeste mai departe despre "Ambasadorul Olandei: Nu sustinem, in acest moment, aderarea Romaniei la Schengen" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 15 Martie 2015, ora 15:18
Consiliul JAI va reveni asupra subiectului aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, atunci cand vor exista conditii favorabile, a declarat, joi, Dailis Alfonsas Barakauskas, ministrul lituanian de Interne, a carui tara asigura Presedintia UE.
"In ceea ce priveste implementarea acquis-ului Schengen de catre Romania si Bulgaria, astazi am putut doar sa evaluam situatia la zi. Consiliul a luat nota de declaratia comuna a Romaniei si Bulgariei si va reveni asupra acestei probleme, fara intarziere, atunci cand vor exista conditii favorabile", a declarat Dailis Alfonsas Barakauskas, la conferinta de presa de la finalul reuniunii JAI de joi.
La insistentele jurnalistilor privind o data mai exacta pentru reluarea chestiunii, ministrul lituanian de Interne a evitat un raspuns, reiterand necesitatea "unor conditii favorabile" pentru aderarea celor doua state la Spatiul Schengen.
Rugata sa comenteze declaratia prezentata de Romania si Bulgaria, comisarul pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a precizat doar ca e "o declaratie unilaterala", care va figura in Protocolul reuniunii.
Romania si Bulgaria, dezamagite de amanarea deciziei de aderare
Romania si Bulgaria au prezentat, joi, la Consiliul JAI, a declaratie politica in care isi exprima dezamagirea fata de imposibilitatea luarii unei decizii privind aderarea la Schengen si sustin ca nu exista niciun motiv juridic sau concret pentru o noua amanare, potrivit unui comunicat MAE.
In declaratie, Romania si... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 08:00
Subiectul viitoarei extinderi a spatiului Schengen prin aderarea Romaniei si Bulgariei, aflat initial pe agenda urmatoarei reuniuni a ministrilor de interne din Uniunea Europeana, de saptamana viitoare, va fi amanat pentru februarie 2013.
Potrivit publicatiei European Voice, amanarea succesiva a deciziei privind extinderea spatiului Schengen este legata de dorinta ministrilor de interne din UE de a astepta publicarea raportului asupra Mecanismului de Cooperare si Cooperare (MCV) referitor la Romania, a carui finalizare este asteptata pana la sfarsitul lui 2012.
Irlanda sustine in continuare Romania pentru aderarea la spatiul Schengen, a afirmat Ambasadorul Republicii Irlanda la Bucuresti, Oliver Grogan.
Irlanda, care va prelua presedintia UE in 2013, sustine aderarea Romaniei la Schengen
Irlanda, care va prelua presedintia UE in 2013, sustine aderarea Romaniei la Schengen. mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 09:47
Comisia Europeana urmareste in continuare foarte atent situatia politica din Romania, dupa "un fel de puci parlamentar", afirma vicepresedintele CE, Viviane Reding, precizand ca nu ar fi surprinsa daca integrarea Romaniei in Schengen ar fi amanata, conform unui interviu acordat Le Monde.
"Mentinem o supraveghere atenta (a situatiei din Romania) dupa lupta politica teribila din iulie si august. Am putut cere oprirea unui fel de puci parlamentar. Am putut evita raul cel mai mare gratie actiunilor determinate a numerosi actori, intre care Comisia Europeana, Parlamentul European, state europene, dar si FMI. Derivele cele mai grave au putut fi limitate datorita Mecanismului de control si verificare pe care l-am creat. Speram ca toti actorii politici de la Bucuresti vor putea depasi disensiunile pentru a pregati campania electorala din octombrie. Tinerele democratii din Est trebuie sa realizeze in scurt timp ceea ce vechile democratii au indeplinit in cateva decenii", declara Viviane Reding.
Reporter Le Monde: "Credeti ca aderarea Romaniei la Schengen este de actualitate?"
"Este o decizie care va apartine statelor membre UE, in unanimitate, daca isi vor deschide frontierele, pe baza unei analize politice. Intrebarea esentiala este de a sti daca statul de drept roman ne poate oferi incredere. Spatiul Schengen nu se refera doar la functionarea tehnica a frontierelor, asa cum evalueaza Comisia Europeana. Implica si o buna functionare a justitiei si garantii in acest sens.... mai mult
Sambata, 01 Septembrie 2012, ora 14:47
Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a declarat, sambata, ca in raportul CE pe justitie va exista si o "adaugare politica", din aspecte incorecte fata de situatia reala din Romania, iar respectivele concluzii vor fi folosite de catre "unii" pentru a ingreuna aderarea tarii la Schengen.
Intrebat, la Antena 3, despre ce ar putea sa contina raportul, Corlatean a afirmat ca, in opinia lui, "va exista o evaluare obiectiva, corecta", referitoare la "partea de fond", la progresele facute de Romania.
In acelasi timp, insa, a subliniat ministrul, in raport va exista si "o adaugare politica la un document ce trebuie sa fie strict tehnic". Corlatean a mai spus ca "unii vor folosi concluziile politice" din raport pentru a ingreuna aderarea Romaniei la spatiul Schengen.
Corlatean: Informatiile despre situatia Romaniei, "manipulare crasa" si "minciuni"
Respectiva "adaugare", a explicat ministrul Justitiei, ar fi legata de aspecte "incorecte fata de situatia reala din Romania", in contextul scandalurilor politice interne ce au starnit reactii ale unor oficiali europeni.
Declaratiile despre raport au venit dupa ce Corlatean a caracterizat drept "manipulare crasa" si "minciuni" informatiile despre situatia din Romania transmise oficialilor europeni prin "surse diverse".
Intrebat care ar fi acele surse, demnitarul a spus ca acesta sunt media, surse legate de activitatea unor organizatii neguvernamentale si surse politice.
Informatiile aparute in presa internationala au... mai mult
Duminica, 15 Iulie 2012, ora 10:51