Un acord cu Fondul Monetar International (FMI) ar fi specific unei alte economii, nu celei romanesti, care nu se mai afla intr-o situatie dificila, fiind nevoie doar de un plan serios de reforme si punerea cresterii economice pe baze sustenabile, apreciaza ministrul desemnat pentru Finante, Anca Paliu Dragu.
"FMI acorda asistenta tehnica si sprijin financiar in special pentru tarile cu situatie economica dificila, ceea ce nu mai este cazul Romaniei. FMI nu are un instrument care sa ne intereseze in acest moment, sa fie conform nevoilor noastre", le-a spus luni Dragu Paliu deputatilor si senatorilor din comisiile reunite de Buget-Finante in cadrul audierilor pentru portofoliul Finantelor.
FMI spulbera iluzia "acordului flexibil". Conditiile Romaniei pentru modelul polonez
Ea a adaugat ca Romania are nevoie de un plan serios de reforme, de respectarea obiectivelor si de punerea cresterii economice pe baze sustenabile.
"Cred ca un acord cu FMI ar fi specific unei alte ...citeste mai departe despre "Ministrul propus pentru Finante explica de ce nu mai avem nevoie de un acord cu FMI" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Noiembrie 2015, ora 18:35
Romania nu va reusi sa incheie un nou acord cu Fondul Monetar International inaintea alegerilor de anul urmator, asa cum doresc autoritatile, avand in vedere istoricul slab al evaluarilor din partea Fondului si cresterea deficitului bugetar anul urmator, potrivit ING Bank Romania.
"Credem ca autoritatile romane nu vor reusi sa obtina un nou acord cu FMI, asa cum isi doresc, inaintea alegerilor de anul viitor, avand in vedere istoricul slab al evaluarilor pentru precedentul angajament si tendinta de crestere a deficitului bugetar din 2016", se arata intr-o nota catre economisti si investitori a economistilor bancii.
Sedinta saptamanala de guvern de astazi ar putea oferi unele informatii privind schimbarile pe plan fiscal, inclusiv privind majorarile salariale ale bugetarilor, in contextul in care Fondul Monetar International a inceput o noua misiune in Romania, arata economistii ING.
Incepand de azi Romania nu mai are acord cu FMI. Ce urmeaza?
Ministrul Finantelor, Eugen ...citeste mai departe despre "ING: Romania nu va reusi sa incheie un nou acord cu FMI inaintea alegerilor din 2016" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 19:10
Romania va solicita in mod oficial incheierea unui nou acord cu Fondul Monetar International (FMI) in cursul acestui an, iar negocierile se vor concentra mai degraba pe implementarea reformelor structurale decat pe deficitul bugetar, a declarat marti ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
Economia romaneasca a fost sustinuta de mai multe acorduri convenite cu FMI si Comisia Europeana dupa 2009, ultimul expirand in luna septembrie a acestui an, transmite Reuters.
"Cu siguranta vom solicita in mod oficial FMI, in cursul acestui an, sa demaram negocierile pentru un nou acord. Un acord cu FMI poate fi incheiat si fara participarea Comisiei Europene, acestea sunt acorduri diferite", a explicat Eugen Teodorovici.
Incepand de azi Romania nu mai are acord cu FMI. Ce urmeaza?
Ministrul Finantelor a mai spus ca, in prezent, deficitul bugetar preconizat pentru 2016 este de 2,1% din PIB, daca nu sunt luate in calcul majorarile de salarii planificate in sectorul public. Chiar daca ...citeste mai departe despre "Ministrul Finantelor: Romania va solicita un nou acord cu FMI in cursul acestui an" pe Ziare.com mai mult
Marti, 29 Septembrie 2015, ora 15:03
Acordul Romaniei cu Fondul Monetar International (FMI), blocat din luna iunie a anului trecut, expira sambata, 26 septembrie, iar o directie clara a evolutiei relatiilor dintre cele doua parti este de asteptat sa se contureze in perioada urmatoare.
Revizuirea actualei intelegeri cu creditorii internationali, in valoare de patru miliarde de euro, a fost blocata incepand din luna iunie 2014 si pana in prezent din cauza lipsei unui acord cu privire la planurile fiscale ale Guvernului.
In prima parte a acestui an, autoritatile romane au incercat sa adopte un amplu pachet de reduceri de taxe prin noul Codului Fiscal, insa reprezentantii institutiilor financiare internationale, dar si Consiliul Fiscal si Banca Nationala a Romaniei au blocat acest demers.
La acea vreme, oficialii romani se declarau impotriva constrangerilor impuse de un acord cu institutiile financiare internationale, insa recent acestia si-au nuantat pozitiile.
FMI, reactie la anuntul lui Ponta privind un nou ...citeste mai departe despre "Incepand de azi Romania nu mai are acord cu FMI. Ce urmeaza?" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 26 Septembrie 2015, ora 07:27
Consiliul Director (Board of Directors) al Fondului Monetar International va discuta vineri, in 27 septembrie, scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane privind noul acord stand-by pe o perioada de doi ani, cu o valoare de circa 2 miliarde de euro, pe care Romania il va trata ca intelegere preventiva.
"Solicitam asadar aprobarea unui nou Acord Stand-By (ASB) pentru 24 de luni, cu o valoare totala de 1.751,34 milioane DST (aproximativ 2 miliarde Euro, 170 procente din cota), pe care intentionam sa il tratam ca preventiv. Noul program ASB va sustine programul nostru economic cuprizator pentru perioada 2013-2015 de mentinere a politicilor macroeconomice sanatoase si a stabilitatii sectorului financiar si de continuare a reformelor structurale intr-un context marcat de incertitudini externe semnificative", se arata in scrisoarea de intentie transmisa FMI si aprobata saptamana trecuta de Guvern.
In premiera pentru relatia Romania - FMI, scrisoarea de intentie este semnata atat de ministrul Finantelor si guvernatorul BNR, cat si de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
Consiliul Director al FMI a avizat, la sfarsitul lunii iunie, cu trei derogari, ultimele evaluari ale acordului cu Romania. Acordul Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri, dupa o intelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnata in 2009 si incheiata in 2011.
Ultimul acord a... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 15:05
Cu o crestere economica de 2,2% in primul trimestru din 2013, Romania are una din cele mai performante economii din UE, iar o expansiune economica de cel putin 2% in 2013 pare realizabila si va face din aceasta tara un performer in randul colegilor din regiune, a aratat analistul Raiffeisen Bank International, Gunter Deuber, pe un blog din "Financial Times".
Exporturile au crescut cu 4,6% in primul trimestru iar o crestere de 3-4% pentru acest an pare posibila. Productia industriala a crescut cu 4,7% in perioada ianuarie-martie 2013, sectoare precum transporturile, echipamentele electrice si cel al produselor chimice inregistrand cresteri de pana la 10%. Productia agricola ar putea avansa cu aproximativ 4-5% in 2013, dupa un declin dezastruos de 22% consemnat anul trecut in termeni de volum.
Potrivit analistului, intarirea exporturilor, combinata cu un declin de 0,3% al consumului gospodariilor a ajutat Romania sa obtina excedent de cont curent in primul trimestru, un lucru nou pentru Romania.
In plus, Romania incepe sa-si revina, prin restabilirea stabilitatii macroeconomice.
Deficitul bugetar, care a fost de 9% din PIB in 2009, a scazut la 2,9% din PIB in 2012. Pentru 2013, un deficit sub 3% din PIB pare realizabil. Si, prin reducerea datoriei publice sub 40% din PIB, Romania a iesit din procedura de deficit excesiv in iunie.
"A avut una din cele mai puternice ajustari ale contului curent ale UE"
Cheltuielile in sectorul public, cifrate la... mai mult
Sambata, 03 August 2013, ora 10:49
Ambasadorul britanic Martin Harris a declarat ca este un mare sustinator al acordului pe care Romania il are cu FMI, el aratand ca un nou acord ar fi foarte util pentru sustinerea reformelor, stabilitatea economica si relatia Romaniei cu partenerii externi.
"Ceea ce as vrea sa spun este ca sunt un mare sustinator al acestui acord cu FMI. Cred ca s-au obtinut multe pe aceasta cale. Cel mai important lucru este ca s-a obtinut stabilitate macroeconomica si este foarte important ca, in vremuri dificile, intr-o economie europeana turbulenta, Romania a inregistrat asemenea progrese in aceasta zona", a spus Harris, intr-un interviu pentru gandul.info.
El a aratat ca acordul cu FMI este, de asemenea, foarte important pentru companii si investitori britanici, asa explicandu-se si faptul ca Romania a devenit mai interesanta in ceea ce priveste investitiile britanice.
"Competitivitatea unei tari nu depinde de reformele structurale
Harris a spus ca cel mai important lucru pentru Romania este sa devina mai competitiva din punct de vedere economic, competitivitate care depinde de reformele structurale.
"Ma refer aici si la transformarea unor companii de stat, in unele cazuri o gaura neagra din punct de vedere economic, intr-un motor care sa stimuleze cresterea economica, pentru ca aceste companii sunt in sectoare-cheie ale economiei romanesti, cum ar fi energia, si in alte zone importante pentru cresterea economica - transporturile, de exemplu. Ceea ce sper ca vom vedea... mai mult
Luni, 24 Iunie 2013, ora 09:56
Autoritatile romane si FMI nu au ajuns inca la un acord in privinta companiilor energetice, noi discutii privind angajamentele partii romane de restructurare a acestui sector urmand sa aiba loc saptamana viitoare.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a discutat sambata, timp de cinci ore, la sediul Ministerului Finantelor Publice cu delegatia FMI despre forma finala a capitolelor din scrisoarea de intentie care vizeaza sectorul energetic si a afirmat, la finalul intalnirii, ca probabil va mai fi nevoie de o noua discutie, 'luni sau in zilele urmatoare'.
'Noi trebuie sa ne facem temele foarte bine. Din pacate, pana acum nu ni le-am facut si este timpul ca ceea ce ne angajam sa si respectam. Trebuie sa luam masuri pentru eficientizarea tuturor unitatilor din sectorul energetic', a declarat ministrul delegat pentru Energie.
Nita a precizat ca a discutat cu FMI toate problemele legate de sectorul energetic, de privatizarea unor companii, de introducerea managementului profesionist la majoritatea companiilor energetice.
Surse apropiate negocierilor cu FMI au declarat ca ministrul Nita are cel mai problematic capitol din scrisoarea de intentie, spre exemplu cu prevederi foarte dificil de aplicat in sectorul mineritului. mai mult
Duminica, 27 Ianuarie 2013, ora 10:22
Fondul Monetar International a anuntat luni ca a deblocat 507 milioane de euro pentru Romania, care a refuzat suma pentru moment, preferand sa o pastreze in rezerva.
Consiliul de Administratie al institutiei cu sediul la Washington a dat unda verde pentru varsarea acestei sume catre Bucuresti, in cadrul unui acord de 3,6 miliarde de euro convenit in martie, se arata intr-un comunicat al FMI, relateaza AFP.
Insa "autoritatile (romane) au precizat ca vor continua sa considere acordul ca fiind un acord de tip preventiv si ca, prin urmare, nu intentioneaza sa traga banii", a precizat FMI.
Economia Romaniei a intrat in recesiune in 2009 pe fondul crizei mondiale. Un plan de finantare de 20 de miliarde de euro din partea FMI, Uniunii Europene si Bancii Mondiale a fost necesar pentru a permite statului sa faca fata crizei, reaminteste AFP.
Apoi, "Romania a facut progrese", a precizat directorul general adjunct al FMI, David Lipton, citat in comunicat.
"Cresterea economica s-a reluat, in timp ce inflatia a scazut. Totusi, riscurile au crescut considerabil din cauza turbulentelor financiare din zona euro", a adaugat el.
In opinia sa, "mentinerea angajamentului in favoarea unui program de reforme economice este cruciala pentru a putea traversa incertitudinile actuale".
Lipton a citat ca exemple de reforme pe cele din sistemul de sanatate, administratia fiscala si sectorul companiilor publice. mai mult
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 07:50