Nuclearelectrica a semnat, miercuri, un acord cu China General Nuclear Power Corporation (CGN) in vederea constructiei reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.
In mod normal, cu totii ar trebui sa ne bucuram ca statul a facut un nou pas spre extinderea singurei centrale nucleare din tara. Din pacate, e posibil ca acordul semnat astazi sa ascunda si o serie de capcane, au declarat surse consultate de Ziare.com.
Documentul semnat miercuri de Nuclearelectrica si CGN se numeste "acord al investitorilor in forma preliminara".
Acesta prevede, printre altele, infiintarea, in urmatoarele 60 de zile, a unei companii de tip joint venture, in care - potrivit unei strategii lansate in 2014 - actionari majoritari ar trebui sa fie chinezii, in vreme ce statul va fi minoritar. Compania ar urma sa fie cea care se va ocupa de constructia reactoarelor 3 si 4, cu finantare din partea chinezilor.
Potrivit unui studiu de fezabilitate intocmit in anul 2012, constructia reactoarelor ar urma sa coste 6 miliarde de euro si sa dureze 6 ani de la momentul in care chinezii vor decide ca merita sa se apuce, efectiv, de treaba.
Interesul tarii noastre este ca aceste reactoare sa fie gata cat mai repede. Motivul: in anii care vin, multe dintre grupurile de productie a energiei pe baza carbune se vor inchide, din cauza ca nu vor mai respecta cerintele de mediu impuse de UE. In plus, in 2026, Nuclearelectrica isi va opri unul dintre cele doua reactoare, timp de 2 ani, pentru a-l moderniza.... mai mult
Joi, 09 Mai 2019, ora 08:51
Asociatia Romana Pentru Smart City si Mobilitate (ARSCM) si China National Electric Engineering Co, Ltd. (CNEEC) au semnat acordul de finantare pentru proiecte smart city, miercuri, 3 aprilie 2019.
Gigantul China National Electric Engineering Co, Ltd. (CNEEC), una dintre cele mai importante companii de stat din China, cu o vasta activitate internationala, a semnat un acord de finantare cu Asociatia Romana Pentru Smart City si Mobilitate, prin care va investi 500 de milioane de euro in proiectele tip smart city din Romania.
Acordul de finantare prevede investitii in principalele verticale ale industriei - energie, living, mediu si infrastructura, iar scopul principal il reprezinta sustinerea proiectelor ARSCM pentru dezvoltarea comunitatilor creativ-inteligente din Romania. Acordul are o perioada de implementare de 10 ani, urmand ca primele proiecte sa fie anuntate in perioada imediat urmatoare.
"Credem in potentialul de dezvoltare al Romaniei si avem toate resursele necesare pentru implementarea corecta si coerenta a acestor proiecte. Acordul de finantare reprezinta o mare oportunitate pentru dezvoltarea Industriei Smart City in Romania. Asa cum am promis, tara noastra va fi un important hub regional in zona industriilor conexe conceptului Smart City.
In perioada imediat urmatoare, initiem primele runde de discutii cu municipalitatile, companiile si institutiile interesate de accesarea fondurilor disponibile in vederea localizarii proiectelor pe care le vom... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 10:15
Romania si alte tari din vecinatate ar trebui sa colaboreze pentru a atrage turistii chinezi intr-un circuit in aceasta regiune a Europei, insa principala problema este timpul indelungat de acordare a vizelor, a declarat, miercuri, ministrul Turismului, Mircea Dobre, in cadrul unui eveniment de profil.
"La Berlin (Targul de Turism de la Berlin, care a avut loc saptamana trecuta - n.red.) am avut o discutie cu partea chineza. Ca sa aducem chinezi, nu putem sa-i aducem doar in Romania si trebuie sa facem pachete pe mai multe tari.
Am avut o discutie cu doamna ministru al Turismului din Bulgaria si vom discuta in continuare despre acest subiect. Mai trebuie sa atragem inca doua-trei tari, ca sa pregatim un circuit si sa aducem mai multi asiatici inspre Romania", a spus ministrul.
Potrivit acestuia, principala problema este timpul mare de asteptare a vizelor.
"Suntem in discutii cu Ministerul Afacerilor Externe vizavi de vize, exista un protocol semnat, dar se misca cam greu cu vizele respective si nu inteleg de ce, dar cred ca o sa rezolvam aceasta problema. Din punctul meu de vedere, aceasta este principala problema, anume obtinerea de vize pentru turistii din China", a precizat Dobre.
El a sustinut ca aceasta problema este valabila si in cazul turistilor din Orientul Mijlociu.
"Am avut discutii la inceputul mandatului cu foarte multi ambasadori din zona Orientului Mijlociu si nu numai. Am avut chiar si ministri din zona respectiva. Avem aceasta problema... mai mult
Miercuri, 15 Martie 2017, ora 12:49
Reprezentantii Complexului Energetic Oltenia si cei ai China Huadian Engineering au semnat, vineri, acordul in baza caruia vor infiinta o companie cu capital mixt pentru constructia unui nou grup energetic, de 500 MW, la termocentrala Rovinari, o investitie de circa un miliard de dolari.
Acordul de infiintare a acestei societati mixte romano-chineze, de tip IPP (Independent Power Producer), a fost semnat la sediul Guvernului de presdintele Complexului Eneregtic Oltenia, Laurentiu Dan Ciurel, si presedintele China Huadian Engineering, Yang Yong, in prezenta premierului Victor Ponta si a ministrului Economiei, Constantin Nita, transmite Mediafax.
Presedintele China Huadian Engineering, Yang Yong, aratat ca societatea pe care o conduce va fi principalul antreprenor si investitor, iar scopul este realizarea unui proiect de calitate.
"O sa construim acest proiect in cel mai scurt timp, la o calitate superioara, ca sa realizam o baza energetica de calitate superioara in Romania", a spus oficialul chinez.
Acesta a adaugat ca China Huadian Engineering este interesata si de alte proiecte energetice si va participa si in viitor la realizarea yiunor proiecte din domeniu in Romania.
La randul sau, ministrul Economiei, Constantin Nita, a aratat ca, in pofida opiniilor sceptice cu privire la proiectele economice cu China, acestea "prind viata".
"Au fost multi care nu au avut incredere in proiectele pe care noi le-am anuntat cu companiile chinezesti, dar iata ca,... mai mult
Vineri, 31 Octombrie 2014, ora 16:09
Romania, Bulgaria si Serbia pot gasi resurse de finantare pentru dezvoltarea regionala din fondurile europene, prin promovarea investitiilor reciproce, dar si in cadrul acordului economic intre China si tarile Europei Centrale si de Est, a declarat, vineri, premierul Victor Ponta, la Ruse.
El a aratat, in urma intalnirii cu omologii din Bulgaria si Serbia, ca este nevoie de intensificarea proiectelor economice comune si de accelerarea acestora, amintind ca podul peste Dunare de la Calafat-Vidin a fost construit in 15 ani.
Ponta a apreciat ca resursele pentru dezvoltare pot fi identificate prin relatii economice mai stranse, Guvernul incurajand firmele romanesti sa investeasca in regiune, sau prin fonduri europene, in special cele destinate Strategiei Dunarii.
In opinia premierului, o alta sursa de finantare o reprezinta acordul semnat de China cu tarile din regiune.
"In al treilea rand, din participarea noastra comuna in proiecte mari de investitii din cadrul Forumului Economic si al acordului economic intre China si tarile Europei Centrale si de Est", a adaugat Ponta.
Guvernele roman si bulgar s-au reunit, vineri, in sedinta comuna, la Ruse, la reuniune fiind prezent si prim-ministrul Serbiei. mai mult
Vineri, 07 Martie 2014, ora 16:16
Companiile chineze sunt interesate sa investeasca in Romania, principalele proiecte unde si-au anuntat intentiile fiind din infrastructura, agricultura, energie si IT. In ciuda optimismului general exprimat, autoritatile au semnat, pana in prezent, doar niste memorandumuri. Insusi premierul Ponta a declarat ca Guvernul va analiza, abia in ianuarie, ce proiecte vor fi luate in considerare.
Premierul Chinei a vorbit, in discursul sustinut la Parlamentul Romaniei, despre parteneriatul romano-chinez, mentionand faptul ca cele doua economii sunt complementare.
"Romania si poporul roman au manifestat harnicia si intelepciunea manifestandu-se ca un tigru european si din Europa Centrala si cea de Est. China si Romania au economii cu avantaje complementare. China a devenit deja cel mai mare partener economic al Romaniei din Asia. China alege Romania ca un pilon important pentru cooperarea cu Europa Centrala si de Est si pentru cooperarea cu UE", a declarat premierul chinez Li Keqiang.
Business24 prezinta proiectele mentionate de premierul chinez in discursul sau de la Palatul Parlamentului:
Parteneriatul in agricultura - "Anul viitor China va importa din Romania aproape 5.000 de vite si in urmatorii zece ani importul va creste, piata chineza are o crestere din ce in ce mai mare".
Parcuri economice - "Cele doua parti vor sa construiasca impreuna parcuri economice comune. Regimul de vize oferit de guvern si memorandumul de promovare a investitiilor ofera conditii... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 18:05
Seful Guvernului celei de-a doua puteri a lumii a ajuns, astazi, la Bucuresti, pentru a participa la Forumul Economic si Comercial China - Europa Centrala si de Est. Evenimentul este privit cu sperante de autoritatile romane, avand in vedere apetitul chinezilor pentru investitii in infrastructura, energie si agricultura, dar si cu ingrijorare de Bruxelles, din cauza relatiilor comerciale tensionate cu Beijingul.
Delegatia economica a liderului chinez este impresionanta, atat la nivelul dimensiunii sale, numarand 300 de reprezentanti ai mediului de afaceri chinez, cat si ca forta investitionala.
Cum pot strica apele pe piata baietilor destepti
Chinezii s-au aratat interesati mai ales de investitii in domeniul energetic, Guvernul roman urmand sa prezinte, in cadrul acestei vizite, proiecte realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, investitie care se ridica la 6,5 miliarde de euro. Discutii cu China, pe marginea acestui proiect au existat si in trecut, insa reglementarile europene au impiedicat pana acum concretizarea unui acord.
De asemenea, chinezii mai sunt interesati de hidrocentrala Tarnita. Proiectul este unul strategic pentru sector, avand in vedere nevoia de echilibrare a sectorului energetic national, constructia avand rolul sa stocheze energia produsa noaptea de reactoarele de la Cernavoda, prin "urcarea" apei in baraj si producand energie ziua prin uzinarea acesteia, cand consumul de electricitate este mai mare.
Si proiectul centralei de la... mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 13:25
Firma Green Vision Seven, controlata indirect de furnizorul chinez de panouri fotovoltaice Hareon, va pune in functiune in judetul Brasov, pana la sfarsitul acestui an, un parc solar de 82 MW, care ar urma sa fie cea mai mare unitate de acest tip din Romania in functie de capacitatea instalata.
"Prima parte a acestui proiect, de 55 MW, este deja in teste, si restul de 27 MW sunt in constructie. Pana la sfarsitul acestui an parcul va fi functional", a declarat joi pentru Mediafax administratorul Green Vision Seven, Jurgen Andreas Faff.
Constructia parcului, amplasat in localitatea Ucea de Sus, judetul Brasov, a inceput in luna aprilie si a durat patru luni. Statia de tranformare este construita de firma EnergoBit din Cluj, a precizat Faff.
Potrivit datelor disponibile, cel mai mare parc fotovoltaic functional din Romania apartine unei firme din grupul are sud-coreean Samsung, si are o capacitate instalata de 45 MW.
Faff este si actionar al firmei Green Vision Seven, cu un pachet de 4,5%. Pachetul majoritar de actiuni este detinut de firma elvetiana H1 Ventures Swiss Holding, controlata, la randul sau, de Hareon.
Investitia totala in cei 82 MW depaseste 100 milioane de euro, din care 83 milioane de euro sunt imprumutati de catre Hareon de la China Development Bank, prin doua credite, de 50 milioane de euro, respectiv 33 milioane de euro.
Hareon crediteaza cu cei 83 milioane de euro firma H1 Ventures Swiss Holding, care, la randul sau, imprumuta firma Freen... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 15:53
Romania ar putea incheia, in luna octombrie, un acord cu China referitor la investitiile care ar putea fi sustinute de partea chineza in agricultura romaneasca si reactivarea exporturilor de carne de porc.
Reprezentantii Ministerului Agriculturii din Romania se vor intalni, miercuri, cu cei au Ministerului Apelor din China pentru a semna un prim acord.
In luna octombrie, o delegatie chineza formata din responsabili la nivel national pe partea de control si inspectii va veni in Romania pentru a incheia un acord privind investitiile viitoare in tara noastra, a declarat, miercuri, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu.
China vrea sa achizitioneze din Romania material genetic de reproductie de la taurine, carne de porc si de pasare, miere, vinuri rosii, lana de oaie si piei de animale.
Exporturile catre China vor avea ca obiect produsele finite
"Chinezii sunt mari consumatori de carne de porc si pasare, singurul amendament al lor pe acest tip de exporturi fiind legat de trasabilitatea produsului din punct de vedere al epizootiilor. Au trimis un chestionar care trebuie completat de Autoritatea Veterinara din Romania in perspectiva exportului carnii de porc. De asemenea, chinezii vor majorarea exporturilor de miere din Romania, de la o valoare de 100.000 de euro la 500.000 de euro", a precizat Botanoiu.
Sistemul de irigatii din Romania ar putea fi imbunatatit prin investitii chineze
Statul chinez este interesat si de implementarea... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 14:45