Romania nu va reusi sa incheie un nou acord cu Fondul Monetar International inaintea alegerilor de anul urmator, asa cum doresc autoritatile, avand in vedere istoricul slab al evaluarilor din partea Fondului si cresterea deficitului bugetar anul urmator, potrivit ING Bank Romania.
"Credem ca autoritatile romane nu vor reusi sa obtina un nou acord cu FMI, asa cum isi doresc, inaintea alegerilor de anul viitor, avand in vedere istoricul slab al evaluarilor pentru precedentul angajament si tendinta de crestere a deficitului bugetar din 2016", se arata intr-o nota catre economisti si investitori a economistilor bancii.
Sedinta saptamanala de guvern de astazi ar putea oferi unele informatii privind schimbarile pe plan fiscal, inclusiv privind majorarile salariale ale bugetarilor, in contextul in care Fondul Monetar International a inceput o noua misiune in Romania, arata economistii ING.
Incepand de azi Romania nu mai are acord cu FMI. Ce urmeaza?
Ministrul Finantelor, Eugen ...citeste mai departe despre "ING: Romania nu va reusi sa incheie un nou acord cu FMI inaintea alegerilor din 2016" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 19:10
Romania va solicita in mod oficial incheierea unui nou acord cu Fondul Monetar International (FMI) in cursul acestui an, iar negocierile se vor concentra mai degraba pe implementarea reformelor structurale decat pe deficitul bugetar, a declarat marti ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
Economia romaneasca a fost sustinuta de mai multe acorduri convenite cu FMI si Comisia Europeana dupa 2009, ultimul expirand in luna septembrie a acestui an, transmite Reuters.
"Cu siguranta vom solicita in mod oficial FMI, in cursul acestui an, sa demaram negocierile pentru un nou acord. Un acord cu FMI poate fi incheiat si fara participarea Comisiei Europene, acestea sunt acorduri diferite", a explicat Eugen Teodorovici.
Incepand de azi Romania nu mai are acord cu FMI. Ce urmeaza?
Ministrul Finantelor a mai spus ca, in prezent, deficitul bugetar preconizat pentru 2016 este de 2,1% din PIB, daca nu sunt luate in calcul majorarile de salarii planificate in sectorul public. Chiar daca ...citeste mai departe despre "Ministrul Finantelor: Romania va solicita un nou acord cu FMI in cursul acestui an" pe Ziare.com mai mult
Marti, 29 Septembrie 2015, ora 15:03
O misiune a Fondului Monetar Interntional (FMI) va sosi marti la Bucuresti, impreuna cu reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale, pentru discutii privind prima si a doua evaluare a acordului stand-by, vizita care se va incheia pe 5 februarie, a anuntat joi Fondul.
"Misiunea va discuta cu autoritatile romane evolutiile economice recente si prioritatile in ceea ce priveste reformele economice. De asemenea, vor fi discutate masuri pentru compensarea veniturilor pierdute prin amanarea cu trei luni a majorarii accizei la carburanti, astfel incat sa fie asigurata tinta de deficit bugetar de 2,2% din PIB", a declarat intr-un comunicat reprezentantul rezident al FMI in Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa.
Surse guvernamentale au declarat miercuri ca echipa FMI, CE si BM va sosi la Bucuresti marti, 21 ianuarie, pentru a doua evaluare a acordului incheiat la mijlocul anului trecut si completarea primei evaluari.
FMI va efectua prima si a doua evaluare a acordului preventiv cu Romania
Guvernul vrea ca board-ul Fondului Monetar International sa aprobe doua evaluari ale acordului preventiv al Romaniei, dupa ce presedintele Traian Basescu a refuzat sa semneze ultima scrisoare de intentie, opunandu-se astfel introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenti pe litru de carburanti, document care incheia evaluarea derulata la finele anului trecut de FMI.
Ministrul pentru buget, Liviu Voinea, a declarat marti, la Viena, ca acordul cu FMI este in derulare si a... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 11:35
Veniturile bugetare pentru 2013 sunt prognozate la 209 miliarde lei fata de 207 miliarde lei, nivelul estimat initial, majorarea fiind determinata de pachetul de masuri fiscale anuntat recent de Guvern, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice.
Veniturile bugetului general consolidat cresc in acest an la 33,6% din PIB, cu 0,5 puncte procentuale fata de 33,1% din PIB in 2012.
Potrivit unor surse guvernamentale, misiunea FMI nu a acceptat ca aceasta crestere va fi determinata de imbunatatirea colectarii veniturilor bugetare, considerand mai prudent sa astepte datele pe primul semestru din 2013. Acest lucru sugereaza si faptul ca actualul acord cu FMI ar putea fi prelungit cu cateva luni, dar nu exista o confirmare oficiala in acest sens.
Pachetul de masuri fiscale anuntat recent de autoritatile romane aduce un plus de venituri bugetare de peste 2,7 miliarde lei.
Cum au fost acestea detaliate:
- Limitarea cheltuielilor cu amortizarea va aduce un plus de venituri de 168,8 milioane lei
- Impozitul simplificat de 3% din cifra de afaceri, obligatoriu pentru firmele cu cifra de afaceri sub 65.000 de euro va avea un impact pozitiv de 457 milioane lei
- Impozitul pe venit din limitarea deducerilor cu diurna si delegari/detasari - 6,8 milioane lei
- Revizuirea bazei de impunere pentru activitatile agricole - 578 milioane lei (430 milioane lei impozit pe venit, 148 milioane lei contributii la Fondul de sanatate)
- Majorarea accizelor la bere - 80... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 16:42
Romania va incheia in anul 2013 un nou acord cu Fondul Monetar International, odata cu finalizarea actualului acord stand-by preventiv, in luna martie a acestui an. Ce se va schimba?
Premierul Ponta a declarat ca un nou acord de precautie cu FMI ar actiona drept plasa de siguranta impotriva "turbulentelor serioase" de pe pietele financiare. El nu este singurul de parere ca Romania are nevoie de un asemenea sprijin.
Presedintele Traian Basescu a declarat, la randul sau, ca a discutat cu premierul Ponta si cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu si s-a decis incheierea unui nou acord cu FMI pentru "inca un an sau doi".
Totusi, in ciuda acestei hotarari comune a autoritatilor, un nou acord cu FMI s-ar putea incheia doar daca Romania isi indeplineste toate obligatiile asumate pana in actualul acord preventiv.
Restantele guvernului, motiv de presiune din partea FMI
Expertii FMI, ai Comisiei Europene si Bancii Mondiale au explicat, in cadrul ultimei vizite din 2012, ca pentru a obtine crestere economica, "Romania are nevoie de o crestere a productivitatii, de investitii de capital in productivitate, dar si investitii in capitalul uman".
In plus, seful delegatiei FMI Erik de Vrijer a subliniat importanta reformei sistemului de sanatate. Potrivit acestuia, trebuie ca "actualul sistem de educatie sa formeze persoane cat mai bine pregatite pentru a raspunde cerintelor existente pe piata muncii".
Noi negocieri cu FMI din ianuarie
Misiunea FMI de evaluare va... mai mult
Joi, 03 Ianuarie 2013, ora 11:34
Acordul cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) este intr-un evident impas. Tintele convenite in acord care au fost atinse sunt mult mai putine decat cele amanate sau cele posibil a fi ratate.
Principalul atuu al acordului si al guvernului este fara indoiala incadrarea in deficitul bugetar. Cresterea usoara a veniturilor bugetare si tinerea sub control a cheltuielilor este marea realizare a guvernului Romaniei, care gestioneaza tintele acordului cu FMI.
Obiectivele ratate sau care risca sa fie ratate sunt insa pe o lista lunga. Din acest motiv, discutia despre incheierea unui nou acord cu FMI, incepand de anul viitor, este falsa. De asemenea, este mai putin important, in dezbaterea despre acordul cu FMI si CE, finantarea convenita cu creditorii, dobanda redusa sau daca s-au tras sau nu bani.
Adevarata problema a acordului cu FMI este in ce masura are loc restructurarea economiei si institutiilor publice romanesti. Fara indoiala, unele conditii impuse de acordul cu FMI ar trebui sa fie supuse unor adevarate dezbateri publice. Cel mai bun exemplu, in acest sens, este oportunitatea privatizarii sau lichidarii unor companii de stat.
Cu toate acestea, doar citind lista nerealizarilor din obiectivele acordului cu FMI se poate vedea imobilitatea in care se zbate economia romaneasca de o buna bucata de timp. Una dintre explicatiile acestui imobilism este, probabil, si aceea ca am traversat un an dublu electoral.
Lista lunga a tintelor... mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 13:40
Romania merge "pe un drum politic riscant", scrie Wall Street Journal, notand ca Bucurestiul a ales "o perioada nefasta" pentru a intra in "instabilitate politica", riscul fiind pierderea liniei de finantare asigurata de FMI, UE si BM, situatie care ar genera probleme economice.
"Romania a ales o perioada nefasta pentru a capata reputatia de instabilitate politica. Premierul Victor Ponta a fost convocat la Bruxelles joi, dupa o serie de atacuri la adresa Constitutiei care au culminat cu initierea procedurii de demitere a presedintelui Traian Basescu. Tensiunile deja s-au transmis investitorilor: leul a scazut cu 2% in raport cu euro luna aceasta. Insa acesta s-ar putea dovedi doar varful aisbergului daca domnul Ponta va continua aceasta strategie riscanta", comenteaza Wall Street Journal.
"Marele risc pentru Romania este pierderea liniei de finantare asigurata de FMI si UE prin acordul stand-by de tip preventiv in valoare de peste cinci miliarde de euro.
Guvernul ar putea utiliza aceste fonduri in cazul in care sistemul bancar din Romania va fi blocat din cauza unei eventuale intensificari a crizei din zona euro. Acest lucru s-ar putea intampla daca bancile straine opresc liniile de creditare in sucursalele din Romania, ceea ce reprezinta peste 80% din sectorul bancar romanesc, limitand capacitatile de imprumut. Doar bancile elene contribuie cu aproape 20% la creditarea externa a bancilor din Romania, conform Royal Bank of Scotland", noteaza WSJ.
"Pana acum,... mai mult
Vineri, 13 Iulie 2012, ora 15:48
Romania se comporta ca o masina care incearca sa mearga cu frana de mana trasa, considera analistii contactati de Business24.
Acestia au subliniat faptul ca cel mai mare risc in 2012 vine chiar din propria "ograda", acesta fiind politica de austeritate aplicata doar pentru a obtine o nota mare la examenul dat de "FMI".
"Daca apelam la austeritate ca sa producem o schimbare, este totul ok, daca suntem austeri doar de dragul de a fi austeri atunci avem o problema majora in planul de constructie a strategiei economice. Noi suntem ca o masina care incearca sa mearga cu frana de mana trasa. Fie sa solicitam "motorul", fie mergem mai usor, fie trebuie sa incercam sa dam jos frana", a declarat analistul Dan Petre pentru Business24.
Romania a urcat o pozitie intr-un top mondial privind riscul de default, ajungand pe pozitia 16 in randul tarilor cu probabilitate ridicata de a intra in incapacitate de plata, potrivit unui raport realizat de firma de monitoriza a pietei financiare, CMA.
Credit default swap-ul (costul de asigurare la restructurare/default) titlurilor de stat cu maturitatea la cinci ani ale Romaniei a crescut de la 4,2 puncte procentuale in trimestrul al treilea la 4,45 puncte procentuale.
Majorarea CDS implica o crestere a costului de asigurare a unei datorii de zece milioane de dolari a Romaniei de la 420.000 de dolari la 445.000 de dolari.
Mai sigure decat Romania sunt considerate si Croatia, India, Spania, Dubai si Liban, in timp ce dupa Romania... mai mult
Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 14:58
Executia bugetului general consolidat pe primele trei luni s-a incheiat cu un deficit estimat de 8,22 miliarde lei, potrivit datelor provizorii anuntate joi de MFP, sub limita tintei de deficit, de 8,25 miliarde lei, prevazuta in Aranjamentul Stand-by incheiat cu Fondul Monetar International (FMI), informeaza NewsIn.Rezultatele finale privind realizarea indicatorilor bugetari conveniti cu FMI urmeaza a se stabili dupa centralizarea situatiilor financiare pe trimestrul I 2010, respectiv in a doua parte a lunii mai, se arata in comunicatul transmis de Ministerul Finantelor Publice (MFP).Veniturile incasate la bugetul general consolidat au insumat 37,5 miliarde lei, reprezentand o usoara ameliorare a decalajului fata de realizarile perioadei corespunzatoare din anul precedent (-1,4%), in comparatie cu decalajul (-3,0%) inregistrat la finele lunii precedente.In termeni nominali, incasarile din impozitul pe profit sunt mai mari cu 8,9% fata de perioada similara a anului precedent, iar la incasarile din TVA decalajul fata de anul precedent s-a redus de la 1,3 miliarde lei, in primele doua luni ale anului, la 1 miliard lei la 31 martie 2010.MFP a mai anuntat ca se mentin decalaje importante fata de anul precedent la impozitul pe venit, care s-a micsorat cu 9,5%, si la contributiile de asigurari sociale de 5,2%, iar incasarile din accize au crescut cu 182,7 milioane lei (+5,9%).La randul lor, cheltuielile bugetului general consolidat in primele trei luni insumeaza 45,8 miliarde... mai mult
Joi, 29 Aprilie 2010, ora 14:07