Romania isi va ajusta politica monetara si va continua sa urmareasca mentinerea stabilitatii
preturilor pe termen mediu, intr-o maniera de natura sa sustina redresarea economiei in contextual procesului de consolidare fiscala si in conditii de protejare a stabilitatii financiare, se arata in Planul de Convergenta 2021-2024.
Calibrarea parametrilor politicii monetare, inclusiv a ratei dobanzii-cheie a BNR, in contextul adecvarii conditiilor monetare reale, va fi corelata in principal cu natura/intensitatea presiunilor decurgand din pozitia ciclica a economiei, precum si cu comportamentul anticipatiilor inflationiste pe termen mediu, implicit cu riscurile la adresa acestuia.
Un rol esential in fundamentarea deciziilor vor continua sa il detina incertitudinile si
configuratia balantei riscurilor asociate prognozei pe termen mediu a inflatiei, inclusiv
probabilitatea de materializare a acestora, avand ca surse majore, cel putin pe termen scurt:
* mersul pandemiei si masurile restrictive asociate - in conditiile intensificarii celui de-altreilea val pandemic pe plan intern -, precum si dinamica vaccinarii la scara mondiala, dar mai ales la nivelul UE;* conduita politicii fiscale, in contextul consolidarii bugetare graduale pe termen mediu, alaturi de absorbtia fondurilor europene;* evolutiile de pe piata muncii, sub influenta situatiei sanitare si a masurilor de sprijin;* tendintele sincronizate de crestere a cotatiilor multor materii prime, precum si evolutiile... mai mult
Vineri, 07 Mai 2021, ora 09:09
De aproape 10 ani, Romania incearca sa invete reteta cheltuirii fondurilor de miliarde de euro care ni se pun la dispozitie anual din bugetul Uniunii Europene (UE).
Invatam, parca, prea greu si repetam aceleasi greseli. Din pacate, ne aflam din nou aproape de jumatatea exercitiului bugetar, 2014 - 2020, si aratam ca nu am invatat din lectiile primului exercitiu bugetar, 2007 - 2013, pe care l-am parcurs ca stat membru al Uniunii Europene.
Avem o singura autoritate de management acreditata pentru gestionarea de fonduri structurale si de coeziune din cele 10 necesare si doar 20 de conditionalitati indeplinite 100% din cele 36 necesare a fi finalizate pana la 31 decembrie 2016.
Suntem din nou foarte aproape de un nou impas. Daca nu indeplinim toate conditionalitatile pana la finalul anului, riscam sa avem platile suspendate de catre Comisia Europeana. Ce trebuie sa facem mai departe?
Cum se formeaza bugetul anual al UE
Pentru inceput, haideti sa intelegem cum se formeaza ...citeste mai departe despre "Bugetul UE si absorbtia fondurilor europene: Unde greseste Romania" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2016, ora 15:14
Conditia pentru o absorbtie eficienta a fondurilor europene este atragerea unor companii de consultanta solide, inteligente care au dovedit ca au initiat si implementat proiecte de succes pentru clientii lor in perioada precedenta, este de parere Marius Bostan, Senior Partner al VMB Partners si Presedinte al Fundatiei Nationale a Tinerilor Manageri.
"Cunoasterea bunelor practici alaturi de lectiile invatate in proiectele anterioare sunt temelia pentru o utilizare eficienta a fondurilor europene, iar capacitatea de management alaturi de cofinantare vor face diferenta intre campionii din 2020", a precizat Marius Bostan.
Legat de proiecte integrate in zone urbane unde in competitia globala unele orase castiga iar altele pierd, Nicolae Taralunga, Director General IHS Romania a precizat ca "dezvoltarea urbana nu se petrece in afara procesului de formulare si implementare a proiectelor. Acestea contribuie la schimbarea calitatii vietii, la dinamica economica si la rezolvarea sau atenuarea unor aspecte sociale proprii oraselor".
Acesta a punctat elementele care contribuie la realizarea unui proiect in peisajul dezvoltarii durabile, cum ar fi: identitatea si problematica urbana, parteneriatul factorilor interesati in realizarea proiectelor, coordonarea instrumentelor de planificare spatiala, managementul resurselor umane si institutionale, precum si al resurselor patrimoniale si financiare.
Solutii de informare si educare a personalului implicat in derularea... mai mult
Marti, 25 Martie 2014, ora 17:00
Ministerul Fondurilor Europene a pregatit o noua surpriza beneficiarilor fondurilor europene: doar trei ministri vor "controla" din 2014 finantarea pe care Romania o primeste de la Bruxelles. Liviu Dragnea, Daniel Constantin si Eugen Teodorovici vor deveni, de la anul, "regii fondurilor europene", daca versiunea publicata de Ministerul Fondurilor Europene este aprobata.
Premierul Victor Ponta impreuna cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici prezinta in Parlament versiunea pe care ministerul de resort o propune cu privire la Acordul de Parteneriat 2014-2020. Una din modificarile pregatite de autoritati, care ridica multe semne de intrebare, este "concentrarea" puterii de decizie la trei ministere. Autoritatile isi explica decizia prin incercarea de a eficientiza absorbtia.
Ministerul Fondurilor Europene, condus de Eugen Teodorovici, se va ocupa de patru programe operationale: Infrastructura mare (transport, mediu si energie); Competitivitate (cercetare - dezvoltare, Agenda Digitala); Capital Uman si Asistenta Tehnica;
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a lui Liviu Dragnea, va gestiona programele de dezvoltare regionala, programele dedicate cooperarii teritoriale europene si programului Capacitate Administrativa.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, condus Daniel Constantin, va avea managementul programelor dedicate agriculturii, dezvoltarii rurale, pescuitului si acvaculturii.
Totusi, ce ii recomanda pe cei... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 14:24
Premierul Victor Ponta a precizat ca rata de absorbtie a fondurilor europene a ajuns la 21% si a adaugat ca incepe sa creada ca obiectivul unei rate de absorbtie de 50%, pana la finele anului, nu este unul prea ambitios.
"Astazi, pentru ca ministrul Teodorovici imi trimite chiar la doua trei zile: 21 (%, n.r.)... Cereri transmise catre Comisia Europeana, certificate de Autoritatea de audit", a precizat premierul, joi seara, la Digi24.
El a adaugat ca initial nu a crezut ca obiectivul ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, poate fi indeplinit, dar ca acum planul de a atinge un grad de absorbtie de 50%, pana la finele anului, nu i se mai pare atat de ambitios.
"Eu n-am crezut in acea cifra - cred ca eram la o emisiune la dumneavoastra, in care mi-am exprimat pesimismul. Acum, cand am vazut, totusi, ca in cateva luni am triplat, ceea ce n-am reusit in sase ani, incep sa cred ca s-ar putea sa nu fi fost chiar prea ambitios", a adaugat premierul.
El a mai precizat ca cererile pot fi trimise oficial pana la sfarsitul lui decembrie, chiar daca anul trecut CE s-a confruntat cu un deficit spre final de an.
"Neoficial, anul trecut, pentru prima data Comisia Europeana s-a trezit ca n-a mai avut bani, la sfarsit, si a ramas cu un deficit de 11 miliarde de euro, catre tarile membre, nu catre Romania. Deci, e evident ca, cu cat ne miscam mai repede, cu atat mai bine, insa asta nu inseamna... eventual nu primim banii din 2013, dar ii primim in 2014", a adaugat... mai mult
Vineri, 19 Iulie 2013, ora 09:27
Beneficiarii de fonduri europene incaseaza in aceasta luna banii pe cererile de rambursare restante in valoare de 715 milioane de lei, se arata intr-un comunicat de presa remis de Ministerul Afacerilor Europene.
Sumele achitate in aceasta perioada au fost asigurate dintr-un imprumut de 1,2 miliarde de lei contractat de la Trezorerie la inceputul lunii martie.
"Autoritatile de Management au platit beneficiarilor facturi restante in valoare de aproximativ 715 milioane de lei pana pe 25 martie, adica aproape 60% din valoarea imprumutului contractat de la Trezorerie.
Vom avea grija ca celelalte cereri de rambursare sa fie achitate cat mai repede, indiferent de efortul pe care trebuie sa-l depuna angajatii statului, pentru ca intreaga suma imprumutata de la Trezorerie sa fie virata beneficiarilor in aceasta luna", a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Cele mai mari sume au fost achitate de AM pentru Programul Operational
Regional (POR) - aproape 251 de milioane de lei, AM pentru Programul Operational
Sectorial Mediu - circa 169 de milioane de lei si de AM Programul
Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - aproape 166 de milioane
de lei.
La 28 februarie, rata de absorbtie pentru Programul Operational Regional (POR)- 24,70%, POS Mediu - 10,30%, POSDRU - 11,81%. mai mult
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 14:10
Romania se situeaza, pentru al treilea an la rand, pe ultimul loc la absorbtia fondurilor europene, la nivelul lui 2011, a declarat, miercuri, Daniela Nemoianu, expert KPMG, la seminarul "Parteneriatul Public Privat pentru proiecte de infrastructura".
"Saptamana viitoare, KPMG va emite studiul anual privind absorbtia fondurilor in Uniunea Europeana. Pentru al treilea an la rand, Romania este pe ultimul loc. Dupa nu stiu cati ani de finantare, avem un procent de 14% la sfarsitul lui 2011 de sume platite. Contractate, intr-adevar, procentul este mai mare, de circa 60%, dar in privinta platilor efectiv angajate suntem la un procent extrem de mic, de 14%. Este foarte greu de explicat de ce s-a intamplat lucrul acesta. Perioada aceasta se sfarseste, aceste fonduri nu vor mai putea fi utilizate si atunci avem o oportunitate ratata", a spus Nemoianu.
Romania pierde investitorii straini
Prezenta la conferinta in calitate de reprezentant al Consiliului Investitorilor Straini, ea a atras atentia ca, in ultimul timp, in Romania nu numai ca nu mai vin investitori straini, ci chiar pleaca unii dintre cei existenti.
Expertul a subliniat ca, intrucat suntem intr-un mediu extrem de competitiv, trebuie sa determinam care sunt acele avantaje ale Romaniei in ziua de astazi, in Europa si nu numai, care ar putea sa atraga un investitor strain, oferindu-i un climat de predictibilitate si de garantare a profiturilor intr-un prag rezonabil.
"Strategia UE insasi este in dezvoltare,... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 17:59
O absorbtie de 60% a fondurilor europene ar determina o crestere a Produsului Intern Brut potential de 3,6% pe an in conditiile in care, in lipsa oricarei absorbtii de fonduri europene, PIB potential pentru Romania este estimat ca avanseze cu circa 2% pe an, potrivit Centrului Roman de Politici Economice - CEROPE.
Centrul Roman de Politici Economice a realizat studiul "Prioritizarea politicilor Uniunii Europene prin prisma avantajelor produse de acestea pentru Romania, in perspectiva participarii la negocierile desfasurate in cadrul procesului de revizuire a bugetului comunitar".
O absorbtie de 100% a fondurilor europene ar corespunde unei cresteri a PIB potential de 4,4 la suta pe an.
"Rezultate notabile se obtin datorita absorbtiei superioare de fonduri europene si in ceea ce priveste crearea de noi locuri de munca (un plus de 20.200 persoane/an in cel mai optimist scenariu), dar si in privinta veniturilor bugetare nete, dupa scaderea contributiei Romaniei la bugetul UE (un plus de 1,2 miliarde euro/an in cel mai optimist scenariu). Urmand exemplul altor state, organizarea absorbtiei fondurilor europene ar trebui sa se faca, intr-o prima etapa, centralizat, conferind puteri sporite Ministerului Afacerilor Europene. Numai dupa ce structurile descentralizate vor acumula suficienta expertiza si resurse financiare se va putea trece la o organizare de tip mixt", se arata in document.
Romania trebuie sa imbine abordarea principiala cu cea pragmatica
Potrivit... mai mult
Duminica, 03 Iunie 2012, ora 13:40
Romania are nevoie vitala de absorbtia fondurilor europene, mai ales in contextul adoptarii Tratatului Fiscal.
Vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, Dan Matei Agathon sustine ca Romania ar fi pedepsita daca deficitul bugetar s-ar adanci din cauza intreruperii absorbtiei.
"Indiferent de context si indiferent ce se intampla cu scaderea economiei europene cu 0,6% anul acesta sau de scaderea economica de 0,2% pe trimestrul patru al anului trecut, Romania are nevoie vitala de absorbtia fondurilor europene.
Nici nu vreau sa iau in considerare o relationare intre Tratatul Fiscal, pe care cred ca trebuie sa il ratificam rapid, ca un semnal ca intram in normele de conduita fiscala si absorbtia de sase miliarde de euro anul acesta", spune Dan Matei Agathon, pentru Business24.
Ionut Dumitru, economistul-sef de la Raiffeisen, spune ca absorbtia fondurilor europene este cel mai puternic "levier" al Romaniei, in contextul adoptarii Tratatului Fiscal.
"Absorbtia fondurilor europene este esentiala, pentru ca un leu absorbit, bani europeni, poate mobiliza 20 de lei cheltuieli bugetare, adica am un levier atat de puternic al fondurilor europene, care face absolut ridicola orice incercare pe care as putea-o avea de finantarea de la buget a unui proiect".
Seful Consiliului Fiscal a adaugat ca vede o perioada "nefasta la orizont" daca Romania nu atrage fonduri europene. "Prioritatea zero, dupa mine, trebuie sa fie cresterea absorbtiei fondurile... mai mult
Luni, 20 Februarie 2012, ora 18:00