Fiind la inceputul anului, orice antreprenor sau director de companie mai mica sau mai mare isi face un plan pentru anul ce vine. De cele mai multe ori, aceste planuri sunt date peste cap de modificarile legislative aduse de Guvern, aceasta fiind una din provocarile cu care mediul de afaceri se confrunta frecvent.
La nivel macro, anul 2019 va fi dominat de o serie de provocari: scaderea cresterii economice, noile taxe anuntate de Ministerul Finantelor, limitarea gradului de indatorare a persoanelor fizice si nivelul ridicat al inflatiei.
Provocarea acestui an, in economia Romaniei, va fi o franare a cresterii economice sau o aterizare fortata provocata de noile masuri luate de Guvern!
Anul trecut vorbeam de o franare a economiei in 2018 si 2019, cresterile fiind mai mici, in special din cauza scaderii consumului. In 2018, probabil cresterea economica va atinge 4%, iar pentru 2019 prognoza lansata in toamna anului trecut era de 3,4% (FMI) si 3,5% (UniCredit), aceste estimari fiind facute inainte de noile taxe introduse in economie. Un scenariu realist dupa introducerea acestor taxe va merge spre o crestere economica de 2%, impactul in economie fiind unul foarte important. Sigur, nu pot lua in considerare estimarile Comisiei Nationale de Pognoza (peste 5% pentru 2018!) sau ale Guvernului care a facut bugetul pe 2018 cu o crestere de 5,5%!
Anul 2019 ne poate aduce o recesiune tehnica, adica doua trimestre consecutive de scadere economica. Daca pana acum vedeam acest... mai mult
Sambata, 05 Ianuarie 2019, ora 00:00
Platforma Romania 100 considera ca toti antreprenorii din Romania vor suferi in 2018 din cauza introducerii taxei de solidaritate si cere Guvernului sa explice introducerea acesteia si destinatia banilor.
De asemenea, Platforma Romania 100, fondata de Dacian Ciolos, sustine ca directiva UE invocata de ministrul Finantelor ca argument in favoarea acestei taxe nu exista.
"Platforma Romania 100 considera ca toti antreprenorii din Romania (microintreprinderi, PFA-uri, afaceri de familie, societati medii si mari) vor suferi in 2018 din cauza 'solidarizarii' fortate propuse de Guvernul Mihai Tudose II. Guvernul trebuie sa justifice de ce introduce aceasta taxa si ce destinatie va da statul acestor resurse suplimentare. Este o minima cerinta de transparenta si respect din partea guvernului fata de contribuabili.
De asemenea, mentionam ca nu exista o directiva Europeana care sa oblige Romania sa introduca o asemenea taxa, asa cum in mod mincinos a afirmat ministrul Finantelor", sustin reprezentantii Platformei Romania 100.
Ei califica drept "haotic, intempestiv si lacunar" modul in care a fost transmisa informatia referitoare la aceasta taxa, fara a se preciza la ce anume se refera procentul de 2% mentionat.
"Aceasta taxa descurajeaza investitiile realizate de antreprenorii romani si de potentialii investitori straini care tatoneaza Romania ca destinatie pentru a-si plasa proiectele greenfield. Asigurarea stabilitatii si predictibilitatii fiscale este un principiu... mai mult
Joi, 19 Octombrie 2017, ora 21:46
Cresterile salariale in cascada anuntate de Guvernul Sorin Grindeanu ameninta economia tarii noastre pe termen lung, cu toate ca Romania are cea mai rapida crestere dintre tarile Uniunii Europene.
Bloomberg scrie, intr-un articol despre pericolele acestor majorari salariale, ca economia Romaniei "are nevoie de un bandaj" si ca bugetul este "carpit", acest lucru fiind de rau augur pentru tara noastra in viitor.
Zguduit de protestele anticoruptie, Guvernul Romaniei devine tot mai creativ, in incercarea de a-si pastra promisiunile facute alegatorilor.
Prim-ministrul Sorin Grindeanu nu a indraznit sa evite taierile de taxe pe care partidul sau le-a promis inainte de a castiga alegerile din luna decembrie. Insa plata pentru aceste taieri de taxe este o alta poveste - si este una complicata.
Solutia gasita este marirea platii dividendelor pentru societatile de stat cu o cincime, pentru a mai elimina din tensiunea asupra bugetului.
Aceasta miscare este menita sa inlature ingrijorarile cu privire la deficitul bugetar. Si, in timp ce Romania ar urma sa depaseasca celelalte 27 de tari membre UE la cresterea economica, criticii strategiei Guvernului spun ca investitiile sunt deja neglijate si ca cel mai recent bandaj bugetar nu va face decat sa inrautateasca aceasta tendinta.
De altfel, deficitul bugetar a crescut foarte mult de la 2015 la 2016, iar prognozele pana in 2018 sunt de crestere continua, putand depasi anul viitor cresterea PIB, ceea ce ar duce la... mai mult
Luni, 03 Aprilie 2017, ora 14:47
Fondul Monetar International (FMI) considera ca un nivel al deficitului bugetar de doar 2,5% din produsul intern brut (PIB) in acest an, comparativ cu 3%, nivelul prevazut in buget, ar reduce vulnerabilitatile Romaniei si ar crea premisele pentru revenirea dezechilibrului bugetar spre un nivel considerat optim in urmatorii ani, a declarat, luni, seful misiunii FMI in Romania, Reza Baqir.
Reprezentantul institutiei internationale a facut mai multe comentarii si in legatura cu politica fiscala a guvernului din acest an. Astfel, noul Cod Fiscal, care a redus mai multe taxe importante de la inceputul acestui an, ofera un stimul intr-un moment in care economia era oricum pe o tendinta de crestere, considera expertii FMI.
FMI, in Romania: Legea darii in plata poate periclita dreptul la proprietate. Exista solutii mai bune
"Cand se realizeaza economii in finantele publice, daca traiectoria datoriei publice este descendenta se pot face economii, bune pentru momentele de criza. Se pot ...citeste mai departe despre "FMI critica scaderea taxelor: Amanati masurile de stimulare a consumului si investiti in sanatate si educatie" pe Ziare.com mai mult
Luni, 14 Martie 2016, ora 16:52
Romania se claseaza pe pozitia 55 in clasamentul global PwC Paying Taxes 2016, care masoara usurinta platii taxelor si impozitelor pentru o companie tipica in 189 de economii din intreaga lume.
"Faptul ca Romania se claseaza pentru al doilea an consecutiv in prima treime a clasamentului Paying Taxes este un lucru pozitiv. Prin reducerea CAS din toamna anului 2014, Romania a reusit sa scada rata totala de impozitare fata de anul trecut de la 43,2% la 42%", a declarat Mihaela Mitroi, liderul departamentului de consultanta fiscala si juridica la PwC Romania.
In editia din acest an, tara noastra se claseaza inaintea Bulgariei (88), Republicii Cehe (122), Slovaciei (73), Poloniei (58) si Ungariei (95), insa in urma Croatiei (38), Sloveniei (35) si tarilor baltice (Estonia 30, Letonia 27 si Lituania 49), dar si in spatele Peru si Guatemala (locul 50).
"Acest lucru subliniaza necesitatea continuarii in ritm sustinut a reformelor inregistrate in ultimii ani, iar intrarea in vigoare a ...citeste mai departe despre "Romania cade 3 locuri in topul mondial referitor la plata taxelor: Suntem sub Croatia, Peru si Guatemala" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Noiembrie 2015, ora 11:53
Cum ar fi daca in Romania ar exista doar doua biruri importante? Ar deschide calea catre crestere economica, creare de locuri de munca si bunastare? Am avea o viata mai buna daca ni s-ar lua de pe umeri povara fiscala?
Bogdan Glavan, profesor de economie la Universitatea Romano-Americana, sustine ca tara noastra ar putea functiona foarte bine daca s-ar desfiinta contributiile sociale si impozitul pe profit, astfel ca ar ramne doar TVA si impozitul pe salarii (venit).
Motivele care sustin aceasta propunere sunt simple.
Faptul ca povara fiscala este uriasa pentru Romania e demonstrat de eficienta redusa a colectarii. Evaziunea fiscala din TVA s-a cifrat in anul 2013 la peste 12% din PIB (potrivit Consiliului Fiscal si SRI). Daca ar fi fost stransa, ar putea asigura dublarea tuturor pensiilor si a cheltuielilor in educatie. Similar, impozitul pe profit e colectat doar in proportie de 21%.
Mai mult, contributiile sociale reprezinta o povara. Pentru fiecare leu oferit... citeste mai departe despre "Romania cu doar 2 taxe importante: Ar functiona acest sistem? Interviu" pe Ziare.com mai mult
Luni, 22 Iunie 2015, ora 07:14
A doua incercare de modificare a contestatei taxe clawback a esuat, astfel incat furtuna se poate declansa in orice moment in industria farmaceutica din Romania.
Producatorii de medicamente care platesc pana la 1 iulie taxa raman pe piata, cei care nu platesc risca eliminarea tuturor medicamentelor din lista de medicamente compensate si gratuite. Insa multi producatori s-ar putea sa nu faca fata si sa isi ceara insolventa.
Grupul de lucru format din reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, Justitiei, Casei de Asigurari de Sanatate si ai industriei de medicamente trebuia sa finalizeze pana in 15 iunie o analiza de impact, in baza careia se vor lua decizii privind modificarea taxei clawback.
"In perioada urmatoare, pana cel tarziu 15 iunie 2012, grupul de lucru are ca termen estimat finalizarea acestei analize de impact, pe baza careia se vor lua urmatoarele decizii privind modificarea taxei de clawback", se arata intr-un comunicat al ministerului.
Cu toate acestea, grupul reunit nu a luat o nicio hotarare pentru a impiedica efectele pe care taxa clawback le-ar putea avea asupra industriei producatorilor de medicamente.
"Din pacate, vestile nu sunt bune. Desi grupul de lucru s-a intalnit pe parcursul a 4 runde de negocieri, in cadrul carora am discutat cu cifre concrete pe masa si am facut simularile de impact impreuna, autoritatile nu au luat nicio decizie. Avem nevoie de fapte, nu doar de declaratii de intentie. Timpul trece in devafoarea companiilor si... mai mult
Joi, 28 Iunie 2012, ora 18:12
Taxa clawback este una dintre cele mai "disputate" masuri legislative. Reprezentantii CNAS sustin ca taxa a permis accesul pacientilor la medicamente si evitarea unui colaps al sistemului de sanatate. De cealalta parte a baricadei sunt reprezentantii industriei farmaceutice care sustin ca taxa in forma actuala va duce la blocarea listei de medicamente compensate.
Cristian Lutan, directorul executiv adjunct al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) prezinta consecintele taxei clawback.
Reprezentantii industriei farmarceutice vorbesc de efecte negative ale taxei clawback atat din punct de vedere social cat si din punct de vedere economic. Care sunt acestea?
Conform reglementarilor intrate in vigoare la inceputul lui octombrie 2011, taxa clawback presupune ca producatorii de medicamente sa achite integral diferenta dintre consumul real de medicamente si bugetul alocat, creandu-se astfel un mediu economic impredictibil si neprietenos.
Spre exemplu, in 2010 diferenta dintre consumul de medicamente si necesarul real a fost de 1 miliard de lei. La nivelul anului 2011 cifra este una similara, fapt care a determinat extinderea termenelor de plata pana la aproximativ un an.
Practic, pentru ca taxa nu este calculata ca diferenta dintre consumul din 2011 si cel din 2012, producatorii vor fi obligati sa plateasca anul acesta sume uriase (peste 250 milioane euro) inainte chiar de a-si fi primit banii datorati de stat pentru livrarile... mai mult
Joi, 22 Martie 2012, ora 13:14
Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat joi ca aproape 80% din societatile din Romania declara pierderi duble fata de profit, eschivandu-se de la plata datoriilor catre stat si fac, astfel, concurenta neloiala celorlate firme.
"Din cele 617.525 de firme din Romania, doar 12.000 asigura aproape 85% din veniturile publice, prin plata taxelor si impozitelor catre stat, iar cifra de afaceri a acestora la nivelul anului 2007 era de 670 de miliarde lei", a spus Pogea.
Rata medie a profitabilitatii firmelor din Romania era in 2007 de 5,8%, in timp ce firmele cu pierderi, in numar de 242.000, au inregistrat o cifra de afaceri de 134 miliarde lei si o rata medie a pierderii de 16,2%. Rata medie a profitului la firmele profitabile era de 10,4% in 2007, a precizat el.
Ministrul a atras atentia ca exista chiar firme ce au raportat in ultimii 2-3 ani o rata medie a pierderii de aproape 180%.
Pogea a mai spus ca povara administrativa asupra firmelor trebuie diminuata si are in vedere, in acest moment, 71 de taxe si tarife, din totalul de 558, ce ar putea fi reduse.
mai mult
Joi, 26 Martie 2009, ora 12:18