Aproximativ 96% dintre romani erau in 2018 proprietarii imobilelor in care locuiau, acesta fiind cel mai ridicat procentaj de proprietari de locuinte din randul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, in timp ce in Germania putin peste jumatate (51%) dintre cetateni detineau propria lor locuinta, arata datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
La nivelul UE, in 2018, procentajul cetatenilor care detineau propria casa sau propriul apartament se situa la 70%. In randul statelor membre, cel mai ridicat procentaj al cetatenilor care detineau propria locuinta se observa in Romania (96%), Slovacia (91%), Croatia si Lituania (ambele cu 90%), la polul opus fiind Germania (51%) si Austria (55%).
In 2018, 46% din populatia UE locuia in apartamente si aproximativ 53,3% in case. Peste o treime (35%) din populatie traia in locuinte unifamiliale si aproape o cincime (19%) in case semi-detasate sau terasate.
Apartamentele sunt preferate in noua tari, in special in Letonia (66%), Spania (65%), Estonia (62%) si Grecia (61%), cel mai scazut procentaj fiind in Irlanda (8%) si Olanda (20%).
In contrast, mai mult de doua treimi din populatia UE traia in locuinte unifamiliale in Croatia (70%), urmata de Slovenia (66%), Ungaria si Romania (ambele cu 65%), Danemarca (53%), Polonia si Slovacia (ambele cu 50%). Olanda (58%) si Irlanda (52%) sunt singurele state membre unde mai mult de jumatate din populatie traia in case semi-detasat in 2018. mai mult
Miercuri, 13 Mai 2020, ora 15:38
Romania este campioana europeana a supraaglomerarii locuintelor in care locuiesc cetatenii proprii, conform datelor publicate de Eurostat.
Cu un procentaj de 47% calculat pe cele mai recente datele disponibile (2018), ne-am situat la acest indicator important pentru calitatea vietii peste Bulgaria (44%), Letonia (42%) si Croatia (41%).
Pentru referinta, mentionam ca media UE in aceasta privinta a fost de doar 17% iar statele cele mai performante in materie de spatiu de locuit sunt Irlanda (cu doar 1% rata de supraaglomerare) si Cipru (2%).
De fapt, statistica a fost prezentata de Eurostat pentru a arata nu atat diferentele dintre tari cat diferentele pe categorii de cetateni, valorile crescute pentru cei care provin din alta tara membra si inca si mai mari in cazul celor care sunt non-UE.
Alaturi de Slovacia, Romania nu a oferit date in aceasta privinta, probabil din cauza faptului numarul celor in cauza este inca relativ redus.
Nota metodologica
Supraaglomerarea ("overcrowding" in lb. engleza) apare, potrivit definitiei agreate de Eurostat pentru toate statele membre ale Uniunii atunci cand nu exista:
o camera pentru intreaga gospodarie
o camera pentru un cuplu intr-o gospodarie
o camera pentru fiecare persoana cu varsta de cel putin 18 ani
o camera pentru fiecare doua persoane de acelasi sex cu varsta cuprinsa intre 12 si 17 ani
o camera pentru fiecare doua persoane cu varsta sub 12 ani
De retinut, insa, Grecia si Italia (ambele cu cate... mai mult
Marti, 03 Martie 2020, ora 09:01
Peste 95% dintre cetatenii romani erau in 2016 proprietarii caselor in care locuiau, acesta fiind cel mai mare procent de proprietari de case din randul statelor membre UE, in timp ce in Germania mai putin de jumatate (49,8%) dintre cetateni detineau propria lor locuinta.
La nivelul UE, in medie 70,6% dintre cetateni detin propria lor locuinta, in timp ce in cazul strainilor doar 30% detin propria lor locuinta, arata datele publicate joi de Eurostat.
Pe langa Romania, 95,6%, alte state unde procentul cetatenilor care detin propria lor casa este unul ridicat sunt: Croatia si Lituania, ambele cu 89,9%, si Slovacia, 89,5%.
La polul opus cel mai mic procent de cetateni care detin propria lor locuinte se regaseste in Germania (49,8 %), Danemarca (58,6%), Austria (62%) si Franta (63,4%).
In cazul Romaniei, datele pe categorii de varsta arata ca in randul persoanelor cu varsta intre 55 si 64 de ani procentul celor care detin propria locuinta este chiar mai mare (98,5%) decat media nationala.
Pe de alta parte, aproape jumatate dintre cetatenii romani (48,8%) locuiau in 2016 in locuinte supraaglomerate, fata de o medie de 16,3% in UE.
La polul opus, doar 1,7% dintre cetatenii din Cipru se confruntau cu o problema similara, la fel ca si 2,3% dintre belgieni.
De asemenea, Romania se regaseste printre cele sapte stat membre UE unde mai mult de 10% dintre cetateni sunt impovarati de costurile cu locuinta. In anul 2016, cu aceasta problema se confruntau in primul... mai mult
Joi, 15 Martie 2018, ora 10:40
Casa ideala pentru un european trebuie sa aiba cel putin 5 camere, fara a lua in calcul baia, bucataria si holurile, si o suprafata medie de cca. 131 de metri patrati.
Cu toate acestea, potrivit unei analize realizate in tarile din Europa de RE/MAX Europe, lider mondial in real-estate si franciza numarul 1 la nivel global pe acest segment, exista o diferenta foarte mare intre ceea ce reprezinta o locuinta ideala pentru fiecare din cele 16 tari analizate.
Astfel, portughezii cred ca ar avea nevoie de un spatiu de 211 metri patrati, in timp ce turcii considera ca 164 de metri patrati le-ar fi suficienti. In acelasi timp, britanicii sunt cel mai putin pretentiosi si s-ar simti confortabil chiar si intr-o locuinta de 80 de metri patrati.
"Chiar daca Romania nu a fost inclusa in analiza RE/MAX Europa, statisticile noastre interne arata ca un roman considera suficienta o locuinta cu trei camere, de cca. 75 metri patrati", a declarat Razvan Cuc, Director Regional RE/MAX Romania.
Dincolo de suprafata locuintei, studiul RE/MAX Europa a identificat alte cinci facilitati pe care o locuinta trebuie sa le aiba.
Astfel, pentru 59% dintre europeni este foarte important ca in locuinta sa existe o camera de relaxare, unde nimeni sa nu ii deranjeze.
In acelasi timp, 58% din cei chestionati sunt de parere ca existenta unui loc de parcare este foarte important, iar pentru 52% proximtitatea unui parc sau a unei zone verzi este necesara.
50% dintre europeni isi doresc o... mai mult
Luni, 31 August 2015, ora 10:33
1Sectorul constructiei de locuinte a fost lovit puternic de criza economica din Romania. Astfel, dupa trei ani de criza, numarul locuintelor finalizate in Romania s-a redus cu 34% in 2011, fata de perioada de boom atinsa pe acest segment - anul 2008.
Este a patra cea mai mare scadere din Europa Centrala si de Est, potrivit unui studiu al companiei poloneze de cercetare PMR.
PMR arata ca in Romania au fost finalizate anul trecut 44.456 de locuinte noi, fata de 67.255 de unitati in 2008, cand a fost atins nivelul maxim.
Industria imobiliara nu vede inca lumina de la capatul tunelului
Studiul arata ca industria constructiei de locuinte sa va putea relansa doar odata cu consumul intern si cu finantarea bancara, in momentul de fata, dezvoltatorii fiind prea slabiti pentru a putea finaliza proiectele incepute, din cauza lipsei de cerere si a lipsei oportunitatilor de finantare.
"In Romania, este putin probabil ca situatia se va schimba semnificativ in urmatorii ani in sectorul constructiei de locuinte, fiind necesara o perioada mai mare de timp pentru a inregistra progrese. O prima preconditie pentru imbunatatirea situatiei este cresterea economica, cu efecte pozitive asupra puterii de cumparare a consumatorilor care ar absorbi o parte din oferta mare de pe piata rezidentiala. Mai tarziu, acest lucru ar incuraja bancile sa reia finantarea si ar fi un factor declansator pentru cresterea activitatii dezvoltatorilor. In ciuda scaderii preturilor din Romania,... mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 16:43