Ideea britanicilor de a negocia la sange noi conditii pentru mentinerea Regatului Unit in UE face valuri nu doar in interiorul blocului comunitar, asa cum au prognozat analistii, ci si in singura enclava nordica ramasa in afara Uniunii.
Norvegienii au inceput si ei sa se gandeasca daca nu cumva relatia dintre Oslo si Bruxelles nu se dovedeste prea costisitoare pentru tara lor, confirma Bloomberg.
Viziune britanica
Desi 75% din legislatia Norvegiei a fost modificata pentru a fi in concordanta cu cea din interiorul UE, lucrurile s-ar putea schimba in viitorul apropiat, in special in ceea ce priveste beneficiile sociale de care se bucura muncitorii preluati din diverse tari europene.
Pe continent, Norvegia reprezinta, din punct de vedere al venitului pe cap de locuitor, a doua forta economica a Europei, avand in spate si un fond suveran de investitii a carui valoare depaseste 800 de miliarde de dolari.
Acum, insa, intrigati de rezultatul negocierilor dintre premierul britanic David Cameron si partenerii europeni, politicienii de la Oslo si-ar dori sa reduca presiunea pusa pe sistemul de asigurari sociale.
Cei 5,2 milioane de locuitori ai Norvegiei beneficiaza de un sistem de sanatate gratuit, invatamant gratuit (inclusiv cel universitar) si salarii consistente pentru parintii aflati in concediu de ingrijire a copilului.
Pe de alta parte, numarul mare de imigranti est-europeni preluati de Norvegia in ultimii ani a ajuns sa ridice nivelul sumei cheltuite cu... mai mult
Marti, 01 Martie 2016, ora 18:05
Increderea romanilor a urcat in aprilie-iunie pentru al treilea trimestru consecutiv si se apropie de valoarea medie europeana, Romania ocupand locul 18 din 32 de tari dupa acest indicator, care masoara asteptarile despre piata muncii, situatia financiara si posibilitatea de a cheltui, arata Nielsen.
Astfel, fata de primele trei luni, in trimestrul al doilea increderea consumatorilor romani a urcat cu 6 puncte la 73 de puncte, situandu-se dupa tari precum Cehia, Letonia si Estonia si inaintea Slovaciei, Poloniei si Bulgariei, potrivit sondajului efectuat de The Nielsen Company, potrivit Mediafax
"In ceea ce priveste cea mai mare parte a banilor ramasi dupa acoperirea cheltuielilor de subzistenta, aceasta este folosita pentru plata imprumuturilor si a creditelor, in timp ce, la polul opus, inregistrand cele mai mici valori, se afla activitati precum investirea in fonduri mutuale sau pensii. Sanatatea si siguranta locului de munca sunt, in continuare, principalele ingrijorari ale consumatorilor romani din mediul urban, iar din strategia lor de economisire pentru viitor fac parte renuntarea la achizitia de haine noi si diminuarea iesirilor in oras", noteaza raportul.
Potrivit rezultatelor studiului, cei mai optimisti consumatori se regasesc in Danemarca, Elvetia, Germania, Norvegia, Marea Britanie si Israel.
Portughezii, marcati de lipsa banilor
Pe de alta parte, Portugalia are cei mai pesimisti consumatori, precedata de Slovenia, Croatia, Italia, Serbia,... mai mult
Miercuri, 20 August 2014, ora 12:10
In urma cu mai putin de zece zile, Norvegia a anuntat ca a ridicat restrictiile de acces pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari, cu aproape doi ani mai devreme decat termenul anuntat initial.
Chiar daca piata muncii din Norvegia nu poate absorbi nici pe departe numarul de romani care ar vrea sa migreze dinspre economiile cu probleme ale Uniunii Europene, precum Spania sau Italia, cu siguranta liberalizarea aduce cu sine noi oportunitati pentru cei aflati in cautarea unui job in afara tarii.
Potrivit Eurostat, rata somajului in Norvegia la sfarsitul primului trimestru din 2012 era de doar 3%, mult sub ceea ce se regaseste in statele Uniunii Europene precum Spania (24,1%), Grecia (21,9%), Letonia (15,2%), Portugalia (15,1%), Irlana (14,4%), Slovacia (13,9%), Litiuania (13,6%) sau Ungaria (12,5%).
Cand vrei sa gasesti usor un loc de munca in Norvegia poti incepe prin accesarea EURES, portalul mobilitatii europene pentru ocuparea fortei de munca.
Citeste mai multe despre Ce locuri de munca sunt in Norvegia, ultima piata liberalizata pentru romani pe Ziare.com mai mult
Duminica, 24 Iunie 2012, ora 16:13
Romanii isi pot cauta un loc de munca in Norvegia si vor dispune de aceleasi drepturi ca cetatenii din celelalte state membre ale Spatiului Economic European (SEE), ca urmare a unei decizii adoptate de Parlamentul norvegian, se arata intr-un comunicat al Ambasadei Norvegiei.
Inainte ca aceasta decizie sa fie adoptata, cetatenii romani aveau nevoie de permis de munca pentru a obtine o slujba in Norvegia, in vreme ce muncitorii din alte tari SEE - cu exceptia statelor nordice - aveau dreptul de a obtine o slujba in Norvegia doar prin simpla inregistrare la birourile autoritatilor de stat. Astfel de restrictii nu i-au impiedicat insa pe angajatorii norvegieni sa angajeze mana de lucru necesara, oferindu-le salarii si contracte reglementate in conformitate cu prevederile legislatiei norvegiene.
Guvernul norvegian este de parere ca eliminarea acestor restrictii nu va produce perturbari pe piata muncii din Norvegia, caracterizata in prezent prin stabilitate si o rata scazuta a somajului. Autoritatile din Norvegia se asteapta ca cetatenii romani sa stabilieasca relatii de munca similare cu cele ale muncitorilor din celelalte tari membre UE din zona Europei Centrale si de Est, se mai arata in comunicat. mai mult
Luni, 18 Iunie 2012, ora 18:58
Angajatorii romani se arata optimisti in ceea ce priveste evolutia pietei muncii si estimeaza ca in trimestrul trei din 2012 ritmul angajarilor va fi stabil, cele mai multe locuri de munca disponible fiind in comert.
Conform unui studiu efectuat de compania Manpower, majoritatea angajatorilor (64%) nu intentioneaza sa faca vreo modificare in ceea ce priveste structura de personal din companiile lor, in timp ce unul din patru angajatori indica o crestere in activitatea de angajare pentru perioada urmatoare.
Nivelul de angajari ramane constant
"In general, angajatorii planuiesc sa-si mentina nivelul actual al fortei de munca in perioada lunilor de vara. Analizand evolutia previziunilor din ultimul an observam o activitate de angajare care continua sa se mentina la un ritm constant", a declarat Valentin Petrof, Country Manager al ManpowerGroup Romania.
"Oamenii de afaceri din comert raporteaza cele mai puternice intentii de angajare, optimismul acestora fiind datorat in mare parte planurilor de extindere pe care le au la nivel local. Previziunile de la noi, printre cele mai optimiste din regiunea EMEA, arata ca, urmatoarele trei luni vor aduce, cel mai probabil, un nou val de oportunitati pentru cei care vor sa se angajeze sau care vor sa-si schimbe locul de munca" a adaugat Petrof.
La nivel regional, angajatorii din sapte dintre cele opt regiuni analizate se asteapta la cresterea volumului de angajari pe parcursul celui de-al treilea trimestru. Angajatorii... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 08:31