A doua banca de alimente din Romania a fost lansata, saptamana aceasta, la Cluj-Napoca, fiind prima banca de acest tip din vestul tarii. Banca functioneaza dupa principiile Federatiei Europeane a Bancilor de Alimente (FEBA), avand ca model organizatiile de profil din Uniunea Europeana.
Noua banca de alimente a fost fondata de catre Junior Chamber International (JCI), prin proiectul Food Waste Combat, cu sustinerea Lidl Romania, devenind functionala de marti, 30 octombrie.
Dupa un program pilot de aproape sapte luni, prin care au fost salvate aproximativ sapte tone de mancare, Banca de Alimente din Cluj si-a inceput oficial activitatea de recuperare sistematica, imediata, a produselor alimentare comestibile si non alimentare, care, din diverse motive, si-au pierdut valoarea economica de piata si redistribuirea acestora persoanelor aflate in dificultate, care nu au putere de cumparare.
Organizatia colecteaza si livreaza gratuit alimente si produse igienico-sanitare pentru uz personal pentru copii si adulti, organizatiilor guvernamentale care acorda servicii de asistenta sociala unor categorii diverse de grupuri vulnerabile: copiilor cu dizabilitati sau cu risc de abandon scolar, tinerilor cu dizabilitati, batranilor nevoiasi, fetelor mama, femeilor maltratate, familiilor monoparentale sau numeroase, familiilor defavorizate, imigrantilor, sinistratilor etc.
Pot dona produse alimentare si non-alimentare toti producatorii agroalimentari, distribuitorii din lantul... mai mult
Duminica, 04 Noiembrie 2018, ora 10:00
Daniel Kearvell a studiat istoria si limba rusa la universitatea din Nottingham si, la scurt timp, devenea membru al camerei de comert Ruso-Britanice. Din 2006 face parte din echipa DHL Express.
Si-a facut o cariera solida in Rusia, apoi a trait o perioada in Qatar si, de aproape sase ani, conduce business-ul DHL in Romania.
Lucrand la o companie internationala, a avut ocazia sa calatoreasca si sa munceasca in diferite parti ale lumii si, in acest context, a invatat sa aprecieze si mai mult "aceasta tara fantastica, Romania", cum o numeste chiar el.
"Am fost foarte bucuros sa intalnesc aceasta oportunitate de a veni in Romania. Va spun sincer ca m-am bucurat din plin de fiecare din cei aproape sase ani de cand ma aflu in aceasta tara. Europa de Est este o parte a lumii foarte apropiata de mine si de familia mea si apreciez oportunitatea pe care Romania mi-o ofera sa pot influenta pozitiv diferitele zone in care ne desfasuram activitatea", spune Daniel Kearvell, CEO DHL Romania, intr-un interviu acordat Business24.
In Romania a ales sa sprijine copiii dezavantajati din judetul Suceava. Cum? Simplu: Inspirat de tara noastra si pasionat de scris, Daniel Kearvell a lansat prima sa carte pentru copii,"Maya the Mouse", pe care o dedica fiicei sale, Maya. Iar banii castigati pe urma ei ii doneaza ONG-ului Te Aud Romania.
Ati avut pana acum suficient timp sa vedeti cateva colturi din aceasta tara. Ce v-a placut cel mai mult?
Da, am avut timp sa vad foarte multe... mai mult
Duminica, 25 Februarie 2018, ora 16:42
Cota unica a avut efecte benefice din punct de vedere microeconomic, dar macroeconomic a fost un mare minus, cel putin pentru ca a fost o masura prociclica, a declarat luni economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, cu prilejul unei dezbateri despre capitalismul romanesc.
"Cred ca una din erorile fundamentale ale elitelor romanesti in tot parcursul istoriei moderne a fost ideea ca soarta celor multi si nevoiasi este irelevanta pentru dezvoltarea economica. Cu alte cuvinte ca se poate dezvolta Romania chiar daca talpa tarii o duce prost. Ce vedem in capitalismul romanesc post 1989 nu aduce nimic nou sub soare.
Faptul ca inegalitatea a crescut asa cum se arata in lucrare si ca, in 2009, coeficientul Gini a ajuns la 30,6%, o cifra inca nu extrem de mare, dar mult mai mare decat a Slovaciei, Sloveniei sau a altor tari din zona nu vine decat sa ilustreze acest lucru", a declarat Valentin Lazea, precizand ca vorbeste in nume personal.
El a exemplificat acest dispret sau dezinteres al elitelor pentru "talpa tarii" prin patru politici care nu au tinut cont deloc dupa 1990 de ceea ce intampla pentru "talpa tarii".
"Un prim exemplu eliminarea repartitiilor obligatorii la tara a profesorilor si medicilor. Era clar din secunda doi ca daca nu faci o anumita forma de a trimite la tara profesori si medici, tara in 20-30 de ani se va depopula, ma refer la provincia, satul romanesc, lucru pe care il vedem si care nu ar trebui sa mire pe nimeni", a spus... mai mult
Luni, 10 Iunie 2013, ora 14:50
Romania a facut progrese enorme in dezvoltarea economiei, dar in pofida acestor progrese ramane tara cu cele mai inalte nivele ale saraciei din Uniunea Europeana, peste 30% din populatie traind cu mai putin de 5 dolari pe zi, a declarat pre?edintele Bancii Mondiale (BM), Jim Yong Kim.
El s-a intalnit, joi, la Palatul Victoria cu premierul Victor Ponta si a subliniat ca progresul Romaniei in stabilizarea economica este cu deosebire impresionant in contextul mediului extern nesigur si al continuarii crizei din zona euro.
"Cu toate aceste, in ciuda progreselor inregistrate de Guvern, Romania ramane tara cu cele mai inalte nivele ale saraciei din Uniunea Europeana. Peste 30% din populatie traieste cu mai putin de 5 dolari pe zi. As dori sa atrag atentia asupra persoanelor care traiesc cu un venit atat de mic, inclusiv populatia roma de aici, din Romania, si din alte parti ale Europei. Consider ca este un imperativ moral pentru toate guvernele sa instituie sisteme de asigurari sociale pentru cei mai saraci si sa investeasca in invatamant si sanatate pentru cei care sunt cel mai nevoiasi", a spus presedintele Bancii Mondiale, dupa intalnirea cu premierul Ponta.
Jim Yong Kim a apreciat faptul ca venitul mediu al romanilor a crescut de la un sfert din media europeana la aproape jumatate din media europeana, iar veniturile a 40% din popula?ie, respectiv ale categoriilor cu cele mai mici castiguri, cresc mai repede decat cele ale restului populatiei.
Presedintele Bancii... mai mult
Vineri, 10 Mai 2013, ora 08:58
Cat de sucit fata de realitati sunt privite lucrurile in tarisoara noastra s-a constatat copios cu prilejul recentei coborari a valorii leului la minimul istoric in raport cu moneda sa reper: euro. Insusi faptul ca s-a vorbit de un maxim istoric al cursului este o dovada, pentru ca era vorba, dimpotriva, de cea mai slaba valoare in euro a unui leu!
Mentinerea la suprafata lucrurilor adesea insala. Fara indoiala. devalorizarea leului aduce o povara in plus consumatorilor (caci, vai!, atatea dintre facturi sunt exprimate ilegal in euro, desi platile in Romania ar trebui sa fie facute potrivit legii in moneda nationala, si deci vor creste automat in lei). Si, ca atare, oamenii de rand, indeosebi cei nevoiasi, sunt intr-adevar de cainat!
Dar, atatia - politicieni, analisti, jurnalisti - s-au repezit sa planga amarnic pe umerii celor cu credite la banci in euro, intr-un fel de solidaritate prost inteleasa si extrem de nociva pentru economie si pentru toti ceilalti membri ai societatii, de altfel supermajoritari.
Este de inteles ca anumite lucruri si fenomene probabil in special din economie au explicatii si implicatii dincolo de aparente, care deci sunt mai putin lesne de surprins.
Dar, daca cineva se incumeta sa le clarifice si totusi se persista in cantonarea in aparente este vorba de o infinita prosteala! Realitatea este ca de peste trei ani oameni nevinovati si nici macar implicati (salariati, pensionari, contribuabili), precum si economia platesc, in locul... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2012, ora 12:15
Cu toate ca proiectul de lege privind reformarea sistemului de sanatate a fost retras de catre initiator, dezbaterea publica este nimerit sa continue. Acest sistem are nevoie de reformari si este bine sa se inteleaga despre ce este vorba ca sa se stie ce ar trebui sa fie reformat.
Inainte de toate, trebuie stablit clar daca sectorul de sanatate va fi organizat in sistem bugetar national sau in sistem de asigurari. Orice combinatie intre acestea este o amestecatura care produce injustitii si nefunctionalitati.
Daca se vizeaza asezarea pe principiul, sa zicem de stanga, al solidaritatii, organizarea nu poate fi in mod inerent decat in sistem bugetar national. Banii se strang ca impozite si, firesc, orice venit poate fi impozitat, iar cei cu venituri mai mari participa cu mai mult, in favoarea celorlalti membri ai societatii (copii, batrani, nevoiasi, handicapati, oameni fara loc de munca).
In aceasta organizare, sectorul privat poate exista, dar evident separat, pe seama resurselor pe care le poate colecta distinct, dar nu ca parte a sistemului public national.
Daca, dimpotriva, se vizeaza asezarea pe principiul, sa zicem de dreapta, al contributivitatii, atunci organizarea se face in sistem de asigurari: cine contribuie beneficiaza, cine nu, nu! Banul se colecteaza prin prime de asigurare sau prin contribuitii la asigurarile de sanatate (considerate tot prime de asigurare aferente contractului de asigurare), care presupune ca asiguratorul se obliga in schimb sa... mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 18:14
Banca Mondiala (BM) va acorda asistenta tehnica si finantare Romaniei in cadrul unui nou acord care va fi incheiat impreuna cu FMI si Comisia Europeana (CE), cel mai probabil pe doi ani, a declarat marti Peter Harrold, directorul de tara pentru Romania al BM, potrivit Mediafax."Noul acord cu FMI si Comisia Europeana va fi incheiat cel mai probabil pe o perioada de doi ani", a spus Harrold, precizand ca Banca Mondiala va participa prin acordarea de asistenta tehnica, dar si finantare, la fel ca in programul actual.
Oficialul Bancii Mondiale a precizat ca perioada de doi ani reprezinta viziunea Fondului Monetar International, acest aspect nefiind inca discutat cu autoritatile de la Bucuresti.
Harrold a mentionat ca noul acord cu Banca Mondiala va fi similar celui actual, iar ultimul imprumut, in valoare de 400 milioane euro, din actualul acord va fi inclus in noul aranjament, care va fi incheiat in urmatoarele luni.
El nu a precizat valoarea imprumutului de la Banca Mondiala, aceasta urmand sa fie stabilita in perioada urmatoare.Harrold a aratat ca incheierea unui acord pe doi ani cu institutiile financiare va fi interpretat de catre pietele internationale ca un semn de incredere."Romania este foarte bine finantata pe partea valutara. FMI finanteaza rezerva valutara, de aceea este nevoie doar de un acord de tip precautionary (preventiv - n.r.)", a spus Harrold.El a mentionat ca alte surse de finantare pentru buget, cum ar fi cele de la Banca Mondiala, sunt "binevenite".... mai mult
Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 14:09
Presedintele Traian Basescu isi schimba radical strategia. Renunta sa mai fie un presedinte-jucator, vrea sa fie unul reformist. Dar criza economica il determina sa propuna masuri pentru o Romanie ireala.Nu m-a mirat ca presedintele Traian Basescu i-a pus la punct pe localnicii din zonele inundate.
Nu m-a mirat ca le-a cerut sa-si asigure casele, ca le-a spus ca mint in ceea ce priveste alocarea banilor pentru constructia unui dig, ca le-a zis sa mai lase politica la o parte, acum, cand "avem apa pana la gura", nu m-a mirat cand a izbit nervos cu palma intr-o casa construita dupa inundatiile de acum patru ani si ramasa, si astazi, netencuita sau cand i-a recomandat unei batrane sa "mai faca paine si in casa".
Nu m-a mirat nici cand Basescu "s-a luat in gura" cu o profesoara care ii reprosa ca i s-a redus salariul cu 25%. Nu m-a mirat nimic din toate acestea, pentru ca Traian Basescu s-a hotarat ca, in al doilea mandat al sau (macar pentru faptul ca nu mai are nimic de pierdut din punct de vedere politic, asa cum a declarat), sa se transforme dintr-un presedinte-jucator intr-un presedinte-reformator.
Criza datoriilor si a deficitelor bugetare ce a atins intreaga Europa este un excelent prilej pentru ca presedintele sa-si demonstreze calitatile de reformator. Din acest motiv, Basescu a fost cel care a facut anuntul, la inceputul lunii mai, privind masurile de austeritate.
De asemenea, aceasta pare a fi si ratiunea pentru care presedintele Romaniei a dat o serie de replici... mai mult
Luni, 12 Iulie 2010, ora 23:16