Romanii care au plecat in Spania reprezinta obiectul celui mai complex studiu realizat vreodata la nivelul Uniunii Europene.
In cadrul cercetatrii va fi analizata diaspora romaneasca din Spania concentrata in doua enclave demografice, adica locuri unde romanii reprezinta mai mult de 10% din totalul populatiei, Castello de la Plana (Valencia) si Roquetas de Mar (Almeria), potrivit unui comunicat remis Ziare.com.
Un studiu etnografic anterior, derulat in prima parte a proiectului, a aratat ca romanii din cele doua localitati provin, preponderent, din judetele Dambovita, respectiv Bistrita-Nasaud. Prin urmare, studiul va porni de la rutele de migratie dintre Castello de la Plana (Valencia) - Dambovita si Roquetas de Mar (Almeria) - Bistrita-Nasaud.
In continuarea cercetarii se vor urmari conexiunile interpersonale dezvoltate de romani in aceste orase din Spania, si legaturile lor cu locurile de origine, dar si cu alte tari.
"Acest proiect isi propune sa analizeze conexiunile romanilor plecati in Spania cu cei ramasi acasa, dar si cu alti romani, care traiesc in alte state ale lumii. Aceasta tesatura de relatii, din care fac parte membrii familiei, prietenii si cunoscutii, ne ajuta sa intelegem strategiile lor de supravietuire, cum isi conserva identitatea nationala, dar si modul in care circula intre ei informatiile, bunurile materiale, banii, ideile si valorile", a declarat Marian-Gabriel Hancean, conferentiar universitar la Facultatea de Sociologie si Asistenta... mai mult
Joi, 02 Noiembrie 2017, ora 11:30
Intr-o Universitate precum cea din Granada, cu o traditie in traduceri si "o obsesie sa devina universala", care primeste cei mai multi studenti Erasmus si trimite cei mai multi in strainatate, limba romana, desi recent introdusa in programa, are tot mai multi studenti, este in crestere si ar putea deveni limba de studiu obligatorie pentru studentii de la traducere, a declarat lectorul de limba romana, Oana Ursache.
"Romana a inceput la Universitatea din Granada acum trei ani; este foarte tanara, dar are mult mai multi studenti. E in crestere, caci a inceput prin a avea un semestru de predare si a ajuns la patru acum - nivelul maxim pe care il poate avea o limba de aceasta categorie, de curs optional", a explicat ea.
In plus, arata lectorul roman, "tot ce facem pe langa cursuri - acorduri Erasmus, un cerc de traduceri, organizarea unei biblioteci - incepe sa insemne ca romana poate deveni limba de studiu, care s-ar studia patru ani de zile, ca a treia limba pentru studentii de la traducere. Este absolut de nesperat, ar fi un deziderat pentru care merita sa luptam cu totii, pentru ca atunci s-ar preda limba, cultura, civilizatie, s-ar face cursuri de traduceri specializate si romana ar fi limba de traducere".
Limba romana poate deveni limba de studiu pentru studentii de la traducere
Limba romana are potentialul de a deveni limba de studiu pentru studentii de la traducere, pentru ca "sunt destepti: se orienteaza potrivit pietei muncii". Acestia, mai arata... mai mult
Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 10:42
Unul din patru angajatori din tarile vest europene cauta forta de munca din afara granitelor, companiile orientandu-se catre est europeni. In prezent sunt disponibile aproape 17.000 de joburi in strainatate pentru romani.
Tarile pentru care forta de munca din Romania reprezinta o solutie pentru acoperirea deficitului de personal sunt Germania, Marea Britanie, Italia, Spania si Franta, potrivit unui studiu realizat de firma de recrutare ManpowerGroup, citat de Realitatea.net.
Angajatorii din Germania cauta personal in sectoarele productie, utilitati, comert si agricultura, iar cei din Italia productie, comert, utilitati si constructii.
Companiile din Spania au nevoie de personal pentru hoteluri si restaurante, transport si logistica, cele din Marea Britanie cauta forta de munca in sectorul hotelier, iar firmele din Franta angajeaza in constructii.
Aproape 17.000 de joburi sunt disponibile in strainatate pentru romani, potrivit Tjobs, portal care reuneste ofertele de locuri de munca in strainatate a peste 560 de agentii de recrutare. mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 09:29
Criza economica transforma emigrarea din Romania intr-un orizont de viata, dorinta de a migra, determinata nu doar de venituri ci si de neincrederea in sistemul educational si decidenti, fiind intalnita la oameni din aproape orice generatie, rezulta dintr-un studiu prezentat marti. Studiul "Impactul crizei economice asupra migratiei fortei de munca romanesti", realizat de Friedrich Ebert Stiftung, arata ca nu doar cei care au rude in strainatate vor sa migreze, ci oameni din aproape orice generatie, cu ascendente etnice, profesionale si varste foarte diferite, scrie Mediafax.
"Emigrarea nu este determinata doar de venituri, ci si de neincrederea in sistemul institutional si in decidenti", arata initiatorii studiului.
Printre tarile de destinatie preferate de romani atat in 2009, cit si in 2010 se numara Spania, Italia, Germania, Danemarca, Marea Britanie si Austria.
La fel ca in 2009, in 2010, majoritatea cererilor de loc de munca in statele europene au vizat sectoare ca agricultura, constructiile, industria prelucratoare, industria hoteliera, industria alimentara, dar nu trebuie neglijate solicitarile romanilor pentru profesii inalt calificate precum ingineria, IT, medicina, educatia.
"Ponderea cea mai mare in ceea ce ii priveste pe romanii care doresc o slujba in strainatate o detin cei cu pregatire primara, gimnaziala si profesionala (44,6 la suta in 2008, 50,1 la suta in 2009, respectiv 47,4 la suta in 2010), fiind urmati de cei cu studii liceale si... mai mult
Marti, 04 Octombrie 2011, ora 17:00
In afara tarii, lucreaza 2,9 milioane de romani. Ei au economisit zece miliarde de euro pe care ii tin in bancile din tarile in care se afla acum. In felul acesta, se pierd resurse financiare si se risipeste un potential important de forta de munca. Un studiu realizat, recent, de catre Fundatia Soros din Romania scoate in evidenta cateva adevaruri spectaculoase.Primul, si cel mai important, este numarul romanilor aflati la munca in strainatate. Cifra la care ajunge studiul este de 2,9 milioane de romani. Este, fara indoiala, un numar impresionant.
Niciodata guvernul nu a vorbit oficial despre numarul muncitorilor aflati in afara tarii, dintr-un motiv cat se poate de simplu.
In fapt, plecarea romanilor la munca in strainatate releva precaritatea economiei romanesti. Cand exista aproape trei milioane de oameni care au plecat din tara pentru a lucra in lume inseamna cel putin doua sensibilitati ale economiei romanesti.
Prima arata cat de periferica este economia romaneasca si cat de putin ofera ea sanse cetatenilor romani.
A doua se refera la felul in care sunt distorsionate datele economice din Romania de catre aceasta realitate. Ganditi-va, numai: daca acesti trei milioane de oameni s-ar afla in tara, care ar fi rata somajului?
Din trei milioane de oameni, o parte ar lucra, o alta ar depasi perioada de somaj, dar cei mai multi ar fi in somaj.
Cifra de astazi a somajului ar fi, probabil, dubla. In plus, trei milioane de oameni reprezinta un procent important din... mai mult
Joi, 28 Iulie 2011, ora 23:59