In contextul creat de pandemia de COVD-19, dar nu numai, sunt situatii in care angajatorii nu pot pune la dispozitia salariatilor echipamente pentru continuarea desfasurarii activitatii de acasa, insa le permit acestora sa foloseasca propriile dispozitive - computer, tableta, telefon mobil personal - in scop profesional. Care sunt riscurile pentru angajatori, dar si pentru angajati, in privinta protectiei datelor cu caracter personal?
Prin intermediul unei politici privind utilizarea propriilor dispozitive (politica de tip BYOD - Bring Your Own Device), angajatorii pot explica angajatilor in ce conditii acestia isi pot utiliza echipamentele personale pentru desfasurarea activitatii profesionale si ce masuri trebuie sa ia pentru securitatea datelor procesate astfel.
Masurile de siguranta care se impun
Practic, este vorba despre asigurarea protectiei pentru doua categorii de date: datele personale ale angajatilor care isi partajeaza echipamentul pentru efectuarea activitatii de serviciu si datele confidentiale ale companiei care sunt acum transferate intre reteaua companiei si echipamentele personale ale angajatilor.
Pentru asigurarea protectiei datelor (atat a celor care sunt salvate pe echipamentele angajatilor, cat si a celor care apartin companiei, dar sunt accesate la distanta prin intermediul acestor echipamente), este important sa fie implementate anumite masuri de siguranta.
Acestea trebuie sa se alinieze la masurile de securitate pe care compania le... mai mult
Luni, 04 Mai 2020, ora 12:19
Sapte din zece angajati romani (70%) vor sa continue sa lucreze de acasa cateva zile pe saptamana, dupa relaxarea masurilor pentru prevenirea raspandirii coronavirusului si iesirea din starea de urgenta, arata un studiu Colliers International, publicat luni.
Conform datelor centralizate, 60% dintre cei chestionati cred ca lucrul la distanta ar fi util cel putin o zi - doua pe saptamana, iar 10% ar vrea sa lucreze chiar 3 - 4 zile de acasa, in perioada urmatoare.
In acelasi sens, un sfert dintre angajati se asteapta sa revina la birou in luna mai, dar activitatea acestora in cladirile de birouri va fi reluata treptat, in functie de evolutia epidemiei de coronavirus si de masurile anuntate mai departe de catre autoritati.
Noile reguli de la birou
"Pentru a asigura angajatilor distantarea sociala la birou, angajatorii trebuie sa ia in considerare unele modificari de amenajare a spatiului si a mobilierului, mai ales in cazul birourilor de tip open space.
Este necesara asigurarea unei distante recomandate de doi metri liniari intre angajati, ceea ce inseamna ca va fi necesara cresterea spatiului alocat per angajat de la 8 metri patrati, cat este in prezent media in cladirile de birouri de clasa A, la peste 15 metri patrati per angajat.
In acest context, anumite companii vor trebui sa permita unui procent din angajati sa continue lucrul de acasa, astfel incat regulile privind distantarea sociala, dar si de rotatie sa poata fi respectate", sustin specialistii.... mai mult
Luni, 04 Mai 2020, ora 11:52
Peste o treime dintre romani (34,7%) lucreaza, in aceasta perioada, de acasa, iar Internetul este cel mai folosit serviciu de comunicatii pentru 38,6% dintre acestia, releva rezultatele unui sondaj online, realizat de Telekom Romania si dat publicitatii joi.
Conform cercetarii, 22,9% dintre angajatii care au apelat la telemunca folosesc preponderent Skype pentru comunicarea cu echipele lor, in timp ce aplicatia Zoom este utilizata de catre 20,6% dintre cei chestionati, Microsoft Teams de 11,9%, Google Hangouts de 11,5%, Skype for business de 7,6% si WhatsApp de 5,6%.
In privinta petrecerii timpului pe retelele de socializare, Facebook ramane platforma preferata a 35,5% dintre romani, urmata de YouTube (28,9%), Instagram (11,2%), TikTok (6%), Pinterest (4,8%), Reddit (4,7%), LinkedIn (4,2%), Snapchat (3,7%) si Twitter (2,8%).
Sondajul Telekom arata ca 38,6% dintre respondenti folosesc Internetul, iar 34,4% apeleaza la telefonia mobila, 24,3% la serviciul de televiziune si numai 0,7% la telefonia fixa.
"Aceste comportamente sunt vizibile si in relatia cu serviciile si produsele Telekom. In primele 2 saptamani din luna aprilie, traficul pe site-ul telekom.ro a crescut cu 77%, comparativ cu luna februarie a aceluiasi an", noteaza compania de telecomunicatii.
Pe segmentul platilor, cercetarea de specialitate evidentiaza faptul ca 44% dintre romani achita toate facturile online, 30,7% atat online, cat si fizic, iar 25,3% le achita doar fizic, deoarece, in opinia... mai mult
Joi, 30 Aprilie 2020, ora 15:15
Aproape jumatate dintre romanii care muncesc de acasa (49%) sustin ca regimul de telemunca a condus la economii financiare considerabile, iar pentru 80% dintre cetateni eliminarea timpului pierdut in trafic catre birou reprezinta un aspect apreciat, reiese dintr-un sondaj realizat de catre o companie de consultanta imobiliara.
Conform cercetarii Cushman & Wakefield Echinox, alte avantaje ale muncii de la domiciliu sunt: imbunatatirea echilibrului intre activitatea personala si cea profesionala (43%), mai multa libertate in gestionarea programului de lucru (40%) si timpul suplimentar de odihna (33%).
Pe de alta parte, cel mai mare dezavantaj il reprezinta lipsa socializarii directe cu colegii (74% dintre respondenti), urmat de dificultatile in separarea timpului dedicat activitatii profesionale de cel personal (44%), lipsa unui spatiu adecvat pentru desfasurarea activitatii (33%) si capacitatea mai scazuta de concentrare, ca urmare a factorilor disturbatori din locuinta (33%). De asemenea, alte dificultati fac referire la gestionarea relatiei cu clientii si colaboratorii (29%), problemele tehnice (26%) si lipsa feedback-ului direct cu privire la activitatea prestata (24%).
Pe fondul acestor rezultate, datele centralizate evidentiaza faptul ca exista un oarecare echilibru in ceea ce priveste descrierea generala a experientei lucrului de acasa.
Astfel, 38% dintre respondenti caracterizeaza perioada de activitate de acasa drept foarte buna sau excelenta, 34%... mai mult
Vineri, 10 Aprilie 2020, ora 14:45
Regula de baza a unei organizatii la care o parte importanta din activitate se desfasoara de acasa - "Imi pasa de tine! Ne pasa de noi!"
In Romania, cautarile pe Google ale sintagmei "munca de acasa coronavirus" au crescut doar in ultimele 7 zile cu +1750%, iar termeni asociati precum "munca la domiciliu", "codul muncii", "lucrul de acasa", "telemunca" au cresteri de peste 500%, in aceeasi perioada.
In contextul cresterii interesului fata de munca de acasa, cauzata de Coronavirus, companiile vor gasi solutii fiabile, chiar daca acest lucru vine in contradictie cu culturile organizationale bazate pe comanda de la centru, cu multe etaje de decizie si cu frica de greseala. Lucrul la distanta inseamna autonomie si interactiune auto-asumata, intr-un mediu organizational care presupune inovare, daruire, grija fata de echipa si fata de toti colegii. Acestea sunt de fapt, atributele companiilor sau departamentelor cu organizare agila.
10 idei practice pentru antreprenori de urmat in munca de acasa:
Imi pasa de tine!
Este important sa facem video-call -uri zilnic, fiind contactati toti colegii pentru a nu se simti separati de restul grupului. Astfel putem evita faptul ca in cateva zile unii dinre ei sa isi piarda ritmul de lucru si motivatia.
In conditiile speciale in care traim, cu toata presiunea mediatica negativa si cu frica mai mare sau mai mica pe care o simtim este cu atat mai important sa avem cateva intrebari cheie, prezente in fiecare dialog: Cum te... mai mult
Miercuri, 01 Aprilie 2020, ora 11:42
IT-istii si angajatii din pozitii de middle management din companiile care activeaza in Romania beneficiaza de cel mai mult timp lucrat de acasa (telemunca), iar 80% dintre salariati si-ar dori sa munceasca in acest fel macar o data pe saptamana, arata datele unui studiu derulat in 2018 de catre o platforma de recrutare online.
Astfel, in timp ce opt din 10 romani ar vrea sa lucreze de acasa, in Finlanda procentajul ajunge la aproape 50%. De asemenea, 32% dintre top managerii din Estonia muncesc remote, in timp ce in Cehia procentul este de 30,8%, iar in Slovacia de 28,4%.
Macedonia este singura tara care se apropie de Romania, din acest punct de vedere, in conditiile in care 9% dintre top manageri aleg sistemul de telemunca.
Cele mai recente date Paylab, comparatorul salarial lansat de eJobs Romania, IT-istii si angajatii din pozitii de middle management sunt cei care beneficiaza de cel mai mult timp lucrat remote, aproape dublu fata de top manageri, in conditiile in care mai putin de 10% dintre executivi aleg sa lucreze de acasa.
Legea telemuncii a fost adoptata in luna aprilie a anului trecut si ii vizeaza pe acei angajati a caror activitate este realizata cu ajutorul tehnologiei (desktop, laptop, smartphone etc.) . Acestia au aceleasi drepturi pe care le au si ceilalti salariati, precum concediul de odihna sau concediile medicale.
Telemunca poate fi desfasurata doar voluntar, in mod regulat, in baza unui contract individual de munca.
eJobs este... mai mult
Miercuri, 22 Mai 2019, ora 12:25
Romania avea in 2017 cel mai scazut procent de angajati din Uniunea Europeana (UE) cu varsta cuprinsa intre 15 si 74 de ani, care in mod obisnuit lucreaza de acasa, arata datele unui studiu dedicat pietei fortei de munca din UE, publicat luni de Oficiul European de Statistica Eurostat.
Anul trecut, 2,8% dintre angajatii din Uniunea Europeana, cu varste cuprinse intre 15 si 74 de ani, lucrau in mod obisnuit de acasa, cel mai ridicat procent fiind in Luxemburg (10%) iar cel mai scazut in Romania (0,3%), Letonia (0,5%), Croatia (0,8%), Cipru (0,6%) si Lituania (0,9%).
De asemenea, procentul de angajati cu contract temporar de munca in UE varia, in 2017, de la 1% din totalul angajatilor in Romania la 27%, in Spania.
Anul trecut, 8% din numarul angajatilor din UE lucrau cel putin ocazional noaptea, procentul variind de la 3% in Italia la 15% in Croatia si Polonia. In Romania, 7,3% din angajati lucrau cel putin ocazional noaptea.
Cel mai ridicat procent de angajati din UE care lucrau saptamanal cel putin 49 de ore sau mai mult se inregistra anul trecut in Marea Britanie (12%) si Cipru (11%), iar cel mai scazut in Olanda, Lituania si Bulgaria (sub 1%), Suedia (1,1%), Letonia (1,7%) si Romania (1,8%).
Proportia persoanelor care desfasoara activitati independente variaza de la 8% in Danemarca la 30% in Grecia.
La nivelul UE, in 2017 erau 227,02 milioane de angajati cu varste cuprinse intre 15 si 74 de ani, dintre care 32,65 milioane desfasurau activitati... mai mult
Luni, 30 Aprilie 2018, ora 17:50
Avem lege pentru telemunca, cu ceva avantaje, dar si unele dezavantaje majore. Insa oare vom putea tine evidenta orelor lucrate de acasa (sau din alta parte) ori a celor suplimentare?
Ziare.com a stat de vorba cu Mihaela Nitu, avocat senior la Cabinetul de Avocatura Gruia Dufaut, despre acest act normativ, care a intrat in vigoare la data de 4 aprilie.
Utilitatea legii. Avantaje
Legea nr. 81/2018 defineste telemunca drept forma de organizare prin care salariatul isi indeplineste, in mod regulat si voluntar, atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine, in alt loc decat locul de munca amenajat de angajator, cel putin o zi pe luna, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor.
Dar de ce a fost nevoie de o lege speciala pentru telemunca?
Avocatul spune ca era cazul sa ne adaptam "la realitatea relatiilor de munca actuale si la avansul tehnologic, dar si din nevoia de a imprima mai multa flexibilitate in relatia angajat/angajator".
Numai ca tara noastra e putin cam in urma in ceea ce priveste legiferarea lucrului la distanta.
Mihaela Nitu spune ca UE a facut un pas urias in sensul modernizarii pietei muncii inca din 2002, cand la Bruxelles s-a incheiat un Acord-cadru european privind teleworkingul (telemunca) intre partenerii sociali.
Ce s-a schimbat intre timp in Romania?
Ei bine, avocatul spune ca, pana acum, Codul Muncii din tara noastra reglementa doar "munca la domiciliu", care functioneaza oarecum pe acelasi... mai mult
Vineri, 13 Aprilie 2018, ora 00:00
In Europa se intampla un fenomen la care nu multi s-ar fi asteptat in urma cu ceva ani, cand tarile din estul continentului au aderat la Uniunea Europeana - expatii proveniti de dupa fosta Cortina de Fier incep sa se intoarca acasa.
Motivul este atractia reprezentata de economiile care infloresc in aceste tari si costurile mici de trai, scrie The Economist, care noteaza ca valul de emigranti din Europa de Est a atins varful.
In perioada 1992-2015, nu mai putin de 18 milioane de oameni au plecat, oficial, din Europa de Est, ceea ce inseamna 6% din populatia totala, potrivit cifrelor ONU.
Aceasta tendinta s-a intensificat pe masura ce tarile din regiune au aderat la Uniunea Europeana. Astfel, in loc ca noii membri UE sa se imbogateasca in urma aderarii, acest lucru le-a ademenint lucratorii sa se mute in Europa de Vest.
Sursa citata aminteste de teama britanicilor si francezilor legata de "instalatorii polonezi", respectiv muncitori din Polonia care ar fi urmat sa genereze o scadere a lefurilor in Franta si Marea Britanie. De altfel, vizita lui Emmanuel Macron din Romania si alte tari central si est europene a avut ca tema principala aceasta chestiune.
Incepand cu anul 2010, emigratia neta a scazut in 9 din cele 11 tari membre UE care provin din fosta lume comunista. Spre exemplu, in Marea Britanie a scazut considerabil migratia neta, anul trecut, si asta nu numai din cauza Brexit, ci si ca urmare a cresterii cerintei pentru forta de munca in estul Europei.... mai mult
Marti, 29 August 2017, ora 08:49