Cei mai multi romani au o opinie favorabila fata de politica dusa de Germania, Uniunea Europeana si America, conform unui sondaj realizat de Biroul de Cercetari Sociale in luna mai.
Astfel, 72% dintre respondenti au o opinie favorabila despre politica Germaniei, 70% despre cea a UE si 65% despre cea a Americii. De asemenea, 64% dintre ei merg pe mana NATO, 62% cred ca Olanda are o politica buna, iar 44% ca Rusia si 43% merg pe mana Chinei.
Iata ce intentii de vot, de unde sunt si ce studii au cei care care au incredere in politica Americii, Rusiei sau Chinei:
Iata atitudinea respondentilor fata de socialism si capitalism:
Sondajul a fost efectuat in perioada 1-7 mai 2020 pe un esantion national de 1.545 persoane, reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei.
Citeste si Surprize in topul increderii in politicieni: Ciolos este peste Firea. 1 din 3 romani vor introducerea pedepsei cu moartea - sondaj BCS realizat in pandemie
A.G. ...citeste mai departe despre "Cata incredere au romanii in UE, Germania, Rusia sau China - sondaj BCS din starea de urgenta" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Mai 2020, ora 12:58
Vineri a fost lansata prima editie a Barometrului de securitate energetica din Romania. Printre altele, sondajul trateaza si subiecte precum increderea romanilor in institutii sau relatiile tarii noastre cu alte tari.
Barometrul a fost realizat de INSCOP Research la comanda Institutului de Stiinte Politice si Relatii internationale "Ion I. C. Bratianu" al Academiei Romane (ISPRI) si a Laboratorului de Analiza a Razboiului Informational si Comunicare Strategica (LARICS), potrivit unui comunicat de presa remis vineri Ziare.com.
Vezi si Ce cred romanii despre schimbarile climatice, OUG 114 sau exploatarea gazelor din Marea Neagra
Conform sursei citate, 74,9% dintre romani cred ca tara se indreapta intr-o directie gresita, 17,4% sunt de parere ca lucrurile merg intr-o directie buna, iar 7,7% nu stiu sau nu raspund.
Institutia in care romanii au cea mai mare incredere este Armata (64%), aceasta fiind urmata de Biserica cu 55,2%.
Apoi urmeaza NATO cu 52,5% incredere mare si foarte mare, Uniunea Europeana cu 51,4, Academia Romana cu 45,3%, Presedintia cu 39,9%, Presa cu 33,7% si Politia cu 33,2%.
In Guvern au incredere multa si foarte multa 12,6% dintre romani, pe ultimele pozitii calsandu-se Parlamentul cu 9,2% si partidele politice cu 9%.
Relatiile externe ale tarii
Participantii la sondaj au fost intrebati cu ce tari ar trebui sa pastreze cele mai bune si apropiate relatii de prietenie Romania.
Pe primul loc se situeaza pe SUA (28,7%), urmate de... mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2019, ora 14:32
Romanii sunt mai optimisti in ceea ce priveste situatia economica a Uniunii Europene (UE), 31% dintre ei considerand ca se va imbunatati in urmatoarele 12 luni, peste media europeana de 21%, dar sunt pesimisti cand vine vorba de cea nationala, potrivit rezultatelor sondajului Eurobarometru standard, editia de primavara, publicat joi de Comisia Europeana.
Doar 27% dintre romani considera ca starea economiei nationale este una buna in prezent, fata de o medie UE de 49%.
De asemenea, romanii au mai mare incredere in UE, respectiv 52% (fata de doar 42% la nivel european), decat in institutiile nationale.
Eurobarometru mai arata ca doar 54% dintre romani considera ca situatia financiara a gospodariei este buna, iar 42% au o parere similara despre locul de munca, fata de o medie europeana de 71%, respectiv 61%. La nivel national, principala problema o reprezinta inflatia/cresterea preturilor si a costului vietii.
"Printre tendintele identificate la nivelul UE se numara: optimism in legatura cu economia si o sustinere puternica a monedei euro: pentru prima data incepand din primavara anului 2007, opiniile pozitive cu privire la starea economiei nationale (49%, +1 fata de 2017) au depasit numarul opiniilor negative (47%, -2); nivelul de sustinere pentru uniunea economica si monetara si pentru moneda euro ramane cel mai ridicat de pana acum, 74% dintre respondentii din zona euro exprimandu-si sprijinul", se arata in
sondaj.
Potrivit Eurobarometrului, se remarca o... mai mult
Joi, 14 Iunie 2018, ora 22:33
Romania da prioritate unei controversate modificari a sistemului judiciar, chiar intr-un moment in care cresterea economiei incepe sa nu mai aiba cel mai rapid ritm din Uniunea Europeana.
Propunerile afecteaza increderea oamenilor de afaceri si risca sa indeparteze si mai mult companiile, care deja sunt nemultumite de revizuirea confuza a impozitarii de anul trecut, se arata intr-o analiza realizata de Bloomberg.
"Reforma risca sa slabeasca mediul de afaceri si operational al tarii pe o perioada indelungata, afecteaza negativ increderea investitorilor si, mai extins, perspectivele economice ale Romaniei", a declarat Tiziana Papa, analist la BMI Research, o divizie a Fitch Group.
Scaderea increderii vine intr-un moment in care Romania are nevoie de cheltuielile corporatiilor pentru a compensa atenuarea boom-ului consumului, care a ajutat la inregistrarea unei cresteri a PIB-ului de 8,8%.
In timp ce social democratii aflati la guvernare au canalizat cheltuielile guvernamentale spre majorarea salariilor pentru angajatii din sistemul public si reduceri de taxe, sectorul privat devine mai putin dispus sa investeasca.
"Este putin probabil ca investitiile publice sa compenseze asteptata incetinire a consumului. Invers este mai probabil", a declarat Ciprian Dascalu, economist la ING Bank NV, care considera ca tinta oficiala de crestere a PIB-ului de 5% pentru acest an este optimista.
In timp ce deficitul bugetar se apropie de limita UE de 3% din PIB, Romania este... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2018, ora 14:39
Increderea romanilor in Presedintie a crescut, iar increderea in Biserica a scazut - releva un sondaj INSCOP.
In cine au romanii incredere: Iohannis a crescut in top - pe ce loc se afla Ciolos sondaj INSCOP
Potrivit cercetarii sociologice, institutiile interne in care romanii au cea mai mare incredere sunt Pompierii, Armata si Jandarmeria, in timp ce topul institutiilor internationale este condus de NATO, ONU si UE.
Topul increderii in institutiile politice
Topul increderii in institutiile politice este condus de Presedintie cu 51,2% incredere multa si foarte multa (fata de 46,3% in septembrie), iar la polul opus se afla Parlamentul, cu 12,8% incredere multa si foarte multa (10,9% in septembrie) si partidele politice cu 8,6% (7,6% in septembrie).
Pe locul al doilea in topul increderii se situeaza Primaria - 37,6% fata de 36,3% in septembrie 2015, urmata de Curtea Constitutionala cu 32,8% incredere multa si foarte multa (fata de 35,1% in septembrie 2015).
Urmeaza ...citeste mai departe despre "In cine au romanii incredere: Presedintia da, Parlamentul ba - sondaj INSCOP" pe Ziare.com mai mult
Marti, 22 Decembrie 2015, ora 11:12
O noua misiune a Fondului Monetar International (FMI), Uniunii Europene si Bancii Mondiale isi incepe, marti, vizita in Romania, avand ca scop principal evaluarea politicilor bugetare ale Romaniei. Misiunea se va afla in tara noastra in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie.
Miza acestei vizite o reprezinta bugetul pe 2012, a carui depunere in parlament a fost intarziata. Premierul Emil Boc a explicat, luni, Senatului Romaniei, printr-o scrisoare, motivele pentru care a fost depasit termenul limita pentru depunerea proiectului de buget pe 2012. Respectiv - discutiile cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) privind indicatorii macroeconomici nu au fost finalizate pana la data de 15 octombrie.
Prin acordurile semnate de catre Romania cu CE si cu FMI s-a convenit ca toti indicatorii macroeconomici vor fi discutati si conveniti cu reprezentantii acestor organisme.
Astfel, cele doua proiecte vor fi transmise Parlamentului dupa definitivarea indicatorilor macroeconomici pentru perioada 2012-2015, cat si dupa discutarea atat a indicatorilor macroeconomici, cat si a proiectelor de buget cu expertii FMI si CE care vor incepe la 25 octombrie a treia misiune de evaluare a Aranjamentului Stand-by de tip preventiv dintre Romania si FMI, se arata in scrisoarea inaintata Parlamentului de catre premierul Emil Boc.
Traian Basescu cere un deficit "mult mai mic de 3%"
Luni, cu numai o zi inainte de inceperea evaluarii, presedintele Traian Basescu a avut o... mai mult
Marti, 25 Octombrie 2011, ora 12:12
Presedintele Traian Basescu a facut apel, luni seara, la receptia oferita pentru Ziua Nationala a Romaniei, la valorile care au adus unitate, respectiv determinare, spirit de sacrificiu, incredere, elemente esentiale, in opinia sefului statului, pentru reformarea statului, informeaza Mediafax. "Se implinesc 20 de ani de cand 1 decembrie a devenit Ziua Nationala a Romaniei, dar momentul aniversarii Marii Uniri este inca din 1918 o sarbatoare de suflet a romanilor. Istoria noastra are multe date semnificative, dintre ele 1 decembrie ne ajuta cel mai bine sa ne intelegem istoria si sa ne afirmam identitatea.
Ziua Nationala este un reper care ne aduce aminte de o istorie in care dezvoltarea natiunii si a statului au fost conditionate de imperiile care ne inconjurau.
Din aceasta perspectiva, crearea Romaniei Mari putea sa para un miracol, dar, daca a fost un miracol, a fost unul platit cu sange pe campurile de lupta, in Razboiul de independenta si in Primul Razboi mondial.
Regasirea tuturor romanilor intr-un singur stat a fost un proiect care a cerut sacrificii care astazi ne este dificil sa ni le imaginam", a declarat Traian Basescu.
El a adaugat ca actul de la 1 decembrie a fost un vis care a devenit realitate pentru ca au existat solidaritatea, curajul si increderea in justetea idealului.
"Aceasta este lectia pe care astazi o primim de la trecutul nostru, o lectie importanta pentru viitorul nostru ca natiune.
Romania poate deveni mai puternica si mai prospera facand... mai mult
Luni, 29 Noiembrie 2010, ora 23:55