Cei mai multi romani au o opinie favorabila fata de politica dusa de Germania, Uniunea Europeana si America, conform unui sondaj realizat de Biroul de Cercetari Sociale in luna mai.
Astfel, 72% dintre respondenti au o opinie favorabila despre politica Germaniei, 70% despre cea a UE si 65% despre cea a Americii. De asemenea, 64% dintre ei merg pe mana NATO, 62% cred ca Olanda are o politica buna, iar 44% ca Rusia si 43% merg pe mana Chinei.
Iata ce intentii de vot, de unde sunt si ce studii au cei care care au incredere in politica Americii, Rusiei sau Chinei:
Iata atitudinea respondentilor fata de socialism si capitalism:
Sondajul a fost efectuat in perioada 1-7 mai 2020 pe un esantion national de 1.545 persoane, reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei.
Citeste si Surprize in topul increderii in politicieni: Ciolos este peste Firea. 1 din 3 romani vor introducerea pedepsei cu moartea - sondaj BCS realizat in pandemie
A.G. ...citeste mai departe despre "Cata incredere au romanii in UE, Germania, Rusia sau China - sondaj BCS din starea de urgenta" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Mai 2020, ora 12:58
Cetatenii europeni par sa nu mai considere Statele Unite garant al securitatii Europei, preferand consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare strategica independenta si nonagresiva, arata un studiu efectuat de Institutul Consiliul European pentru Relatii Externe (ECFR).
Potrivit studiului, realizat in septembrie pe baza unui sondaj efectuat de YouGov la cererea Institutului Consiliul European pentru Relatii Externe (European Council on Foreign Relations, ECFR), pe un esantion reprezentativ de peste 60.000 de persoane din tari europene, cetatenii au mai multa incredere in Uniunea Europeana decat in guvernele nationale pentru apararea intereselor in fata altor puteri mondiale, desi in unele tari UE cei mai multi alegatori nu au incredere nici in UE, nici in SUA.
La intrebarea "In care putere aveti mai multa incredere: SUA ori Uniunea Europeana?", 48% dintre slovaci prefera UE (3% au incredere in SUA), la fel 52% dintre germani (4% pro-SUA), 39% dintre unguri (14% pro-SUA), 60% dintre austrieci (3% pro-SUA) si 51% dintre olandezi (7% au incredere in SUA).
In Romania, 41% dintre respondenti au incredere mai mare in UE (16% au incredere in SUA, iar 32% nu au incredere in niciuna).
In Spania, 56% dintre cetateni au incredere in UE (9% in SUA), la fel in Suedia (56% au incredere in UE, 6% in SUA), precum si in Polonia (41% au incredere in UE, 19% in SUA) si in Danemarca (60% au incredere in UE, iar 6% in SUA).
Conform sondajului, 58%... mai mult
Sambata, 28 Septembrie 2019, ora 11:06
Vineri a fost lansata prima editie a Barometrului de securitate energetica din Romania. Printre altele, sondajul trateaza si subiecte precum increderea romanilor in institutii sau relatiile tarii noastre cu alte tari.
Barometrul a fost realizat de INSCOP Research la comanda Institutului de Stiinte Politice si Relatii internationale "Ion I. C. Bratianu" al Academiei Romane (ISPRI) si a Laboratorului de Analiza a Razboiului Informational si Comunicare Strategica (LARICS), potrivit unui comunicat de presa remis vineri Ziare.com.
Vezi si Ce cred romanii despre schimbarile climatice, OUG 114 sau exploatarea gazelor din Marea Neagra
Conform sursei citate, 74,9% dintre romani cred ca tara se indreapta intr-o directie gresita, 17,4% sunt de parere ca lucrurile merg intr-o directie buna, iar 7,7% nu stiu sau nu raspund.
Institutia in care romanii au cea mai mare incredere este Armata (64%), aceasta fiind urmata de Biserica cu 55,2%.
Apoi urmeaza NATO cu 52,5% incredere mare si foarte mare, Uniunea Europeana cu 51,4, Academia Romana cu 45,3%, Presedintia cu 39,9%, Presa cu 33,7% si Politia cu 33,2%.
In Guvern au incredere multa si foarte multa 12,6% dintre romani, pe ultimele pozitii calsandu-se Parlamentul cu 9,2% si partidele politice cu 9%.
Relatiile externe ale tarii
Participantii la sondaj au fost intrebati cu ce tari ar trebui sa pastreze cele mai bune si apropiate relatii de prietenie Romania.
Pe primul loc se situeaza pe SUA (28,7%), urmate de... mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2019, ora 14:32