Datoria externa totala a Romaniei a crescut cu 5,57 miliarde euro, la sfarsitul lunii iunie, la 111,45 miliarde euro, de la 105,87 miliarde euro la 31 decembrie 2019, potrivit datelor publicate joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
"In perioada ianuarie - iunie 2020, datoria externa totala a crescut cu 5,579 miliarde euro. In structura: datoria externa pe termen lung a insumat 78,983 miliarde euro la 30 iunie 2020 (70,9% din totalul datoriei externe), in crestere cu 7,2% fata de 31 decembrie 2019; datoria externa pe termen scurt a inregistrat la 30 iunie 2020 nivelul de 32,469 miliarde euro (29,1% din totalul datoriei externe), in crestere cu 0,8% fata de 31 decembrie 2019", potrivit datelor BNR.
In perioada ianuarie-iunie 2020, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 3,497 miliarde euro, comparativ cu 4,373 miliarde euro in perioada ianuarie-iunie 2019; in structura, balanta bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 1,127 miliarde euro, balanta serviciilor a inregistrat un excedent mai mare cu 376 milioane euro, balanta veniturilor primare a adus o contributie pozitiva de 1,123 miliarde euro, iar balanta veniturilor secundare a inregistrat un excedent mai mare cu 504 milioane euro.
Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au insumat 352 milioane euro (comparativ cu 2,697 miliarde euro in perioada ianuarie - iunie 2019), din care participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au insumat valoarea neta de... mai mult
Joi, 13 August 2020, ora 15:16
Banii europeni sunt urmatorul lucru la care trebuie sa ne uitam, iar Romania poate accesa 3 miliarde de euro din fondul de 37 de miliarde de euro anuntat recent de Comisia Europeana, strict pentru consecintele COVID-19, a declarat, joi, Radu Burnete, director executiv al Confederatiei Patronale "Concordia".
"Noi am propus o serie de o suta de masuri Guvernului. Unele le vedem preluate in ceea ce a anuntat domnul Orban, dar suntem convinsi ca, in zilele urmatoare, vom mai discuta si pe alte idei pe care le avem pentru a sustine economia.
Cred ca urmatorul lucru la care trebuie sa ne uitam sunt banii europeni. Comisia Europeana a anuntat, zilele trecute, un fond de 37 de miliarde de euro pentru toate statele membre, iar Romania poate accesa de acolo aproximativ 3 miliarde de euro.
Fondul acesta este strict pentru consecintele COVID-19 si, in mod neobisnuit pentru Comisia Europeana, este ca mai intai cheltuim banii si apoi facem birocratia din spate. Asta inseamna ca banii aceia pot fi accesati foarte repede si avand in vedere deficitul pe care il are Romania, cel mai mare din Uniune, noi credem, ca e o sursa rapida si eficienta de finantare.
Cred ca avem nevoie de cateva zile in care sa vedem efectiv cate companii aplica pentru masura asta (de ajutor din partea statului, n.r.), cati angajati vor trebui sa beneficieze si pe masura ce Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii vad aceste date, cred ca vor putea reevalua un pic masura", a afirmat Burnete.
Acesta... mai mult
Joi, 19 Martie 2020, ora 17:32
Numarul persoanelor fizice cu restante mai mari de 30 de zile la banci si institutii financiare nebancare a crescut cu 3,27% in ianuarie, comparativ cu luna precedenta.
Astfel, la inceputul anului erau 680.152 de restantieri, dupa cum reiese din cele mai recente date ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Cumulate, aceste persoane aveau datorii in valoare de peste 7,49 miliarde de lei.
Cea mai mare parte a sumei era in lei si euro, respectiv 3,1 miliarde in lei si echivalentul a 3,03 miliarde lei in euro.
In functie de categoria de intarziere, cea mai mare valoare corespunde termenului de peste 90 de zile, cu 4,296 miliarde lei.
Rata creditelor neperformante a scazut la 7,31% in decembrie, respectiv cu 0,33 puncte procentuale (pp) comparativ cu luna precedenta, si cu 2,59 pp in raport cu luna similara din 2016.
Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR, declara, la inceputul anului trecut, ca Banca Centrala si-a propus o tinta de 6% a creditelor neperformante in acest an.
"Creditele neperformante au continuat sa se reduca. In acest an exista tinta de 6% cu creditele neperformante, adica de a ajunge la media europeana. Suntem, in schimb, peste media europeana in ceea ce priveste gradul de acoperire cu provizioane a acestor credite", a spus Voinea.
Reamintim ca, in contextul schimbarilor legislative, ratele s-au majorat semnificativ ca urmare a cresterii ROBOR-ului. ...citeste mai departe despre "Ratele au crescut, romanii nu mai au bani sa le plateasca - a... mai mult
Duminica, 11 Martie 2018, ora 11:20
Romanii cu credite in lei platesc rate mai mari din cauza cresterii ROBOR, insa ce se intampla in cazul celor care au imprumuturi in euro?
Ultimele luni au venit cu vesti proaste pentru cei care au datorii la banci in moneda nationala.
Asta pentru ca ROBOR - partea variabila care se ia in calcul pentru ratele la unele credite, inclusiv Prima Casa - a explodat in ultima perioada, dupa ce o vreme buna a fost la minime istorice.
In fapt, valoarea aproape ca s-a triplat in decurs de doar 9 luni anul trecut.
Iar cea mai recenta lovitura a venit la finalul lunii decembrie, cand indicele a depasit putin pragul de 2%. Drept urmare, romanii cu credite in moneda nationala platesc pana in martie rate cu 200 de lei mai mari decat in ultimele trei luni din 2017.
Vezi aici calculele si explicatia pe larg
Cum a evoluat ROBOR in 2017:
2,05% in 29 decembrie1,58% in 29 septembrie0,86% pe 30 iunie0,86% pe 31 martie
Iar apele nu se vor linisti, ba dimpotriva. Potrivit senatorului PNL Florin Citu, ROBOR va depasi in 2018 rata inflatiei (care in noiembrie a fost de 3,23%).
Dar cum se prezinta situatia pentru romanii cu credite in euro? Ei bine, moneda unica s-a apreciat considerabil, iar in contexul demisiei lui Mihai Tudose din functia de premier a ajuns la cel mai inalt nivel din istorie.
Cu toate acestea, EURIBOR - componenta variabila in cazul unor credite acordate in euro - a scazut semnificativ in ultimii ani, fapt ce a compensat pentru aprecierea monedei... mai mult
Joi, 18 Ianuarie 2018, ora 08:41
Aprecierea puternica a euro si majorarea cheltuielilor de consum afecteaza grav romanii, care nu isi mai permit sa achite la timp ratele, ajungand astfel in proceduri de executare silita.
Peste 670.000 de romani se afla in imposibilitatea de a-si achita datoriile la banci si IFN-uri, valoarea totala a creditelor restante ajungand in luna august 2017, la 5,77 miliarde de lei, in crestere cu 0,51% fata de suma raportata in iulie 2017, iar restantele la creditele in valuta au urcat cu 7,4%, la 7,08 miliarde de lei, potrivit unui comunicat Keysfin remis luni.
Potrivit expertilor de la Starbyte, inrautatirea situatiei din sectorul de creditare se vede si in procedurile de urmarire a datoriilor.
Numarul persoanelor investigate a depasit 100.000, cu peste 20.000 mai mult fata de semestrul anterior, pe platforma eKollect, o aplicatie online care permite controlul, evidenta si automatizarea procesului de colectare a datoriilor.
Prin intermediul acestei aplicatii, institutiile financiare pot urmari situatia recuperarii datoriilor.
Platforma, complet securizata, gestioneaza situatia reala a persoanelor si firmelor cu datoriisi permite creditorilor, banci, IFN-uri, companiilor de recuperare dar si birouri executoresti care fac recuperare Soft si Legal Collection, sa gestioneze la un nivel optim actiunea de colectare a creantelor.
Citeste mai departe despre "Numarul celor care nu-si platesc rata la banca e in crestere. Peste 100.000 de datornici, monitorizati pe... mai mult
Luni, 27 Noiembrie 2017, ora 12:16
Evenimentul dedicat managementului riscului de credit, World Credit Congress & Exibition, programat intre 8-10 iunie in Bucuresti, il va aduce in fata auditoriului pe analistul economic Daniel Thorniley, iar acesta are vesti bune despre evolutia economica a Romaniei.
Intr-un preambul al prezentarii sale, Thorniley, in prezent presedinte al DT Global Business Consulting Viena, arata ca increderea consumatorilor din tara noastra este la cel mai bun nivel din decembrie 2013 si pana in prezent.
In top 5
Din punct de vedere al evolutiei economice din ultimul an si jumatate, Romania a reusit sa se distanteze de regiunea balcanica, in ceea ce priveste potentialul si ar trebui sa fie vazuta tot mai mult ca o piata cu tendinte bune de crestere pe un volum mai mare.
"Tara a dovedit ca merita sa fie tratata ca o piata de baza din ECE, la egalitate cu Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia, iar mediul de afaceri international se astepta ca aceasta sa fie una dintre cele cinci piete de top in acest an", anunta dr. Daniel Thorniley.
PIB va creste cu 4,1% in acest an, in mare parte datorita increderii consumatorilor in mediul economic actual, conform calculelor facute de analistul din fruntea DT Global Business Consulting.
Mediul deflationist din ultima perioada a dus la o crestere a salariilor reale, incuranjand astfel consumul. Anul trecut valoarea salariilor reale a curescut cu peste 2 procente, ridicand cifra vanzarilor cu amanuntul cu peste 10% in ultimul trimestru al... mai mult
Joi, 19 Mai 2016, ora 17:39
Romania trebuie sa plateasca, luni, 122,1 milioane euro catre Fondul Monetar International (FMI) din imprumutul stand-by contractat in 2009, suma provenind din rambursari de rate de capital, potrivit datelor furnizate de Guvernul Romaniei.
Romania trebuie sa efectueze, in acest an, plati in valoare totala de peste 1,164 miliarde euro catre FMI, UE si BIRD. De la inceputul anului, din suma totala datorata au fost achitate 756,2 milioane euro.
Rambursarile sunt efectuate in contul pachetului financiar acordat Romaniei de creditorii internationali in anul 2009, care are o valoare totala de 19,95 miliarde de euro. Varful de plata in cadrul acestui pachet este in anul 2015, cand autoritatile trebuie sa ramburseze 1,826 miliarde de euro.
In anul 2009, Romania a parafat un imprumut stand-by pe 24 de luni, in valoare de 12,95 miliarde de euro cu FMI, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE si Banca Mondiala.
Din acest aranjament cu FMI, Romania a intrat in posesia a sapte dintre cele opt transe prevazute, in suma de 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro).
Cea de-a 8-a transa a fost considerata, la solicitarea autoritatilor romane, de tip preventiv si, in contextul evolutiilor macroeconomice favorabile, nu a fost utilizata.
In sedinta din 25 martie 2011, Consiliul Directorilor Executivi al FMI a aprobat incetarea mai devreme a acordului precedent si incheierea unui nou aranjament stand-by cu Romania, de tip preventiv,... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 12:15
Romania trebuie sa plateasca, duminica, Fondului Monetar International (FMI) circa 122,1 de milioane de euro, suma reprezentand rambursari rate de capital din imprumutul stand-by contractat in 2009, potrivit datelor furnizate de Guvernul Romaniei.
Romania trebuie sa efectueze, in acest an, plati in valoare totala de peste 1,164 miliarde euro catre Fondul Monetar International, Uniunea Europeana (UE) si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD). In primele cinci luni din 2013, din suma totala datorata au fost achitate 428,5 milioane euro.
Rambursarile sunt efectuate in contul pachetului financiar acordat Romaniei de creditorii internationali in anul 2009, care are o valoare totala de 19,95 miliarde de euro. Varful de plata in cadrul acestui pachet este in anul 2015, cand autoritatile trebuie sa ramburseze 1,826 miliarde de euro.
In anul 2009, Romania a parafat un imprumut stand-by pe 24 de luni, in valoare de 12,95 miliarde de euro cu FMI, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE si Banca Mondiala.
Din acest aranjament cu FMI, Romania a tras sapte dintre cele opt transe prevazute, in suma de 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro). In ceea ce priveste cea de-a 8-a transa, aceasta a fost considerata, la solicitarea autoritatilor romane, ca fiind de tip preventiv si, in contextul evolutiilor macroeconomice favorabile, nu a fost trasa.
In sedinta din 25 martie 2011, Consiliul Directorilor Executivi al... mai mult
Duminica, 23 Iunie 2013, ora 11:22
In ultima perioada s-au declansat numeroase acuzatii la adresa bancilor ca ar fi majorat dobanzile la creditele noi, incercand sa-si conserve profitabilitatea pe spinarea clientilor si amanand restructurarea proprie.
Momentan nu exista data oficiale care sa confirme aceste afirmatii, ultimele dobanzi agregate la nivel de sistem bancar fiind cele din luna octombrie care au ramas aproximativ egale cu cele din lunile anterioare, atat la credite cat si la depozite.
O analiza a datelor existente releva o mentinere a nivelului dobanzilor practicate de banci pentru persoanele fizice, atat la credite cat si la depozite, indiferent de deviza produsului bancar, si chiar se observa o usoara descrestere a dobanzilor la credite per ansamblul sistemului bancar, daca luam in considerare ultimele date publicate de BNR pentru luna octombrie.
Deoarece nu sunt disponibile datele aferente lunii noiembrie si decembrie, daca realizam un studiu simplist al dobanzilor platite de banci pentru atragerea de depozite noi la termen pe site-urile celor mai mari banci din Romania, observam ca nivelul acestora a crescut cam cu 50 puncte de baza atat la lei cat si la euro fata de nivelul mediu pe sistem bancar aferent lunii octombrie.
Astfel, pentru depozitele in lei se platesc dobanzi de minim 7 % p.a. (fata de 6.6 % in octombrie), in timp ce pentru cele in euro dobanzile depasesc si 4 % p.a (fata de 3.3 % in octombrie).
Competitia a majorat dobanzile la credite
Astfel, constatam... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 12:30