Desi cumparaturile online continua sa creasca la nivelul UE, doar 22% dintre bulgari si 23% dintre romani au facut achizitii online in 2019, fata de o medie de 60% inregistrata in Uniunea Europeana (UE), arata datele publicate luni de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
In 2019, campionii achizitiilor online din UE au fost locuitorii din Danemarca (84%), Suedia (82%), Olanda (81%), Germania (79%) si Finlanda (73%).
La polul opus, cu cel mai redus procent, s-au situat Bulgaria (22%) si Romania (23%). Totusi, procentul romanilor care fac cumparaturi online a crescut constant, de la 2% in 2009 la 20% in 2018 si 23% in 2019.
La nivelul UE, 60% dintre persoanele cu varste intre 16 si 74 de ani au facut achizitii online in 2019, fata de 56% in 2018. Comparativ cu 2009, procentul celor care fac cumparaturi online aproape s-a dublat, de la 32% la 60%. Cea mai mare crestere in ultimii zece ani s-a inregistrat in Estonia, unde procentul celor care fac cumparaturi online a urcat cu 51 de puncte procentuale, de la 17% in 2009 la 68% in 2019.
Pe fondul cresterii folosirii internetului si a imbunatatirii standardelor de securitate, consumatorii din UE apreciaza posibilitatea de a face cumparaturi oricand, oriunde, avand acces la o gama larga de produse si putand compara cu usurinta preturile. In timpul actualei pandemii de coronavirus (Covid-19), in conditiile in care magazinele sunt inchise si consumatorii sunt afectati de restrictii, comertul electronic ar urma sa... mai mult
Luni, 20 Aprilie 2020, ora 12:55
GPeC SUMMIT, evenimentul de E-Commerce si Digital Marketing al toamnei, alaturi de partenerii iSense Solutions, lanseaza rezultatele studiului anual "Comertul electronic pe piata din Romania".
Studiul prezinta evolutia pietei in ulitmii trei ani si este reprezentativ pentru mediul urban, acolo unde volumul de tranzactii este semnificativ pentru realizarea unui astfel de studiu.
De la an la an, numarul celor care fac cumparaturi online creste, astfel ca, in 2019, cu 10% mai multi romani au achizitionat produse sau servicii online comparativ cu 2018 si cu 27% mai mult decat in 2017.
Un alt trend crescator este reprezentat de plata cu cardul pentru cumparaturile online. Numarul persoanelor care platesc cu cardul a crescut cu 11% fata de 2018, iar principalele categorii de produse si servicii achizitionate sau platite online sunt urmatoarele: Facturi, servicii si utilitati; Produse FMCG; Produse vestimentare si Activitati de relaxare si divertisment.
Ceea ce a ramas constant este numarul magazinelor online vizitate de-a lungul unui an: in ultimii trei ani, numarul magazinelor vizitate de romani a stagnat la noua.
In ceea ce priveste comportamentul in mediul online, cei mai pasionati cumparatori sunt cei care iubesc shoppingul in general, nu neaparat obiceiul de a cumpara online.
Primele trei website-uri din care romanii cumpara online sunt eMag, OLX si Altex, magazine universale sau axate pe vanzarea de electrocasnice. Cu cat un website este mai putin... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2019, ora 16:30
Mai mult de jumatate dintre romani fac cumparaturi online, in general de pe telefonul personal, in cursul orelor de program, timpul alocat, in medie, in acest sens fiind de o ora si jumatate, conform unui studiu remis, marti, AGERPRES.
Astfel, aproape 6 din 10 angajati romani admit ca fac cumparaturi online in timpul orelor de program cel putin odata pe luna, iar cei mai multi (52%) spun ca aloca, in medie, 30 de minute pentru fiecare sesiune de cumparaturi. Exista insa si angajati care iau o pauza de la atributiile de serviciu pentru a face cumparaturi pe internet mai des de cateva ori pe saptamana (7%) sau chiar zilnic (aproape 2%), iar in unele cazuri timpul alocat pentru cautarea produselor si finalizarea cumparaturilor depaseste o ora (2%), potrivit unui sondaj realizat de BestJobs.
Cei mai multi angajati (54%) prefera cumpere pe internet dupa-amiaza, intre orele 15:00 si 18:00, in timp ce 19% dintre respondenti gasesc timp pentru astfel de cumparaturi dimineata, intre 9:00 si 11:00. Doar 15% dintre respondenti spun ca fac pauza de la birou pentru cumparaturi in jurul pauzei de pranz.
Unul din doi angajati foloseste cel mai adesea telefonul personal pentru a face cumparaturi online in timpul orelor de program, iar 32% folosesc calculatorul sau laptopul de serviciu. Alte dispozitive folosite de catre angajatii romanii pentru cumparaturi online sunt PC-ul/ laptop-ul personal (7%), tableta personala (4%), telefonul de serviciu (2%) sau tableta oferita de... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2018, ora 11:35
Magazinele virtuale de orice natura devin din ce in ce mai accesate si punerea pe picioare a unui business online pare o afacere profitabila, deoarece deschiderea catre clienti este mare, iar investitia nu este neaparat una consistenta.
Unul dintre sectoarele unde majoritatea achizitiilor se face prin intermediul site-urilor de vanzari este zona piesele auto.
Aceasta mutare a clientilor in mediul virtual a fost sesizata si de marile branduri, in prezent fiind tot mai putine care nu isi vand produsele si prin intermediul site-urilor. De altfel, nu este de mirare ca publicul incepe sa abandoneze magazinele fizice si sa se indrepte spre cele online, deoarece efectuarea comenzii a devenit extrem de usoara, la indemana si pentru o persoana nefamiliarizata cu tehnologia. In acelasi timp, cumparaturile online ne ajuta si sa gasim cea mai buna oferta, comparand preturile, dar si sa economism foarte mult timp.
Anul trecut, romanii au facut cumparaturi online in valoare de 1,1 - 1,2 miliarde de euro, o cifra dubla fata de cea a anului anterior, semn ca in acest mediu este loc suficient de dezvoltare si ca de la an la an cresterile sunt foarte mari. Si numarul magazinelor online este in crestere, intr-un an "deschizandu-se" aproape 500.
Compania comScore, specializata in cercetari digitale, a realizat un studiu legat de vanzarile de piese auto si a evidentiat faptul ca 92% dintre cumparatorii de piese auto isi procura piesele de care au nevoie prin intermediul magazinelor... mai mult
Vineri, 04 Septembrie 2015, ora 08:00
Majoritatea romanilor (66%) care fac cumparaturi online sunt barbati si doar 34% femei, in conditiile in care in Ungaria si in Bulgaria femeile sunt mai active in acest domeniu, conform unui studiu dat publicitatii luni.
Comparati, cumparatorii online din Bulgaria sunt 58% femei si 42% barbati, iar cei din Ungaria 51% femei si 49% barbati.
In ceea ce priveste obiceiurile de cumparare ale romanilor, conform studiului Compari.ro realizat la inceputul lui 2015, au rezultat 6 profile de cumparatori in mediul online: Expertii (29%) - cei care cunosc cel mai bine acest sistem, Cautatorii de reduceri (18%), Cei care verifica (16%), Incepatorii (13%), Cumparatorii ocazionali (12%) si Aventurierii (12%).
Inainte de a face o achizitie, majoritatea aleg ca sursa de informare principala site-urile de comparare a preturilor, urmate de magazinele online de unde isi cumpara direct produsele.
Studiul ...citeste mai departe despre "Ce cumpara romanii de pe Internet - Comparatie cu bulgarii si ungurii" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Aprilie 2015, ora 19:47
Carrefour Romania a introdus din aceasta luna si plata in numerar, ramburs, la livrarea produselor comandate pe magazinul online, desi in urma cu aproximativ un an, la lansarea platformei, arata ca plata se va efectua exclusiv online cu cardul.
Potrivit companiei, care citeaza un studiu realizat de Mednet, peste 60% din persoanele cu varsta cuprinsa intre 18 si 55 de ani declara ca cel mai des utilizat serviciu de plata este cel cash (prin ramburs).
"Prin noul serviciu de plata cash (ramburs), am dorit sa oferim clientilor nostri optiunea de a alege varianta de plata care le satisface cel mai bine nevoile", a declarat, intr-un comunicat, Radu Butufei, director E-Commerce al Carrefour Romania.
Carrefour-Online.ro cuprinde o gama de peste 15.000 de produse din categorii precum cele alimentare si de larg consum, electrocasnice si IT&C.
Retailerul a lansat oficial magazinul online in iulie anul trecut. Serviciul este disponibil pentru Bucuresti si localitatile limitrofe, cu livrarea la domiciliu. Comanda minima este de 150 lei, iar taxa de transport este de 15 lei indiferent de adresa de livrare.
Carrefour Romania detine o retea de 149 magazine dintre care 25 hipermarket-uri Carrefour, 79 supermarket-uri Market, 44 magazine de proximitate Express si un magazin online. Retailerul este parte a grupului francez Carrefour, care detine peste 9.900 de magazine in 33 de tari. mai mult
Marti, 27 Mai 2014, ora 14:53
Romanii fac cumparaturi online in valoare de aproximativ 3.000 de lei in fiecare ora, potrivit unui studiu 2Parale realizat pentru primele noua luni ale acestui an.
Romanii fac comenzi mai mari decat in 2011, iar numarul comenzilor care depasesc valoarea de 400 de lei a crescut cu 12% in perioada mentionata.
In plus, valoarea medie a comenzilor s-a marit cu 10%, ajungand la 198 de lei.
Romanii cheltuiesc in medie, pentru achizitionarea unui produs din categoria tip IT&C, aproape 800 de lei. Pe de alta parte, pentru haine, incaltaminte si accesorii se aloca, in medie, 222 lei pentru fiecare comanda.
"Pietele de comert online si marketing afiliat confirma trendul crescator pe care il urmeaza in ultimii ani. Pe final de an, ne asteptam la o crestere accelerata pe fondul sarbatorilor de iarna si al activitatilor de marketing, precum Black Friday si iChallenge. Este interesant de urmarit dinamica anumitor categorii de produse, deja nu mai exista tipuri de articole care sa nu fi fost cumparate online", a declarat Dorin Boerescu, CEO 2Parale.
Cea mai buna perioada pentru comertul online a fost septembrie, care a adus magazinelor online vanzari de peste 2,6 milioane de lei, numai prin 2Parale.
La nivel de obiceiuri de consum, miercuri si joi sunt zilele preferate pentru cumparaturi, cu mici variatii in functie de categoria articolelor procurate.
Cel mai mare flux de tranzactii online are loc in timpul pranzului, probabil de la birou in cazul multor... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2012, ora 15:22
Romanii nu sunt mari amatori de cumparaturi online. Astfel, Romania se afla pe ultimul loc in Uniunea Europeana, in ceea ce priveste numarul de persoane care fac cumparaturi online, doar 6% dintre romani preferand aceasta modalitate.
Romanii sunt urmati de bulgari (7% fac cumparaturi prin intermediul internetului) si italieni (15%). Cea mai mare proportie a acestui indicator se inregistreaza in Marea Britanie (71%), Danemarca (70%), Olanda (69%) si Luxemburg (65%), releva Tabloul de bord al pietelor de consum, publicat marti in cadrul Summitului european dedicat consumatorilor 2012..
Studiul arata ca 43% dintre romani (fata de 58% media in UE) au incredere ca autoritatile nationale le protejeaza drepturile de consumatori, 54% (fata de 65% media in UE) cred ca furnizorii le respecta aceste drepturi, iar 51% din romani (comparativ cu 62% din europeni) simt ca sunt protejati in mod adecvat prin masurile national de protectie a consumatorilor.
Pe de alta parte, 51% dintre consumatorii romani (cea mai mare proportie din UE) si 47% dintre greci cred ca un numar semnificativ de produse sunt nesigure, comparativ cu numai 6% in Finlanda si 7% in Olanda. In cazul retailerilor, proportiile sunt de 42% in Romania si 35% in Grecia, fata de 2% in Estonia si Finlanda si 5% in Irlanda.
O proportie de 87% dintre retailerii din Romania, cea mai mare la nivelul UE, considera ca autoritatile publice monitorizeaza atent si asigura conformitatea cu legislatia privind consumatorii... mai mult
Marti, 29 Mai 2012, ora 19:44
Romanii raman destul de precauti in ceea ce priveste cumparaturile de pe internet, considerandu-l un proces riscant, potrivit studiului "E-commerce 2011: Tendinte si Atitudini. Studiu asupra utilizatorilor de internet din Romania" efectuat de catre Geminus Group. Potrivit raportului, desi sunt foarte constienti de multitudinea de optiuni pe care mediul online il ofera cumparaturilor, experienta lor personala cu un asemenea mod de a cumpara este destul de limitata, scrie Mediafax.
Analizarea datelor publicate in acest raport arata ca aproape toti utilizatorii de internet romani au aflat despre posibilitatea de a face cumparaturi online.
Totusi, doar 54% din ei declara ca au facut cumparaturi online macar o singura data. Procentul de cumparatori online este cel mai scazut printre femei.
O comparatie cu studiul similar efectuat in 2009 arata ca, in cei doi ani, s-a inregistrat o crestere de doar 4%.
Asta inseamna ca practic popularitatea comertului online in Romania a ramas aceeasi.
In acelasi timp, comertul online are un mare potential de crestere, in special odata cu scaderea numarului utilizatorilor ce au dubii in legatura cu siguranta tranzactiilor online.
In acest an, aproape 44% din toti respondentii ce stiu despre posibilitatea de a achizitiona produse online considera ca aceasta metoda este riscanta, in comparatie cu 2009, cand ei reprezentau jumatate din utilizatorii de internet din Romania.
Mai mult decat atat, un procent semnificativ dintre cei intervievati... mai mult
Marti, 04 Octombrie 2011, ora 17:38