Romania este campioana europeana a supraaglomerarii locuintelor in care locuiesc cetatenii proprii, conform datelor publicate de Eurostat.
Cu un procentaj de 47% calculat pe cele mai recente datele disponibile (2018), ne-am situat la acest indicator important pentru calitatea vietii peste Bulgaria (44%), Letonia (42%) si Croatia (41%).
Pentru referinta, mentionam ca media UE in aceasta privinta a fost de doar 17% iar statele cele mai performante in materie de spatiu de locuit sunt Irlanda (cu doar 1% rata de supraaglomerare) si Cipru (2%).
De fapt, statistica a fost prezentata de Eurostat pentru a arata nu atat diferentele dintre tari cat diferentele pe categorii de cetateni, valorile crescute pentru cei care provin din alta tara membra si inca si mai mari in cazul celor care sunt non-UE.
Alaturi de Slovacia, Romania nu a oferit date in aceasta privinta, probabil din cauza faptului numarul celor in cauza este inca relativ redus.
Nota metodologica
Supraaglomerarea ("overcrowding" in lb. engleza) apare, potrivit definitiei agreate de Eurostat pentru toate statele membre ale Uniunii atunci cand nu exista:
o camera pentru intreaga gospodarie
o camera pentru un cuplu intr-o gospodarie
o camera pentru fiecare persoana cu varsta de cel putin 18 ani
o camera pentru fiecare doua persoane de acelasi sex cu varsta cuprinsa intre 12 si 17 ani
o camera pentru fiecare doua persoane cu varsta sub 12 ani
De retinut, insa, Grecia si Italia (ambele cu cate... mai mult
Marti, 03 Martie 2020, ora 09:01
Romania ocupa locul 45 din 149 de tari, fiind depasita de toate celelalte state membre ale Uniunii Europene in studiul Indicele de Progres Social 2019, privind calitatea vietii si bunastarea sociala, realizat de organizatia nonprofit Social Progress Imperative cu sprijinul Deloitte.
Romania coboara astfel o pozitie fata de anul trecut si se regaseste, conform scorului inregistrat, in randul tarilor din a treia categorie din clasament, dupa Argentina, Bulgaria si Mauritius.
Indicele de Progres Social (IPS) masoara calitatea vietii si bunastarea sociala a cetatenilor din 149 de tari, in baza analizei a trei dimensiuni principale.
Metodologia presupune acordarea unui punctaj pentru elementele incadrate in categoria nevoilor de baza - si anume hrana si ingrijire medicala de baza, apa si salubritate, locuinta si siguranta personala -, pentru cele care tin de bunastare - accesul la educatie de baza, accesul la comunicatii si informatii, sanatatea si bunastarea, calitatea mediului - si pentru elementele care tin de oportunitati - drepturile personale, libertatea personala si de alegere, incluziunea, accesul la educatie avansata. In baza punctajului acordat, tarile din clasament sunt grupate in sase categorii, in mod descrescator.
"In ciuda unei cresteri economice stabile, printre cele mai mari din Europa, a cresterii puterii de cumparare si a scaderii somajului la un minim istoric, Romania a inregistrat, in ultimul an, o usoara scadere a indicelui privind calitatea... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2019, ora 11:06
Eurostat a lansat la inceputul acestei luni lucrarea "Calitatea vietii in Europa - fapte si perspective". Insa cum sta Romania la acest capitol?
Lucrarea include trei grafice care merita privite atent, deoarece ne lasa aproape fara comentarii, prin modul in care se definesc romanii si se raporteaza la situatia economica si sociala.
In mod obiectiv, romanii au cel mai redus venit mediu dintre toate natiunile UE raportat la posibilitatile date de produsul intern brut pe locuitor.
Topul tarilor dupa calitatea vietii - pe ce loc se afla Romania
Sursa: Eurostat
La nivel subiectiv, in ce priveste satisfactia privind situatia financiara a gospodariei fata de PIB la preturile pietei, ne situam intre Franta, ...citeste mai departe despre "Paradox? Romanii sunt saraci, dar sunt la fel de multumiti de calitatea vietii ca occidentalii" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 Iunie 2015, ora 10:18
Au trecut 4 ani de cand Romania a intrat in Uniunea Europeana, propunandu-si ca scop principal reducerea decalajului economic fata de celelalte tari din Uniune. Ce s-a intamplat de fapt in acesti ultimi patru ani? Exact opusul, spune fostul premier Adrian Nastase.
"La 4 ani dupa intrarea in UE, nu am micsorat decalajul fata de media tarilor din UE in ceea ce priveste cresterea economica, nivelul de trai. Din contra, in ultimii ani am marit aceste decalaje. Am cheltuit 4 ani fara sa obtinem rezultate notabile. De aici nevoia unui alt model economic", a afirmat Nastase, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.
Potrivit acestuia, revenirea Romaniei trebuie sa ia in calcul mai multe aspecte, recesiunea fiind doar unul dintre ele.
Exista si o explicatie: "recesiunea nu evidentiaza nici chestiuni legate de puterea de cumparare, nici calitatea vietii, nici argumentele legate de sistemul educational, nici capacitatea de creativitate sau de productivitate, decat intr-o mica masura".
Descarca Program USL
De altfel, Adrian Nastase spune deschis ca nu este adeptul unei abordari bazate exclusiv pe ideea cresterii economice.
In schimbul acesteia, omul politic prefera conceptul de dezvoltare, "care introduce si elementele calitative in evolutia unei societati".
TVA de 19%?
In viziunea fostului prim-ministru, taxa pe valoare adaugata ar trebui readusa la 19%.
"In zona produselor agricole avem nevoie de o reducere la 9% pentru producatorii directi si pentru produsele lor pentru a... mai mult
Luni, 30 Mai 2011, ora 14:30
Romania se afla pe locul 39 intr-un top al celor mai bune 100 de state, realizat de revista Newsweek, in care este devansata de toate statele din Uniunea Europeana, fiind luati in calcul factori precum educatia, asistenta medicala, calitatea vietii, dinamismul economic si mediul politic, potrivit Mediafax. Statul Cipru, membru al UE, nu a fost inclus in clasament. Imediat inaintea Romaniei s-a plasat Bulgaria, in timp ce pe pozitia 40 se afla statul Kuweit. La realizarea topului, Newsweek a luat in considere factori precum educatia, asistenta medicala, calitatea vietii, dinamismul economic si mediul politic.
Romania se afla pe locul 49 in privinta educatiei, pe 50 in cazul sanatatii, pe 38 in cel al calitatii vietii. In cazul dinamismului economic, Romania s-a plasat pe locul 56, iar in privinta mediului politic pe 36.
Analiza sistemului educatiei include factori cum ar fi studiile internationale PISA, eficienta si nivelul general de educatie al populatiei.
Romania este devansata in acest domeniu de Venezuela, dar si de Bulgaria, care ocupa locul 42. Evaluarea sectorului sanatatii ia in considerare numarul anilor de viata fara boli sau dizabilitati ai unui cetatean. In acest caz, Romania este la egalitate cu Oman si devansata de China.
Bulgaria se afla si in aceasta privinta pe locul 42. La analiza calitatii vietii au fost evaluate egalitatea intre sexe, ponderea populatiei sarace, distributia averilor, rata de suicid, calitatea mediului si ponderea populatiei... mai mult
Marti, 17 August 2010, ora 23:28